Двете лица на Кан

Двете лица на Кан

© Павлина ЖелеваЗакътаното в уютен залив на брега на Средиземно море градче Кан е безспорно най-голямата френска съблазън, на която са подложени богаташите на света. Това е място, където "луксът не е грях" и най-глупавото нещо, казват, би било, отивайки там, човек да си забрави кредитната карта...


Лидерите на Г-20, които се събраха в Кан през уикенда, може и да останаха встрани от изкушенията с галещи ухото имена на световно известни дизайнерски марки като Шанел, Диор и Гучи се крият в дискретните ъгли на световно известните хотели Мартинез, Карлтън и Мажестик. Точно зад гърба им, търговската улица "Антиб" предлага най-вкусните шоколади, най-изисканите парфюми, най-бляскавите бижута и разбира се, най-елегатното бельо. Цените, както се казва, са без горна граница.


Известно е, че "златното време" на Кан започва през май, когато към близо 80-те хиляди жители се прибавят още поне 30 000 пришълци. Прочутият филмов фестивал привлича световните звезди на киното, хиляди туристи и много пари. Но и годишният бюджет на общината, в която един квадратен метър луксозна жилищна площ струва поне 15 000 евро, съвсем не е за изхвърляне: близо 350 милиона евро. А емигрантите, главно от Тунис, Алжир, Мароко и Италия, са не повече от два процента от населението. Местно или не, в Кан то се състои главно от богати пенсионери, които на президенските избори през 2007 почти единодушно подариха гласовете си на президента Саркози. Поради тази причина, близо 700-те километра разстояние от Париж не му пречат той да обича да се отбива там.
Голяма част от гордостта на Кан е концентрирана във Фестивалния дворец. Далеч не толкова грамаден, колкото би могло да се предположи за едно култово здание, той респектира с многофункционалната си структура и прибрана архитектура. Освен фестивала, всяка година в него се случват едни от най-имиджовите събития на Франция: международни пазари на телевизионни програми, на мебели, на музикални продукти и фестивали - на рекламата, на отдиха и на какво ли не още!


Ако обаче не ти е писано да разполагаш със задъжителните 50 000 евро, за да си прекараш една добра седмица в някоя от крайбрежните вили или пък не ти се дават 6000, за да те видят на Кроазет в лимузина, пак можеш да вкусиш от чара на Кан.
За по-евтината гама хотели извън сезона, трябва да се предвидят не по-малко от 75 евро на нощ, а по време на филмовия фестивал – не по-малко от 100. С много късмет, 24 сносни часа в Кан, биха стрували около 150 евро на човек. Към това трябва да се прибавят кафетата: задължително над 4 евро и минералната вода, за която нахаканите келнери спокойно могат да поискат и 10 евро.       


Ако все пак ти се прииска да си поиграеш на бивша или действаща кралска особа и решиш да вечеряш в стил "Златна палма", трябва да резервираш (много скъпа маса) в хотел "Мартинез". После да се повозиш на типичния френски карусел на "Алеята на свободата" и да запрашиш (може и с влак) до Монако, Ница или Сен Тропе. Цената е в зависимост от разстянието, но общо взето не надхвърля сумата от 50 евро.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK