Победителката в конкурса "Спомен от лятото": Пътувам с раница, пътеводител и без резервации

Кремена Гюрова

© Анелия Николова

Кремена ГюроваПреди броени дни стана известен победителят в конкурса на "Дневник" "Спомен от лятото" - читателската фотогалерия "Кения", подкрепена от 154 читатели. Неин автор е somanyways. Оказа се, че зад това име стои Кремена Гюрова, която не само като псевдоним, но и в реалния живот умее да търси и открива много пътища на земната карта. Това е всъщност и едно от основните неща, заради които работи и живее - да прекара няколко седмици на път в по-нестандартна от обичайните дестинации, с раница на гръб, пътеводител в ръка и без резервации.


Кремена е на 34 години и е завършила медицина в София. В момента работи като ръководител клинични изпитвания във френска фармацевтична компания, чиито учени от Франция, по думите й, разработват молекули - кандидати с достатъчно качества да се превърнат в лекарства, след което у нас те биват изследвани за ефикасност, безопасност, целесъобразност и преминават през ред други проверки от ситото в конвейера при процеса на създаването на лекарства, което е нейна задача.


Макар животът й в София да преминава в голямата си част в лаборатория, има няколко седмици в годината, когато тя се потапя в абсолютната противоположност. Казва, че това се превръща в нейна страст през 2002 или 2003 г. Не е броила на колко места е ходила, но твърди, че се е "заразила" с тази тръпка още след първото такова пътешествие в Тайланд и Камбоджа, където отиват с една приятелка - без куфари, с раница на гръб, пътеводител в ръка и без планиране. По думите й, след като опиташ веднъж, няма спиране.
Победителката в конкурса "Спомен от лятото": Пътувам с раница, пътеводител и без резервации

© somanyways


Оттогава гледа да пътува всяка година. Снимките от фотоконкурса й са от последното й пътешествие, което правят със съпруга си до Кения. Той е неин спътник през последните няколко години. Потеглят за африканската страна на 9 юли 2011 г. и  за три седмици обикалят области около брега и столицата Найроби, както и част от планините. Обикновено гледат да не се задържат на едно място за повече от две-три вечери, за да могат да видят и усетят колкото се може по-разнообразни обстановки.


За нея стандартните туристически почивки са скучни и за един млад човек има много повече възможности за интересно изживяване. Именно заради нежеланието си да се слее с туристите в началото тя е против това да отидат на сафари в Кения, но сега е доволна, че все пак се е съгласила. По думите й преживяването в резервата Масай Мара е като да попаднеш в райската градина - такава, каквато си я е представяла от описанията - пълна и свободно обитавана от всякакви животни. 


"Животните са там от поколения наред, те са свикнали с хората, но там не те пускат да ходиш пеш, тъй като е опасно... Влиза се с малки миниванове, които са с отворен таван. Гидовете ни обясниха, че животните са свикнали с това, знаят, че минивановете не са опасност, която да ги застрашава, така че са напълно спокойни, приели са ги за част от пейзажа - досадна, но безобидна", разказва Кремена.


Победителката в конкурса "Спомен от лятото": Пътувам с раница, пътеводител и без резервации

© somanyways


Що се отнася до общуването с местните в Кения, тя разказва, че е там е по-лесно в сравнение с други страни, тъй като всеки, посещавал училище дори за няколко години, говори официалния език английски наред със суахили, което е улеснение и за самите тях, при положение че в страната има над 40 племена - всяко със свой собствен език. "Можеш да попиташ за всякакви дребни и полезни неща - за храна, пътуване. По-голямата част от нещата са на английски - радиостанции, вестници, надписи, и лесно виждаш нещата, от които имаш нужда", допълва тя.


Една от най-интересните им случки в Кения e, когато отсядат в еколагер на брега на Индийския океан, съставен от колиби с много базови условия, но и много красив. Там се запознават с местен учител по английски от племето гирияма на име Бен. "Тъй като той няма работа, в свободното си време развежда туристи като нас. Можеш да го наемеш за няколко часа. Сближихме се, той ни разказа много интересни неща за местните традиции и ни покани на празненство в неговото село", продължава разказа си Кремена.


Победителката в конкурса "Спомен от лятото": Пътувам с раница, пътеводител и без резервации

© somanyways


Двамата със съпруга й отишли, тъй като при пътуванията си рядко имат такъв шанс да прескочат бариерата с местните, които невинаги допускат чужди хора сред своите. Селото се състояло от около 10 колиби, разположени сред нищото. "Живеят ужасно бедно. Виждала съм много бедни места, но там наистина бях потресена", припомня си тя. По пътя ги спирали деца да им искат празните бутилки от минерална вода. "Ползват ги, за да пълнят течности в тях. Някои от тях режат и използват за чаши или друг вид съдове."


В селото ги черпили с палмово вино. Бен им показал как се прави - на стъблото на палмата имат издълбани стъпала, по които се качват, отразяват едно от палмовите листа и завързват под него нещо като бидон, където капе течността от листото. "Така съдът постепенно се пълни, след което ферментира, тъй като пластмасата се нагрява от слънцето, и след няколко дни се пие", разказва още Кремена и допълва, че виното било ужасно на вкус, но местните не се изненадали, че не го харесват.


Победителката в конкурса "Спомен от лятото": Пътувам с раница, пътеводител и без резервации

© somanyways


"Хората са много весели и много непосредствени - животът им е много прост и те не се разстройват от нещата, които нас ни тревожат. Децата им тичат наоколо в дрипи, само отделни хора в селото работят, други се опитват да ловуват, да хващат риба, гледат кози, произвеждат палмово вино", продължава тя.


В Кения двамата пътуват предимно с градския транспорт, който там е матату - маршрутки, които пътуват без конкретен график и тръгват, щом се напълнят. "Често се налага да се блъскаш, пълно е с хора, държиш пакети, не е удобно... От друга страна, така се отъркваш в местните хора и става интересно. Това обаче не е почивка в класическия смисъл на думата - от разнообразието си почива мозъкът, но физически след това ти трябва още една седмица, за да отмориш действително, но само ако можеш да си я позволиш", разказва тя, когато става дума за това защо много от познатите й всъщност трудно се навиват за подобно приключение, макар да звучи вдъхновяващо: "Струва им се сложно, уморително, което е така... Действително е уморително - спиш две вечери на едно място, опаковаш, постоянно ходиш или чакаш."


Победителката в конкурса "Спомен от лятото": Пътувам с раница, пътеводител и без резервации

© somanyways


Според Кремена оптимумът за едно такова пътуване са двама човека. Добре е подготовката за пътуването да започне около шест месеца по-рано, да вземеш билетите предварително, за да хванеш по-евтини цени и да съобразиш подходящия сезон - "времето да не е студено, дъждовно или прекалено горещо, както и да не е период, когато е пренаселено с туристи", казва тя.


В раниците винаги взимат на първо място лекарства, дъждобрани, топли дрехи, удобни затворени или отворени обувки, с които да можеш да ходиш по скали или да стъпваш във водата и да разглеждаш коралите. 


По този начин досега тя е посетила и Панама, Йемен, Индия, Индонезия, Куба, Япония, макар в последната страна системата за пътуване "без резервации" да не проработва напълно, тъй като там местните се обиждат, ако се появиш ненадейно да търсиш стая. "Има различни регионални особености, които трябва да прочетеш и предвидиш предварително. В Йемен например - арабска и много консервативна държава - се налага да предвидиш правилните дрехи - не носиш поли, рокли и тениски, а по-скоро дълги ръкави, панталони и дори забрадка."


Казва, че съпругът й често я укорява за това, че се подготвя прекалено добре предварително, заради което понякога им липсва моментът на изненадата, но на малки или големи порции такъв винаги се появява, както когато трябва да пътуваш на стоп. В Кения им се налага да се качат в камион с шофьори, които пренасят стока. В Панама ги качили в пикап, чиято каросерия била пълна с хора с мотики, кирки, лопати и инструменти. Разбрали се с по малко думи на испански и накрая се оказало, че пътуват със затворници, които ги предупредили друг път да не се качват на стоп в Панама.


Победителката в конкурса "Спомен от лятото": Пътувам с раница, пътеводител и без резервации

© somanyways


Засега не знае къде ще е следващото им пътуване. Обмисля дестинации в Южна Америка - Аржентина, Бразилия и Чили. Друг вариант е да потеглят към Мадагаскар, закъдето обаче самолетните билети все още са прекалено скъпи. В тази връзка казва и че обикновено при пътуванията си отиват първо с влак до Истанбул, откъдето има полети за много повече дестинации на добри цени. Междувременно има и план за подобна обиколка из България, където да обикалят със седмици от село на село и да се потопят в непознати кътчета и усещания от родината.


Засега обаче изглежда сякаш по-отдадена на заниманието си със своята дъщеря, която е на година и половина и за която се надява след време, когато порасне достатъчно, да стане техен спътник. За целта обаче трябва да е на възраст, при която да може да приеме техния стил, при който за нощувките чистотата и банята са необходимият минимум, храненето става често на улицата и на крак, а планът е да няма ясен план, а най-вече приключение.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (28)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на ЗаНиЗа
  ЗаНиЗа
  Рейтинг: 3027 Весело

  "...да прекара няколко седмици на път в по-нестандартна от обичайните дестинации, с раница на гръб, пътеводител в ръка и без резервации..." - СУПЕР! Най-приятните неща са непредвидимите. Честито и нови пътешествия!

  Направи съд от глината, празнината вътре в него го прави полезен.
 2. 2
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 3. 3
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 4. 4 Профил на arch_
  arch_
  Рейтинг: 782 Неутрално

  Абсолютно моя начин на пътуване. Трудно можеш да усетиш една страна с организираните екскурзии.

 5. 5 Профил на xflood
  xflood
  Рейтинг: 1066 Неутрално

  Браво на момичето!

  Fail with honour then succeed by fraud
 6. 6 Профил на flint.
  flint.
  Рейтинг: 506 Весело

  Супер!! И аз мисля, че това е правилния начин за пътуване.
  Поздрави и браво на авторката!!!

 7. 7 Профил на Каишков - Либерален мислител
  Каишков - Либерален мислител
  Рейтинг: 782 Неутрално

  Снобска работа. С много пари всеки е "пътешественик".

 8. 8 Профил на AlaBalaPortokala
  AlaBalaPortokala
  Рейтинг: 506 Неутрално

  Хубави снимки, браво! Въпреки че аз имах друг фаворит.

 9. 9 Профил на Хипчо
  Хипчо
  Рейтинг: 1391 Весело

  До коментар [#7] от "Каишков":

  Не мрънкай, а следвай мечтите си, ако имаш акъл в мозъка!

  ВОДА, ПОВЕЧЕ ВОДА!
 10. 10 Профил на panzerino
  panzerino
  Рейтинг: 782 Неутрално

  Една друга Българка. Всъщност- каквито бяхме преди много, много години. Островче, след океана на днешното Бг безумие.

  Чудесно интервю!
  Моите уважения към нея!

 11. 11 Профил на panzerino
  panzerino
  Рейтинг: 782 Неутрално

  [quote#7:"Каишков"]Снобска работа. С много пари всеки е "пътешественик".[/quote]
  От "новите" Българи- завистлив, агресивен, предубеден и нахален, на всичкото отгоре.

  Арогатнтен и недискретен- с една дума- продукт на "риформите"- " Хомо Булгарикус нуово".

 12. 12 Профил на takeshi303
  takeshi303
  Рейтинг: 782 Неутрално

  До коментар [#11] от "panzerino":

  Какви нови българи бе византиецо, този е дърт комунист, който се възмущава от неравенството, това да ти напомня за някои хора.

 13. 13 Профил на panzerino
  panzerino
  Рейтинг: 782 Неутрално

  @МечоПух

  Ето казах ( и то не само една) добра дума... .

 14. 14 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1391 Любопитно

  [quote#10:"panzerino"]Една друга Българка. Всъщност- каквито бяхме преди много, много години.[/quote]
  "Бяхме" е ключовата дума Ако не се налагаше да се справяме с такова количество проблеми, ако не издържахме родителите си, ако съпругът ми нямаше друго интересно / но и скъпо/ хоби, ако ни харесваха екстремалните изживявания, щяхме и ние да пътуваме така За сега обаче предпочитаме чиста хотелска стая , предварително резервирана, с поне елементарен комфорт- баня с топла вода и голяма спалня в стаята

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 15. 15 Профил на ttemida
  ttemida
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Галерията беше много хубава. Няма ли начин да се публикуват снимки и от предишни пътувания на авторката, разбира се ако е съгласна.
  Аз си признавам, че нямам този приключенски дух за екзотични места и затова им се наслаждавам през погледа на други хора.
  Хайде, догодина ще чакаме новите снимки!

 16. 16 Профил на panzerino
  panzerino
  Рейтинг: 782 Неутрално

  [quote#14:"dqdomart"]За сега обаче предпочитаме чиста хотелска стая , предварително резервирана, с поне елементарен комфорт- баня с топла вода и голяма спалня в стаята[/quote]
  Абе, здраве да има.
  Само самотните хора спят в големи кревати.
  Научно "доказано"...

 17. 17 Профил на 993
  993
  Рейтинг: 604 Гневно

  До коментар [#7] от "Каишков":

  Каишков. Живота си го правиш ти. Изборът си е твой. Мрънкала като тебе никога няма да прокопсат. Жената си прави парите и се наслаждава на живота. Както в онзи филм гл. георой каза "Парите са тор, върху която растат красиви цветя". Та така. Аз също бях в Кения тази година и споделям това което Кремена казва. Дай боже повече българи да се наслаждават на света за да си оправим кочината в която живеем.

  911,959,964,993
 18. 18 Профил на Nan_Kurunir
  Nan_Kurunir
  Рейтинг: 1280 Весело

  Браво Кремена,от една страна заради прекрасния фото материал с които ме накара да забравя поне за малко безумието на големия град и от друга,за това че тръгваш открита към новото и непознатото импровизирайки.

  "Представи си,че не съществуваш и бъди свободен!"- Омар Хаям
 19. 19 Профил на Nan_Kurunir
  Nan_Kurunir
  Рейтинг: 1280 Весело

  До коментар [#7] от "Каишков":
  Намирисва на черна балканска завист тука,защото някои хора работят много и печелят добре,което пък им позволява да си харчат парите на едни прекрасни места в едни далечни държави,докато други жулят шльоковица фрустрирани от живота и изливат словестните си полюции в интернет пространството

  "Представи си,че не съществуваш и бъди свободен!"- Омар Хаям
 20. 20 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  Имаше и по-хубави галерии за които аз гласувах. За тази се въздържах понеже беше една от първите подадени. Видно от предишнитое конкурси, такива обират повечето гласове.
  Бях предложил на редакцията да отвори гласуването за галерии след приема им, така гласовете ще са равнопоставени между галериите, но за добро или за лошо не го възприеха.
  За мен се получава едно изкривяване леко на гласовете в полза на първите подали галерии и именно затова се въздържах да гласувам за тази, а не че е лоша.
  Честито на Кремена, пожелавам ѝ много нови хоризонти да открие, много хубави снимки разбира се и винаги да споделя и с нас чудесните места които посещава.

  Не цъфтиш ли като цвете, гниеш като бурен.
 21. 21 Профил на Еколог
  Еколог
  Рейтинг: 675 Неутрално

  [quote#19:"Nan_Kurunir"]някои хора работят много и печелят добре[/quote]

  да оспамим темата:

  само че се премълчава, че има "запазени" работни места, които се дават само на "наши", а в повечето фирми мислещите са нежелани

  Път без препятствия не води до никъде.
 22. 22 Профил на Вавринец
  Вавринец
  Рейтинг: 782 Неутрално

  До коментар [#21] от "ecolog":+++++++++
  Аз съм лекар и съм наясно как се намира добре платено място в медицинска лаборатория. И всъщност вероятно това е онази лаборатория, която изпитва лекарства върху бедни българи срещу минимално заплащане.
  Бях за друга галерия, но наистина е несправедливо първите галерии да имат повече време за гласуване. А и се гласува за мястото, а не за качеството. Наблюдавам го и про фотгалериите за деня. Одобрявам артгалериите, фотоизкуството.
  Аз също пътувам непрекъснато поне по 2-5 пъти годишно, но не се реших да участвам, защото бях в Исландия и явно не съм конкурент на африканските снимки.

 23. 23 Профил на Вавринец
  Вавринец
  Рейтинг: 782 Неутрално

  До коментар [#16] от "panzerino": Едрите хора спят в големи кревати! Ние с моят мъж имаме общо 3м 96 см височина, 210 кг и спалня 2.10 на 2.50.
  Много хора предпочитат удобството и това не е срамно. Ако можеш да си го позволиш финансово. Желанието за диво приключение е до време, на 45 ти се иска елементарно поне *** обслужване, на 60 искаш колкото може повече.

 24. 24 Профил на vankata1
  vankata1
  Рейтинг: 1132 Любопитно

  Много приятен разказ! И аз бих опитал един ден.
  Семейството на кумовете ни имат подобни цели за отпуските си. Пътуват най-вече по планинските части в чужбина, а също и в България. Кумата ми вика: нашите приятели ме питат как можем да си позволим да пътуваме до далечни страни. Ами така: вие нали си купихте нов телевизор, ние-не, вие имате кола, ние нямаме, не пием алкохол, не пушим, не сме си купували нито нови дрехи, нито нищо ново в къщи от години. С каквото успеем да спестим, си купуваме билети. Ако нямаме пари за двамата, отива само единия. Не е въпрос точно на пари. Човек си избира приоритетите.

 25. 25 Профил на omniam
  omniam
  Рейтинг: 727 Неутрално

  До коментар [#22] от "nu6ka":
  Исландия? Трябвало е да участвате

 26. 26 Профил на Александрина
  Александрина
  Рейтинг: 450 Весело

  Браво, Кремена! Поздравления!

  Александрина
 27. 27 Профил на etty1
  etty1
  Рейтинг: 2236 Неутрално

  Поздравления за победителката

  “The greatest enemy of knowledge is not ignorance, it is the illusion of knowledge.” ― Daniel J. Boorstin
 28. 28 Профил на kiselo_mliako
  kiselo_mliako
  Рейтинг: 727 Неутрално

  Парите правят всичко.
  Както се и очакваше, пари при пари отиват.
  Човек с професионален апарат получи пак такъв.
  Честито все пак!

  Не е страшно да си прилеп-нещата обичайно са с главата надолу.Страшно е да си прилеп с разтройство!
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK