Жега в театъра, или "Карнавал. Ком"

Жега в театъра, или "Карнавал. Ком"

© Иван ДончевДействието тече в реално време. Публиката е притаила дъх и само от време на време жената до мен повтаря: "Ужас!", "Ужас!" "Карнавал. Ком" е чудесен спектакъл, но е толкова силен, че публиката няма време да се разсейва. Отвличане на дете, заплаха за убийство, предполагаем терористичен акт, млада майка, която не знае къде се намира, полицейски инспектори, които нямат идея откъде да започнат. Има и поставена бомба, и часовник, който отброява последните трийсет минути.


Спектакълът на Василена Радева не само напомня, но и борави със стилистиката на телевизионния трилър. Затова, ако след края на представлението, някой остане с усещането, че е гледал кино, това няма да е случайно. В тази посока е работил и Никола Налбантов по сценографията и костюмите.


Цялата тази лудница, непрекъснато звънене на телефони, взирането в мониторите, където реално се случва нещо, разтревоженото влизане и излизане на героите на сцената, дори липсата на време, за да си довършат репликите, часовникът, който отброява наобратно – всичко звучи напълно реалистично.
Жега в театъра, или "Карнавал. Ком"

© Иван Дончев


Реалистична и пълнокръвна е играта и на Койна Русева, Деян Ангелов, Елена Бърдарска, Ангелина Славова и Вихър Стойчев.


Спектакълът по текст на каталонския драматург, сценарист и преводач Жорди Галсеран обаче не изследва само безсмисленото насилие, а задава въпроси как човек би постъпил, ако е на мястото на всеки един от героите. Не търси причината защо някой може да отвлича дете, а се опитва да разбере какъв личен избор ще направи всеки един от героите след това.


Иначе текстовете на каталонския драматург са добре познати у нас. Поставяни са пиесите му "Шведска защита", "Канкун", "Верига от думи" и "Дакота". Сега със спектакъла "Карнавал.ком" (превод Нева Мичева) в Младежкия театър "Николай Бинев" картината става още по-пълна.


"Карнавал. Ком" ще се играе на 23 ноември в Младежкия театър от 19.00 часа.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK