Александър Кръстев, създател на "Аз чета": Забавянето на е-книгите в България е lose-lose ситуация

Александър Кръстев, създател на "Аз чета": Забавянето на е-книгите в България е lose-lose ситуация

© Личен архив на Александър КръстевВ края на годината започват неизбежните обобщения. Сред тях и класациите за най-четени, най-продавани книги, за литературни награди, за очаквания за следващата година. Освен тези традиционни четива обаче "Дневник" ще ви срещне с български писатели и издатели, в които те правят личните си класации с любими книги за годината и коментират бъдещето на българската литература.


Задаваме им и въпрос биха ли и коя книга подарили като част от припомненото послание на Георги Господинов "Подари книга за Коледа. Отново".


Александър Кръстев е само на 20 години, когато през 2006г. създава сайта "Аз чета". Оттогава цялото му свободно време е резервирано за книгите и насърчаване на четенето. Занимава се професионално с PR и споделя, че "това му помага да се справя по-добре с достигането на нови хора при "пропагандирането" на любовта към хубавите книги. Вдъхновението, което ми носи всеки нов човек, привлечен към читателската кауза, е едно от нещата, които ще ме задържат в България и през 2012".
Коя книга препрочетохте през тази година?
- Като се замисля, май не съм препрочитал нищо старо. Обаче имаше една книга, която тази година прочетох два пъти - "Морската звезда и паякът", където съавтор е президентът на ICANN Род Бекстрьом.


Книгата разказва за няколко типични примера за организации, които нямат ясно изразен център или ръководен орган и точно тази децентрализираност им помага да се развиват светкавично и да взимат "правилните" решения във всеки един момент. Липсата на ядро на практика прави "справянето" с тях непосилна задача – както е например с онлайн пиратството през различните торент тракери и дори с клетките на "Ал Кайда".


Една теория, която много ми хареса, и затова реших да я приложа и в "Аз чета". Тепърва предстои да видим дали ще проработи, но е факт, че след структурните промени, екипът ни се разраства, а броят на авторите ни, които пишат за книги, се увеличава постоянно.


Четат ли повече хората в България?
- Искрено се надявам да е така, а още повече се надявам за пет години нашият сайт да е допринесъл за това. Със сигурност ще продължаваме да работим в тази насока, защото сме го приели като лична кауза.


Може би финансовото състояние на българите не им позволява да си купуват много нови книги, но пък много семейства са наследили големи библиотеки с нелоши заглавия. Ако желанието на хората в България да четат се увеличава, начини за намиране на нещо хубаво за четене винаги има.


Коя книга вие лично бихте подарили за Коледа?
- Вече подарих няколко неща, повечето от които бяха бизнес ориентирани – за по-добро управление на екипи, за "овластяване" на способните служители, за предприемачество. Тази Коледа съм по-скоро на такава вълна.


Ако трябва да спомена нещо конкретно като художествена литература, може би последното от Георги Господинов. "Физика на тъгата" тепърва ще се превръща в явление  - първият тираж вече бе изчерпан.


Винаги препоръчвам да се подаряват книги от български автори – дори да не харесвате някои от тях, има прекалено много качествени неща, за да ги отминаваме с лека ръка.


Електронните книги - заплаха или възможност?
- Заплаха. Но са заплаха от гледна точка на това, че ако издателите не видят възможността и не се активизират в публикуването в електронни формати поне за българските си автори, младите и по-технологично ориентираните читатели просто ще спрат да четат на български заради липса на дигитално съдържание. Забавянето на е-книгите в България просто е lose-lose (губиш-губиш) ситуация."Аз чета" е най-голямата специализирана онлайн медия за новини и тематични материали за книгите и четенето в България. Екипът насочва все повече усилия към кампании и насърчаване на четенето сред децата. През 2012 г. ще се появи и портала www.detskiknigi.com.

Какви литературни събития очаквате през 2012?
- Много е трудно да се отговори конкретно на този въпрос. За разлика от издателствата по света, които планират книгите си с месеци, дори с години напред, тук нещата се правят по-скоро седмица за седмица. Въпреки че вече се знаят имената на няколко световни автори, които ще посетят България през 2012г., за книги-събития трудно можем да си говорим отсега.


По-скоро можем да си пожелаваме – например повече литературни фестивали като София:Поетики, повече наши автори да бъдат превеждани в чужбина, а може би е време и за голяма световна литературна награда за българин.


Би било чудесно и ако през следващата година институциите най-накрая се включат и подкрепят идеята за денонощна библиотека в София – един проект, който би могъл да се развие чудесно и дори да се самоиздържа."Аз чета" е най-голямата специализирана онлайн медия за новини и тематични материали за книгите и четенето в България. Екипът насочва все повече усилия към кампании и насърчаване на четенето сред децата. През 2012 г. ще се появи и портала www.detskiknigi.com.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK