На път: Новите одежди на "Шан-з-Елизе"Преди няма и две седмици легендарният парижки булевард "Шан-з-Елизе" грейна в коледна украса. Светлинното начало на тазгодишния празничен шопинг съвместно с кмета на града даде актрисата Одри Тоту ("Невероятната съдба на Амели Пулен", "Шифърът на Леонардо"). Какво обаче би ни отвело на този булевард освен предполагаемото пазаруването на луксозни стоки, ако можем да си позволим?


Ами много просто - достъпните дори за нас артикули на мултинационални компании ("Адидас", "Зара" и "Макдоналдс"), уханието на току-що изпечени кестени и съблазнителната миризма по това време на годината на топли палачинки, намазани с шоколад. А, да не забравя също и греяното вино.


Е, разбира се, по друго време на годината оттук минават всички паради, свързани с празници.
 

© Reuters


През декември  е много вероятно и без да сте на шопинг, да се налага да се вмъквате непрекъснато в магазините, за да се стоплите от свирепия парижки студ. Вечер човек трудно си проправя път, имаш чувството, че  се изсипал целият Париж и изобщо светът се върти около това трасе.


Дали обаче е така? Този въпрос изобщо не си го зададох, когато аз вървях по булеварда на "света"  и надничах през раменете на по-високите от мен, за да видя изложените лъскави коли в поредния шоурум


 

© Татяна Димитрова


или пък нахлувах в поредното кафене за нова доза горещ шоколад.


Оказва се, че в  очите на парижани и особено на онези, в чиито младини булевардът е бил в разцвета си, а някои от тях даже са си купили апартамент точно тук, се таи дълбоко разочарование от съвременния облик на емблематичното място.


Дългият почти 2 км булевард, който опира в двата си края до площад "Конкорд" и площад "Шарл дьо Гол", в началото бил част от парк с езеро, където френските крале се забавлявали. През 1616 г. съпругата на Анри IV - Мария Медичи, заповядала на това място да се прокара алея, а 60 г. по-късно кралят Слънце - Луи XIV, я удължил и наредил от двете й страни да се засадят дървета. Съвременният си облик булевардът придобива през 19 век.


Днес според жителите на града, родени в него, той повече заслужава другото си име - Елисейските полета, с което в древногръцката митология се означава царството на мъртвите. Е, преносно, разбира се. Струва ви се пресилено?


Изобщо не. Попитайте Жизел Рондет.


Пред 20 години 62-годишната днес парижанка е инвестирала в луксозен апартамент тук, за да се наслаждава всеки ден на най-красивия булевард в света. Сега е сред малцината останали да живеят тук и излиза от дома си само когато се налага, обяснява тя пред "Дойче веле". 


 

© Татяна Димитрова


Според нея булевардът изобщо вече не принадлежи на парижани. Станал е мърляв и нищо повече от една офисна улица. Няма я онази атмосфера, която тя помни и която аз някак успях да намеря в онзи ужасно студен декемврийски ден. Явно и 300-те хиляди туристи, които се струпват тук всеки ден.


През 19 век ту се появили първите светлини под формата на бронзови фенери

През 19 век ту се появили първите светлини под формата на бронзови фенери


Друго нейно мнение потвърждава видимото с просто око - че булевардът се  е напълнил с ресторанти за бързо хранене и евтини магазини. 


Въпреки изискването към техните съдържатели да направят нещо в замяна - така че сградата, в която се помещават, да има уникален архитектурен облик. Така например евтините дрехи намират подслон в изискана и впечатляваща с облика си сграда. 


Почти всички чуждестранни вериги създават на "Шан-з-Елизе" особени магазини за стоките си. 


Малкото луксозни места служат за фон на задължителните туристически снимки. 

 

© Reuters


Друго потвърждение на думите на Жизел е постоянното присъствие на бездомници, струпването вечер на арогантни младежи от предградията и какво мислите още? Ами... всички форми на румънската престъпност - джебчийство, кражби от банкомати, обири и други. Това не е мое заключение, а на френския вътрешен министър Клод Геан от септември.


Една от тези прояви, която можете да изпитате не само на този булевард, е следната. Смугла гражданка "намира" пред вас на тротоара златен пръстен и веднага предполага, че е ваш. Изобщо не разсъждавайте, не е ваш. Дръжте си здраво чантата и се отдалечете рязко, за да не загубите онова, което наистина е ваше. 


На път: Новите одежди на "Шан-з-Елизе"

Колкото по-далече зад вас остава Триумфалната арка, толкова по-близо сте до коледния базар с греяното вино, новогодишни курабийки, нови предложения за играчки за елхата и какво ли още не. 


На път: Новите одежди на "Шан-з-Елизе"


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK