Здравка Евтимова, писател: Където е да отиде, човек не може да избяга от мислите си, от белезите си, от приятелите

Здравка Евтимова

© Надежда Чипева

Здравка Евтимова
Еднакво ме интересуват и издръжливостта, и слабостта. Срещам ги около мен и в мен всеки ден. Вярвам, че в България ще се раждат и ще съзряват силни писатели и поети. Човек е в повечето случаи слаб да помогне с друго, затова, ако е лековерен, се опитва да го направи с думи.

 
Преди време бяхте казали, че в България може и да се живее трудно, но България е като Клондайк за писателя? Все още ли мислите така?
- Все по-силно става убеждението ми, че България е висок шанс за пишещия човек. Причините: трудностите, пред което сме изправени, изтощавайки ни до крайност, до кост, без да усетим ни правят корави. И докато ставаме корави и хитри, бързо ставаме зли. Получаваме рани и сами си варим цяр за тях. Моята задача като човек, понякога правещ разкази, е да забележа белега, да разбера кое го е издълбало, да си представя човека, създал лек срещу болката.


Същевременно искам да видя ръката и на този, който се е затичал да смаже докрай пострадалия. Еднакво ме интересуват и издръжливостта, и слабостта. Срещам ги около мен и в мен всеки ден. Вярвам, че в България ще се раждат и ще съзряват силни писатели и поети. Човек е в повечето случаи слаб да помогне с друго, затова, ако е лековерен, се опитва да го направи с думи.
Четири години живяхте в Брюксел - промени ли се писането ви за този период, когато сте далеч от България?
- Направих няколко разказа за дъжда в Брюксел, отново за дъжда в Аахен, Германия, за някои мои приятели от Афганистан. Разбира се дъждът е само средата, където е разтворено лекарството за раните на хората - то често идва твърде късно, или е твърде малко, за да помогне. Но пък колко хубаво става, когато за няколко часа дъждът спре и огрее слънце. Винаги го сравнявам със слънцето, когато бях дете. Едно и също е – хубаво грее.


Мисля си за глобализацията – тя изгражда мостове между държави, култури, между територии, но не зная защо аз искам да видя какво има под тези мостове, останал ли е някой да живее там, какво расте в сянката. Където е да отиде, човек не може да избяга от мислите си, от белезите си, от приятелите. Като бях дете, също исках да зная какво става под големите тъмни мостове над Струма. Въпреки корените и тинята, плувах по тези места, макар и да ме плашеха, че там живеят дяволите.


Еднакво ме интересуват и издръжливостта, и слабостта. Срещам ги около мен и в мен всеки ден. Вярвам, че в България ще се раждат и ще съзряват силни писатели и поети. Човек е в повечето случаи слаб да помогне с друго, затова, ако е лековерен, се опитва да го направи с думи.

По какви маршрути ви отведе литературата?
- Стремя се да чета книги от автори, писали в различни епохи, както в наши дни, така и в дълбока древност - писатели, поети, публицисти, родени в различни страни по света. В този смисъл литературата е единственият кораб, самолет, вятър, мисъл, които ме завеждат навсякъде. Моля се да имам достатъчно сърце и очи да виждам хубавото и лошото, и достатъчна липса на страх, за да напиша какво виждам и чувствам. Стискам палци на писателите навсякъде по света да създават силни неща – така ще ми дадат сетива и кураж за света. Надявам се някой ден и аз да мога да давам.


Еднакво лесно ли пишете на български и на английски?
- Книгите не са превеждани от други преводачи, с изключение на превода на холандски език. Аз съм превела някои от тях сама. Други съм направила направо на английски и това ми тежи, защото удоволствието от правенето на разкази на български не може да се сравни с никакво друго писане. Това са книгите ми, публикувани извън България, но те едва ли са променили нещо в живота на хората.


За мен е по-лесно да направя историята направо на английски. След годините, прекарани с речници сред метафори, сравнения, колокации, зная, че преводът е тежък, прецизен, изтощителен труд. Винаги ме измъчва съзнанието, че може да се направи по-добре. Когато изданието има изискване авторът да оставя своя електронен адрес, съм получавала имейли от хора от САЩ, Австралия, Канада, Франция.


Какво говори определението "български писател" на чуждия читател и какво очаква той - екзотика, спомени от социализма, балкански колорит или нещо друго?
- Не съм си задавала този въпрос. Изпращам разказите си на различни издания на общо основание, където не те питат какъв си и откъде си. Понякога има изискване да се напише един абзац био-библиография, но в повечето случаи това не е задължително. Едва когато изданието има решение да публикува ръкописа, изисква човек да им изпрати по-подробна справка за автора от 50 до 80 думи.


Като видяха, че съм от България, един от редакторите - американец, ми писа: "Аз съм ходил в Пловдив преди осем години", една австралийска редакторка ми каза, че ще лети до Риека със сестрите си и дали не мога да прескоча дотам да се видим. Третият - пак австралиец, ми каза, че му харесва името Гагарин – аз живея на улица "Гагарин" в Перник.Мисля си за глобализацията – тя изгражда мостове между държави, култури, между територии, но не зная защо аз искам да видя какво има под тези мостове, останал ли е някой да живее там, какво расте в сянката. Където е да отиде, човек не може да избяга от мислите си, от белезите си, от приятелите.

Хората в Брюксел четат ли повече, отколкото тук?
- Имах приятели писатели франкофони. В Брюксел общината организира представяния на белгийски писатели, белгийският ПЕН – франкофони, които организират панаири, четения, за да могат да се продават книгите на белетристи, поети, публицисти. Във всеки случай нито един от тях не бе забогатял с писане, с изключение на Амели Нотомб, която е кумир на младежта и се разхожда с бодигардове, за да не откъсват парченца от дрехите й.


Има организирани неделни дни, когато хората продават или подаряват книгите си. Има и много магазини, където книги втора ръка се продават на килограм. Купувах си книги на Камю: "Чужденецът", "Чумата", на Сатр "Погнуса", "Стената" и други на Анри Троая, Андре Жид, Евре Базен - за десет цента всяка. Това не значи, че белгийците не четат. Някои хора ме молеха да взема даром цял куфар с книги, за да не ги изоставят без стопанин по пейките.


Ако печели много пари с писане, писателят е обвиняван, че се превръща в литературен търговец. Ако не печели, му се присмиват, че не обръща внимание на парите, губи си времето с глупаво дращене – в най-добрия случай е някакъв особняк, с когото не си заслужава да говориш.

Налагало ли ви се е някога да казвате извинително "Аз съм писател"?
- Едва ли някой се интересува какво съм – тъкачка или писател. Ако печели много пари с писане, писателят е обвиняван, че се превръща в литературен търговец. Ако не печели, му се присмиват, че не обръща внимание на парите, губи си времето с глупаво дращене – в най-добрия случай е някакъв особняк, с когото не си заслужава да говориш. Затова по-добре човек да пусне компютъра си и да работи, без да говори.


Как се ражда една история? Сигурно няма правила, но има ясни белези, които можеш да разпознаеш, че от това ще стане история?
- Едва ли има правила. Когато съм най-слаба, смачкана след тежък работен ден, историите стават. Ако си поставя за задача да ги направя, дори да имам достатъчно пари този ден, дори да ми се е случило нещо на самата мен, не стават. Във всеки случай край река Струма близо до Перник има място, което от всеки ще направи поет, а ако човекът не е чувствителен и е много твърдоглав – ще го накара да направи разказ. С останалото се заема Струма.Край река Струма близо до Перник има място, което от всеки ще направи поет, а ако човекът не е чувствителен и е много твърдоглав – ще го накара да направи разказ.


Малкият език е като малкото дете. В него има огромно обещание, че ще стане красив, добър човек. Ако очакваме това малко дете да ни даде нещо, то може да бъде само доверчива обич.

Ограничение или предимство е да пишеш на малък език?
- Малкият език е като малкото дете. В него има огромно обещание, че ще стане красив, добър човек. Ако очакваме това малко дете да ни даде нещо, то може да бъде само доверчива обич. Ние сме пораснали заедно с нашия език и сме такива, защото го говорим. Зад всяка дума, която изричаме на български, стоят вековете, през които езикът ни е оцелявал, стоят българските крепости и кръвта – при превземането на "Кракра", толкова кръв била пролята, че селяните не торили нивите си цели девет години след това. Тези години отиват в думите ни, когато правим разкази и стихове на български. С никой друг език нямам чувството, че времето и пространството ми помагат – това е само с българския език.


Къде се чувствате уютно? Мислила ли сте да живеете постоянно някъде навън?
- Където имам работа, там се чувствам уютно. Дори да живея някъде навън, то няма да е за много дълго. Онова място край Струма си стои и чака - там си струва да живее човек.


Кои са за вас книгите събития за 2011 г.?
- Моите събития са книгите на Амос Оз, "Валери Петров. Мъдростта на таланта" от Константин Делов,  с интерес прочетох "Има ли кой да ви обича" на Калин Терзийски, "Врана в снега - нови стихове" на Георги Константинов, беше ми интересна "Зелено и златно" на Силвия Чолева. Купих си, но не съм прочела все още "Физика на тъгата" от Георги Господинов - с нетърпение чакам свободни часове, за нея.Кои книги бихте препоръчала?
- Сцялото си сърце всичко от Фланъри О'Конър, сега превеждам с огромно удоволствие серия нейни разкази - особено разказа "Трудно е да намериш добър човек" и "Животът, който спасяваш, може да е твой собствен".


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (42)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на jubal harshaw
  jubal harshaw
  Рейтинг: 1391 Весело

  Gowing down swinging е чудно име за списание с по-розова тематика.

  http://jubalharshaw.wordpress.com
 2. 2 Профил на izabell
  izabell
  Рейтинг: 1383 Неутрално

  Живота е като река.Препятствия има,както природни така и изкуствено спуснати, да ни забавят.А за писателството:Това е един от способите да отстраняваме препятствята по пътя си,нищо повече.За преводачите, тях слагам преди писателите, и само добро.

 3. 3 Профил на lyuboZAR
  lyuboZAR
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Невероятна жена...

  here be dragons...
 4. 4 Профил на Без коз
  Без коз
  Рейтинг: 936 Любопитно

  Не познат автор за мен е г-жа Евтимова. (вземам си бележка,ще се снабдя с нещо нейно)
  Хареса ми интервюто,сигурно е приятен събеседник.

  Народ, който избира корумпирани, самозванци, крадци и предатели, не е жертва! Съучастник е !
 5. 5 Профил на berbenkov
  berbenkov
  Рейтинг: 1391 Любопитно

  Където и да отиди,
  човекът
  зло или добро ще види!

  www.berbenkov.hit.bg
 6. 6
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 7. 7 Профил на prase2
  prase2
  Рейтинг: 229 Неутрално

  Интервюто е много интрересно и в точното време. Здравка освен добър писател е и много добър човек. За съжаление такива като нея се срещат все по-рядко в БГ.

 8. 8 Профил на lot49
  lot49
  Рейтинг: 616 Неутрално

  1. Чоплим си раните. Да, "оперирани" сме от религиозно чувство.

 9. 9 Профил на lot49
  lot49
  Рейтинг: 616 Неутрално

  Корави и хитри са писателите от 19-и век и някои дисиденти на 20-и век.
  Кой чете коравите, хитрите и лошите днес?

 10. 10 Профил на lot49
  lot49
  Рейтинг: 616 Неутрално

  Да се казва, че трудно се живее и затова преживяванията водят до фантазми и по-лесно писане, не е много почтено.
  В контекста на друга култура би било цинично.

 11. 11 Профил на lot49
  lot49
  Рейтинг: 616 Неутрално

  Това за писането на два езика...

 12. 12 Профил на lot49
  lot49
  Рейтинг: 616 Неутрално

  Камю, Сартър, Жид, Троая... превежданите френски комунисти от времето на социализма.
  Да, те сега вървят на килограм навсякъде по света и се изучават само от специалноста френски и узбекистански в Горнооряховския университет.

 13. 13 Профил на lot49
  lot49
  Рейтинг: 616 Неутрално

  Силвия Чолева, Амос Оз, Георги Господинов... все новите популярни и назначени имена от новите издателства, клонинги на Партиздат....
  Злоба, болка, тъга... физика, Струма, Перник...
  Чугунолеене, скука, тъга...

 14. 14 Профил на lot49
  lot49
  Рейтинг: 616 Неутрално

  Фланъри О'Конър... ух, пак вторият ешалон популярни бестселъри.

 15. 15 Профил на lot49
  lot49
  Рейтинг: 616 Неутрално

  Защо няма един читател, чието мнение да публикувате?
  Защо няма читателска класация?
  Защо има класация на единствената верига книжарници?
  Защо едни и същи имена пробутвате за литература, без дори да сте ги чели?

 16. 16 Профил на lot49
  lot49
  Рейтинг: 616 Неутрално

  Всички издатели и писатели да съберете заедно, пак няма да надвишат с прочетени книги хората (да, българи, интелектуалци, в България, със скромни доходи), които познавам и които четат поне по 50-100 книги на година.
  Тяхното мнение не ви ли интересува?

 17. 17 Профил на lot49
  lot49
  Рейтинг: 616 Неутрално

  Интересно би било, ако читатели ми поставят минуси на постингите ми относно по-голямата компетентност, начетеност и информираност на читателите.
  Тогава какво мнение изразяват? Не са съгласни с мен, че има такива читатели? Недоволство, че те не са сред тях? Не искат да има читатели с критическо мнение? Или смятат, че както и при социализма трябва да има едно място, което да казва кой е писател и кой не е?

 18. 18 Профил на Елена Ангелова
  Елена Ангелова
  Рейтинг: 782 Неутрално

  Свят човек във време на изпитания. Благодаря, Дневник. Честита Ви Свята Коледа.

  Елена
 19. 19 Профил на lot49
  lot49
  Рейтинг: 616 Неутрално

  До коментар [#18] от "Елена Ангелова":

  Георги Господинов и той ли е свят човек с "история на кенефа"?

 20. 20 Профил на stefankalchev
  stefankalchev
  Рейтинг: 8 Неутрално

  "Разказът на Здравка Евтимова "Чудотворецът" (The Miracle Maker) "
  Този линк не работи, за съжаление.

 21. 21
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 22. 22 Профил на Югозомби. Безсрочен бан след модераторски произвол
  Югозомби. Безсрочен бан след модераторски произвол
  Рейтинг: 1059 Любопитно

  До коментар [#10] от "bobop77":

  Забавлявам се да наблюдавам как се възпроизвежда митологията на необходимото страдание като предварително условие за осъществяване на творческия процес. Сякаш интелигентният човек непременно трябва да бъде бит с бич на голо, за да изгради във въображението си една такава сцена. Вероятно в този мит за изискуемото страдание на твореца има по нещо от руската хуманистична традиция на 19 век и съветската съпротивителна от 20. Само че... Как да измерим къде се страда най-силно? А нужно ли е да идем там, за да творим най-качествено? И каква е степента на страданието, която може и трябва да бъде понесена от истинския талант, може би гладната смърт в Африка, геноцидните изтребления по целия свят, нацистките концлагери и сталинисткия ГУЛаг биха били оптимална среда? Съвременните последователи на Байрон сякаш отсъстват, предпочитани са сафаритата на Хемингуей... Или може би ситуацията в някои случаи е точно обратната? Например Георги Господинов е човек със статут на институционализиран творец, творец по професия, с установен и съвсем не притесняващ бит. Къде са мъките, освен абстрактните и въображаемите за заесеняването на света? И защо тогава се явяват обвиненията в стерилност и отчужденост на творците от НПО поколението спрямо света на останалите хора? Трябвало да се страда... Съмнително и клиширано дърдорене.

  Модерацията системно трие критични към политиката на изданията коментари и налага бан на авторите им. Тази несвобода обезсмисля коментирането в "Икономедиа“.
 23. До коментар [#21] от "navy":

  Непоносимост към критичното отношение?

  Модерацията системно трие критични към политиката на изданията коментари и налага бан на авторите им. Тази несвобода обезсмисля коментирането в "Икономедиа“.
 24. 24 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 715 Неутрално

  До коментар [#16] от "bobop77":

  Средно по 75 книги на година . Ако четат в делник и празник, без неделните дни- на ЧЕТИРИ ДНИ по една книга . Като поразсъждава малко така човек , му идва на ум инстинктивно да се произнесе -Посмали , манго !

 25. До коментар [#9] от "bobop77":

  Коравите и хитрите срещу...

  Грубым дается радость,
  Нежным дается печаль.
  Мне ничего не надо,
  Мне никого не жаль...

  С. Есенин

  Модерацията системно трие критични към политиката на изданията коментари и налага бан на авторите им. Тази несвобода обезсмисля коментирането в "Икономедиа“.
 26. 26 Профил на navy
  navy
  Рейтинг: 886 Неутрално

  До коментар [#23] от "Югозомби":
  Непоносимост към критичното отношение?"

  Боли ме уво да Маджарска нема излаз на море,нали така казваха комшиите.

  "Здравка Евтимова е автор на десетина романa и сборници с разкази на български език, а само през последните години излязоха над седем нейни книги с разкази във Великобритания, САЩ, Холандия, Канада, Израел, някои от които имат по две издания. Носител е на литературни награди и отличия. Специализирала е художествен превод в Сейнт Луис, САЩ; редактор е на българската секция на списание Muse Apprentice Guild в Сан Диего, САЩ и е редактор за България на британското списание, специализирано за кратка проза Literature of the Avanteguard."

  Жената се е доказала там където няма югозомбита и .....какъв беше тоя с 10-те коментара

  Шлосер от ВМЕИ "Ленин" ТМММ - 8-ми разряд
 27. 27 Профил на Lazar Petrov
  Lazar Petrov
  Рейтинг: 675 Неутрално

  До коментар [#22] от "Югозомби":

  добър коментар! комунягите докараха този аграрно-пролетарски произход на творческото начало.

 28. До коментар [#26] от "navy":

  Жената се била доказала... Извини ме, но говорим за опит за литература, не за съдебен спор. Позволени са всякакви гледни точки, стига да са аргументирани смислено, а гледните точки на bobop77 не звучат произволно. За разлика от твоите псувни... Впрочем дамата сама заявява, че извлича творчески импулс от страданието така че защо да не стимулираме продуктивноста й с отхвърлящо наивните й послания отношение?

  Модерацията системно трие критични към политиката на изданията коментари и налага бан на авторите им. Тази несвобода обезсмисля коментирането в "Икономедиа“.
 29. 29 Профил на vankata1
  vankata1
  Рейтинг: 1090 Гневно

  До коментар [#16] от "bobop77":

  Радвай се, че ги познаваш, но преди това престани да о.и.аш форума! Не знам какъв автор е Здравка, но за теб вече знам какво си, ти сам се представи в светлата утрин на Рождество Христово!

 30. До коментар [#29] от "vankata1":

  Май новоизпечените християни не позволяват на останалото човечество да изказва свободно мислите си на 25 декември? Що за свобода на мисълта и словото е това?!

  Модерацията системно трие критични към политиката на изданията коментари и налага бан на авторите им. Тази несвобода обезсмисля коментирането в "Икономедиа“.
 31. 31 Профил на lot49
  lot49
  Рейтинг: 616 Неутрално

  Става дума за литература, а към нея, за разлика от религията, можем да бъдем критични, дори е препоръчително.
  Иначе ще си остане ортодоксално упражнение по мазохизъм.
  Мисля, че повечето от вас търсят враг в думите, а не усещат, че по-кощунствено е да се отнема приоритетът на религията да говори за болка и страдание.
  Няма да стигнем до споразумение. Но дали ви предлагат Тери Прачет за Коледа или ви пускат балета на телевизията на ГДР, то е едно и също.

 32. 32 Профил на lot49
  lot49
  Рейтинг: 616 Неутрално

  И пак казвам. нито едно мнение на читател, нито една класация на критици, нито една похвалена книга нонфикшън (да кажем, че това е документална проза), последното, защото литературата е само фикшън, а фикшънът е или спонсорирани преводи на сладкодумни лели на нашумели преди 5 години предимно англоезични автори или също толкова зле преведени книги на френски полуснобски автори, също спонсорирани, или български институционализирани и също толкова спонсорирани автори като Господин Георгиев, който се очаква да напише "Химия на глупостта", "География на лудостта", "Чакалнята на Апокалипсиса", "Семафорът на безумието", "Хорът на проклятието"... или пък наистина нещо вехто и прашясало като Пернишки пейзаж...

 33. 33 Профил на lot49
  lot49
  Рейтинг: 616 Неутрално

  До коментар [#25] от "Югозомби":

  Благодаря за Есенин. И не само...

 34. 34 Профил на lot49
  lot49
  Рейтинг: 616 Неутрално

  Повърхностното преподаване на литература, фаворизирането на комунистически автори, англоезичната парапсихология във фикцията и елементарният фройдизъм плюс сиромахомилската любов в търсене на самобичуването в литературата са формирали доста лош вкус и няма смисъл да гадаем какви автори и какви идеи ще се печатат и издават.

 35. 35 Профил на red.mary
  red.mary
  Рейтинг: 527 Гневно

  Здравка Евтимова е талантлива и това е безспорно. Както безспорно е, че сюжети и теми за нищетата и тежкия животдразнятопределени форумни персонажи, които нахално се натрапват с десетки напудрени "коментари". Или пък такива, които маскирани зад псевдоерудитски клишета биха изкарали и "Малката кибритопродавачка" на Андерсен или "Щастливият принц" на Оскар Уайлд антикапиталистическа соц-пропаганда.

 36. 36 Профил на tonetino
  tonetino
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Аз съм читател и искам да изкажа своето мение!
  Много харесвам Здравка Евтимова като писател. Нямам нейна книга, но съм прочела всички нейни произведения в интернет. Харесвам персонажите й, харесвам начина, по който представя българската действителност, обожавам прозата й.
  Разказите й на английски също са много хубави.
  Радвам се, че я открих и на който и да съм я препоръчала до сега никога не съм чула негативни отзиви.

 37. 37 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  Мерси, ама не, мерси.

  Не цъфтиш ли като цвете, гниеш като бурен.
 38. 38 Профил на kvark
  kvark
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Умората ме е превзела целия и отказвам да й се съпротивлявам. Затова ще бъда лаконичен: отвратен съм от четивата на тази авторка, от езика й, от изразните й средства, от епитетите й, от метафорите й, от идеите й и изобщо от литературата й.

 39. 39 Профил на kvark
  kvark
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Онова със спестените 1,78 долара си е направо лъчеструйна поезия.

 40. 40 Профил на lz3bupetar
  lz3bupetar
  Рейтинг: 506 Неутрално

  ,,Където и да отиде, човек не може да"- Избяга само от себе си.= !!!!!=

 41. 41 Профил на fangri
  fangri
  Рейтинг: 395 Весело

  Чела съм няколко книги на Здравка Евтимова. Заради тях и съм купувала всичко нейно, което се е намирало по книжарниците. До днес на рафта ми стоят няколко нейни творби, които ме чакат търпеливо да намеря време, за да си ги прочета на спокойствие
  Прекланям се пред таланта на тази жена.

 42. 42 Профил на betona
  betona
  Рейтинг: 1144 Неутрално

  здравке здравке, що не земеш да се напиеш здраво ами редиш баналонст подир баналност

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK