Мъже вадят бъчвите с младо вино в Лион
В центъра на Лион се събраха хиляди хора, за да усетят вкуса на тазгодишното божоле. Виното се вади всяка година в полунощ преди третия четвъртък на месеца
Всеки трети четвъртък на ноември идва време за празненство по цял свят. Поводът е новата реколта на френското вино "Божоле нуво".
Според агенция "Ройтерс" тази година се навършват 60 години от първата церемонията по изнасянето му. Световната си слава това младо вино дължи на Жорж Дюбьоф, наричан Краля на божолето. Той започва бизнеса си през 1952 г., когато със своя велосипед обикаля Франция, за да продава вината си.
През 60-те години на миналия век предприемачът развива концепцията за Beaujolais Nouveau - леко и ненатрапчиво червено вино, което дотогава по-скоро е пренебрегвано от французите. В следващите десетилетия младото божоле, междувременно получило търговска марка и специален етикет, се превръща в световен хит © Reuters
През миналата година от Франция са били изнесени 15.5 милиона бутилки божоле, а в страната са продадени 7.5 млн.
"Закачливо, леко, плодово и свежо, то събужда вкусовите усещания и се плъзга нежно под небцето. Съучастнически добавя нотка веселост на всеки час от деня", това пише на етикета на бутилката на виното.
Божолето се комбинира отлично с леките ястия, върви много добре с френските сирена бри, фурм дамбер, рокфор, сервира се охладено (16°С) и така разкрива напълно букета на сорта гаме.
Виното се консумира младо, максимум до идния май. Районът на Божоле е известен още и с великолепната си кухня. Божоле нуво е единствената вино в света заедно с добре познатото от провинция Шампан, за което гроздовете се берат на ръка.