Кратка обиколка из Чичен Ица 11 месеца преди края на света

 

© Татяна Димитрова

 Мадам, мадам, само 1 долар, 1 долар....", подвиква, тичайки към мен, босо мексиканче, което ми предлага керамична чиния, която, като се прибера, да си окача на стената като трофей от мястото, където се срещаме. Веднага решавам, че ще добавя към колекцията си това местно произведение срещу един долар. Действителността обаче се оказва друга. Той говорел за 1 майски (валутата на маите било това) долар, което означавало 10 щатски долара.


Отказвам се веднага, защото тези номера като за туристите ме влудяват, и продължавам в жегата да обикалям всеки камък от Чичен Ица (Chichen Itza). Древен град, принадлежал на маите, които според някои прогнозират светът да се свърши точно тази година. 


Стигам дотам с организирана екскурзия от популярния най-вече за американци курорт Канкун, който се намира в Мексиканския залив. По пътя дотам установявам, че въпреки недоверието ми към информацията, че като излезеш от курорта и само да кривнеш в тревата край пътя, вече си в джунглата, това е точно така. Затова гледам да не криввам много. 
Под досадно-вещото ръководство на местния гид след 1-2 почивки по пътя, стратегически позиционирани до магазини за сувенири, стигаме до Чичен Ица. Смята се за град на маите от предколумбово време. В превод означава "Кладенец на племето ица". Според други преводачи ица означава също "магьосници на водата". Като се имат предвид всичките тълкувания на това какво са искали да кажат маите всъщност, преставам да обръщам внимание на преводите и гледам да се придържам към фактите, доколкото това е възможно от разстояние на времето.


 

© Татяна Димитрова

 


Един от най-големите градове на маите е създаден някъде около 8-9 век, като малко по-късно се превръща в град на толтеките. Връзката между двете групи е все още въпрос на дебат, подобен на този за края на света през декември. 


През 12 век градът е разгромен от войски на околни градове-държави, а в средата на 16 век е вече в развалини, от които обаче има останки и днес.


Естествено всички първо се лепваме за пирамидата, която някак логично ни изглежда като центъра на майския град. Яд ме хваща, че не мога да се кача по стълбите, понеже вече е забранено.


 

© Татяна Димитрова

 


Причина за това бил станал инцидент с турист, но аз подозирам местните власти, че по-скоро се опитват да предпазят древното съоръжение от разрушителното въздействие на безспирния туристически поток.


Това е храмът (El Castillo) Кукулкан - пирамида с широки стълбища от четирите страни. Смята се, че освен храм той е действал като календар. Основно доказателство за това е, че по време на пролетното (21 март) и есенното равноденствие (23 септември) ивицата, която се спуска отгоре и завършва със змийска глава долу, в основата на стълбите, показва и тялото на влечугото. Това са и дните, в които Чичен Ица се радва на особено голям интерес от страна на туристите. Символ на бога змия, който е начело на майския пантеон в късния период на развитие на града. 


Кратка обиколка из Чичен Ица 11 месеца преди края на света

© Associated Press


Според някои от тълкуванията (знаем колко подло могат да ни подведат) пирамидата въплъщава Световното дърво, което играе основна роля във вярванията на маите. Смята се, че те не правели разлика между небето и земята. В началото Богът Царевица посадил Световното дърво, опората, която издигнала небето над земята, отваряйки пространство за човешкия живот. Това дърво се вижда и в много рисунки, завещани ни от маите. 


След като ме напече твърде много в обикаляне около El Castillo, се отправям към другите останки от древната цивилизация.


Следва сграда с кръгъл купол, която вероятно с пълно основание се нарича обсерваторията Каракол. Заради допусканията на археолозите, че това място е служело с това предназначение. В известен противовес отвън са пръснати статуи на различни божества.


Пътят продължава към Храма на хилядата воини, пред който има стройни редици колони - друго топ място за снимки в околността. Тъкмо си застанал в поза - изникваш от нищото посред древните колони - и ето че на снимката установяваш как зад гърба ти поне двама други туристи неясно откъде театралничат по същия начин. 


Колони пред храма на хилядата воини

© Татяна Димитрова

Колони пред храма на хилядата воини


Насред непоносимата жега решавам, че е крайно време да стигна до мястото, заради което археолозите смятат, че именно тук маите са построили града. Свещеният кладенец. Те са всъщност два. По онова време тук сушата е била сериозен проблем и затова логично животът се е зараждал там, където е можело да се набавя живителна течност непрекъснато. 


 

© Татяна Димитрова

 


Ето го така наречения сенот, дълбок 50 метра. По време на археологическите проучвания в него са намерени златни предмети и човешки останки. Смята се, че тук жителите на този град са извършвали жертвоприношения в чест на бога на дъжда Чаак.    


Като казах разкопки. Те започват тук по следния нетрадиционен начин. Случило се през 1894 г., когато консулът на САЩ в Юкатан купил за 30 години селището - руините и земята под тях, и дал начало на проучването. Години по-късно мексиканското правителство го обвинило в кражба и контрабанда на антики, тъй като той пратил в САЩ за изследване откритите предмети. Той никога не се върнал на полуостров Юкатан. Години по-късно местен съд го реабилитира и връща собствеността на наследниците му, които пък я продават за туристически цели на местните власти. 


 

© Татяна Димитрова

 


Тези и по-късни археологически проучвания не дават категоричен отговор на въпроса живели ли са тук маите или наоколо, а пък това е било церемониален център. Има проблем и (тук внимавайте) с датирането на града. Защото календарът на маите назовава по един и същ начин различни години. 


С малко по-голяма сигурност може да се каже, че Чичен Ица е бил голяма икономическа сила в апогея на маите. 


През 2007 г. древното селище беше обявено за едно новите седем чудеса на света. 


На път за изхода си пробивам път през редици шарени сергии с всякакви местни джунджурии, клонящи към единична цена от 1 майски долар. Всеки продавач, навлечен в пончо и сомбреро, те приканва да купиш от него. И в секундата, в която го направиш, от съседната сергия местна жена умилително-умолително те приканва да се сдобиеш с нещо и от нея. Да ти е неудобно да откажеш. Смяташ по курса майски:щатски долари и решаваш.


 

© Татяна Димитрова

 


По обратния път от един магазин с подобни неща, но малко по-арт, се сдобивам с една гривна, горната част на която изобразява не знам кое местно божество и има ли нещо общо с маите или толтеките. В безсилието си да ми обясни на своя ограничен английски продавачът само бодро заключава, че носи късмет и с разговора ни се приключва.


По някаква причина решавам да я взема, като се задоволя с тази липса на повече информация, и се опитвам да не обръщам внимание на мъничкия червей на съмнението под формата на суеверие, който започва да ме гложди.


Махвам с ръка и решавам, че ако ще идва краят на света, е все едно с какво божество на ръката ще ме завари. 


 

© Татяна Димитрова

 


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (40)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Рубиконан от Балъкимерия
  Рубиконан от Балъкимерия
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  Сн.2/5 - маЙски стадион А майски бръмбари там летят ли? Комай по-правилно е да се каже "маиски" (може и с ударение на -и-)... А иначе стадиончето след всичките тези столетия не е много по-зле от един стадион Септември, например:
  http://bgclubs.eu/stadiums/Septemvri-Sofia

  Със или без завършек на света, маите са били голяма работа за времето си, а пък ги е хванала липсата... Това навява малко тъжни размисли за собствената ни цивилизация!

 2. 2 Профил на Phaeton.
  Phaeton.
  Рейтинг: 3646 Весело

  Един маянец дълбае календара и вика на друг:"Няма да ми стигне мястото да го завърша!!"
  Другият отговаря:"Ако знаеш един ден как някой ще се притесни..."

 3. 3 Профил на scrabble
  scrabble
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Всъщност на игрището в Чичен Ица се е играела пелота - игра, подобна на футбола, която на място изглежда доста трудна за изпълнение.... играта завършвала с обезглавяване на капитана на отбора победител. Дестинацията определено е екзотична и много интересна

 4. 4 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 3092 Неутрално

  Защо тези предсказания на майте са така масово психясват хората?
  Къде е този календар и как точно са го разгадали ?

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 5. 5 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2574 Неутрално

  Не знам,какво сте луднали по тия Маи?! Те са ЗАПОЧНАЛИ да правят цивилизация около началото на новото летоброене,а календарът им е от около 600-900 година след Христа! Май американската реклама ще ги изкара още малко,извънземни!За сведение,календара на древните българи е от 2 350 години преди Христа и е признат от ООН,за най-точния създаван до сега!Ама си мълчим!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 6. 6 Профил на Phaeton.
  Phaeton.
  Рейтинг: 3646 Весело

  Ако испанците не си бяха свършили работата така съвестно,сега нямаше да се чудим какво са искали да кажат маите!

 7. 7 Профил на кинти
  кинти
  Рейтинг: 1188 Неутрално

  2013-а туризмът там чувствително ще намалее.

  http://www.youtube.com/watch?v=hx16a72j__8
 8. 8 Профил на ra4ko
  ra4ko
  Рейтинг: 418 Весело

  ако светът не свърши на 21-ви декември 2012, вероятно ще има бум на бебетата около 20-ти септември 2013..

  Горното мнение не е препоръка за покупка или продажба на ценни книжа
 9. 9 Профил на hackum
  hackum
  Рейтинг: 367 Неутрално

  До коментар [#5] от "lz2":

  Какви са тия "древни българи" преди 4,000 години?
  Първите т.нар. българи са от 680 година.

 10. 10 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2574 Неутрално

  До коментар [#9] от "hackum":

  Преди да пишеш,е препоръчително,да прочетеш малко,за да не се излагаш!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 11. 11 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2574 Неутрално

  До коментар [#9] от "hackum":

  Българите СЕ ПРЕСЕЛВАТ на тези земи между 300 и 700 година след Христа.Нали не мислиш,че Всевишния ги е създал "на място"?

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 12. 12 Профил на Phaeton.
  Phaeton.
  Рейтинг: 3646 Весело

  До коментар [#10] от "lz2":

  Кво да го правиш-геймър!

 13. 13 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2574 Неутрално

  До коментар [#12] от "faeton":

  Има такава категория,които не са прочели нищичко,ама държат да се изкажат.

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 14. 14 Профил на Aragorn
  Aragorn
  Рейтинг: 367 Весело

  След време маите ще бъдат обявени за най-ограничената раса и предсказанието им за най-абсурдната гавра с човечеството.....нама такиви глупости!!! Само да се тълпят овцете да им разглеждат двата галеми камъка и джунглите......

 15. 15 Профил на jazzmin
  jazzmin
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Канкун се намира на брега на Карибско море !!!!

 16. 16 Профил на Десен екстремист
  Десен екстремист
  Рейтинг: 1460 Неутрално

  На всички желаещи, както и на себе си пожелавам тази екскурзия за 2012 година!
  Също и много крепко здраве!

  "Много съм във час! Осем години праим бюджети."- ББ ;)
 17. 17 Профил на Емо
  Емо
  Рейтинг: 624 Любопитно

  До коментар [#5] от "lz2":
  Прати един линк за този български календар от 2350 г. преди Христа, че това е нещо ново за мен. Интересно, как съм пропуснал такава грандиозна новина.

  Три са според мен основните пороци на българина: липса на респект към закони, правила и личности; тарикатлък на дребно и на едро (ако може), както и несъразмерна завист. Три са основните пороци на държавния чиновник: корупция, немарливост, мързел. В която и лоша новина да прочетете, ще откриете причината в някой или някои от тези пороци.
 18. 18 Профил на bgpainter
  bgpainter
  Рейтинг: 1386 Весело

  До коментар [#7] от "кинти":

  М... да... със или без край на света.

  Обикновено задавам въпроса при психозите 2012-та - ми след края на света нали няма да има нищо, и нас няма да ни има... тогава за чий трябва да го мисля тоя край?

  Жената е покана за щастие
 19. 19 Профил на Хриси
  Хриси
  Рейтинг: 1463 Неутрално

  До коментар [#15] от "jazzmin":

  А Мексиканският залив къде е?


  До коментар [#14] от "Aragorn":

  Маите не са виновни. Виновни са ония малоумници в Холивуд, дето я съчиниха оная тъпотия "2012" преди няколко години с цел акумулиране на купчина "зелени хартийки" Още по-виновни са тия, които раздухаха историята до безумие и, разбира се, медиите, които не пропускат удобен случай да ни я припомнят. Всеки ден.

  If I had a tail, I'd swat the flies.
 20. 20 Профил на Ognyan Gerassimov
  Ognyan Gerassimov
  Рейтинг: 580 Неутрално

  [quote#4:"comandante"]Защо тези предсказания на майте са така масово психясват хората? [/quote] Защото хората ИСКАТ да психясват, ако не са маите ще са "баите" все тая важното е да се прихясва от нещо ....

 21. 21 Профил на КДС
  КДС
  Рейтинг: 624 Неутрално

  Снимка №1: Некъде четох, че от върха на тази пирамида са хвърляли надолу по стълбите жертвата (човек, естествено), след като ѝ изтръгнат сърцето, което полагат пред статуята на божеството (не си спомням името му).

  Монтесума е бил особено усърден в това отношение.

  Проклета да е Русия!
 22. 22 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2574 Неутрално

  До коментар [#17] от "Емо":

  Има много мателиали за прабългарският календар,тъй като е изследван официало от ООН,и има предложение този календар да се приеме за световен!Ето ти на слуки 3 мателиала:

  http://ibox.bg/groups/%C8%F1%F2%E8%ED%E0%F2%E0+%E7%E0+%C1%FA%EB%E3%E0%F0%E8%FF/blog/view/1845/
  http://www.bulgaria-is-alive.com/kalendar-3.html
  http://kjelqzkov.log.bg/article.php?article_id=17166

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 23. 23 Профил на Whisper
  Whisper
  Рейтинг: 418 Неутрално

  До коментар [#21] от "КДС":

  Ако не се лъжа Монтесума е бил от ацтеките. Тук става дума за маите.

  "Ако протегнеш ръце към звездите няма да останеш с шепа кал."
 24. 24 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2574 Неутрално

  До коментар [#17] от "Емо":


  [quote#17:"Емо"]Прати един линк за този български календар от 2350 г. преди Христа, че това е нещо ново за мен.[/quote]

  Календара даже не е на 2350 години,която година произхожда от именника на българските Канове,а е от 5 500 години!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 25. 25 Профил на deutschwagen
  deutschwagen
  Рейтинг: 1667 Неутрално

  До коментар [#14] от "Aragorn":

  Аз съм бил там и екскурзоводът каза, че това за края на света е измислица.

  In reality the World Championship was won and lost in the first four races, all won by Ayrton Senna. Won, moreover by a car which should not have been winning
 26. 26 Профил на bta
  bta
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  Тея неща реставрират ли се.

 27. 27 Профил на deutschwagen
  deutschwagen
  Рейтинг: 1667 Неутрално

  До коментар [#5] от "lz2":

  Интересна е не толкова цивилизацията на Маите и техните постижения, а загадките за тях, пирамидите и календара. Особено последният, който изглежда е синхронизиран с някои астрологически явления и астрономически цикли от хиляди години. Макар и да не е ясно колко е потвърдено, това е интересно, още повече техния на вид примитивизъм. Освен това, те са в Мексико, а не Америка, освен ако не говориш за рекламите по Нат Гео А за дрвените българи не знам какво да ти кажа, освен давай източници.

  In reality the World Championship was won and lost in the first four races, all won by Ayrton Senna. Won, moreover by a car which should not have been winning
 28. 28 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2574 Неутрално

  [quote#27:"deutschwagen"] Освен това, те са в Мексико, а не Америка, освен ако не говориш за рекламите по Нат Гео А за дрвените българи не знам какво да ти кажа, освен давай източници. - + ! [/quote]

  Не знам,дали си забелязал,ама употребявам дулата "американска" реклама,а не Щатска,тъй като и Мексико е в Америка,ако нямаш нещо против!

  А източничи за бпрабългарският календар има хиляди.Горе съм пуснал три линка,но който го интересува,може да си намери много информация.

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 29. 29 Профил на mike_s
  mike_s
  Рейтинг: 470 Весело

  Вчера изхвърлих два календара, свършили на 31ви декември 2011.
  Света си е на същото място в общи линии

 30. 30 Профил на Phaeton.
  Phaeton.
  Рейтинг: 3646 Неутрално

  Що пишете минуси на ЛЗ за древнобългарския календар?
  Нищо не лъже,така си е,както казва човекът-най-древния известен календар!

  На някои не им харесва,че сме едно от най-древните племена-..."от Зиези,от когото са българите..."пише в древния римски хронограф!

 31. 31 Профил на Thoth
  Thoth
  Рейтинг: 572 Неутрално

  Никой, никога не е споменавал край на света. 21.12 е времеви маркер, отбелязващ края на една ера в календара - "5-тото слънце". Просто започва нов календар.
  Въпросното "божество" е Кукулкан - което е отново една приказна перснонификация на слънцето, както и във почти всички митологии по света. Ацтеките са го наричали Кетцалкоатъл, а инките - Виракоча.

  Чичен Итца не е построен от маите, а от населяващи местността много преди тях. Всъщност, ако попитате някой натурален мая, ще ви отговори, че дори неговите прадеди са го заварили на мястото. Каменни постройки не могат да се датират. Това, което пишат в учебниците е подвеждащо, защото се базира на предположения. Същата глупост, както и за Гиза, Тиуанаку, Олантайтамбо и т.н.

  “Religion is regarded by the common people as true, by the wise as false, and by the rulers as useful.” - Seneca
 32. 32 Профил на Капитан Падна-ли-ми
  Капитан Падна-ли-ми
  Рейтинг: 470 Неутрално

  "Смята се, че те не правели разлика между небето и земята."

  Доста смислено като се има предвид, че и небето и земята е един и същи космос.

  Поводът да се спекулира с края на света е именно, че точно тогава наистина тяхния календар свършва. А назад той се простира доста хиляди годинки в миналото. Маите са белязали няколко епохи (слънца) всяка от по няколко хиляди години. Толкова широк диапазон от време за човек (общо маи около 20 000 г.), а изведнъж след 21.12 - НИЩО. Просто свършва и това е. Ами не е това ... започва спекулата и печалбите на книжния пазар растат главоломно.

 33. 33 Профил на Slarty
  Slarty
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  До коментар [#31] от "NnT": Точно! Просто тогава приключва един цикъл на броене и започва нов, както при нас е годината. Недоумявам откъде се пръкна идеята с края на света. Забавно е, разбира се. Дали наистина има хора, които вярват в това?
  А иначе - мястото е страхотно. Никъде и никой от местните занаятчии не ми спомена за "майски долар", хората искаха щатски долари или мексиканско песо /е, малко на завишен курс смятаха, ама.../. Пазарлъка върви чудесно, обикновено стискате ръце на 1/3 от поисканата цена, която за вас е смешна сума, а местните занаятчии са страшно доволни, чак им се радвате колко са признателни, че сте купили. Има много хубави неща /дървени маски, например/, които се изработват /дялкат/ пред очите ви, оцветяват се пред очите ви и са много по-интересни отколкото продаваните по арт магазините.

  Без паника!
 34. 34 Профил на mitote
  mitote
  Рейтинг: 572 Любопитно

  "Това е храмът (El Castillo) Кукулкан - пирамида с широки стълбища от четирите страни. Смята се, че освен храм той е действал като календар. Основно доказателство за това е, че по време на пролетното (21 март) и есенното равноденствие (23 септември) ивицата, която се спуска отгоре и завършва със змийска глава долу, в основата на стълбите, показва и тялото на влечугото. "

  Явно съм тъп и немога да схвана това в кавичките. Ако някой може да ми поясни какво е основното доказателство затова, че е календар ще съм благодарен.

  Доказано е, че сит народ е патриот. Гладният заминава надалече и оттам обича родината…
 35. 35 Профил на mitote
  mitote
  Рейтинг: 572 Неутрално

  [quote#34:"mitote"]Явно съм тъп и немога да схвана това в кавичките. Ако някой може да ми поясни какво е основното доказателство затова, че е календар ще съм благодарен. [/quote]

  Извинявам се. Най-накрая стоплих.
  В дните на равноденствие виждаме осветени освен главата и тялото на животното.

  Доказано е, че сит народ е патриот. Гладният заминава надалече и оттам обича родината…
 36. 36 Профил на jazzmin
  jazzmin
  Рейтинг: 418 Весело

  До коментар [#19] от "Хриси":

  Споко, всичко си е на мястото. Щот и без това няма друг вариант.

 37. 37 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 2557 Неутрално

  До коментар [#28] от "lz2":

  Започвам да ти съчувствам....сериозно !

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 38. 38 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2574 Неутрално

  До коментар [#37] от "EREBUS":

  Защото българите са с много по-големи умствени възможности от гъчолята,ли? Еми,извинявай,но е факт неоспорим!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 39. 39 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2574 Неутрално

  До коментар [#37] от "EREBUS":

  Да научиш нещо,ако можеш,де:

  "Според изследванията на астрономи, физици и математици последната корекция на нашия календар е извършена през 4768 г. пр.н.е.
  За него проф. М. Лонгон казва следното във френското списание “Население и общество”: "Научно е доказано, че прабългарите в далечното минало са притежавали един от най-съвършените календари в света, по-приемлив от китайския и индийския начин на леточисление, по-достъпен и по-практичен. Сега, когато от няколко години насам в една от комисиите на ООН и в ЮНЕСКО се обсъжда нов календар, валиден за цял свят, създаденият преди векове от прабългарите календар ще послужи като модел и източник на идеи за изработване на такова календарно летоброене, което ще бъде прието от всички народи, населяващи земното кълбо .”"

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 40. 40 Профил на Ментор
  Ментор
  Рейтинг: 726 Неутрално

  [quote#14:"Aragorn"]След време маите ще бъдат обявени за най-ограничената раса и предсказанието им за най-абсурдната гавра с човечеството[/quote]
  всъщност маите нищо не са предсказвали. Просто календара им свършва на 21.12.2012 или някъде там, а "предсказанията" им са дело на алчни търгаши и работещата за тяхната кауза армия от разнородни откачалници. На мен календара на стената ми свършва всяка година на 31.12, но досега не ме е притеснявало.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK