Творчески организации възразиха срещу липсата на диалог при подготовката на културна стратегия

Министърът на културата Вежди Рашидов

© Красимир Юскеселиев

Министърът на културата Вежди РашидовИзбори 2022

Министерството на културата представи проект за Национална стратегия за развитие, чиято цел е да  постигне "баланс между интересите и очакванията на отделните културни сектори", съобщи ведомството на сайта си.


Стратегията е била направена без обещаното сътрудничество с творчески общности, заявиха в декларация до премиера Бойко Борисов и министрите на финансите и на културата Симеон Дянков и Вежди Рашидов представители на граждански и творчески организации.


Декларацията е подписана от 17 организации, сред които са асоциациите на българските оператори, режисьори, независими и филмови продуценти, както и други съюзи, сдружения и фондации.
Според написаното заместник-министърът на културата Митко Тодоров е напуснал насрочената на 25 ноември среща с културните дейци, казвайки че има неотложен ангажимент. В негово отсъствие Красимира Филипова, директор на дирекция "Сценични изкуства и творческо поколение", съобщила, че Националната стратегия за развитие на българската култура е вече завършена и изработена без участие на граждански и творчески организации.


Представителите на творческите организации изразяват надежда Митко Тодоров да изпълни  обещанието за съвместна работа по изграждането на проекта.


Министерството на културата съобщи, че приема мнения, предложения и препоръки за проекта на имейл [email protected]  Стратегията може да се прочете в раздел "Проекти на нормативни документи" на сайта на Министерството на културата.


Всичко, което трябва да знаете за:
Избори 2022

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK