Белфаст се връща на туристическата карта заради годишнината на Титаник

Корабът "Титаник" при заминаването на първото и последното му пътешествие.

© Reuters

Корабът "Титаник" при заминаването на първото и последното му пътешествие.Дните, в които Белфаст бе поставян рамо до рамо с Багдад и Бейрут в списъка на местата, които туристите отбягват, отминаха. Столицата на Северна Ирландия се е превърнала в една от дестинациите, които задължително трябва да се посетят заради интересното им минало. Най-добрият момент за посещението е всъщност през следващата година по случай стогодишнината от потъването на кораба "Титаник", когато градът планира да се възползва по всеки възможен начин от нея, пише в. Guardian.


През десетилетията на насилие малко чужденци са посещавали Северна Ирландия. Сключеното примирие между католическите и протестантските военни групировки обаче трансформира страната – туристите са се увеличили от 400 000 през 1998 година до 1.6 млн. през тази година.


През следващата година градът ще почете стогодишнината от потъването на "Титаник". Връзката между тях е, че корабът е бил построен в корабостроителницата Harland and Wolff, намираща се в Белфаст. Очакванията на местните власти са увеличение на туристите с 20%. Градът планира да спечели от годишнината, като е домакин на множество атракции – от обиколки под известното име до бира "Титаник".
Председателят на Белфасткото Титаник общество Джон Паркинсън, който като малко момче е наблюдавал как корабът отплава от града, наблюдава голям модел на презокеанския лайнер.

© Reuters

Председателят на Белфасткото Титаник общество Джон Паркинсън, който като малко момче е наблюдавал как корабът отплава от града, наблюдава голям модел на презокеанския лайнер.


В момента се довършва и централната атракция, около която ще се върти всичко – сградата Titanic Belfast. От нея ще може да се наблюдава рампата, от която е бил пуснат корабът. Девет галерии, разположени на шест етажа, ще представят историите и снимките на Титаник и хората, които са го построили. Ще има и място, на което камери ще показват кораба на сегашното му място – 3800 метра под морското равнище и 600 км югоизточно от Нюфаундленд.


"Титаник ще е голяма примамка", коментира Сиобхан Макгинън от Туристическия борд на Северна Ирландия, според чиито прогнози през 2012 г. посетителите на града ще се увеличат със 150 000.


За хората, които обвиняват Белфаст в опити да спечели от трагедията, организаторите коментират, че това е почитане на морския шедьовър и повтарят поговорката: "Корабът беше добре, когато си тръгна оттук."


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK