Греяното вино, което стопля коледните празници

Греяното вино, което стопля коледните празници

© Shutterstock



Когато навън е тъмно и студено, а морето в архипелага на Стокхолм е така замръзнало, че жителите на отделните острови могат да си ходят на гости по леда, роднини и приятели се събират на греяно вино с аромат на коледни подправки. То стопля сърцето и подхранва вярата, че светлината и топлината скоро отново ще възкръснат изпод леда.


Скандинавците го наричат "гльог" (glögg/gløgg) и започват да го пият в края на ноември, с настъпването на първия от четирите "адвента" - празничните уикенди преди Коледа, които се отбелязват със специални обичаи от западните християни.


Рецептите за гльог са безброй, но има едно-две правила, които винаги са в сила. Първото е, че основната съставка е вино. То няма нужда да е скъпо, но е добре все пак да не е с развален вкус, защото затоплянето може да подчертае неприятния му дъх. Най-сигурно е да изберем вино, което просто "става", без да се отличава с някакви изключителни качества - да не забравяме, че все пак ще променим напълно вкуса му, преди да го пием.




Ще го подсладим, ароматизираме с подправки и ще го подгреем


Тук идва и най-важното правило - виното само се затопля, а не се вари. Ако започне да ври, вкусът му губи част от качествата си, затова се поставя на слаб огън и се приготвя бавно.


Що се отнася до подправките, те са същите, които присъстват в традиционните коледни сладкиши. Освен захарта, която може и да е кафява, се използва канела, джинджифил, кардамом, карамфил, а може да се сложи и анасон, и индийско орехче.


В една от най-старите норвежки готварски книги - тази на Хана Винснес от 1845 г., се препоръчва приготвянето на така наречения


"Епископски екстракт"


Той се прави от вино, подсладено със захар, напоена със сок от горчив портокал. Сместа се оставя да отлежава в продължение на дни, докато дойде време за затоплянето й. Тогава към нея може да се прибави и кора от горчив портокал, която не бива да се поставя предварително в екстракта, за да не го развали с горчивия си вкус.


Когато навън е особено студено е добра идея греяното вино да се подсили с глътка мадейра, портвайн, ром, коняк или водка.


По Коледа пликчета с готова смес от подправки могат да се купят от всеки скандинавски супермаркет.  Те съдържат съставките за основната рецепта за греяно вино, която се използва най-често в северните страни. В България може да ги комбинирате сами - подправките, достатъчни да превърнат в гльог една бутилка вино са:


1 едро парче сушен джинджифил
1 голяма пръчка канела
7-8 шушулки кардамом
около 15 зрънца карамфил


Количеството захар зависи от киселинността на виното, затова се преценява на вкус, а количеството водка или коняк зависи от това колко добър затоплящ ефект искаме да постигнем и колко близки са ни хората, с които ще изпием греяното вино.


Стафидите и бадемите също са подходяща добавка на финала, а ако присъстват, при сервирането трябва да предложим и лъжичка за улавянето им.


Наздраве!


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (20)
  1. Подредба: Сортирай
  1. 1 Профил на mik2
    mik2
    Рейтинг: 1170 Весело

    Греяното вино баща ми го прави, когато има болен в къщи)))) На всичкото отгоре му слага една лютива чушка, която може да те върне към живота, даже и да си "пътник") Само веднъж опитах и сега, когато кихна, веднага оздравявам, колчем се сетя за неговата рецепта! Весели празници на всички!!!!!!

  2. 2 Профил на Ангелин
    Ангелин
    Рейтинг: 672 Весело

    Честно казано,червеното вино е предпочитаната ми напитка зимата.Стопля тялото,стопля и душата! In vino veritas!

    "Истината се нуждае от хора, които не се боят да я казват и да се борят за нея." Пенчо П. Славейков
  3. 3 Профил на Philotimo
    Philotimo
    Рейтинг: 561 Весело

    Даа, и греяното вино на коледния пазар беше толкова хубаво! Сега с тази рецепта и аз ще си направя!

  4. 4 Профил на ръпончо
    ръпончо
    Рейтинг: 1671 Неутрално

    На греяно вино се слага и черен пипер и захар или мед.
    Каза ми го един с брада, продаващ греяно вино на коледния пазар срещу Софийския. Май беше чужденец.

    Много народ тук се е взел насериозно! :)
  5. 5 Профил на Böse plumpschi/ w ban do 06.01
    Böse plumpschi/ w ban do 06.01
    Рейтинг: 620 Неутрално

    До коментар [#4] от "ръпончо":
    А понякога смлян карамфил и канела.

  6. 6 Профил на чобанмахала
    чобанмахала
    Рейтинг: 777 Неутрално

    Един препоръчва греяно вино ,друг греяна ракия.Това е добро ,но с мяра . А когато липсват традиционните ценности и възпитание се стига до детско препиване. http://www.bolenzdrav.com/%D0%9D%D0%BE%D0%B2%D0%B8%D0%BD%D0%B8/%D0%9B%D1%8E%D0%B1%D0%BE%D0%BF%D0%B8%D1%82%D0%BD%D0%BE/%D0%92-%D0%9F%D0%B8%D1%80%D0%BE%D0%B3%D0%BE%D0%B2-%D0%BB%D0%B5%D0%BA%D1%83%D0%B2%D0%B0%D1%82-%D0%BF%D0%B8%D1%8F%D0%BD%D0%B8-%D0%B4%D0%B5%D1%86%D0%B0-%D0%B8-%D0%BD%D0%B0-11-%D0%B3

  7. 7 Профил на Diva
    Diva
    Рейтинг: 510 Неутрално

    На греяното вино се слага и татул.

    Изчезващ вид под опеката на БКХ. Гледаш и не бараш :)
  8. 8 Профил на Bramasole
    Bramasole
    Рейтинг: 3875 Весело

    Имам спомен от преди години. Бяхме в литовския град Клайпеда през късна есен, разгледахме Музея на часовниците и на две крачки от него влязохме в едно ресторантче. Там ни сервираха греяно вино, в каната имаше и парчета ябълка и портокал, а чашите имитираха старинни оловни канчета ... Незабравим вкус! Пила съм на други места тази вкусотия, но при споменаване на "греяно вино" първосигнално си спомням за Прибалтика.

    "Човек не се дави, като падне във водата, а като остане там” - Едуин Луис Коул
  9. 9 Профил на Bramasole
    Bramasole
    Рейтинг: 3875 Весело

    До коментар [#7] от "Соростутка от Отровено общество":

    Въпросът е в количеството - лекарство или отрова. Да си спомним "Татул" на Г. Караславов ... Пък днес е свят ден...

    "Човек не се дави, като падне във водата, а като остане там” - Едуин Луис Коул
  10. 10 Профил на Diva
    Diva
    Рейтинг: 510 Неутрално

    До коментар [#9] от "domakinq":

    А бе тури му 10-15 зърна за гаранция... в този свят ден...

    Изчезващ вид под опеката на БКХ. Гледаш и не бараш :)
  11. 11 Профил на ръпончо
    ръпончо
    Рейтинг: 1671 Весело

    До коментар [#5] от "plumpschi":

    Освен споменатите в статията съставки се слагат И споменатите от мен съставки... затова има съюза "и" в коментара ми

    Много народ тук се е взел насериозно! :)
  12. 12 Профил на Böse plumpschi/ w ban do 06.01
    Böse plumpschi/ w ban do 06.01
    Рейтинг: 620 Весело

    До коментар [#11] от "ръпончо":
    Е, добре де, съгласих се, но пробвай някой ден И споменатите от мен съставки. А, да не забравя, най-важната е, както сам знаеш - достатъчно количество от виното

  13. 13 Профил на ръпончо
    ръпончо
    Рейтинг: 1671 Неутрално

    До коментар [#12] от "plumpschi":

    Този начин на приготвяне на вино е много вкусен и бая хваща... особено в добра компания, край камина.

    Много народ тук се е взел насериозно! :)
  14. 14 Профил на Мерилин
    Мерилин
    Рейтинг: 730 Весело

    Аз пък харесвам червеното вино студено, за да гаси огъня в сърцето ми. Честита Коледа на всички!

    Поддържането на АСТА е позор, независимо от партийната принадлежност.
  15. 15 Профил на Sniper
    Sniper
    Рейтинг: 1170 Весело

    [quote#7:"Соростутка от Отровено общество"]На греяното вино се слага и татул.[/quote]
    Тебе като те гледам бая греяно вино по твойта рецепта си изпила.

    "Какъвто човекът, такава и речта му." - "Qualis vir, talis et oratio." Луций Аней Сенека
  16. 16 Профил на Böse plumpschi/ w ban do 06.01
    Böse plumpschi/ w ban do 06.01
    Рейтинг: 620 Весело

    До коментар [#15] от "Sniper":
    Е, всеки според вкуса си.

  17. 17 Профил на Böse plumpschi/ w ban do 06.01
    Böse plumpschi/ w ban do 06.01
    Рейтинг: 620 Весело

    До коментар [#13] от "ръпончо":
    Знам, знам, нали тренирам на Коледния пазар от месец
    И кралско буле пробвах и огнено. Признавам има майстори на билките във виното. Ще трябва да намеря рецепта да ви постна за проба.

  18. 18 Профил на Sniper
    Sniper
    Рейтинг: 1170 Весело

    [quote#16:"plumpschi"]Е, всеки според вкуса си.[/quote]

    Здрасти топчице. Дам, тъй е, щом и кучето се оправдало с вкуса си преди да си ...
    А на теб Честита Коледа!

    "Какъвто човекът, такава и речта му." - "Qualis vir, talis et oratio." Луций Аней Сенека
  19. 19 Профил на Böse plumpschi/ w ban do 06.01
    Böse plumpschi/ w ban do 06.01
    Рейтинг: 620 Весело

    До коментар [#18] от "Sniper":
    Здравей, драги. Честита Коледа и на теб! Все успяваш да ме разсмееш с коментарите си.

  20. 20 Профил на mike_s
    mike_s
    Рейтинг: 452 Весело

    Със съставките могат да се правят опити, аз съм пробвал греяното вино с малко отлежала домашна гроздова, черен пипер, канела и захар.
    Идеално за студените зимни дни, само трябва да се внимава с дозата Честита Коледа





За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK