На път към Северното сияние

На път към Северното сияние

© Scanpix Norway, ReutersДори след като туристите превзеха пътуванията до космоса, се оказва, че на Земята все още има "неразработени" туристически дестинации. Като Северното сияние.


Шведската компания Spaceport Sweden, създадена с идеята да развива тъкмо космически туризъм, обяви наскоро нова и първа по роди си услуга - специални самолетни полети за желаещите да наблюдават от първия ред уникалния природен феномен. 


Полетите до Северното сияние започват с кратка презентация в прочутия ICEHOTEL (който е построен изцяло от лед и тази година отваря врати на 3 декември). От там туристите ще бъдат прехвърлени на самолет за девет пасажери. Всяко от местата на пътниците разполага с прозорец, така че те да могат да се чувстват сякаш са се гмурнали в облаците. Предвидено е пътуването да трае около един час. 
Първият полет е планиран за 15 януари 2012 г. и ще бъде последван от още три - на 5, 12 и 19 февруари идната година. Места за полет се запазват през сайта icehotel.com. Организаторите предлагат три вида пакетни услуги: стандартна, луксозна и чартърна. Последната може да се резервира в периода 1 януари - 15 март 2012 г.


Услугата на Spaceport Sweden се извършва със съдействието на ICEHOTEL, летището на град Кируна и  Scandinavian Airlink.


Град Кируна е разположен именно в зоната, в която се наблюдава Северното сияние. Мястото в съчетание с добри атмосферни условия предлага в максимална висока степен възможността да се наблюдава красивият феномен. Слънчевата активност, която е причина за явлението, достига своя пик на всеки 11 години. 2011 съвпада с един от тези пикове, които ще продължат с висока интензивност и през следващите две зими.


Тъкмо тази периодичност е причината за ограничения брой полети за Северното сияние, които предлага шведската фирма.


На път към Северното сияние

© Associated Press


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK