Храната като хапка удоволствие от живота

Хлябът на щанда на Slow Food

© Весела Николаева

Хлябът на щанда на Slow Food



Тазгодишната крилата фраза на Деси е "Човекът е създаден за кеф". Толкова й харесва, че решава да си го пренесе и в следващите години, дори мисли да направи нова религия, движение, партия или каквото се изисква, за да популяризираш един светоглед. Деси Димитрова е координатор на движението Slow Food за България и си повтаря фразата зад щанда му на изложението "Интерфуд&Дринк" в София, докато нарежда гостите си.


Днес беше закриването на изложението и почивният ден е довел повече обикновени посетители за сметка на бизнеса, който вече е минал през работните дни. Хората край щанда със сигурност са тук единствено за удоволствие – от храна и поезия.


Десислава Димитрова е координатор за България на движението Slow Food

© Весела Николаева

Десислава Димитрова е координатор за България на движението Slow Food




Ама буквално удоволствие, защото освен вкусни домашни сладка, сокове, билков чай и кексчета Slow Food е направило зад щанда си малък поетичен рецитал на Мария Донева. Тя започва с уговорката, че няма да чуете дълбоки и мрачни стихове за страдание, не е от поетите, които си късат ризите от мъка и го изливат в думи. Е, нейните са много по-леки, с малко слънчева пудра, кристална захар, дюли и сладко от спомени, от хубавите спомени, на които се усмихваш, а не въздишаш.


Ученици от Софийската гимназия по хлебни и сладкарски технологии с играчките, които Мария Донева е направила от чорапи

© Весела Николаева

Ученици от Софийската гимназия по хлебни и сладкарски технологии с играчките, които Мария Донева е направила от чорапи


Щандът на Slow Food събира доста посетители, всъщност докато преминавах покрай останалите щандове на изложението в "Интер Експо Център" веднага го забелязах по плътно заобиколилите го хора. Някои, май повечето, чуваха за пръв път за Slow Food.


Движението Slow Food възниква в Италия през 80-те години, за да се противопостави на бързото хранене, бързия живот и липсата на време за прости удоволствия. Като това да отделиш час за обяд с истинска храна вместо такава, пълна с миризми и вкусове, създадени не в кухнята, а в някоя лаборатория. Да пиеш чаша хубаво вино вместо боядисана и ароматизирана газирана вода. Да се храниш от продуктите, които ти е дала природата наоколо, не с такива, пропътували хиляди километри през стотици замразени часове, след като са били откъснати от някоя изкуствено осветена оранжерия.


Някои манастири в България вече са земеделски производители и предлагат органични плодове и зеленчуци

© Весела Николаева

Някои манастири в България вече са земеделски производители и предлагат органични плодове и зеленчуци


Българският клон на движението се е заел да опази и популяризира традиционна храна, произвеждана в малки региони на страната – като различни сирена, колбаси, смилянския боб. Последният предизвиква жив интерес на изложението.


"Ама наистина ли е смилянски? Аз съм си купувала, уж за такъв ми го продадоха, но когато го сварих, се оказа, че изобщо не е и не е хубав."


Две жени гледат малко подозрително към пликовете с фасул, вероятно в плен на спомените за купения преди години, който е имал общо със Смилян точно толкова, колкото глинено гювече с тефлонов тиган.


Смилянският боб предизвиква голям интерес, а хората споделят с леко подозрение как преди години са попадали на обикновен, закичен само с името "от Смилян"

© Весела Николаева

Смилянският боб предизвиква голям интерес, а хората споделят с леко подозрение как преди години са попадали на обикновен, закичен само с името "от Смилян"


Зоната с органични продукти на изложението като цяло се радва на доста висок интерес в сравнение с останалите, особено покрай щандовете с мед. "Ние българите трудно се сдружаваме, не можем да се съберем", жалва се пред клиенти производител зад щанда на Сдружението за биологично пчеларство. Близо до бурканите с пчелна сладост са щандове за захарни изделия, изглеждащи като отчупени от къщичката на Хензел и Гретел.


"Актина" е гръцка компания, която сега влиза на българския пазар за професионални консумативи, след като досега е позната с марката си "Йотис" в продажбите на дребно. Един от служителите й държи да ми обясни много подробно какво правят и че сега идват на българския пазар. И тук, и на още няколко щанда можете да видите нагледно как сладкарски цехове могат да правят приказно красиви украси, да пълнят сладкиши с плодови сладка, захаросани плодове и кремове – като си ги купуват готови.


Приготвени са така, както никога не бихте могли да ги направите вкъщи и са нагледна илюстрация на поговорката, че човек трябва да се храни и с очите. На техен фон съвсем мъничко и неволно сравняваш домашните покривки на секциите с биологични храни, повечето от малки, почти домашни производства. Не мислете да определяте категорично кое е по-хубаво – всяко си има чар.  


Производителят на сладкарски суровини "Актина" стъпва сега на професионалния пазар в България

© Весела Николаева

Производителят на сладкарски суровини "Актина" стъпва сега на професионалния пазар в България


Сещам се за шофьора на таксито, който ме попита какво има тук, че толкова хора са дошли. "Изложение за храна." – "Ама защо не съобщават, че има такива интересни работи, я виж ти."


Ако се върна в началото – думите му могат да служат в подкрепа на новото движение на Деси Димитрова, че човек е създаден, за да изпитва удоволствие – така че се стреми към него, все едно дали е богат, беден, без значение какво работи и в какво вярва. Винаги ще му се иска да намери нещо хубаво и в толкова малко наглед нещо като храната.


Мария Донева говори за лимоновите звезди и тавите за сладко, блестящи като Луната

© Весела Николаева

Мария Донева говори за лимоновите звезди и тавите за сладко, блестящи като Луната


Която може да е нещо много повече от задоволяване на глада и вкус. Може да е споделена като дума, приятна като поезия и съкровена като домашно сладко. Кой поет, ако не обича храната, би могъл да каже като Мария Донева, че дъждовният облак е на една целувка разстояние от земята? Когато го чуеш, ти идва наум, че всички вкусове са като едно пътуване – към дома, света, към подправки от безкрайни империи и към собственото разбиране как трябва да се храниш.


Още за кулинария и снимки от изложението в блога на автора http://almondandcinnamon.blogspot.com/

Коментари (30)
  1. Подредба: Сортирай
  1. 1 Профил на forumer
    forumer
    Рейтинг: 541 Неутрално

    Ех, радост за чревоугодниците Храната си е наистина удоволствие, особено добре приготвената, на която човек има време да се наслади. Да не забравяме и виното към храната, то е съществена част от удоволствието

  2. 2 Профил на onia_s_konja
    onia_s_konja
    Рейтинг: 510 Любопитно

    Да, да се наручаш без съмнение е най-висшето преживяване на чуека...

    Първо преди, след това - после.
  3. 3 Профил на Бродещия Призрак
    Бродещия Призрак
    Рейтинг: 434 Неутрално

    "Някои манастири в България вече са земеделски производители и предлагат органични плодове и зеленчуци"

    Убийствено съобщение, нали? Не подозирах, че досега сме преглъщали "неорганични плодове и зеленчуци", тц-тц-тц...

    Онзи същият.
  4. 4 Профил на Бродещия Призрак
    Бродещия Призрак
    Рейтинг: 434 Неутрално

    Иначе, приветствам идеята за слоу фуд. Това е моят начин на живот. )))... Жалко, че младите не помнят хубавите малки квартални ресторантчета от едно време. Няма ги вече.

    Онзи същият.
  5. 5 Профил на charlesdegaulle
    charlesdegaulle
    Рейтинг: 1355 Неутрално

    Някой да помни мармалада от шипки, или по-популярния сини сливи и шипки...

  6. 6 Профил на Бродещия Призрак
    Бродещия Призрак
    Рейтинг: 434 Неутрално

    До коментар [#5] от "charlesdegaulle":

    Пак се появяват, но са изключителна рядкост. Както и повечето съвсем не лоши зеленчукови и плодови консерви от едно време. А за тахан халвата да не говорим- това, което се предлага сега, е само бледо нейно отражение. Жал ми е за младите, които не познават истинската храна.

    Онзи същият.
  7. 7 Профил на 外人
    外人
    Рейтинг: 398 Весело

    До коментар [#2] от "onia_s_konja":

    Така си е Малко ще разширя подписа ти с един цитат, който описва кулинарните предпочитания на чилячествуто:

    Имре Калман, "Хубавата Елена":

    "Преди всичко - най-напред, а чак после - след това! А каквото остане - накрая!"

    Множественото число на нито една дума в българския език не завършва на Й!
  8. 8 Профил на nicoleta
    nicoleta
    Рейтинг: 1341 Неутрално

    До коментар [#5] от "charlesdegaulle":

    Аз ,обаче не мога да го намеря .

  9. 9 Профил на 外人
    外人
    Рейтинг: 398 Разстроено

    До коментар [#8] от "nicoleta":

    Скоро попаднах и на мармалад, и на пестил от сливи. Лошото е, че в магазинчето казаха, че това е инцидентно и няма да има отново

    Множественото число на нито една дума в българския език не завършва на Й!
  10. 10 Профил на Sniper
    Sniper
    Рейтинг: 1128 Весело

    Мдааа, хубава статия, която поне ни кара да се замислим как точно задоволяваме тази биологична нужда и с какво. Дали колкото да напълним стомаха, за да не ни стърже или го правим с удоволствие от вкусно приготвената и добре изглеждаща храна. Винаги съм предпочитал втория начин. А китайците имат една поговорка " Кажи ми какво ядеш, за да ти кажа какъв си ".

    "Какъвто човекът, такава и речта му." - "Qualis vir, talis et oratio." Луций Аней Сенека
  11. 11 Профил на etty1
    etty1
    Рейтинг: 2088 Неутрално

    Храната е начин да обичаш. Чревоугодничеството е грях, но такъв, за който се наказва най-сурово самия грешник. Спомените за вкусните гозби на баба или мама остават винаги у нас не заради самото похапване, а като полъх от детството, в което си бил обичан, закрилян, щастлив. Предпочитам да споделя един шоколад с приятел, отколкото сто снимки и духовитости във Фейсбук.

    “The greatest enemy of knowledge is not ignorance, it is the illusion of knowledge.” ― Daniel J. Boorstin
  12. 12 Профил на Тsonkooo
    Тsonkooo
    Рейтинг: 1444 Неутрално

    Мед, орехи, жито и грозде, моркови и зеле,чай с лимон - храна, дарена от Бога за здраве и дълъг живот!

  13. 13 Профил на Логика
    Логика
    Рейтинг: 1341 Неутрално

    Като говорим за грозде - ето едно мое стихче от преди 13 години...
    Грозд
    Лозницата пресича старостта
    Подгонва сладостта на лятото
    Във гроздовете чрез затворени пространства
    живеят кръговратни сетива.
    В зрънцето се е вкопчило прераждане
    на свят и цвят, на слънце и земя.
    Душата му усеща се едва когато
    го вкусиш от проточилата се лоза.

    ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
  14. 14 Профил на под чехъла
    под чехъла
    Рейтинг: 8 Неутрално

    "Човека създаден за кеф"-това не е ли турцизъм,или пак гледам поредната серия на "Листопад"?

    pink-floyd
  15. 15 Профил на radioham
    radioham
    Рейтинг: 488 Неутрално


    Златните реплики на самородните български таланти ...
    Щом има (х)РАНА ша има и (Б)урб(Ъ) .... (Меценат на произведения на изкуството)
    "Ко играиш пичелиш,ко не играеш ,ни пичелиш ".....( Доктор Хонорис Кауза Хр.СТОИЧКОВ)

  16. 16 Профил на lambi
    lambi
    Рейтинг: 434 Неутрално

    До коментар [#1] от "forumer":

    Хубаво е да се пише за такива човешки неща

  17. 17 Профил на forumer
    forumer
    Рейтинг: 541 Весело

    До коментар [#16] от "lambi":

    А още по-хубаво е тези човешки неща да се изживяват пълноценно

  18. 18 Профил на jubal harshaw
    jubal harshaw
    Рейтинг: 1341 Весело

    Всека реклама, повторена 100 пъти става истина, казал некой си.

    http://jubalharshaw.wordpress.com
  19. 19 Профил на SeoKungFu
    SeoKungFu
    Рейтинг: 701 Неутрално

    До коментар [#2] от "onia_s_konja":

    А след това и да се изтропаш !

    ╠╩╦═╬♥∩♥{(::○::SeoKungFu::○:::)}♥∩♥╬═╦╩∞
  20. 20 Профил на Solingen007
    Solingen007
    Рейтинг: 541 Весело

    възхищават ме хора, които са така нагли да твърдят, че човекът е създаден за кеф/?!/ - какво висше философско прозрение - и то се постигало с преживянето на храна? Това не е ли всъщност чисто чревоугодничество? не е ли по-важно с кого, а не какво споделяш?
    всъщност като гледам ужасяващата лела на снимката, която е фюрер на новото идейно течение, ми се струва, че това е поредната пача, която има достатъчно пари и свободно време, за да прилага у нас копипейстната идея, която не разбира, но пък има желаение да задава тон на хорицата - бедните, които й се вържат. Па те после сами ша са си виновни. то кой каквото сам си направи, никой друг не може да му го причини.

  21. 21 Профил на Orchid
    Orchid
    Рейтинг: 914 Весело

    Преди време разказвах на една партньорска среща за широкоразпространените ни ресторанти за бързо хранене със салати и прясно приготвени ястия, които са доста голямо улеснение за работещите, както през обядната почивка, така и понякога за работните домакини да компенсират вечерята с липсата си от дома през деня.
    Сравнявайки с техните си делници (колегите бяха от различни държави в Европа, визирам Англия, Австрия, Норвегия, Швеция, Белгия) и студения сандвич в обедната почивка, повечето ми колеги бяха единодушни: "Запазете тази си особеност, моля!".
    Прекрасна инициатива, дано наистина ние българите съумеем да се върнем към корените си и оценим предимството да имаме възможност за чиста земеделска продукция, както и да за съхранение на топлината и уюта на домашно приготвената храна!

  22. 22 Профил на comandante  vs  либерални ентусиасти&корпократи
    comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
    Рейтинг: 3435 Неутрално

    Маани пръжки с лук по селски ...всичко друго не е традиционно за сезона!

    Libertarianism is just anarchy for rich people
  23. 23 Профил на jubal harshaw
    jubal harshaw
    Рейтинг: 1341 Весело

    [quote#20:"Solingen007"] Това не е ли всъщност чисто чревоугодничество?[/quote]

    На Сократ приписват един лаф, "яж, за да живееш, не живей, за да ядеш". Ама явно гръцката философия вече не е на мода даже в Гърция

    http://jubalharshaw.wordpress.com
  24. 24 Профил на shumkar
    shumkar
    Рейтинг: 896 Неутрално

    "Десислава Димитрова е координатор за България на движението Slow Food......"
    Координатор за бавно хранене
    Имам чувството, че някоя пак се е уредила да усвоява някакви еврофондове.
    А критикувайки чуждоземните вериги ресторанти и кухни нека да си припомним отвратителните подобия на мешена скара и каварми, и различните варианти на шопски и мешени салати от нашите курорти, отвратили не един турист или гост на България завинаги.

  25. 25 Профил на lz2
    lz2
    Рейтинг: 2785 Неутрално

    В яденето има само едно правило-РАЗНООБРАЗИЕТО!Всичко друго са вариации на тема "Вижте ме"!

    ПравописА е поле за изява на неграмотните!
  26. 26 Профил на прашинка
    прашинка
    Рейтинг: 648 Неутрално

    "Тазгодишната крилата фраза на Деси е "Човекът е създаден за кеф". Толкова й харесва, че решава да си го пренесе и в следващите години, дори мисли да направи нова религия, движение, партия или каквото се изисква, за да популяризираш един светоглед".

    Чак пък нова религия. Хедонизмът е известен от няколко века преди Христа. Нищо ново под слънцето. Новото е, че се увеличава и подмладява захарният диабет тип 2.

    Красотата ще спаси света. А злобата ще закопае форумците на "Дневник".
  27. 27 Профил на Бродещия Призрак
    Бродещия Призрак
    Рейтинг: 434 Неутрално

    [quote#22:"comandante"]Маани пръжки с лук по селски ...всичко друго не е традиционно за сезона! [/quote]

    1-2 пъти през зимния сезон не е излишно. Дори ще ви се стори вкусно. Обаче бързо омръзва. Но виж, кисело зеле със свинско мога да ям всеки ден. Целогодишно! )))... Е, и аз си имам своите гастрономични слабости.

    Онзи същият.
  28. 28 Профил на Bramasole
    Bramasole
    Рейтинг: 3792 Весело

    Наскоро приятелка ми подари плочка с надпис: "Всички хубави неща на този свят са или незаконни, или неморални, или от тях се пълнее..."
    За да се наслаждаваш на качествена храна обаче освен с храната, трябва да разполагаш с време за това, както и с освободен от стрес и негативни мисли мозък; а през делничните дни това си е утопия.

    "Човек не се дави, като падне във водата, а като остане там” - Едуин Луис Коул
  29. 29 Профил на Тsonkooo
    Тsonkooo
    Рейтинг: 1444 Любопитно

    Знаете ли как се прави мляко от ядки, много е вкусно и полезно. Разбивате ядките с вода в съотношение 1:3 с блендер, след като сте ги накисвали в продължение на 8 часа - например 250 грама ядки и 750 грама вода. Може да се направи с всякакви ядки, дори със слънчогледови семки, но най-вкусно е бадемовото мляко. Подсладете с мед, ако искате.

  30. 30 Профил на nicoleta
    nicoleta
    Рейтинг: 1341 Любопитно

    Тайната на вкусно приготвената храна са начинът, старанието и любовта, с които дарявате ястието, докато то се готви. Един от елементите, който никога не трябва да пропускате е добавянето на подправки към храната. И то не просто подправки, а правилните.





За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK