Да поговорим на френски с новото божоле

Шеф Десислав Георгиев от "HOME Dine&Wine" - Варна



Градската легенда гласи, че, за да си сготвите вкусно в къщи най-напред трябва да станете рано и да сте първи край сергиите на малкия пазар зад ъгъла. Така най-свежите продукти ще са във вашата кошница. Второто, което ви е необходимо, са дълбоки тенджери и големи тигани, а накрая и чаша вино, за да не сте съвсем сами в приключението, което предстои.


Варна вече има реноме на "кулинарна столица". Няколко от най-известните ресторанти в града влязоха в годишните класации на сп. "Бакхус" и дори останаха там с няколко поредни "мандата" като ресторанти на годината. Сега, един от хората, които имат амбицията да върнат домашния чар на изисканата кулинария е шеф Десислав Георгиев от "HOME Dine&Wine". Неговите специалитети са домашно приготвената паста, пушените и мариновани риби, хайверът, ястията на пещ и ретродесертите, открити в няколко наследствени, домашни тетрадки. "Хобито ми е приготвянето на домашни рибни консерви и ястия по оригинални рецепти", казва Десислав Георгиев.


Късната есен е негов любим сезон и по още една причина. В предпоследния четвъртък на предпоследния месец на годината пристига младото френско вино. "Новото Божоле е нещо повече от вино, много повече от легенда, казва шеф Георгиев. Както повелява традицията и законът, новата реколта се представя точно в 00.00 часа на третия четвъртък от ноември. Ние от екипа на "HOME Dine&Wine" сме взели присърце мисията да разпространим традицията сред възможно най-много любители на приятните емоции".




В последните години посрещането на новото божоле стана популярно и във Варна. Градът дори проговори на френски и се научи да казва на глас: "Le Beaujolais nouveau est arrivé!’’*. Малко са обаче ресторантите, които могат да предложат истинската домашна атмосфера на градчетата от поречието на Рона, където е домът на пивкото вино. В "HOME Dine&Wine" чашата младо божоле от известната изба "Жозеф Друен" идва с хапки с мус от френски сирена и прошуто, с живата музика на акордеон и атмосферата на уютен варненски ресторант. Когато французите седнат около масата, първа на нея пристига гарафата с вино. А първите думи, които я посрещат са "A votre santé!". **


--------------------------------


* Новото божоле пристигна!


** За ваше здраве!

Ключови думи към статията:

Коментари (0)




За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK