Васил Георгиев, носител на "Хеликон" 2011: Аз съм писател в правото и адвокат в литературата

Васил Георгиев, носител на десетата награда "Хеликон"

© Цветелина Николаева

Васил Георгиев, носител на десетата награда "Хеликон"Сборникът "Деград" на Васил Георгиев спечели "най-ценното литературно пиле" в България по неговите думи - десетата награда на "Хеликон" за нова българска художествена проза. Тя беше обявена на церемония на 15 декември.


"Деград" (издател "Сиела") е сборник с 13 разказа, написани между 2008 и 2010 г. Още при излизането на книгата през януари се предвиждаше сборникът да се превърне в едно от литературните събития на 2011 г. Авторът  е адвокат и доктор по право, преподава конкурентно право на ЕС в СУ "Св. Климент Охридски".


"Дневник" разговаря с победителя за егото и "слонското търпение" на писателя.
Казвате, че наградата "Хеликон" е най-ценното литературно пиле в България (статуетката изобразява орел - бел.р.). Какъв занаят е литературата?
- Според мен е занаят за силни и здрави мъже и жени. По-скоро е слонски занаят, защото се изисква слонско търпение.


Нуждае ли се добрата литература от награда?
- Нужни са много награди, дори жанрови награди – за разказ, за роман, за фантастичен разказ и т.н. Защото колкото повече награди има, толкова по-оценено е егото на писателя. А то е изключително важно, за да продължава той да пише. Ако съдя по себе си, като пиша нещо, аз се опитвам да се защитя пред някакви хора.


Трябва да има повече награди, за да може писателският труда да стига по-лесно до хората. Важно е да имаш някакво признание за цялата работа. Не мога да преценя дали пиша за признанието – малко пишеш за себе си, малко пишеш за другите, малко пишеш за пари, малко от суета... Не мога да намеря категоричните отговори и никога не съм можел, защото прекалено много мисля. А хората, които мислят прекалено много, не са много решителни.


Не е ли наградата преграда?
- Да, разбира се. Преграда е, защото много хора не издържат психически на прекалено голямото внимание, което получават. Защото наградата много отдалечава нещата от истината. Например имаш 12 номинирани книги и трябва да избереш една от тях. Това по някакъв начин показва, че останалите книги не са толкова добри. Голяма част от номинираните книги са прекрасни и аз съм много изненадан, че аз спечелих. Аз обаче не мога да си прочета своята книга отстрани, с други очи. В този смисъл тази изключителност, която се приписва на човека, може да му е преграда, ако иска да продължи да работи добре. Но може и да е стимул. Аз като адвокат гледам от всяко нещо да извличам някаква полза. Дали успявам или не, е друг въпрос.


Васил Георгиев, носител на "Хеликон" 2011: Аз съм писател в правото и адвокат в литературата

© Цветан Томчев, "Хеликон"


Кога намирате време да пишете?
- Винаги се намира свободно време - по 12-20 минути до половин час, през ден, през два. Както имаш време за четене, за ходене на ски - намира се време. Нямам специално време, когато си казвам "Сега ще седна да пиша", нямам специална дисциплина. Много автори я имат, но аз съм мързелив писател – не пиша много. 


Какво в професията ви ви помага в литературата и обратно?
- Подреденият начин на мислене в адвокатската работа ми помага в писането, а въображението от литературата ми помага да пиша по-добри молби, по-добри договори, защото всички тези юридически документи представляват някакъв сценарий на нещата – едно предложение как да се случат.


Тоест сте писател в правото и адвокат в литературата?
- Точно така. Не се бях замислял! Да, чета написаното по 20 пъти, разделям го на подточки, а така си пиша и юридическите документи. 


Какво е добра награда?
- Добрата награда е заслужената награда. Четох в един сайт покъртителни истории на хора, които е по-добре да не са печелили милиони от Тотото, защото те са ги докарали до крайна бедност, наркомания, хазарт... А в моя случай не знам – наградата е в мен от половин час и засега ми се отразява благотворно! (смее се) 


Има ли място за български книги на световния пазар?
- За да има такова, първо трябва да има добре развита агентска система, за да могат авторите да имат кой да ги представлява пред издателствата в чужбина. Липсва тази връзка. Тя ще се появи в някакъв момент, когато се натрупат достатъчно книги. Но сред номинираните книги наистина имаше много добри.Още за наградата и победителя


"Това е награда за книги, а не за автори", заяви вчера Гинка Панайотова от "Хеликон" по време на церемонията.


Тази година журито в състав Георги Лозанов - председател, и членове Юри Лазаров, Ани Илков, Йордан Попов и Йордан Ефтимов, избра близо 200 белетристични творби на съвременни български автори. Според регламента, 12 книги са в кратката листа на комисията. Освен победителя "Деград" на Васил Георгиев, това са "Конспиратори" на Жерминал Чивиков, "Нашингтон" на Михаил Вешим, "Дишащият хълм" на Бети Файон, "Животът не е за всеки" на Радослав Парушев, "Къщата на клоуните" на Галин Никифоров, "Лудост" на Калин Терзийски, "КБ" на Иво Милев, "Реквием за никого" на Златко Енев, "Възвишение" на Милен Русков, "Чекмедже за единични неща" на Гергана Пожарски и "Реконструкция" на Цвета Делчева.


Наградата "Хеликон" - статуетка, изобразяваща орел, и парична сума, поощрява съвременните български писатели. Печелена е от романи и сборници с разкази, дори от художествено написани мемоари. Лауреати на отличието през годините са Алек Попов за "Ниво за напреднали", Виктор Пасков - "Аутопсия на една любов", Деян Енев – "Господи, помилуй", Елена Алексиева - "Читателска група 31", Емил Андреев - "Проклятието на жабата", Захари Карабашлиев - "Кратка история на самолета", Константин Илиев - "Поражението", Момчил Николов - "Кръглата риба", Росица Ташева - "Колкото до Шотландеца".


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (25)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на taypan
  taypan
  Рейтинг: 521 Неутрално

  Значи си ни риба,ни рак,ни щука!
  Що е то?!

 2. 2 Профил на lot49
  lot49
  Рейтинг: 572 Неутрално

  Да, така е. Предвиждаше се.
  Литературните събития трябва да се предвиждат, за да не ни изненада някой по-добър от Г.Г.
  Всичко е под контрол.

 3. 3 Профил на lot49
  lot49
  Рейтинг: 572 Неутрално

  Нищо не ни изненадва вече. Правистите в България влизат с изпит по литература и отговор на литературен въпрос, а не както е във Франция с изпит по математика или в други страни, където се проверява логическо мислене с изпит като reasoning, например.
  Друга част, разбира се, са от школата за хладем ум, чисти ръце...

 4. 4 Профил на lot49
  lot49
  Рейтинг: 572 Неутрално

  Има ли нужда от награди? Има ли нужда от литература? Кога пишете? Кога спите?

  Съсипващо тъпи въпроси.

 5. 5 Профил на lot49
  lot49
  Рейтинг: 572 Неутрално

  Малко редкция?
  Наградите за литература следват ли някаква мода, за четивност ли се дават или за изящно изкуство, както наскоро беше дискусията около наградите Букър?

 6. 6 Профил на lot49
  lot49
  Рейтинг: 572 Неутрално

  Литературата в един много динамичен свят от медии, описва ли състояния, които са близки до емоционалния свят на съвременния човек?

 7. 7 Профил на lot49
  lot49
  Рейтинг: 572 Неутрално

  Кога е невъзможно да пишете?

 8. 8 Профил на lot49
  lot49
  Рейтинг: 572 Неутрално

  Г-жа Гинка и тя голям бисер казала!

 9. 9 Профил на red.mary
  red.mary
  Рейтинг: 492 Весело

  Знаех си, че най-голямо впечатление ще направи това, че награденият е адвокат, сякаш като си адвокат не можеш да имаш и друга дарба или поне любимо аматьорско нещоправене. Хм, аз също съм адвокат и много добър художник (наистина) (blush), но никой не ме взема на сериозно, защото "не съм професионален художник". Хаха

 10. 10 Профил на lot49
  lot49
  Рейтинг: 572 Неутрално

  От журито на наградата има един писател, половин писател, един клонинг на вечния и вездесъщ Атанас Свиленов, но във вариант на прехода и останалите, а може и всички, защо не, са журналисти.
  Та, по този повод, казаното от Гор Видал.
  "Дойде Труман Капоти и ми каза: "Твърдят, че съм родоначалник на нов стил.
  Казах му: Of course. They call it journalism."

 11. 11 Профил на lot49
  lot49
  Рейтинг: 572 Неутрално

  До коментар [#9] от "red.mary":

  Никакво впечатление не прави. Аз поне се сещам за 10 писатели и преводачи по времето на социализма, които не бяха лоши творци на словото, както тогава ги наричаха.
  Впечатление прави парвенющината, че всичко започва от Хеликон, че всичко започва с Георги Лозанов, а писател в правото звучи зловещо спрямо правото.
  Дай боже на повече прависти да правят разлика между реалност и фикция.

 12. 12 Профил на dearblue
  dearblue
  Рейтинг: 514 Неутрално

  не може да сужиш на двама господари едини бикваш другиа намразваш

 13. 13 Профил на lot49
  lot49
  Рейтинг: 572 Неутрално

  10 писатели и преводачи прависти.

 14. 14 Профил на Мерилин
  Мерилин
  Рейтинг: 726 Весело

  Не съм чела нищо от господина, но не виждам противоречие. Доколкото знам и Чехов е бил лекар, но не е бил удостоен с наградата на Хеликон и се чудя как е намерил сили, да продължи да пише.

  Поддържането на АСТА е позор, независимо от партийната принадлежност.
 15. 15 Профил на drakar65
  drakar65
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  До коментар [#11] от "bobop77":

  [quote#11:"bobop77"]Впечатление прави парвенющината, че всичко започва от Хеликон, че всичко започва с Георги Лозанов, а писател в правото звучи зловещо спрямо правото. [/quote]

  Дааа... Прав си.

  “Сега е моментът да превъртим Рубикон-а” - Гай Юлий Ц... Аз-"Картаген трябва да бъде разрушен"!
 16. 16 Профил на drakar65
  drakar65
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  До коментар [#14] от "Мерилин":

  "- Нужни са много награди, дори жанрови награди – за разказ, за роман, за фантастичен разказ и т.н. Защото колкото повече награди има, толкова по-оценено е егото на писателя."

  Значи Чехов без награда е продължил да пише?
  А на нашия творец са му проблем наградите? Още и още, за да задоволи егото си?
  Съжалявам, ама ми прилича на наградите на как бе,...телевизия "Планета", нещо подобно!

  “Сега е моментът да превъртим Рубикон-а” - Гай Юлий Ц... Аз-"Картаген трябва да бъде разрушен"!
 17. 17 Профил на dearblue
  dearblue
  Рейтинг: 514 Неутрално

  на този са му давали изпитите защото е свои човек да има ниакакво ВИСшо образование сега е в ниакоиа адвокатска кантора коиато му плаща заплата и тои започнал да пише романи
  не знам какво право е завьршил по кои закони е решавал казуси като законите се смениат и тьрпиат поправки всиака година например като е влиазал да учи право законите са били едни при дипломирането са били други по време на практиката законите са се промениали още значи тои е учил 4-5 години право ие юрист по законите валидни през периода му на обучение законите от преди обучението и след обучението не са му иасни
  това е се едно да си пише книгита с едно заглавие на пишеща машина в многоброен тираж без да преписва оригинала и да прави различни грешки и различни варианти на книгата си и всеки екземплиар на книгата да е различен от предишниа
  това е бьлгарското законодателство

 18. 18 Профил на Eos
  Eos
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Имам си една мечта... хората да помнят дълго още как се пише "я"...

  You are chaos in motion.
 19. 19 Профил на о. Павел
  о. Павел
  Рейтинг: 521 Неутрално

  dearblue,

  Като ти чета драсканиците, мисля, че вестникът трябва да забрани на неграмотници да влизат във форума.

  Прочетете:http://www.veren.org/product.php?b=3922
 20. 20 Профил на lot49
  lot49
  Рейтинг: 572 Неутрално

  Много добър стил, поздравления за автора!
  По-малко журналистика му пожелавам.
  Радваме се, че има по-интелигентни пишещи от Георги Господинов. Не е трудно да има такива, трудното е да ги издават.

 21. 21 Профил на lisco
  lisco
  Рейтинг: 470 Неутрално

  До коментар [#18] от "Eos":

  Еос, хареса ми оценката ти за литература, щото не тръби и не блъска нищо, което други са написали, и нема нужда от толкова много критици и разбирачи като горесписвалите.
  а, адвоката - пиши, брате, за разлика от тъжбите, туй някой все ще го прочете

 22. 22 Профил на epoc
  epoc
  Рейтинг: 1291 Весело

  ДА не забравите да прочетете и разказа към интервюто, допълват се превъзходно.


  [quote#16:"drakar65"]Значи Чехов без награда е продължил да пише? [/quote]

  Гледай сега - не може на всеки да са му плащали на дума, като на Александър Дюма....Затова на Чехов повечето неща стават, а на Дюма последните освен за тоалетна хартия май за друго не....

  Икономедия се превърна в трибуна на тролове ЗА и ПРОТИВ правителството. Очевидно е, че няма какво да се говори или коментира с такива драскачи....
 23. 23 Профил на Трудно е да бъдеш бг
  Трудно е да бъдеш бг
  Рейтинг: 462 Весело

  Някой знае ли ел. пощата на този "писател", че искам да го питам нещо, ама лично?

 24. 24 Профил на drakar65
  drakar65
  Рейтинг: 1291 Весело

  До коментар [#22] от "epoc":

  Хайде да не заместваме Чехов и Дюма в тази дюрма....
  За да не обяснявам какво е това, линк...:
  http://www.rechnik-bg.com/index_ru.php?word=D0B4D18ED180D0BCD0B0

  Прав си. Много от творците са правили творбите си за пари. Първият пример който ми идва е Леонардо да Винчи!
  Да, ама е имало кой да ги оцени и затова сега са световно културно наследство! Нали не смяташ, че освен Леонардо, Микеланджело, не е имало и много други "творци" работещи за пари?

  Имало е, ама е имала и "културна критика" и тя е била средновековна/нещо като Inquisition/ нищо, че вече е бил Ренесанс!

  “Сега е моментът да превъртим Рубикон-а” - Гай Юлий Ц... Аз-"Картаген трябва да бъде разрушен"!
 25. 25 Профил на Кептн
  Кептн
  Рейтинг: 658 Любопитно

  Има ли място за български книги на световния пазар?
  - За да има такова, първо трябва да има добре развита агентска система, за да могат авторите да имат кой да ги представлява пред издателствата в чужбина...

  силни автори на световно ниво първо, след това агентската система

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK