Бизнес книга на годината за бедни и богати

Бизнес книга на годината за бедни и богати


Защо марокански селянин намира пари за телевизор, но се оплаква, че не му стигат за храна? Защо повечето бедни не са гладни. Защо те искат работа, а не заем за малък бизнес?


Това са само малка част от въпросите, на които предлагат оригинални отговори Абхиджит Банердже и Естер Дюфло - автори на "Poor Economics", обявена за Бизнес книга на 2011 година според вестник Financial Times и банковата група Goldman Sachs. Двамата получиха награда от 30 хил. GBP миналата седмица в конкурс, в който този път сред шестте финалисти (те получиха по 10 хил GBP) изненадващо нямаше заглавия за финансовата криза.


Конкурсът се проведе за седма поредна година и в шортлистата попаднаха още: 
- "Triumph of the City" на харвардския професор Едуард Глесър (Penguin Press/Macmillan)
- "Willful Blindness" от Маргарет Хефернън (Walker/Simon & Schuster)
- "Good Strategy/Bad Strategy" от Ричард Румелт (Crown Business/Profile).


"Тази книга няма да ви кажe дали помощите [за бедни] са нещо добро или лошо, а ще ви посочи кои видове помощ са добри и кои не", пишат изследователите. Те провеждат множество теренни проучвания, които обръщат идеите за ефективна подкрепа на бедните с главата надолу. Изследването набляга върху методите, които "наистина работят" на базата на емпирично потвърдени експерименти и данни, противно на много от теориите за справяне с бедността, основаващи се на заучени гледни точки.


Робството на трите "и"


В книгата са посочени трите "и" - инерция, идеология и игнориране - които пречат на успешно справяне с проблемите в бизнеса и политиката. Според Банердже протестите от типа "Окупирай Уолстрийт" се пример за преодоляване от хората на инерцията в убеждението, че "на края всичко ще свърши добре за всички".


Трябва обаче да се надмогне и инерцията на лидерите, робуващи на веруюто, че проблемите се оправят с пари и малко ноухау. "Много хора си мислят, че има универсални решения за цели сектори от бизнеса и управлението. Всъщност, решението е в споделянето на личен опит от бизнеса, обсъждането и обмислянето на всеки проблем", казва Банердже пред "Файненшъл таймс".


Той изрично изтъква, че "Poor Economics" е и за развитите държави (изрично посочва Франция, например, а в понеделник статистиката в САЩ обяви, че над 49 млн. души в страната са бедни - бел.ред.),  където с избухването на кризата се разбра, че тези хора са наистина сериозен проблем.


Ефективните методи не са "секси"


"Хората в бедните страни трябва да разпределят съвсем нищожни ресурси, което всъщност ги прави много добри икономисти", твърдят авторите.  Те смятат, че подобрението идва от малките, периферни усилия. Голяма част от методите, които работят, не са "секси" и затова не е лесно да се намерят донори за тях. Някои от успешните подходи са противни на логиката и несъвършени, но проучванията доказват тяхната ефективност.


Работа, а не кредити


Повечето бедни хора искат работа, а не заем за малък бизнес. Независимо какво казват защитниците на микрофинансирането, повечето дребни търговци са такива по принуда, а не защото искат, твърди "Poor Economics". Работните места носят по-голяма сигурност, която позволява на семействата да планират и да инвестират в по-добро бъдеще.


Полезно и необходимо


Друго откритие на авторите е, че търсенето за голяма част от полезните продукти е ниско. Много бедни могат да си позволят средства за пречистване на водатa и мрежи против насекоми, които ги защитават от зарази и малария, но това не е приоритет в техния бюджет. Голяма част от него се отделя за продукти от първа необходимост.


Малък подарък - голяма промяна


Един от най-големите проблеми за световното здравеопазване е големият брой деца без пълен набор от ваксинации. Това ги оставя незащитени и прави лекуването им по-скъпо и сложно. "Poor Economics" твърди, че всъщност е по-ефективно да се дават малки подаръци на майките, които ги стимулират да ваксинират децата си.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (15)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 2488 Неутрално

  Работа, а не кредити

  Повечето бедни хора искат работа, а не заем за малък бизнес. Независимо какво казват много зашитници на микрофинансирането, повечето дребни търговци са такива по принуда, а не защото искат, твърди "Poor Economics". Работните места носят по-голяма сигурност, която позволява на семействата да планират и да инвестират в по-добро бъдеще.

  Банковата диктатура обаче и не иска и не допуска.
  Нуждае се от роби за да съществува !

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 2. 2 Профил на izabell
  izabell
  Рейтинг: 1350 Неутрално

  До коментар [#1] от "EREBUS":Вие от кой сте от Бутирка или от Алкатраз,знаем вече сте милионер,не че ме интерва,ам да знам с кого си пиша

 3. 3 Профил на Finland
  Finland
  Рейтинг: 671 Неутрално

  ""Poor Economics", обявена за Бизнес книга на 2011 година според вестник Financial Times и банковата група Goldman Sachs"

  Икономедия, защо не направите един превод и не издадете книгата? То е ясно че не може да се преведе всичко, но поне бизнес книга на годината, защо не? Ще се постигне тираж.

 4. 4 Профил на Ariman
  Ariman
  Рейтинг: 714 Разстроено

  Потенциално интересна книга, дано се издаде в България, ще е от полза за всички, но надали някое издателство ще отвлече вниманието си от Арлекин. Все пак сериозни пари в тази сфера се правят от булевардни романи - любовни, чиклит, крими.

  Човекът е мярка за всички неща.
 5. 5 Профил на izabell
  izabell
  Рейтинг: 1350 Неутрално

  Аз имам Основи на макро и микро иконом,Фишер,Шмалензи и др. 805 страници
  някой иска ли да му я сканирам.

 6. 6 Профил на Meister Eckhart
  Meister Eckhart
  Рейтинг: 904 Разстроено

  "Защо те искат работа, а не заем за малък бизнес?"


  Отговорът е много прост-защото не са глупави и най-вече защото не са американци обсебени от идеи за бизнес.
  Ама то може ли всеки човек на земята да е предприемач???

  А пък за малък бизнес, всеки който има такъв или поне опит с малък бизнес е осъзнал ,че с малък бизнес се изкарва малко повече от колкото с наемен труд, а пък се работи 2-3 пъти повече. Освен това,със собствен бизнес,пък било той и малък главата ти бръмчи 24 часа в денонощието.

  the devil is in the data
 7. 7 Профил на АБПФК
  АБПФК
  Рейтинг: 1773 Неутрално

  "Бизнес книга на годината за бедни и богати"

  Тази е по- добра и (в момента) може да се прочете безплатно:

  http://sacred-economics.com/online-text/

  ☭ "Если у вас начинается дрожь негодования при каждой несправедливости, то вы мой товарищ" ☭ — Эрнесто Че Гевара ✭ http://youtu.be/EC58ZjzejL0
 8. 8 Профил на Meister Eckhart
  Meister Eckhart
  Рейтинг: 904 Любопитно


  Апропо, за книгата "Triumph of the City" на Professor Edward Glaeser, вижте видеото, аз лично не чух нищо ново.

  http://www.youtube.com/watch?v=Dsofgp01tZs


  the devil is in the data
 9. 9 Профил на ARRI
  ARRI
  Рейтинг: 1366 Весело

  Няколко дни бях у Молдова на гости. Там е тъмна Индия. Имат 10-15 боса от сорта на черепа, вальо златев, цвети карагьозова и пр. червени капиталисти, а останалите са як шошльоп. Никой не им предлага нито кредити за малък и среден бизнес, нито какъвто и да е бизнес ......... Бачкат за жълти стотинки и мизерията им е пълна . Ужасих се от мизерията на обикновените молдовци. И при нас вече средната класа почти я затриха, ама при тях изобщо не я е имало. Факт. Този на когото бях на гости(Иван Бешир) , е от баровците. Но на него нищо не му е подарено. Има хиляди декари земя, която обработва, стотици животни-прасета, телета, крави, офци, кози и квото животно се сетите. АЗ толкова животни не бях виждал през живота си...... Бачкат му камара народ.......за без пари естествено.......Абе с две думи, имало и по кофти държава от България , и за тва нека да гледаме по-позитивно на нещата. Останалото е бла...бла....бла ....лукуми и размазване на сополи......

  Плащат ми от швейцарското посолство да пропагандирам ПРЯКАТА ДЕМОКРАЦИЯ ! Признавам, че трол-я в тяхна полза с/у 5 франка на пост!
 10. 10 Профил на Meister Eckhart
  Meister Eckhart
  Рейтинг: 904 Весело


  Мале,мале...сега пак прочетох тези невероятни открития на авторите, потресен съм от тяхната "проницателност"

  Явно тези автори до сега не са живели в реалния свят щом твърдят ,че са направили открития.

  the devil is in the data
 11. 11 Профил на dtd
  dtd
  Рейтинг: 551 Неутрално

  "... всъщност по-ефективно да се дават малки подаръци на майките, които ги стимулират да ваксинират децата си."

  А знаят ли авторите на тази книга, че понякога ваксините имат тежки и дори фатални странични ефекти, които може да доведат до смърт.
  Знаете ли, че това, че сте ваксинирали децата си не ви дава, 100% гаранция, че те няма да се разболеят и доста голям процент от ваксинираните деца се разболяват от болести срещу които са били ваксинирани.
  Аз имам познат, който се беше ваксинирал срещу грип но това не го предпази и той се разболя от грип месец и половина след ваксинирането.
  Много по-ефективно средство за борба срещу болестите е хигиената дори и срещу грип. Една проста медицинска маска е напълно безопасна, много по-ефективна от ваксината и много по-евтина.

  Sofianec
 12. 12 Профил на Ronny
  Ronny
  Рейтинг: 497 Весело

  "Борбата с бедността може да победи.Трябва търпение,внимателно разглеждане на проблемите,воля за изучване причините............Книгата е едно помагало за............................./изброяват се/за да се постигне един свят без бедни."/Встъпващите слова!/Ай,ай ай!Ха-ха-ха!
  Между временно може да прочете и други книги "Как да стана богат""Автоконтрол и релаксация""Как да преодолея старха и да вземам прaвилни бизнес решения"..............-резултаа от тези помагала е същия./Зашеметяваш!/
  Ако пък се запишете на Reiki,Taichi,Yoga............дори на курс за търсене на вода с метални пръчки........влизането ви във" Forbes" и в групата на "Davos" e гарантирано!
  Желая успех!

  "L´enfer c´est les autres"Sartre-Huis Clos
 13. 13 Профил на clutch
  clutch
  Рейтинг: 660 Весело

  Един мъдър человек беше казал следното:Абе, 99.99% от тия, дето пишат книги за:Как да станем, богати, уважавани, умни...не са нито богати, нито уважавани, нито умни! Останалият 0.01% са платилили на някой друг да напише текста от тяхно име.

  Бил съм крайно груб към идиотите? Хъм, имам и разрешително за оръжие :)
 14. 14 Профил на Тъмносин вирусоносител
  Тъмносин вирусоносител
  Рейтинг: 768 Весело  Господа евреи. Аз искам да започна малък бизнес със заем.

  По възможност БЕЗВЪЗМЕЗДЕН...

  Иво Инджев - вербуван на 8.07.83г. от ст.л-т Иван Димовски. Регистриран на 12.11.83г.
 15. 15 Профил на Тsonkooo
  Тsonkooo
  Рейтинг: 4717 Неутрално

  Мароканските селяни проявяват здрав разум...

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK