Надморската височина на любовта

Част от корицата на "Надморската височина на любовта" на Йорданка Белева

© Издателство “Славена”

Част от корицата на "Надморската височина на любовта" на Йорданка БелеваТази книга е тъничка като стихосбирка – едва четирийсет страници, но в тези страници се крият неочаквани истории.  


"Надморската височина на любовта" е първата прозаична книга на Йорданка Белева, но както казва писателят Деян Енев, "тези тринайсет разказа биха могли да бъдат солта на поне три белетристични книги".


Защото героите на Йорданка Белева са необикновени хора, които не се срещат всеки ден, но умеят с разказа си да спират времето и да припомнят забравени думи. Като героите в разказа "Пазителят на меджетата" или Амина от едноименната история.
Меджета? Ами да, според обясненията на Йорданка Белева меджето е кърпа за вярност, специална женска кърпа, върху която всяка девойка някога избродирала своя любовен знак. Но това е стара история... Която сега звучи на нов глас.


Амина пък е името на един мъж, изоставен като дете пред църквата, огледан от свещеника и отраснал сред иконите. Първата дума, която произнесъл, била "амин" и оттам дошло и името му.


Йорданка Белева обаче не търси само романтика в историите в минало време, но и експериментира с езика и се заиграва с формата.


"Йорданка Белева с лекота излиза от седефения мрак на бабината ракла и се гмурва в глъбините на глобалното", пише Бойко Ламбовски.


Редакторът на книгата Деян Енев пък е категоричен, че "Сам Милорад Павич би прочел с удоволствие на глас някои от изреченията вътре".


"Надморската височина на любовта" е заглавие на варненското издателство "Славена".

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK