Младото божоле пристигна и в избата но варненския ресторант "Diwine"

Ресторантът се намира в една от най-красивите сгради от края на 19 в. в историческия център на града - на ъгъла на улиците "Антим I" и "Братя Шкорпил" .



Новият ресторант "Дивайн" (Diwine) във Варна, койтобеше открит в самото начало на годината, е място създадено с идеята да впечатлява със стила си. Ресторантът се намира в една от най-красивите сгради от края на 19 в. в историческия център на града - на ъгъла на улиците "Антим I" и "Братя Шкорпил" . Неотдавна тя беше реконструирана в бизнес център, но впечатляващата й архитектура беше напълно запазена. Освен трите си основни зали "Дивайн" има и голяма винарна, разположена в запазените каменни галерии на подземието, типични за сградите в тази част на Варна.


Еклектичния интериорен дизайн създава усещането за екзотичен уют и спокойствие, а атмосферата е пропита с аромат на отлежали вина и вкусно приготвената храна. Менюто на ""Дивайн" е стегнато, но съдържателно и без да предлага непременно авторска кухня, издава характера на майстор в кухнята - шеф Петър Йоргов. Той бе определен за най-добър готвач на България за 2009 г., а стихията му е умението да комбинира в "драматични сблъсъци" вкусове и аромати от четирите края на света.


"Сред предлаганите над 700 вида вина, винаги може да се намери поне едно, което да е най-добрата възможност всеки клиент да подобри своето настроение, казва Борислав Цанков – енолог и мастър сомелиер на заведението.




От мастър Цанков можете да научите наистина интересни неща – как тапата на шампанското излита със скорост от 70 до 160 км/ч или че във всяка бутилка има над 49 милиона балончета.


Винената листа на DiWine включва етикети, както от най-добрите български изби, така и от Новия и Стария свят. Ценовият диапазон е изключително широк, без никакво колебание в качеството. Изненадата тук е, че собствениците на ресторанта имат собствена изба край Харманли, която предлага брандирана селекция бели, червени вина и розета, които могат да бъдат опитани само тук. "Всички тези вина отговарят буквално на категорията "vin de maison" (домашно вино, от фр.)", обяснява Боби Цанков.


По традиция, в предпоследния четвъртък на ноември , в "DiWine" посрещнаха и новото божоле. "Бутилките, които предложихме бяха от имението "Анри Феси" (Henry Fessy). То е фамилна изба, която предлага качествени вина от сърцето на апелацията Brouilly още от 1888г., казва Цанков. Фамилията Феси (Fessy) произвежда вината си предимно от грозде от собствени лозя, засадени на платото Бел ер, на границата на апелацията Бруйи (Brouilly) и в непосредствена близост до самата изба".


Ако минавате през "DiWine" само за кратко похапване има и вариант да спрете до предястията или топлия гъши дроб върху карамелизирана ябълка. Неочаквано добър вариант е и специалното меню на сушибара. За десерт, ягодов чийзкейк, разбира се или едно кафе от селекцията на френската къща "Ришар", за които тук се струва да се отбиете дори и набързо някой следобед!

Ключови думи към статията:

Коментари (0)




За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK