На път: На лов за сувенири

На пазарите могат да бъдат открити различни сувенириОт най-дълбока древност човек няма доверие на спомените си. Освен че забравя някои събития, не разполага и с доказателства за пред останалия свят, че те са се случили. И ако пещерният човек е събирал зъбите на избитите от него животни, то съвременния – си купува сувенири. "Дневник" се опита да събере и класира най-популярните сувенири и най-честите поводи за тяхното изработване. Поводът за купуването е ясен – пътуването. Приходите в световен мащаб се изчисляват на милиарди.


 1. Магнити за хладилник
Те са навсякъде – по музеите, летищата, гарите и будките за вестници. Изображенията им също са различни – от природни забележителности до флагове, весели надписи и исторически паметници. Магнитите за хладилник са се превърнали в любим сувенир на милиони хора. Основното предимство – не са скъпи и прилягат добре на всеки хладилник. Освен това са подходящ подарък при по-нискобюджетно пътуване.


Може да си купите и по-екзотични сувенири като например шишенце с вулканична пепел от изригнал вулкан

© Associated Press

Може да си купите и по-екзотични сувенири като например шишенце с вулканична пепел от изригнал вулкан
Цената им варира от 1 евро до 5 евро за по-луксозни варианти. Обикновено на тях са изобразени най-забележителните от туристическа гледна точка обекти в дадена страна. Има и по-нестандартни варианти - с термометър, с часовник или дори триизмерни модели. Морските курорти от своя страна могат да се похвалят със специфични магнитчета във формата на лодка, морска звезда или конче, мида или котва. Популярен вариант са магнитчета във формата на страната, която сте посетили.


Към тази категория на сувенирите могат да се причислят също така моливчетата, химикалките и значките.


"Октоберфест" като възможност да имате сувенир

© Associated Press

"Октоберфест" като възможност да имате сувенир


2. Чаши


Не е едно и също е дали на чашата ви за кафе пише "Париж", или има изрисувани цветя. Обикновено сувенирната чаша е порцеланова и с изрисувани местни забележителности. Попада в обхвата на по-скъпите сувенири с цени до 10 евро в зависимост от изработката или местоположението на магазините, от които сте я купили.


По-интересните варианти са термочашите, които променят цвета си при нагряване, както и стъклени сувенирни чаши и такива в причудлива форма. Към категорията могат да бъдат включени още чинийки, вазички, бурканчета, напръстници, порцеланови звънчета или всякакви други съдове.


 1. Тениски
Освен че с тениската може да покажете от кой отбор сте, също така отбелязвате и местата, които сте посетили. Всички се смеят, когато някой се появи с блуза с надпис "Аз обичам Ню Йорк", но в същото време, когато отидем в Голямата ябълка, не можем да се въздържим от същия аксесоар.


Освен да "обичате", може "да живеете", "целувате и прегръщате" или "да откриете" дестинацията. Върху тениските се поставят също така снимки, картинки, флаговете на посетените страни или умна мисъл на известна местна личност. Варианти – блузи с дълъг ръкав, пончо, поли, рокли, панталони и други.


Освен с тениска може да ознаменуваме пътуването си с шапка -  с козирка и надписи от туристическата дестинация или пък тип "горско духче" в характерните за знамето на страната цветове. Вариант на подобен сувенир е шалчето.


Плюшените играчки винаги са на мода

© Associated Press

Плюшените играчки винаги са на мода


 1. Ключодържатели
Всеки път, когато влизате или излизате от вкъщи, си спомняте онзи вълшебен миг, когато сте били на някой италиански остров или във Виена. Причината – вашият ключодържател, който издайнически или има формата на съответната държава, или носи характерните за нея отличителни белези – герб, флаг или друго. Все по-голяма популярност сред дамите набират и подобните на ключодържател механизми за закрепване на дамските чанти върху масите.


5. Статуетки


Сувенирите не биха били това, което са, ако ги нямаше статуетките. Умалени модели на Айфеловата кула, Колизеума в Рим, малък бог Хермес, швейцарската крава... Обикновено човек купува подобни сувенири на приятелите си за спомен от мястото, което е посетил.


Създаването на еврото доведе до изработването на всевъзможни сувенири с паричната единица

© Associated Press

Създаването на еврото доведе до изработването на всевъзможни сувенири с паричната единица


В тази категория попадат и руските дървени статуетки – матрьошки, които са един от символите на страната. Освен това тук са малките смърфчета от Брюксел (родината на смърфовете е Белгия), червените двуетажни автобуси на Лондон, макет на катедралата "Ла Саграда фамилия" от Барселона и т.н.


Освен най-популярни сувенири има и поводи за тяхното изработване.


 1. Кралска сватба/развод
Нито една кралска сватба или развод не са минали без създаването на серия от сувенири. Обикновено върху тях са изобразени не само щастливите младоженци, но и годината, така че наистина да ни напомня кога е сключен бракът. Един от последните примери е кралската сватба във Великобритания от края на пролетта. Тогава като сувенири бяха изработени не само типичните чинии, чаши, тефтерчета, но и малко популярни обикновено като варианти тестета за карти, пакетчета чай с образите на принц Уилям и неговата съпруга Кейт, кукли, копия на годежния пръстен на булката. По подобен начин беше ознаменуван и разводът на майката и бащата на Уилям – принц Чарлз и покойната вече лейди Даяна.


Стига се и до по-творчески идеи като тези пакетчета за чай с образите на принц Уилям и неговата булка - Кейт Мидълтън

Стига се и до по-творчески идеи като тези пакетчета за чай с образите на принц Уилям и неговата булка - Кейт Мидълтън


 1. Олимпиада
Повод за сувенири на всеки четири години са олимпиадите. Освен петте кръга, символизиращи континентите, държавите, в които се провеждат, изработват и специални талисмани. Обикновено те се продават не само като магнитчета за хладилници, но и като плюшени играчки. Напомнят ни, че са важни не само участието, но и споменът за събитието.


"Евровизия" - неизчерпаем източник за вдъхновение на производителите на сувенири

© Associated Press

"Евровизия" - неизчерпаем източник за вдъхновение на производителите на сувенири


 1. Традиционни и извънредни празници
На празника на тиквата може да си купите малки тиквички от порцелан. За музикалния конкурс "Евровизия" – значки, тениски, чаши и всички останали сувенири, за които се сещате. Един ежегоден повод за сувенири е и популярният германски бирен фест – "Октоберфест". Като сувенири от него обикновено са на почит чашите, за предпочитане – халби. Неизчерпаем източник на фигурки на зайчета и яйца е и самият християнски празник Великден.


Великден - един от поводите за украсени яйца

© Associated Press

Великден - един от поводите за украсени яйца


 1. Избори
Въпреки че наближават президентските и местните избори, България не е сред страните, които обичат да ознаменуват събитието с определени сувенири. За компенсация при нас политиците се разполагат върху мартенички през първия месец на пролетта. В останалия свят изборите се превръщат в начин да бъдеш навсякъде повече от своя опонент. Обикновено резултатът са кичозни сувенири, които би трябвало да показват симпатия и подкрепа.


Изборите могат да доведат и до кичозни решения като тези джапанки украсени с "главата на Обама"

Изборите могат да доведат и до кичозни решения като тези джапанки украсени с "главата на Обама"


 1. Революции
Един нестихващ източник за тези, които разработват сувенири, са революциите. Те вдъхновяват не само послания върху тениски, но също така знаци, значки и надписи. Дори при последните военни действия в Либия може да бъдат видени шапки с картинки, отбелязващи събитието или с призив за свобода. Неизчерпаеми и вечни са и образите на кубинския революционер Ернесто Че Гевара върху тениски, блузи и шапки.


Революцията в Либия донесе и шапки с надписи

Революцията в Либия донесе и шапки с надписи


В категорията "революции" попадат и паметни събития за дадена страна като височайши посещения. Много често сувенири се изработват за обиколката на папата в дадена страна или посещението на известни президенти. В България бяха изработени специални матрьошки с Джордж Буш-младши, Владимир Путин и други.


Посещенията на Папата също са важни

© Associated Press

Посещенията на Папата също са важни


Изводът, колкото и да са кичозни, сувенирите са се превърнали в част на живота наред със снимките като първо доказателство за обиколката ни в непозната страна. Те се възползват от заложената в човек естествена мания за събиране на вещи. Друго става усещането, когато покажеш съпричастност към дадена кауза дори тя да няма нищо общо с теб. Съвсем различна пък е и ситуацията, когато притежаваш чаша с младоженците Уилям и Кейт или си купиш "Да убиеш присмехулник" на Харпър Лий само защото последното дете на Виктория и Дейвид Бекъм се казва Харпър Севън.


В България се продават матрьошки с Бил Клинтън и Барак Обама

В България се продават матрьошки с Бил Клинтън и Барак Обама


Не на последно място по значение към сувенирите може да бъдат причислени и картичките. Вече не е на мода да изпращаш картичка от всяка точка на света, но продължава да е от значение да купиш такава на роднините си


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (17)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на bta
  bta
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  Нкарая винаги остават спомените.

 2. 2 Профил на Сони
  Сони
  Рейтинг: 768 Весело

  Нещицата, които обобщено наричат прахосъбирачки. Писва ти да ги местиш от едно място на друго, а сърце не ти дава да ги изхвърлиш...

  :) Усмихни се днес! Утре ще е по-зле!
 3. 3 Профил на Comandante Marques
  Comandante Marques
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  До коментар [#2] от "Сони":

  имам купища такива

  low riders team
 4. 4 Профил на Сони
  Сони
  Рейтинг: 768 Весело

  До коментар [#3] от "Comandante Marques":
  Направи сергия и ги продай!

  :) Усмихни се днес! Утре ще е по-зле!
 5. 5 Профил на hypercube
  hypercube
  Рейтинг: 497 Неутрално

  До коментар [#2] от "Сони":

  100+

  Към тях бихме могли да зачислим и подаръците за рожденни дни и всякакви поводи, закупени от родните магазини за сувенири от някой да отбие номера. Дървени чепове, статуетки , пясъчни картини и всякякъв друг китайски кич. И аз бях на твоята дилема, но вече категорично изхвърлям всичко непотребно. Ако имаше подходящо място бих ги дарявал за някаква кауза.

  Не питайте какво страната ви може да направи за вас, попитайте какво вие можете да направите за нея! Дж.Кенеди
 6. 6 Профил на NPaine
  NPaine
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  Не е по темата, но една от горните снимки ме подсети: не знам дали знаете, но дизайнът на немските монети от 1 и 2 евро е съвместно дело на някакъв немец и българската му съпруга, Снежана Русева.

  http://de.wikipedia.org/wiki/Deutsche_Eurom%C3%BCnzen

  "People should not be afraid of their government. Governments should be afraid of their people."
 7. 7 Профил на kh
  kh
  Рейтинг: 497 Весело

  Джунджурии, сувенири и идиотиики, събиращи прах ... плюс няколко гигабайта снимкииииии

 8. 8 Профил на theanalyser
  theanalyser
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  Магнитчетата наистина в момента са като че ли номер 1.
  Забелязвам, че най-накрая се появиха и добри български сувенири. Говоря за такива с по по-нов дизайн, освен традиционните вече дървени чиниийки с рози, подкови, кукли в български носии и т.н. Мисля, че е нормално всеки български град да има собствено лого или герб, както и съответните сувенири, характеризиращи мястото или региона. Идеи ще се намерят достатъчно - стига с това насищане на магазините с почти еднаквите китайски отливки...

 9. 9 Профил на lord_stark
  lord_stark
  Рейтинг: 388 Неутрално

  Преди две години в Белгия бяха адски скъпи магнитите за хладилник. Най-евтините бяха по 3.50 евро (онези с пикаещото момченце). За изглед от града, който въобще не може да се сравнява по красота с други големи градове от западна Европа, искаха по 5 евро. И какво като са столицата на Европа?

 10. 10 Профил на W140
  W140
  Рейтинг: 555 Неутрално

  Дневник, пропуснали сте пощенските картички. Мисля, че те са по-стари и от магнитите. Аз събирам такива, купувам навсякъде където отида, моля и познати да ми носят. Не съм почитател на магнините, защото все някой ще затвори врата на хладилника по-силно и до там После с лепило не е интересно.

  http://www.panoramio.com/user/1141979
 11. 11 Профил на W140
  W140
  Рейтинг: 555 Неутрално

  а да, писали сте ги, ама не мисля, че са извън мода

  http://www.panoramio.com/user/1141979
 12. 12 Профил на Kaspar
  Kaspar
  Рейтинг: 751 Весело

  Най-важното е, че абсолютно всички се произвеждат в Китай :О

  "I put a dollar in a change machine - nothing changed." George Carlin
 13. 13 Профил на SeoKungFu
  SeoKungFu
  Рейтинг: 714 Неутрално

  Кичории от главните туристически улици и улички. Истински сувенири се намират на turn off the main st. места.

  ╠╩╦═╬♥∩♥{(::○::SeoKungFu::○:::)}♥∩♥╬═╦╩∞
 14. 14 Профил на etty1
  etty1
  Рейтинг: 2181 Неутрално

  И аз харесвам пощенските картички, интересен вариант са и картите за игра, особено за бриджорите. Виждала съм впечатляващи колекции на картички от цял свят, ръчно рисувани, върху хартия, пергамент, кожа, корк. Заемат малко място, носят много информация, новите не са скъпи. От няколко години купувам и местни пощенски пликове с марки към картичките. А сувенирите са връх на кича в повечето случаи, но някак си хората у дома очакват и се радват. Чрез тях споделяме нещо от пътешествието

  “The greatest enemy of knowledge is not ignorance, it is the illusion of knowledge.” ― Daniel J. Boorstin
 15. 15 Профил на Iron Maiden
  Iron Maiden
  Рейтинг: 761 Весело

  Герданчета от миди, рапани-пепелници, криви пръчки...
  М-)

  а също така и вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица
 16. 16
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 17. 17 Профил на tarna
  tarna
  Рейтинг: 594 Неутрално

  Въздържам се да купувам сувенири, защото не обичам да имам излишни неща, които отлежават някъде. Не бих подредила разни статуетки и други подобни, защото обикновено нямат висока художествена стойност. Когато си на мястото, идеята да купиш сувенир изглежда много добра, домъкваш ги, а после не ги поглеждаш. Напълно ненужни и безсмислени вещи.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK