Какво трябва да знаем при избора на круиз

Най-големите кораби в света са близнаците Oasis of the Seas и Allure of the Seas, но те засега плават само от американски пристанища

© Associated Press

Най-големите кораби в света са близнаците Oasis of the Seas и Allure of the Seas, но те засега плават само от американски пристанищаПътуването с круиз доскоро изглеждаше като скъпо шикарско забавление, което не е по финансовите възможности на всеки. В последните години обаче нещата се промениха. Кризата в съчетание с новите, все по-големи кораби свалиха цените на този вид ваканции и ги направиха съпоставими с нормална почивката в западноевропейски морски курорт.


Освен че вече не са недостижимо удоволствие, круизите предлагат като изживяване многократно повече от обичайното излежаването на плажа. Всеки ден в различен град, всяка вечер - различни забавления. И всичко това с уникалното обслужване и атмосфера на живота на кораба.


Пазарът предлага във всеки момент над 10 хиляди оферти за различни дестинации, продължителност и кораби. Какво трябва да знаем, когато избираме? Предлагаме ви няколко съвета, които няма да чуете от всеки туристически агент.
1. Кога е най-добре да си купя круизен пакет?
Това е въпрос номер 1 в списъка на всеки кандидат-турист. И точен отговор няма. Цените непрекъснато се променят и не лавират на принципа на авиокомпаниите "колкото по-рано се купи, толкова по-изгодна е цената". Те зависят от много обстоятелства. Понякога в активния сезон, дори година по-рано, цените са по-високи, отколкото ако бихте ги купили през октомври, ноември, март или април (да не забравяме, че активният сезон в Европа може да е през лятото, но в Карибите - през зимата). Причината - понякога, въодушевени от току-що завършилото пътуване, клиентите обичат да купуват предварително следващия си круиз. Но има и периоди, в които туристите не са толкова активни в планирането на почивката. Много евтини са и круизите на принципа last minute. Но чакането до последния момент винаги крие своите рискове - от това цената да не падне до корабът да е пълен или да са останали само най-скъпите каюти.


2. Има ли период, в който цените винаги са ниски?
Да. Все пак има твърдо правило, че обикновено първите и последните круизи за сезона са с най-добри цени. Обикновено повечето компании предислоцират част от корабите си в Европа през март-април и ги връщат в САЩ през октомври-ноември. Тогава са най-ниските цени и на двата континента, защото периодът се смята за нисък сезон. Самото трансатлантическо пътуване също обикновено е на добра цена, но проблемът при него е, че тръгвате от една точка, а пристигате в друга, на друг континент. Обикновено цените са ниски и когато нов кораб се пуска на вода и прави първия си сезон по определена дестинация. Можете да спестите пари и като си купите ваучер за следващо пътуване по време на самия круиз. Тогава компанията със сигурност ще ви направи отстъпка.


Водните атракции доставят страхотно удоволствие, стига времето да е хубаво

© Associated Press

Водните атракции доставят страхотно удоволствие, стига времето да е хубаво


3. Откъде да си купя пакет?
Всеки ще ви даде различна версия, но не забравяйте, че много хора имат и известна доза търговски интерес. Най-добрият вариант е да се следят американските сайтове посредници. Защо? Защото американският пазар е най-големият и там конкуренцията в ценово отношение е най-голяма. Странно, но в тези сайтове цените са по-ниски дори от тези на официалните сайтове на съответната компания. Там винаги има онлайн консултант, който може да ви помогне при резервацията. Той ще провери най-ниската за момента цена, която може да е по-ниска от обявената на "табло". Консултантът ще ви асистира по всички въпроси за избор на дата, кораб, каюта и плащане. Дори може да дебне за най-добри цени по избрана от вас дестинация и да ви подсети, когато цената е паднала.


4. Има ли значение коя компания е оператор на кораба?
Огромно. Различните корабни оператори имат различна политика по отношение на дрескода и храненето. Компанията Norwegian Cruise Lines (NCL) например залага на своята политика за Freestyle Cruising, което означава, че има работещи ресторанти през по-голямата част от денонощието на принципа на шведската маса. Изисквания към облеклото има само в няколко определени ресторанта, в останалите дрескодът е прилично облекло за свободното време. В единия от двата най-големи оператора - Royal Caribbean, е точно обратното. Там ще трябва още при резервацията на круиза да заявите часове за хранене. Облеклото е по-официално, а също така ще трябва да си носите и по-изискани дрехи за т.нар. капитанска вечер. В средите на постоянните туристи има привърженици на различните политики. Традиционалистите естествено не харесват много по-свободния режим.


Не е задължително да си купувате каюта с изглед, ако ще гледате само открито море

© Associated Press

Не е задължително да си купувате каюта с изглед, ако ще гледате само открито море


5. Каква каюта да си избера?
На първо място според финансовите възможности. Но основно начинаещите се чудят дали да е с изглед, с балкон или вътрешна каюта. При корабите, които са произведени в последните години, обикновено външните каюти са изцяло с балкони. На по-старите немалка част са с илюминатори. Много е романтично да седнеш на балкона, да отвориш една бира или да изпиеш чаша вино и да съзерцаваш морето. Но това струва пари, които можете и да си спестите, като си купите вътрешна каюта. Когато се прави този избор, трябва да знаете какъв ще е маршрутът на кораба. Купуването на каюта с изглед има смисъл, когато маршрутът позволява да се види нещо по-различно от открито море. Такива са например особено популярните сред американците круизи в Аляска. За круизите на Хавай е препоръчително каютата с изглед да е на левия борд, защото оттам се вижда суша. В останалите случаи, като например средиземноморските круизи, в които самото плаване между пристанищата е нощно, доплащането за изглед е по-скоро излишен разход.


6. Имаме дете и се притеснявам за шума и клатенето на кораба.
Ранното купуване на круиза дава предимството за избор на местоположение на каютата в самия кораб. Най-хубавите помещения са в средата на кораба. Там клатенето от вълните е най-малко в сравнение с тези в предната или задната част. Каюта на етажа над ресторантите предполага, че е възможно до късно да е шумно. Същото важи и за такава, която се намира на най-горния "жилищен" етаж - там вероятно ще има шум или от фитнеса, или от басейните, или от вечерните дискотеки на палубата. Обичайно децата до определена възраст биха могли да бъдат настанени в каютата на родителите. Но ако семейството е голямо и това не е възможно, трябва да резервирате две каюти, като винаги единият родител ще трябва да спи с едното дете заради сигурността му.


Много от забавленията са безплатни, но за други се плаща. Едно е сигурно - на кораба никога няма да скучаете

© Associated Press

Много от забавленията са безплатни, но за други се плаща. Едно е сигурно - на кораба никога няма да скучаете


7. Има ли круизи, които са по-подходящи за деца или само за възрастни?
Круизите са рай за децата, особено ако навън е топло. Басейни, пързалки, игри, забавления - те ще се чувстват като в непрекъснат увеселителен парк. Повечето компании имат договори с големи компании за анимация. Някои нямат въобще, а другаде не са толкова добри. Затова е хубаво, преди да резервирате, да проверите каква е програмата за забавление на децата и коя е партньорската компания за анимацията. Някои оператори дори предлагат по-ниски фамилни цени. Същото важи и за възрастните хора и тези, които пътуват самостоятелно. Има програми, които не са подходящи за семейни пътувания, но са идеални за спокойните и улегнали туристи. Като правило най-големите компании като Carnival, Royal Caribbean или NCL предлагат универсални програми за всякакъв тип туристи, включително и за семейства с малки деца.


8. За какво точно плащам и какви ще са ми допълнителните разходи?
Обикновено пакетите са нещо като фул борд - в цената влиза храната, вода, чай, кафе, сокове. Но всички напитки извън този списък се плащат, като например безалкохолните, бирата и алкохолните напитки. На всеки кораб има достатъчно безплатни ресторанти, но и платени. Фитнесът е безплатен, но СПА процедурите, курсове по йога или пилатес се плащат. Част от забавленията са безплатни и те са напълно достатъчни за приятното изкарване. Плаща се естествено в казиното, в магазините за сувенири и снимките, които фотографите ще ви направят навсякъде из кораба. Скъпо перо са и наземните екскурзии. Бакшиши не се дават, но всеки ден компанията начислява автоматично по около 7-8 евро бакшиш на човек, който след това се разпределя сред персонала. Интернетът също е платен, и то солено.


Храната е безплатна, но в компанията NCL режимът не е толкова строг

© Associated Press

Храната е безплатна, но в компанията NCL режимът не е толкова строг


9. Трябва ли задължително да използвам предлаганите от кораба екскурзии?
Наземните екскурзии са един от много сериозни разходи, който не влиза в цената на пакета и този въпрос трябва да бъде решен отрано. Обичайно организираните от кораба екскурзии са в пъти по-скъпи от стандартната обиколка на съответните места. Но имат това предимство, че не ви се налага да мислите за нищо и най-вече дали ще се приберете навреме за отплаването. Трябва да се има предвид, че не всички пристанища са "приятелски" по отношение на индивидуалните екскурзианти и рискувате влезете в непредвидени разходи. Но както в много други случаи, с добра предварителна подготовка бихте могли да си организирате сами обиколките и да ви излезе много, много по-евтино. Информация за почти всяко пристанище може да се намери в интернет, където някой преди вас е описал подробно всичко, което трябва и можете да направите в рамките на деня на сушата. Някои дългогодишни експерти дори поставят "домашната работа" като задължение номер 1, преди да опаковате багажа.


10. Ще останем ли доволни?
Това не е точно съвет, но отговорът е да. Направете го веднъж и ще установите колко повече си заслужава всеки цент или евро, похарчени за круиз в сравнение с която и да било друга почивка на същата цена. Ако веднъж опитате, гарантирано ще искате отново. Просто преодолейте страха, че е скъпо, че е непознато или че вероятно би могло да ви стане лошо от клатенето на кораба (всъщност то почти не се усеща), и ще установите, че това е ваканцията, която несъзнателно и незаслужено сте пренебрегвали.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (21)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на errata
  errata
  Рейтинг: 1014 Неутрално

  "Какво трябва да знаем при избора на круиз?"

  Колко имаме в банковата сметка.

  "Да, България"
 2. 2 Профил на роджър
  роджър
  Рейтинг: 893 Неутрално

  Няма по-добро съотношение цена-стока от круизите, и никаква скука

  https://www.youtube.com/watch?v=7wBkJ8oIvRg
 3. 3 Профил на B52
  B52
  Рейтинг: 1652 Любопитно

  Разни хора, разни идеали...
  Аз потръпвам от мисълта да съм на едно място с няколко хиляди други човеци наврян в един макар и много голям кораб и да завися от това как функционира една безспорно добре смазана туристическа машина.
  Ако някога е било нещо подобно на "ексклузивно" преживяване сега вече е просто продукт за масови потребители.
  А без една "капитанска вечер" мога съвсем спокойно да преживея.
  Което не означава че няма хора на които това няма да им хареса, влакове и кораби има за всеки!

  He had decided to live forever or die in the attempt, and his only mission each time he went up was to come down alive.
 4. 4 Профил на gpatton
  gpatton
  Рейтинг: 616 Неутрално


  Круизите са много приятни, но е любопитно колко много от пътниците остават при удоволствията на палубата даже в най-интересните градове. Обратно - някои от персонала използват свободните си от смяна часове да разгледат и да се разходят.

 5. 5 Профил на БГ Владо
  БГ Владо
  Рейтинг: 561 Весело

  размещахме се

  оти да се косиме, като ке ни мине
 6. 6 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 1670 Неутрално

  Веднъж ми стига и никога повече. Много се пие бе.

 7. 7 Профил на bluechemical
  bluechemical
  Рейтинг: 408 Неутрално

  Благодаря за полезната инфорамация.

 8. 8 Профил на Georgi Yordanov
  Georgi Yordanov
  Рейтинг: 723 Неутрално

  Инфото е супер, да почваме да пълним сметките и... да помечтаем/поработим за първия круиз

  Да правим каквото трябва, пък да става каквото ще!
 9. 9
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 10. 10 Профил на barcelonski-е-във-FAKTOR.BG
  barcelonski-е-във-FAKTOR.BG
  Рейтинг: 1391 Любопитно

  "Най-добрият вариант е да се следят американските сайтове посредници. Там винаги има онлайн консултант, който може да ви помогне при резервацията".
  ====================

  Статията е отлична, но
  ползването на УСА-консултант не е по силите на простия Матрял ...... ако трябва да съм точен > това е Фантасмагория.

  Ето пример:
  чичко от Мировяне с 2 ланеца, 8 пръстена и стабилен ресторантьорски бизнес в Дръгалевци и много пачки в брой ... > сърфира он-лайн в УСА-интернет круиз-сайт и превежда от английски на жена си съветите на "УСА-консултанта" .....
  Приемаме, че дотук не е сън ..... но завършека е следния:

  1. дава кредитната карта за резервацията на круиза ??!
  2. пуска една звучна на "УСА-консултанта" .... Вий плащане в кеш нямате ли в УСА, бе ....... "your mother" .....
  3. на чичкото Му просветва и пита "кой ща ми вади визите, бе пич" .... у УСА-виза ми искаш ...??!!

  ЗАВЪРШЕКА: леличката със стабилен бизнес в Илиянци (съпругата Му) > отсича > "бахтий УСА-мошенника" .... визи иска, кредитни карти иска .... к'ва е тая асистенция.
  Ша варим в Анталия на олинкузиф .... !!!

  => БАЙ ГЪЗЗЗ е ТÈХНОТО ЗНАМЕ и ГИ ДОВЕДЕ В => КЛОЗÈТА !!
 11. 11 Профил на Lady Zeppelin
  Lady Zeppelin
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  Никога не съм ходила на круиз, но гледах няколко предавания и не мога да не се съглася с В52 , коментар 3.
  Идеята да обикаляш много и интересни места е добра, но за сметка на хиляди хора наблъскани на едно място, дрескод...

  Je suis Charlie. Fluctuat nec mergitur.
 12. 12 Профил на dissident
  dissident
  Рейтинг: 782 Неутрално

  Гн Филипов, много актуална статия. С нея помагате на масата българи да решат належащите си проблеми.

 13. 13 Профил на dissident
  dissident
  Рейтинг: 782 Неутрално

  The 25-39 age group are taking about 29% of the cruises. The 40-59 group take about 36% of the cruises while the 60 plus group take approximately 35% of cruises.
  31% of cruisers are in the 20-39K income group. About 30% are in the 40-59K income bracket. 28% are in the 60-99K bracket while about 11% of cruise purchasers earn 100+K.
  Cruisers spend, on average, approximately $1,770 per person, per week for their cruise.

  1770 долара е 2650 лева. При пенсия от 200лв един трябва да не яде 13 месеца за да спести за круиз от една седмица.

 14. 14 Профил на InmoInvestments
  InmoInvestments
  Рейтинг: 838 Неутрално

  Познавам повечето големи круизни компании, повече от 10 години пътувам и мога да ви дам някои съвети. Внимавайте с американските компании, имат доста скрити такси. От европейските компании мога да изтъкна единствено MSC, класическа италианска компания, с много стил и отлична средиземноморска кухня, отделно имате суши и BBQ ресторанти.
  не забравяйте, че алкохолните напитки, вината и безалкохолните, трябва да се платят накрая, в зависимост от консумацията ви и какво е включено в тарифата ви.
  Пригответе си пари за харчене, за купуване на подаръци, за казиното, за заведенията по света, бих казал едно 2000-5000 евро. За децата най-добрата компания е Disney Cruise Lines !

  You can get much farther with a kind word and a gun than you can with a kind word alone. Al Capone
 15. 15 Профил на Quo Vadis?
  Quo Vadis?
  Рейтинг: 1022 Весело

  Мерси за полезната статия

 16. 16 Профил на Moi6e from Israel, с деактивиран акаунт
  Moi6e from Israel, с деактивиран акаунт
  Рейтинг: 1336 Неутрално

  [quote#12:"dissident"]Гн Филипов, много актуална статия. С нея помагате на масата българи да решат належащите си проблеми. [/quote]
  Да те коригирам-НАЙ належащите проблеми!

  I REFUSE TO JOIN ANY CLUB THAT WOULD'VE ME AS A MEMBER!
 17. 17 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 2455 Весело

  "Д",интереса за тази статия е.....потресаващ !

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 18. 18 Профил на bonesmart
  bonesmart
  Рейтинг: 5 Неутрално

  Имам въпрос: защо г-н Филипов не си пише статии по неговата тематика - спорт, олимпийски игри и пр., а нищи материя, която не му е съвсем позната, при това ни поучава как, къде и какво да правим. Ако има някакви преживявания да споделя или желае с пътеписи да се занимава - окей. Ама нека си спести съветите. Да остави тази работа на професионалистите в областта. Твърде лекомислено, също така, ми се струва доверието на вестника - да публикува статии от лаици. Това е несериозно.
  А иначе круизите са невероятно изживяване. Опитайте и ще се уверите! И не търсете евтинията - ако нямате достатъчно пари, ходете си на Китен или Приморско.

 19. 19 Профил на bluechemical
  bluechemical
  Рейтинг: 408 Неутрално

  До коментар [#18] от "bonesmart":

  А ти преди да събереш парички там ли ходеше?

 20. 20 Профил на vmro
  vmro
  Рейтинг: 229 Неутрално

  Аз ходех на Китен преди да имам възможност да си позволя круиз.След няколко дена ще тръгна на моето трето пътуване и мога само да кажа че очакването е сравнимо с това което имах като дете когато баща ми ме водеше в гореспоменатото морско градче. Искам да попитам господина Б52 който обяснява как потръпвал от мисълта да се качи в претъканият туристически кораб, как живее в претъпканият град от който е защото на мене пък подобен начин на живот ми е непонятен? Както и да е автора на статията дори и да не е ходил на круиз е направил добро проучване.Аз искам само да добавя че някой път именно екскурзиите предлагани от компанията-собственик на кораба са по-изгодни от тези организирани на местна почва.Пример е круиза на който отивам след няколко дена.За 55 долара на човек чрез тях можеш да посетиш Атлантис курорта в Насау,Бахамите и да видиш техните прословути забележителности т. на.р Археологически разкопки и огромният им морски комплекс.Самият курорт ми поиска 135 долара нна човек за еднодневно разрешение да ползваш обектите им и това не включва стая.А кораба ни престоява на Бахамите само 7 часа.Другият пример е Доминиканската Република.Въпреки че екскурзията от пристанището на Ла Романа до столицата Санто Доминго струва 80 долара на човек аз ще предпочета нея пред изключително евтиният вариант да наемеш местно такси.Доколкото прочетох страната не е от най-безопасните,аз испански не знам няма смисъл да рискувам и за няколко долара по-малко да си развалям почивката.Друго е положението със Сан Хуан,Пуерто Рико и островите Търкс и Кайкос.Пуерто Рико е американска територия което би трябвало да означава че сте има поне някакъв ред така че вместо да плащаме 80 долара на човек за екскурзия до старият град в Сан Хуан ние ще наемем такси за 7 долара от пристанището и ще си го разгледаме сами.Островите Търкс и Кайкос са малки по размери,този на който се намира столицата Провиденсиалес е с големина 6 мили не мисля че и там има нужда да пълниме гушата на компанията собственик на кораба.Що се отнася до усещането което имаш когато си на кораба пожелавам му на всеки да го изпита.Гледат те като цар,изпълняват всяко твое желание, когато човек се върне от круиз не може да се адаптира към нормалният си живот поне седмица.

 21. 21 Профил на vmro
  vmro
  Рейтинг: 229 Неутрално

  Едно кратко допълнение относно цените на круизите.Докато пътуването на човек от Америка до България това лято ни струваше 1318 долара седем дневен круиз за двама души струваше 1198 долара.Вярно е че тази цена ти я дават ако предлатиш най-малко 6 месеца преди началото на пътуването на и сега този круиз не струва повече от 1550 долара.Няма база за сравнение между круиза и лашкането в продължение на 7 плюс 3 часа във втората класа на самолетите.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK