Младото божоле пристигна за шестдесети път

Мъже вадят бъчвите с младо вино в Лион



Всеки трети четвъртък на ноември идва време за празненство по цял свят. Поводът е новата реколта на френското вино "Божоле нуво".


Според агенция "Ройтерс" тази година се навършват 60 години от първата церемонията по изнасянето му. Световната си слава това младо вино дължи на Жорж Дюбьоф, наричан Краля на божолето. Той започва бизнеса си през 1952 г., когато със своя велосипед обикаля Франция, за да продава вината си.


През 60-те години на миналия век предприемачът развива концепцията за Beaujolais Nouveau - леко и ненатрапчиво червено вино, което дотогава по-скоро е пренебрегвано от французите. В следващите десетилетия младото божоле, междувременно получило търговска марка и специален етикет, се превръща в световен хит

Младото божоле пристигна за шестдесети път

© Reuters


През миналата година от Франция са били изнесени 15.5 милиона бутилки божоле, а в страната са продадени 7.5 млн.




"Закачливо, леко, плодово и свежо, то събужда вкусовите усещания и се плъзга нежно под небцето. Съучастнически добавя нотка веселост на всеки час от деня", това пише на етикета на бутилката на виното.


Божолето се комбинира отлично с леките ястия, върви много добре с френските сирена бри, фурм дамбер, рокфор, сервира се охладено (16°С) и така разкрива напълно букета на сорта гаме.


Виното се консумира младо, максимум до идния май. Районът на Божоле е известен още и с великолепната си кухня. Божоле нуво е единствената вино в света заедно с добре познатото от провинция Шампан, за което гроздовете се берат на ръка.

Ключови думи към статията:

Коментари (12)
  1. Подредба: Сортирай
  1. 1 Профил на Moi6e from Israel, с деактивиран акаунт
    Moi6e from Israel, с деактивиран акаунт
    Рейтинг: 1240 Неутрално

    Винцето е готино но heavily overpriced! За четвърт цена (при производителите) има куп други "млади вина" които за обикновен пияч не се различават от Бужоле Ново. С бомус че наистина си пазят качеството до 1/2 г, за разлика от "оригинала". Който месец след бутилирането вече не е същия, 'ма кой помни това

    I REFUSE TO JOIN ANY CLUB THAT WOULD'VE ME AS A MEMBER!
  2. 2 Профил на twizal
    twizal
    Рейтинг: 393 Весело

    Традицията е хубава, виното (в 90% от годините) далеч по-малко

  3. 3 Профил на stile libero
    stile libero
    Рейтинг: 572 Неутрално

    киселоч, не случайно преди 60 години никой не го е имал за вино във Франция. Ама маркетингът е велика сила, а и вкусът на простолюдието е вече определящ.
    музика, храна - в много сфери е вече така, за съжаление

  4. 4 Профил на Незнайко в Слънчевия град
    Незнайко в Слънчевия град
    Рейтинг: 5755 Неутрално

    До коментар [#1] от "Moi6e ot Israel (onziSa6tia ve!)":

    На мен ми е безвкусно, освен това не го намирам за чак толкова скъпо. Предпочитам по-южни и по-тежки сортове с по-силен аромат. Ако ми предложат божоле и мелнишко, няма да се поколебая в избора си. Или хубава риоха, както и монтепулчано.
    Вървят перфектно с хубаво месце. А божолето е лудо вино за наливане.

    "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
  5. 5 Профил на docentt
    docentt
    Рейтинг: 470 Неутрално

    Наистина, рекламата създава един продукт.

  6. 6 Профил на cucing
    cucing
    Рейтинг: 624 Неутрално

    Важното е да се пие вино.
    А пък и ние си имаме достатъчно хубави сортове и вина, ама никой още не е тръгнал с вилосипед да ги пропагандира, ами все чака на гюме някой да се закачи.
    Иначе пийте вино - добре е да е младо и душата Ви ще запее и Вие ще станете по-добри.
    Вечна слаба на бога Дионисий и никога да не свършва гроздето.

    ура и да живей!!!
  7. 7 Профил на Filip
    Filip
    Рейтинг: 367 Неутрално

    Айде, още една година преоцененото Божоле залива пазарите. Французите умеят да си продават продукта, браво

  8. 8 Профил на Moi6e from Israel, с деактивиран акаунт
    Moi6e from Israel, с деактивиран акаунт
    Рейтинг: 1240 Неутрално

    [quote#4:"от Мюнхен"]На мен ми е безвкусно, освен това не го намирам за чак толкова скъпо.[/quote]
    Зависи къде го купуваш. По нашенско таз'годишното го продават към 15 евро в магазина, но не сме в ЕС и има яки мита. Като имаш предвид че Амароне или някое от трите Б(в 'талянските вина, не в музиката) са по 25-30 евро-Бужулето ми се вижда скъпичко. В София проверих преди малко-14 лв, това на Drouhin...Е, плаща се и за името, както правилно написаха тук в няколко коментара.

    [quote#4:"от Мюнхен"]Предпочитам по-южни и по-тежки сортове с по-силен аромат.[/quote]
    Същото, мрем за тежки, и танинови, вина. Монтепулчиано не е върха на италианските, тези по на юг са много по добри по параметъра value for money, па и по евтини (поне при производителите, след 2-3 ръце търговци...нещата се изкривяват).
    П.С. А колко е таз'годишното Бужуле в немачко?

    I REFUSE TO JOIN ANY CLUB THAT WOULD'VE ME AS A MEMBER!
  9. 9 Профил на Мастър Йода
    Мастър Йода
    Рейтинг: 110 Неутрално

    В Лидл са пуснали едно червено вино на Менада в картонени опаковки. 1,89 лева за литър. В момента си пийвам от него. Твърде добро е. Не ми се правете на разбирачи и не ми обяснявайте колко евтино е, за да бъде добро винце. Просто идете в Лидл и си купете от него. Няма да сгрешите. И мисля, че не е стабилизирано, което за мен е твърде добре, защото от стабилизаторите обикновено ме боли глава.

  10. 10 Профил на Мастър Йода
    Мастър Йода
    Рейтинг: 110 Неутрално

    "със своя велосипед обикаля Франция, за да продава вината си."

    Не познавам Божолето, но това за велосипеда ми хареса. Има нещо стилно и очарователно в тази история. Макар да съм сигурен, че да обикаляш с велосипед Франция през 52-ра не е като да караш колело по магистралите сега. Ще помоля някого да сравни Божолето с някой от познатите ни в БГ-то сортове вино!

  11. 11 Профил на stile libero
    stile libero
    Рейтинг: 572 Неутрално

    До коментар [#10] от "masteryoda1":
    Ти вярваш ли на тази маркетингова приказка?
    как обикалял Франция с велосипеда си и две дамаджани на багажника?

  12. 12 Профил на Мастър Йода
    Мастър Йода
    Рейтинг: 110 Неутрално

    До коментар [#11] от "kr":

    Ами ако е нямал кола, нищо чудно да е кръстосвал с колелото си. 52-ра все пак е периодът на възстановяването след войната. Е, може да не е кръстосвал нашир и надлъж цяла Франция чак, но е реалистично да се придвижваш с велосипед на доста сериозни разстояния.





За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK