Какво трябва да знаем при избора на круиз

Най-големите кораби в света са близнаците Oasis of the Seas и Allure of the Seas, но те засега плават само от американски пристанища

© Associated Press

Най-големите кораби в света са близнаците Oasis of the Seas и Allure of the Seas, но те засега плават само от американски пристанищаПътуването с круиз доскоро изглеждаше като скъпо шикарско забавление, което не е по финансовите възможности на всеки. В последните години обаче нещата се промениха. Кризата в съчетание с новите, все по-големи кораби свалиха цените на този вид ваканции и ги направиха съпоставими с нормална почивката в западноевропейски морски курорт.


Освен че вече не са недостижимо удоволствие, круизите предлагат като изживяване многократно повече от обичайното излежаването на плажа. Всеки ден в различен град, всяка вечер - различни забавления. И всичко това с уникалното обслужване и атмосфера на живота на кораба.


Пазарът предлага във всеки момент над 10 хиляди оферти за различни дестинации, продължителност и кораби. Какво трябва да знаем, когато избираме? Предлагаме ви няколко съвета, които няма да чуете от всеки туристически агент.
1. Кога е най-добре да си купя круизен пакет?
Това е въпрос номер 1 в списъка на всеки кандидат-турист. И точен отговор няма. Цените непрекъснато се променят и не лавират на принципа на авиокомпаниите "колкото по-рано се купи, толкова по-изгодна е цената". Те зависят от много обстоятелства. Понякога в активния сезон, дори година по-рано, цените са по-високи, отколкото ако бихте ги купили през октомври, ноември, март или април (да не забравяме, че активният сезон в Европа може да е през лятото, но в Карибите - през зимата). Причината - понякога, въодушевени от току-що завършилото пътуване, клиентите обичат да купуват предварително следващия си круиз. Но има и периоди, в които туристите не са толкова активни в планирането на почивката. Много евтини са и круизите на принципа last minute. Но чакането до последния момент винаги крие своите рискове - от това цената да не падне до корабът да е пълен или да са останали само най-скъпите каюти.


2. Има ли период, в който цените винаги са ниски?
Да. Все пак има твърдо правило, че обикновено първите и последните круизи за сезона са с най-добри цени. Обикновено повечето компании предислоцират част от корабите си в Европа през март-април и ги връщат в САЩ през октомври-ноември. Тогава са най-ниските цени и на двата континента, защото периодът се смята за нисък сезон. Самото трансатлантическо пътуване също обикновено е на добра цена, но проблемът при него е, че тръгвате от една точка, а пристигате в друга, на друг континент. Обикновено цените са ниски и когато нов кораб се пуска на вода и прави първия си сезон по определена дестинация. Можете да спестите пари и като си купите ваучер за следващо пътуване по време на самия круиз. Тогава компанията със сигурност ще ви направи отстъпка.


Водните атракции доставят страхотно удоволствие, стига времето да е хубаво

© Associated Press

Водните атракции доставят страхотно удоволствие, стига времето да е хубаво


3. Откъде да си купя пакет?
Всеки ще ви даде различна версия, но не забравяйте, че много хора имат и известна доза търговски интерес. Най-добрият вариант е да се следят американските сайтове посредници. Защо? Защото американският пазар е най-големият и там конкуренцията в ценово отношение е най-голяма. Странно, но в тези сайтове цените са по-ниски дори от тези на официалните сайтове на съответната компания. Там винаги има онлайн консултант, който може да ви помогне при резервацията. Той ще провери най-ниската за момента цена, която може да е по-ниска от обявената на "табло". Консултантът ще ви асистира по всички въпроси за избор на дата, кораб, каюта и плащане. Дори може да дебне за най-добри цени по избрана от вас дестинация и да ви подсети, когато цената е паднала.


4. Има ли значение коя компания е оператор на кораба?
Огромно. Различните корабни оператори имат различна политика по отношение на дрескода и храненето. Компанията Norwegian Cruise Lines (NCL) например залага на своята политика за Freestyle Cruising, което означава, че има работещи ресторанти през по-голямата част от денонощието на принципа на шведската маса. Изисквания към облеклото има само в няколко определени ресторанта, в останалите дрескодът е прилично облекло за свободното време. В единия от двата най-големи оператора - Royal Caribbean, е точно обратното. Там ще трябва още при резервацията на круиза да заявите часове за хранене. Облеклото е по-официално, а също така ще трябва да си носите и по-изискани дрехи за т.нар. капитанска вечер. В средите на постоянните туристи има привърженици на различните политики. Традиционалистите естествено не харесват много по-свободния режим.


Не е задължително да си купувате каюта с изглед, ако ще гледате само открито море

© Associated Press

Не е задължително да си купувате каюта с изглед, ако ще гледате само открито море


5. Каква каюта да си избера?
На първо място според финансовите възможности. Но основно начинаещите се чудят дали да е с изглед, с балкон или вътрешна каюта. При корабите, които са произведени в последните години, обикновено външните каюти са изцяло с балкони. На по-старите немалка част са с илюминатори. Много е романтично да седнеш на балкона, да отвориш една бира или да изпиеш чаша вино и да съзерцаваш морето. Но това струва пари, които можете и да си спестите, като си купите вътрешна каюта. Когато се прави този избор, трябва да знаете какъв ще е маршрутът на кораба. Купуването на каюта с изглед има смисъл, когато маршрутът позволява да се види нещо по-различно от открито море. Такива са например особено популярните сред американците круизи в Аляска. За круизите на Хавай е препоръчително каютата с изглед да е на левия борд, защото оттам се вижда суша. В останалите случаи, като например средиземноморските круизи, в които самото плаване между пристанищата е нощно, доплащането за изглед е по-скоро излишен разход.


6. Имаме дете и се притеснявам за шума и клатенето на кораба.
Ранното купуване на круиза дава предимството за избор на местоположение на каютата в самия кораб. Най-хубавите помещения са в средата на кораба. Там клатенето от вълните е най-малко в сравнение с тези в предната или задната част. Каюта на етажа над ресторантите предполага, че е възможно до късно да е шумно. Същото важи и за такава, която се намира на най-горния "жилищен" етаж - там вероятно ще има шум или от фитнеса, или от басейните, или от вечерните дискотеки на палубата. Обичайно децата до определена възраст биха могли да бъдат настанени в каютата на родителите. Но ако семейството е голямо и това не е възможно, трябва да резервирате две каюти, като винаги единият родител ще трябва да спи с едното дете заради сигурността му.


Много от забавленията са безплатни, но за други се плаща. Едно е сигурно - на кораба никога няма да скучаете

© Associated Press

Много от забавленията са безплатни, но за други се плаща. Едно е сигурно - на кораба никога няма да скучаете


7. Има ли круизи, които са по-подходящи за деца или само за възрастни?
Круизите са рай за децата, особено ако навън е топло. Басейни, пързалки, игри, забавления - те ще се чувстват като в непрекъснат увеселителен парк. Повечето компании имат договори с големи компании за анимация. Някои нямат въобще, а другаде не са толкова добри. Затова е хубаво, преди да резервирате, да проверите каква е програмата за забавление на децата и коя е партньорската компания за анимацията. Някои оператори дори предлагат по-ниски фамилни цени. Същото важи и за възрастните хора и тези, които пътуват самостоятелно. Има програми, които не са подходящи за семейни пътувания, но са идеални за спокойните и улегнали туристи. Като правило най-големите компании като Carnival, Royal Caribbean или NCL предлагат универсални програми за всякакъв тип туристи, включително и за семейства с малки деца.


8. За какво точно плащам и какви ще са ми допълнителните разходи?
Обикновено пакетите са нещо като фул борд - в цената влиза храната, вода, чай, кафе, сокове. Но всички напитки извън този списък се плащат, като например безалкохолните, бирата и алкохолните напитки. На всеки кораб има достатъчно безплатни ресторанти, но и платени. Фитнесът е безплатен, но СПА процедурите, курсове по йога или пилатес се плащат. Част от забавленията са безплатни и те са напълно достатъчни за приятното изкарване. Плаща се естествено в казиното, в магазините за сувенири и снимките, които фотографите ще ви направят навсякъде из кораба. Скъпо перо са и наземните екскурзии. Бакшиши не се дават, но всеки ден компанията начислява автоматично по около 7-8 евро бакшиш на човек, който след това се разпределя сред персонала. Интернетът също е платен, и то солено.


Храната е безплатна, но в компанията NCL режимът не е толкова строг

© Associated Press

Храната е безплатна, но в компанията NCL режимът не е толкова строг


9. Трябва ли задължително да използвам предлаганите от кораба екскурзии?
Наземните екскурзии са един от много сериозни разходи, който не влиза в цената на пакета и този въпрос трябва да бъде решен отрано. Обичайно организираните от кораба екскурзии са в пъти по-скъпи от стандартната обиколка на съответните места. Но имат това предимство, че не ви се налага да мислите за нищо и най-вече дали ще се приберете навреме за отплаването. Трябва да се има предвид, че не всички пристанища са "приятелски" по отношение на индивидуалните екскурзианти и рискувате влезете в непредвидени разходи. Но както в много други случаи, с добра предварителна подготовка бихте могли да си организирате сами обиколките и да ви излезе много, много по-евтино. Информация за почти всяко пристанище може да се намери в интернет, където някой преди вас е описал подробно всичко, което трябва и можете да направите в рамките на деня на сушата. Някои дългогодишни експерти дори поставят "домашната работа" като задължение номер 1, преди да опаковате багажа.


10. Ще останем ли доволни?
Това не е точно съвет, но отговорът е да. Направете го веднъж и ще установите колко повече си заслужава всеки цент или евро, похарчени за круиз в сравнение с която и да било друга почивка на същата цена. Ако веднъж опитате, гарантирано ще искате отново. Просто преодолейте страха, че е скъпо, че е непознато или че вероятно би могло да ви стане лошо от клатенето на кораба (всъщност то почти не се усеща), и ще установите, че това е ваканцията, която несъзнателно и незаслужено сте пренебрегвали.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK