Палачинките на Амундсен - тайна рецепта от готвача на норвежките полярни експедиции

Адолф Линдстрьом в кухнята на антарктическата база "Фрамхайм". 1911 г.

© Норвежката национална библиотека

Адолф Линдстрьом в кухнята на антарктическата база "Фрамхайм". 1911 г.



Палачинките, оказва се, имат ключова роля за успеха на норвежките полярни експедиции в Арктика и Антарктика. Дебелите и пухкави палачинки в американски стил са били един от коронните специалитети на Адолф Линдстрьом, който е плавал като готвач в експедицията на Руал Амундсен до Южния полюс. Той е участвал и в поредица от други експедиции на Фритьоф Нансен, Ото Сведруп и кораба "Фрам".


Според спомените на полярните изследователи, които са пътували с него, Линдстрьом не само се грижел за храната, но имал и важна роля за социалния живот на експедицията. Като приятен събеседник и самоироничен мъдрец, той се явявал своеобразен психолог на екипажа. Според самия Амундсен, едва ли има друг човек, който да е извършил по-голяма и по-ценна услуга на норвежките полярни експедиции от Адолф Линдстрьом.


В неговата биография "Един живот в леда" авторът Ян Уве Екеберг разказва, че Линдстрьом почти никога не записвал рецептите си на хартия. Прословутите му палачинки за жалост също не правят изключение. Полярният изследовател Ото Сведруп споделя, че опитал да вземе от него рецептата за палачинките, но опитите му завършили с неуспех и в крайна сметка Линдстрьом отнесъл истинската рецепта със себе си в гроба. Сведруп обаче я възстановил приблизително, на базата на многократните си наблюдения в кухнята по време на приготвянето на закуската. Ето какво е записал той:




1 килограм фино бяло брашно


2 литра мляко


100 грама масло


мая


8 яйца или съответстващото им количество яйца на прах


Млякото се кипва и се оставя да изстине. Вечерта преди приготвянето на палачинките продуктите се смесват, добавя се щипка сол и доста захар. Получената смес се оставя да втаса на топло 12 часа, покрита с кърпа. На сутринта палачинките се пържат в нагорещен тиган с обилно количество масло, като се обръщат само веднъж. Поднасят се с масло и кленов сироп на купчинки по 3-5.

Коментари (46)
  1. Подредба: Сортирай
  1. 1 Профил на БГ Владо
    БГ Владо
    Рейтинг: 571 Весело

    ммммммммм

    ще го пробваме

    оти да се косиме, като ке ни мине
  2. 2 Профил на Yoda
    Yoda
    Рейтинг: 522 Неутрално

    Точно рекох да си направя, пък то 12 часа на топло, я по късата процедура...

  3. 3 Профил на etty1
    etty1
    Рейтинг: 2179 Весело

    Звучи вкусничко!

    “The greatest enemy of knowledge is not ignorance, it is the illusion of knowledge.” ― Daniel J. Boorstin
  4. 4 Профил на danailov
    danailov
    Рейтинг: 1078 Весело

    С брашно, мляко и яйца се правят всички палачинки, важен е духът и настроението, които влагаш, и за кого ги правиш!

  5. 5 Профил на Федор  Езерский
    Федор Езерский
    Рейтинг: 917 Неутрално

    Дневник, предлагам ви да поразширите темата, а не само да се ограничавате със скандинавски дюнери.
    Тъй като навлязохме в информационната епоха, добра идея е да публикувате любимата на Джон Атанасов баница с праз

    Публикувано през m.dnevnik.bg

  6. 6 Профил на quasimodo
    quasimodo
    Рейтинг: 604 Неутрално

    До коментар [#4] от "danailov":

    Това е абсолютно вярно. Аз често правя палачинки и винаги съм се чудил, как е възможно настроението, с което го върша, да оказва толкова голямо влияние върху крайния резултат.
    Вероятно и за други неща важи подобно правило, но приготвянето на палачинките е особен род творчество

  7. 7 Профил на Федор  Езерский
    Федор Езерский
    Рейтинг: 917 Неутрално

    Същото е и с баницата, без значение дали е с праз, спанак, тиква или сирене. Ако няма добро настроение и новаторски предприемачески дух не се получава както трябва. Или прегаря, или става на подметка.
    Колеги, някой от вас пробвал ли е баница с ябълки по рецептата на Нийл Армстронг? Казват, че била космически божествена?

    Публикувано през m.dnevnik.bg

  8. 8 Профил на hanseatic
    hanseatic
    Рейтинг: 607 Весело

    ...готвача на норвежСките..

  9. 9 Профил на greenhrast
    greenhrast
    Рейтинг: 1560 Неутрално

    Да ви се оплача скоро се наложи да ям палчинки от тиква и с канела ;(
    Ужас, ужас, ужас - за нищо на света не го опитвайте :|

    Публикувано през m.dnevnik.bg

  10. 10 Профил на quasimodo
    quasimodo
    Рейтинг: 604 Неутрално

    До коментар [#7] от "Федор Венедиктович Езерский":

    "Уби ме" с тая баница на Нийл Армстронг )))
    Както и да е. И без това не харесвам разни ябълкови измишльотини, но за баниците си прав!

  11. 11 Профил на Ангелин
    Ангелин
    Рейтинг: 684 Неутрално

    Няма нищо по-вкусно за закуска от палачинки със сирене или сладко или с двете и чаша мляко с какао...ммммм so delicious

    "Истината се нуждае от хора, които не се боят да я казват и да се борят за нея." Пенчо П. Славейков
  12. 12 Профил на Realistka
    Realistka
    Рейтинг: 1416 Неутрално

    До коментар [#4] от "danailov":

    Два съществени момента при правенето на палачинки, за да станат крехки:
    1. Вместо цели яйца се поставят цели яйца + жълтъци в отношение 1:1. С други думи, вместо да поставите 6 яйца, поставяте 3 яйца + 3 жълтъка; или 4 яйца+4 жълтъка;

    2. Задължително поставяте 1/2 чаена лъжичка сол и 1 чаена лъжичка захар.

    3. Като приготвите сместта е добре да я оставите да престои 2-3 часа, за да се даде възможност на нишестето, което се съдържа в брашното да набъбне. Може да се пържат и без това престояване, но просто е по-добре!
    Опитайте! Ще видите разликата. Това са най-вкусните палачинки в София и околностите.
    Какво да правите с белтъците, които остават?!
    Може да направите целувки или пък ги запазвате в хладилника и ги прибавяте към яцата, когато пържите такива.

    The best way out is always through Robert Frost
  13. 13 Профил на Lady  Zeppelin
    Lady Zeppelin
    Рейтинг: 1416 Весело

    До коментар [#7] от "Федор Венедиктович Езерский":
    По принцип е така. Но като трябва да приготвяш храна всеки ден, нямаш настроение, всеки ден.
    Тази рецепта ще я пробваме.

    Je suis Charlie. Fluctuat nec mergitur.
  14. 14 Профил на Realistka
    Realistka
    Рейтинг: 1416 Неутрално

    До коментар [#13] от "led_zep.23":

    Ето за вас моя опит.
    Човек наистина няма настроение да прави палачинки всеки ден.
    Затова аз правя палачинки наведнъж 40-50 бройки, като ги поставям една върху друга и помежду поставям парченце краве масло. Когато изпържа всички, оставям ги да истинат, след това ги сгъвам всяка по на четири, и поставям по 2-3 палачинки в малки найлонови торбички. Така опаковани ги съхранявам във фризерната част на хладилника. Когато ми трябват за консумация вземам колкото ми трябват, размразявам ги в микровълновата за 2-3 минути и сервирам съвсем горещи! Като току-що приготвени са! Опитайте! Да ви е сладко!

    The best way out is always through Robert Frost
  15. 15 Профил на danailov
    danailov
    Рейтинг: 1078 Весело

    До коментар [#12] от "Realistka":

    Благодаря за съветите, ще опитам. И целувки за теб,... но без белтъците!

  16. 16 Профил на Десен
    Десен
    Рейтинг: 1416 Неутрално

    Някой да знае къде продават кленов сироп в България?

    Не цъфтиш ли като цвете, гниеш като бурен.
  17. 17 Профил на Гилгамеш
    Гилгамеш
    Рейтинг: 1416 Неутрално

    До коментар [#16] от "Десен":

    Виждал съм в "Хит" но е толкова скъп, че е многократно по-изгодно да си го поръчаш по интернет от Канада. Пристига за 2-3 дни.

    Ако ББ беше президент на Египет => http://prikachi.com/images/27/4258027E.jpg
  18. 18 Профил на pepi1442
    pepi1442
    Рейтинг: 571 Неутрално

    моля те, сподели каква марка кленов сироп си купуваш от Канада...ако може и сайта да дадеш ще е супер!

    [quote#17:"Гилгамеш"]Вижда съм в "Хит" но е толкова скъп, че е многократно по-изгодно да си го поръчаш по интернет от Канада. Пристига за 2-3 дни.[/quote]

    dnevnik са част от статуквото!
  19. 19 Профил на Realistka
    Realistka
    Рейтинг: 1416 Неутрално

    До коментар [#18] от "pepi1442":

    Присъединявам се към въпроса.
    Освен това си мисля дали не е рисковано човек да си дава името и адреса. Нали трябва да ти го донесат. А нали път станахме много мнителти и подозрителни, та питам само...

    The best way out is always through Robert Frost
  20. 20 Профил на Realistka
    Realistka
    Рейтинг: 1416 Весело

    До коментар [#15] от "danailov":
    [quote#15:"danailov"]Благодаря за съветите, ще опитам. И целувки за теб,... но без белтъците! [/quote]
    Трогната съм от жеста! Предпразнично е много приятно! Жив, здрав!

    The best way out is always through Robert Frost
  21. 21 Профил на Кагебуга бессмертная
    Кагебуга бессмертная
    Рейтинг: 120 Неутрално

    "Получената смес се оставя да втаса на топло 12 часа, покрита с кърпа."

    Фразата "на топло" е много подходяща именно за полярните кръгове, нали?

  22. 22 Профил на Кагебуга бессмертная
    Кагебуга бессмертная
    Рейтинг: 120 Неутрално

    [quote#7:"Федор Венедиктович Езерский"]Колеги, някой от вас пробвал ли е баница с ябълки по рецептата на Нийл Армстронг? [/quote]

    Вкусни ябълки, канела, орехи, доста краве масло и пак ще е космически вкусна и без да е на Армстронг.

  23. 23 Профил на Кагебуга бессмертная
    Кагебуга бессмертная
    Рейтинг: 120 Неутрално

    Какво може да изяде Мастъра наведнъж:

    цяла тава баклава
    цяла тава млечна баница
    цяла тава баница със сирене с 5 кофички кисело мляко
    цяла тава кисело зеле със свинско и бутилка вино
    цял тиган пържени чушки с яйца и сирене
    половин тенджера миш-маш

  24. 24 Профил на Ѡлегъ
    Ѡлегъ
    Рейтинг: 1071 Разстроено

    Не е често да се разправяте по обедно време за баници.
    На мене лигите ми потекоха....
    И сега, студ не студ, ще ида да купя баница с картофи по сръбски, баница с кайма по сръбски и баница със сирене по сръбски.



    "Бригада: Наследник" (2012) http://my-hit.ru/film/21273
  25. 25 Профил на Кагебуга бессмертная
    Кагебуга бессмертная
    Рейтинг: 120 Неутрално

    До коментар [#24] от "Ѡлегъ":

    Аз пък ще изтичам да купя прясно мляко и ванилия за печена тиква със заливка.

  26. 26 Профил на Гилгамеш
    Гилгамеш
    Рейтинг: 1416 Неутрално

    До коментар [#18] от "pepi1442":

    По принцип не купувам кленов сироп, както и нищо от Канада - сестра ми живее там, та носи. Но мои познати са купували различни стоки. В момента имам Great Value, мисля, че е много добър.

    Наблюденията ми от "Хит" са, че когато бяхме там със сестра ми преди 2-3 години, тя възкликна, че това е зверски скъпо - дори го изчисли колко пъти. Вече нямам спомени точно колко.

    Иначе ето тук google дава някакви резултати за пазаруване: http://www.google.com/search?client=opera&rls=en&q=maple+sypup&sourceid=opera&ie=utf-8&oe=utf-8&channel=suggest#q=maple+syrup&hl=en&safe=off&client=opera&hs=VjD&sa=X&rls=en&channel=suggest&prmd=imvnse&source=univ&tbm=shop&tbo=u&ei=WnbsTtSLIYuT8gPu0LH8CQ&ved=0CGAQrQQ&bav=on.2,or.r_gc.r_pw.,cf.osb&fp=e6a8ab2beaf464d&biw=1134&bih=682

    Ако ББ беше президент на Египет => http://prikachi.com/images/27/4258027E.jpg
  27. 27 Профил на Гилгамеш
    Гилгамеш
    Рейтинг: 1416 Неутрално

    До коментар [#19] от "Realistka":

    Има компании, които се занимават с посредничество при онлайн-търговия. Отиваш при тях, плащаш, поръчваш стоката, след това отиваш в офиса и си я прибираш.

    Ако ББ беше президент на Египет => http://prikachi.com/images/27/4258027E.jpg
  28. 29 Профил на т
    т
    Рейтинг: 532 Неутрално

    Не давайте акъл на българските домакини, че току виж ги приготвили със свинска мас.

  29. 30 Профил на Rage Against
    Rage Against
    Рейтинг: 1078 Неутрално

    До коментар [#7] от "Федор Венедиктович Езерский":

    според мен екипажите на Аполо мисиите са карали само на спейс кейкове

    РЕФОРМИ !
  30. 31 Профил на Lady  Zeppelin
    Lady Zeppelin
    Рейтинг: 1416 Весело

    До коментар [#14] от "Realistka":
    Благодаря за споделения опит. Бих пробвала идеята с удоволствие. Единственият проблем за мен е, че нямам микровълнова печка. Знам, че "такова животно няма". Секретарката ни твърди, че човек не може да оцелее без микровълнова печка. А аз, продължавам да си живея без!

    Je suis Charlie. Fluctuat nec mergitur.
  31. 32 Профил на Bicho Raro
    Bicho Raro
    Рейтинг: 1416 Неутрално

    За да станат меки и пухкави, палачинките, и да не залепват на тигана, в смеската от яйца, мляко и брашно се прибавя и сметана за биене и след това всичко се разбива добре. Една приятелка - французойка ми каза за този номер, със сметаната, и от тогава винаги слагам, а палачинките стават страхотни.

    "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
  32. 33 Профил на Bicho Raro
    Bicho Raro
    Рейтинг: 1416 Неутрално

    До коментар [#31] от "led_zep.23":

    И аз нямам микровълнова. Притоплям си нещата в обикновена фурна. Вярно, става по-бавно, но пък храната не си губи вкуса.

    "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
  33. 34 Профил на Lady  Zeppelin
    Lady Zeppelin
    Рейтинг: 1416 Весело

    До коментар [#33] от "VеnRus 2008":
    E, значи сме 2, не съм единственият динозавър!

    Je suis Charlie. Fluctuat nec mergitur.
  34. 35 Профил на Fergurina
    Fergurina
    Рейтинг: 740 Весело

    Не трябваше да чета гладна

    "Никому не можех да предложа нищо повече от собствения си хаос."
  35. 36 Профил на Realistka
    Realistka
    Рейтинг: 1416 Неутрално

    До коментар [#31] от "led_zep.23":
    Равам се, че ще имам последователки.
    Мисля, че както подсказва Вени, може да се окаже добре и в обикновена фурна!

    До коментар [#32] от "VеnRus 2008":
    Ще опитам идеята със сметана! Благодаря! Предполагам, че ще е вкусно. Да не говорим за калориите, за да не си разваляме настроението.


    The best way out is always through Robert Frost
  36. 37 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
    'ΕΡΕΒΟΣ
    Рейтинг: 2488 Весело

    Подвига на....палачинките !

    Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
  37. 38 Профил на 彼得。斯托亚诺夫
    彼得。斯托亚诺夫
    Рейтинг: 462 Неутрално

    До коментар [#16] от "Десен":

    има в дрогериите be fit - примерно в galaxy trade center на шипченски проход. доста видове, вкл organic. за цена не мога да коментирам, в be fit по принцип са скъпи нещата.

    -- 子曰:[人能弘道,非道弘人]卫灵公15:28
  38. 39 Профил на izabell
    izabell
    Рейтинг: 1404 Неутрално

    В брашното се съдържа глутен,който е трудно смилаем.Сигурно безглутеново е използвал полярния готвач.

  39. 40 Профил на izabell
    izabell
    Рейтинг: 1404 Неутрално

    и никакво мляко не е използвал,било си е чист хляб,запечен като нашия на сач.

  40. 41 Профил на Вавринец
    Вавринец
    Рейтинг: 796 Неутрално

    Не пишете глупости за брашното! Ясно си пише, че е използвал "1 килограм фино бяло брашно" това означава истинско фино бяло брашно - не тип 500, а тип 1500-3000. Това са скъпи брашна за фини сладкиши. Тип 10000 е брашното за котешки езичета - по-фино от нишесте. Подобни брашна се намират трудно в Бг защото нямат купувачи поради цената, уви.
    Кленов сироп има, продава се Мадал Бал, но наистина е много скъп - 40 лв за 500 г.

  41. 42 Профил на Кагебуга бессмертная
    Кагебуга бессмертная
    Рейтинг: 120 Неутрално

    Най-после си направих моята печена тиква със заливка. По-просто е от фасул яхния. Кило-кило и двеста тиква, нарязана на кубчета. Винаги ми задават въпроса колко големи да бъдели кубчетата. Запомнете го веднъж завинаги- колкото малки парчета локум от ония в кутийките. Сега да не извадите шублерите и да започнете да мерите по еталон! Дори да допуснете 5 милиметра отклонение пак ще се получи вкусно. Та тия кубчета ги овъргалвате в брашно и ги изсипвате в тавата. Колко брашно ли? Отново глупашки въпрос! Колкото поеме повърхността на тиквените кубчета, тиквеници такива! Поръсвате ги със стотина грама захар и леко ги запичате на умерена фурна. Колко са градусите на умерената фурна ли?! Ами ако грабна черпака и ви тупна по главата, а?! 200-220 градуса. Помнете ги тия неща, бе, хора, във ваш интерес е. Не си губете времето, докато тиквените кубчета се поизпичат, а изсипете 1 литър прясно мляко в дълбок съд и към него прибавете 2 пакетчета ванилия, още стотина грама захар и 2 грама канела. Добавете и 5 разбити яйца. Добре, добре, ако нямате точно 5, а само 3 яйца пак ще се получи! Оф! Аман! Залейте полуизпечените тиквени кубчета с тая смеска и обратно в умерено нагрятата фурна. Докато това нещо в тавата не стане видимо изпечено, покрито отгоре с тъмнокафеникава коричка. Да ви е сладко, тиквеници. Оф, като знам, че сега пак ще последват едни наивни въпроси...

  42. 43 Профил на Кагебуга бессмертная
    Кагебуга бессмертная
    Рейтинг: 120 Неутрално

    А, да, да не забравя, отгоре върху сместа трябва да поставите и една трета пакетче краве масло. Аз забравих и сега ще си ям тиквата без масло. Хак да ми е, като забравям и не си записвам върху листче какво трябва да купя от магазина.

  43. 44 Профил на Böse plumpschi/ w ban do 06.01
    Böse plumpschi/ w ban do 06.01
    Рейтинг: 684 Весело

    До коментар [#24] от "Ѡлегъ":

    Къде ги купи тези вкусотии? В кафана до "Свети Сава" или в хотел "Белград"?

  44. 45 Профил на troi
    troi
    Рейтинг: 555 Неутрално

    Кленов сироп си купих онзи ден от Метро. Стои до меда. 250 г са 12 лв. Да ви е сладко. Maple Joe е марката. Канадски е.

    забавление и приключение
  45. 46 Профил на Ѡлегъ
    Ѡлегъ
    Рейтинг: 1071 Неутрално

    До коментар [#44] от "plumpschi":

    При Romeo Brajkovic
    Rubensstr. 66, 12157 Berlin, +49 30/8559564 ‎

    Живея недалече от "Свети Сава", но в кафанате не сме били никога. Освен това не съм фен на сръбското приготвление на месо. Практически те го готвят без подправки, и като ти донесат една тава с различни подправки..... се чудиш 2 часа какво да избереш.
    Но баниците им са - ненадминати. Не ги вият, а ги слагат като войници в квадратна тава.

    "Бригада: Наследник" (2012) http://my-hit.ru/film/21273




За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK