Мая Новоселска и Теди Москов: Всеки нов спектакъл е първи

Мая Новоселска като героинята си от "Едно малко радио"

© Сатиричен театър

Мая Новоселска като героинята си от "Едно малко радио"Моноспектакълът на Мая Новоселска "Едно малко радио", написан от нея, Теди Москов и Борислав Стоилов, ще направи премиерата си тази вечер в Сатиричния театър. Той разказва за малкия човек с големите мечти с тъга и чувство за хумор, а героинята на Новоселска е отдадена на въображението си – единствено чрез него може преодолее неудовлетвореността на съдбата си.


Между репетициите за спектакъла, Мая Новоселска и Теди Москов отделиха време на dnevnik.bg, за да разкажат повече около новата си съвместна творба.


Обмисляте този моноспектакъл от 15 години. Най-минималистичните истории ли са най-трудни за разказване?
Теди Москов: Идеята е отпреди 15 години, но допреди година така и не бяхме започнали работа по нея сериозно. Не бих казал, че е минималистична, тъй като има много лични истории, впечатления от живота, възхищения, разочарования. Понякога се случва някой поет да напише голямата си поема в края на живота си или пък едно четиристишие да отнеме 70 години.


В "Улицата" също присъстваше темата за малкия човек с големите мечти. Като се има предвид, че идеята датира оттогава, ще има ли моноспектакълът нещо общо като настроение и дух с предаването?


Мая Новоселска.: Няма да има моменти, които да напомнят директно за "Улицата", но има нещо общо като настроение. С друг акъл сме вече, тъй като минаха много готини, но нещо в настроението ще си остане. Особено в темата за мечтите. Дори и да имаш малки мечти, те те крепят.


Такъв ли е човекът днес? Малък и с големи мечти?


Т.М.: Изтъркано понятие е, но човек е толкова голям, колкото са мечтите му. Проблемът му е това, което е вътре в него. Но малките хора са се променили оттогава. Сега чакат да си отидат. Много малко са такива. Другите са с големи шкембета и хранително-вкусови навици.


М.Н.: Донякъде са такива, но не се знае доколко мечтите останаха големи или все повече се смаляват. А това е много мъчно. Но хората не са виновни за това.


А кои?


М.Н.: Малкият човек не е виновен. А кой е виновен...(замисля се) това е сложен въпрос и в отговорът изисква твърде много изречения.


Теди Москов

© Иван Григоров

Теди Москов


От една страна ролята ви в "Едно малко радио" звучи като някак си типична за вас, от друга е известно, че публиката ще ви види в нова светлина. Имаше ли момент, в който смятахте, че няма да се справите с ролята?


M.Н.: Да, абсолютно. Много трудности имаше, много, много. Трудно е да направиш това, което ти си мислиш в главата си, да го предадеш по същия начин и да го разбере и усети този, който го гледа. Нали? Той трябва да ти повярва. И все още не знаем дали ще ни повярват, още не сме играли пред публика. Надявам се всеки да намери нещо (в моноспектакъла).


В моноспектакъла са използвани текстове на Мастрояни и Фелини. Каква е ролята им в идеята на "Едно малко радио"?


T.M.: Вкарваме си каквото ни трябва, включително от Чоран и Доктороу. Така е правил Маркс, когато е писал "Капитал" - взел е каквото му е трябвало от някой философ и го пъха в книгата.


В случая сте двойка в живота и в работата. Това прави ли нещата по-трудни или по-лесни, или може би малко и от двете?


М.Н. И от двете по малко. Лесно е, защото имаме еднакъв вкус за много неща - филми, музика. От една дума разбираме какво ни харесва и какво не. Рядко се разминаваме, то не може без разминавания. Но е и трудно, защото и на теб трябва да ти е интересно, и на него. Да му е интересно да работи с теб. "Добрият край оправя всичко", както се казва в една пиеса на Шекспир. Ако се получи накрая нещо хубаво, всичко се забравя след това, дори и най-тежките трудности.


T.M.:Някои неща няма да нужда си ги казваме, тъй като ги знаем и си ги чувстваме. Това лесната част от нещата. По-трудно е, когато всеки доказва на другия какъв и какво е в семейството. Това са характеро-логични пропуски.


След толкова години в театъра, има ли вече някакво чувство на комфорт, когато представяте нов спектакъл?


T.M.: Всяка премиера ми е като първа. Гледам да забравя всичко, което знам, за да ми е интересно. Като малък обичах да гледам някои филми по няколко пъти, като се мъчех всеки път да се изненадвам. Така умишлено се мотивирах да работя, да преоткривам.
М.Н.: Всеки път го има страхът дали ще направим нещата добре, дали те ще разберат, дали те ще се харесат.


Мая Новоселска

© Редакция

Мая Новоселска


Изглежда надали и някога ще изчезне...


М. Н.: Няма! Това е като при художника - рисува и не знае, изправен е пред бяло платно. Както Ван Гог - той винаги е бил изпълнен съм съмнения за себе си и таланта си. Картините му постоянно са му били отхвърляни. При писателите е същото - пишеш, но...не знаеш! Винаги е много страшна първата среща с хората...


Сигурно усещането е още по-страшно, когато става въпрос за моноспектакъл?


М.Н.: Да, защото си сам. Сам си, сам си! Други няма! Усещаш всяка секунда, не можеш да мръднеш.


Когато уговаряхме интервюто, Теди Москов спомена, че си била на снимки в Самоков. Да не би да се очертава ново участие във филм?


М.Н.: Иван Москов, нашият син, снима късометражен филм там и ме взе за една роличка. Беше супер приятно, но си беше и притеснение. Не знам кога ще излезе, предстои им доста работа все още. Абе хубаво е човек да се занимава с изкуство.


Отблагодари ли се то за всичките усилия?


М.Н.: За всеки според мен. Те са изтъркани фрази, но ако човек влага наистина любовта и сърцето си, мисля, че няма начин нещо хубаво да не излезе. За всеки е така, независимо дали си животновъд, художник или физик.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (8)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на B52
  B52
  Рейтинг: 1548 Неутрално

  Теди и Мая - много сте готини, непосредствени, автентични и непревзети, де повече такива хора като вас!

  Една мисъл на Теди от "някога": "когато на готин човек му е кофти - това е блус; когато на кофти човек му е готини - това е чалга".

  Е, знаем какво се носи из страната ни...

  He had decided to live forever or die in the attempt, and his only mission each time he went up was to come down alive.
 2. 2 Профил на Deepdish
  Deepdish
  Рейтинг: 1449 Неутрално

  Евала на такива семейства като на Теди Москов и Мая Новоселска! От все сърце им желая здраве, щастие и все повече творчески успехи!

 3. 3 Профил на exibicionalist
  exibicionalist
  Рейтинг: 466 Весело

  Последните мохикани..........или едни от последните

  (дайте примери за други , че не се сещам )

  ................неподдали се на чалго/халтураджийството в театъра

  "Улицата" беше Първото нещо - съвсем различно от пролетарско/примитивният хумор на т.н. "Големи" режисьори и артисти отпреди 10.11.89 год..............

  и май си остана единственото различно нещо.........

  Теди Москов откри и произведе чрез "Улицата" доста известни и талантливи хумористи..........които обаче предпочетоха лесното,посредственото.........и като им гледам хумора се чудя - да плача ли или да се смея..........смешно ли е или тъжно.....

  ----------
  всъщност..........И по хумора ще ги познаете

 4. 4 Профил на Тsonkooo
  Тsonkooo
  Рейтинг: 5018 Весело

  До коментар [#3] от "exibicionalist":

  И искрени, доколкото това е възможно в изкуството - в Румъния така им повярвали, че започнали да събират пари, за да ги подкрепят финансово.

 5. 5 Профил на exibicionalist
  exibicionalist
  Рейтинг: 466 Весело

  [quote#4:"tsonkooo"] И искрени, доколкото това е възможно в изкуството - в Румъния така им повярвали, че започнали да събират пари, за да ги подкрепят финансово.[/quote]


  никой не е пророк в собствената си матРялотеритория

  възможно е да се прави изкуство - съчетаемо с финансов интерес
  но не е възможно да се прави там - където няма интереси........

  за това и Теди Москов е сам..или почти сам..........
  ---------
  колкото до Румъния-нормално е........все пак те са френски протекторат (не че правят и те румънски работи)

  но нашият Босфорски манталитет + "българските ни работи" ни прави неподражаеми ............

  там бие Теди Москов..........за това не го харесват много ........истината не е комплимент

 6. 6 Профил на Лилия Костова
  Лилия Костова
  Рейтинг: 696 Неутрално

  Тези двамата винаги са глътка свеж въздух. Трябва да благодарим, че насред лайн.та явно растат най-хубавите цветя

  Бойко Борисов е тъп като г.з. Освен това е малоумен магистраладжия и има титла Негово Тиквочество.
 7. 7 Профил на далекоглед
  далекоглед
  Рейтинг: 638 Неутрално

  Теди и Мая ни показват винаги, че самоиронията и артистизмът са начин да оцеелеш в днешното материално време. Абсолютно вярно е, че човек е толкова голям колкото са мечтите му и това което правят двамата го доказва. За съжаление борбата с материализма на днешното време е много трудна, а духовността изглежда все по-абстрактно на обикновения оцеляващ. Остава една театрална зала хора които разбират посланията им. Хубаво е, че все още има артисти и режисьори, които излизат от вихрещата се театрална чалга и злободневни шутовски изпълнения
  Успех!

 8. 8 Профил на lisco
  lisco
  Рейтинг: 541 Неутрално

  За тях винаги ще "гласувам" с мерак и надежда,
  Само за тях....

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK