Стефан Кънчев - знакът на прочутата анонимност

Стефан КънчевГоляма част от познатите символи и лога (на "Петрол", "Химимпорт", БНТ, ЦУМ, Халите, на студиа, съюзи и фабрики) от времето на социализма са всъщност дело на един и същ човек, но досега никой не се беше заемал да проучи сериозно живота и творчеството му. Това е художникът и графикът Стефан Кънчев (1915 – 2001), автор на множество шрифтове, плакати, марки, оформления на книги, реклами. Част от тях са представяни по изложби в Ню Йорк, Белград, Будапеща, Берлин, Москва, Варшава, Бърно, Любляна.


"Анонимният известен", първото издание, събиращо творчеството му е вече на българския пазар под знака на издателство "Жанет 45".


Съставителка на антологията е Магдалина Станчева, чийто интерес към Кънчев започва, когато тя решава да пише дипломна разработка върху неговата работа по време на следването си по комуникационен дизайн в Дюселдорф през 2008 г.

Магдалина Станчева е родена през 1977 в Габрово. Учи в Средното художествено училище за сценични кадри в Пловдив, "Жул Паскин" в София и завършва комуникационен дизайн в университета FH в Дюселдорф през 2009 г. Тя е част от студиото за визуална комуникация Poststudio и е носител на награди за комуникационен дизайн и чуждестранен студент.

"Чуждестранните специализирани издания за логотип и фирмени знаци, в които той е публикуван ме провокираха да потърся повече информация", раказа Станчева пред "Дневник".


"Самото откритие беше много вълнуващо, защото след като обиколих всички възможни държавни и медийни архиви, и издирих хора, които са работили с него и семейството, се натъкнах на едно емблиматично творчество несравнимо в световен мащаб. To предизвика голям интерес и в Германия, където учех. Така беше поставено началото на изследователски проект към визуалната лаборатория в Дюселдорф."


И докато в България наследството на Кънчев остава почти анонимно, то става все по-известно на Запад.


"Интересът към Стефан Кънчев в чужбина е голям. Скоро книгата ще бъде преведена на английски. Изложбата гостува в Краков на Design Attack Festival 2010, a тази година изнесохме лекция в Цюрих в училището за дизайн."


Над 1000 запазени знака и символа
Над 500 пощенски марки
Плакати, тв графика, шрифтове

Екипът, подготвил "Анонимният известен", е поканен и от Корейския културен център да направи изложба с графиките на Кънчев в Корея. В България те са представени за последно през 2009 г. в София в рамките на Sofia Design Week, на която Станчева е съкуратор.


Въпреки че голяма част от неговите лога намират място в книгата, не малка част от тях остават непубликувани. "В "Анонимният известен" е даден само един пример за разработен от него шрифт. Той не е използвал наборни шрифтове и ги е рисувал на ръка. Имал е много разработки, които за съжаление не са запазени. Характерно а Кънчев е, че той е използвал знака като изразно средство независимо дали е правил проекти за плакат, пощенска марка, телевизионна графика или оформление на корица. В книгата са дадени такива примери. Има много филателна графика – първодневни пощенски печати и пликове, които не са публикувани.""Не бива да смятаме, че епохата почва от нас. Иска ми се да сме по-бдителни, когато унищожаваме завареното. Губим много хубави зрънца, губим традиции, които не оценяваме, че сме наследили. Запазения знак е именно традиция" Стефан Кънчев

Малко е известно за Стефан Кънчев, освен, че е роден в Калофер в семейство на икописец. Станчева проучава подробно и личността му и ракзазва телеграфно: "Той работи за държавата в една страна, в която всичко беше държавно. С леви убеждения, но не е бил член на БКП. Работел е ден и нощ, без да спи, понякога четиридесет часа без прекъсване – казва жена му. Тя е била 20 години по млада от него. Бил е бохем. Обичал е червеното вино и живота. Всеки ден се е хранел в ресторант. Според това с кого е искал да се среща е отивал в Клуба на журналистите, в руския или чешкия клуб. На маса е говорел увлекателно, но речи за творчеството си не е държал. ... И непрекъснато е работел. Всички знаци са излези от неговата ръка. Не е имал ученици. Не е искал да стане професор. Обичал е да работи. Бил е честен и благороден човек, много обичан от приятелите си – това са ми разказали."

Стефан Кънчев - знакът на прочутата анонимност

© Жанет 45


Книгата започва с встъпление от Роланд Ханс, професор в университета FH в Дюселдорф, който смята Кънчев за съизмерим с колегите си от международната сцена, както като качество, така и като количество на продукцията. "Но Желязната завеса го скрива от очите ни! Отдавна вече е назрял моментът да обърнем внимание на това, което Западът не можеше да види и оцени поради политически причини или самонадценяване."


Галерия с примери от творчеството на Стефан Кънчев - следобед на dnevnik.bg


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (24)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на kugan
  kugan
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Мисля,че около 1965 г,беше ректор на Художествената Академия.Логото на ПЕТРОЛ,с огнедишащия дракон е негово.

 2. 2 Профил на acb16
  acb16
  Рейтинг: 829 Любопитно

  Извинявам се но..от къде на къде изкарахте, че Стефан Кънчев е "самоукият художник"??

  ".... Син на иконописец. Учи (1940–1945) стенопис в Художествената Академия, София, при проф. Дечко Узунов." ( http://stefankanchev.com/biography.html )


 3. 3 Профил на Dehumanizer
  Dehumanizer
  Рейтинг: 1292 Неутрално

  До коментар [#1] от "kugan":

  И други от старите знаци са негови - на кукления театър, на "Първа програма", на месокомбинат "Родопа", на "Tabso", на "Балканкар", на рибните магазини, на Музикалния театър и още много.

  «Высокоэффективная экономика при отсутствии реальных политических и гражданских свобод - хрустальная российская мечта.»
 4. 4 Профил на роджър
  роджър
  Рейтинг: 880 Неутрално

  Ето, и аз не зная /не че съм вътре в темата/. Изобщо ние /масата/познаваме само тези, които медиите ни поднасят ежедневно, кога със, кога без особени основания.
  Преди години на Шипка 6 имаше изложба на театрални плакати от представления на пиеса на великия Христо Бойчев по света - на два етажа, над 350 театъра на всички континенти. Тези от България миогат да се съберат в едно малко стайче. А Бойчев е носител на Международната награда на Британския съвет, връчена му от Харолд Пинтър.

  https://www.youtube.com/watch?v=7wBkJ8oIvRg
 5. 5 Профил на msp
  msp
  Рейтинг: 418 Неутрално

  До коментар [#4] от "deepdp":

  Ами помисли колко е тиражът на в. "Култура", кое е културен министър и сам ще си отговориш на въпроса. Погледни колко са културните рубрики на вестниците, кога са предаванията по телевизиите и всичко си идва на място.

 6. 6 Профил на acb16
  acb16
  Рейтинг: 829 Неутрално

  Пак се извинявам.
  Не е редно под творба на Стефан Кънчев да стой надписа "Автор: Жанет 45"... "Фотограф" да, но автор?

 7. 7 Профил на еuroГаньо
  еuroГаньо
  Рейтинг: 418 Весело

  Неизвестен, самоук и международно непризнат е със сигурност за автора на статията и бившата учила-недоучила в Германия студентка!

 8. 8 Профил на tsyki
  tsyki
  Рейтинг: 628 Неутрално

  Творбите му са удоволствие.

  За окото.

  За мозъка.

  За това, че е направил всичко това в България и за България.

  Според мен, ако беше живял и творил в САЩ, щеше да точно толкова известен, познат и почитан колкото Пол Ранд.

 9. 9 Профил на Доколянков
  Доколянков
  Рейтинг: 470 Неутрално

  Разказвали са ми ,че логото на БНТ го направил върху билетче за градски транспорт,хрумнало му докато гледал антените по сградите.

  „Луната е обитаема, защото там свети."
 10. 10 Профил на triton123
  triton123
  Рейтинг: 521 Неутрално

  Е,да видя най-после един хубав материал за един хубав БГ творец! За тези,които са по дизайна,а и не само за тях,влизате ей тука и се кефите,и се учите: http://stefankanchev.com/default.html
  "На маса е говорел увлекателно, но речи за творчеството си не е държал. ... И непрекъснато е работел. Всички знаци са излези от неговата ръка. Не е имал ученици. Не е искал да стане професор. Обичал е да работи. Бил е честен и благороден човек, много обичан от приятелите си"
  Такива хора в България вече почти няма,а ако имаше или ги има -гледаха да ги уморят,съсипят..да не им дадат възможност да творят-т.е. да не са това,което са! От цялата тая работа загуби,и още губи-България! да не говорим за изнасящите се навън...колко свестен и кадърен народ и там има....

 11. 11 Профил на Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Рейтинг: 1086 Неутрално

  Великолепен. Голяма част от логата ми бяха познати, но не знаех, че той им е автора. Благодаря за материала, такива материали ни трябват, а не партийни или чалгаджийски изцепки.

  Няма шики-мики.
 12. 12 Профил на Vili Jambov
  Vili Jambov
  Рейтинг: 1559 Неутрално

  Пичове, лого е емблема. Употребява се масово думата, но пък и в множествено число "лога" е доста комично

 13. 13 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3509 Неутрално

  [quote#10:"triton123"]влизате ей тука и се кефите,и се учите: [/quote]

  Помня повечето от тези лога, да не говорим, че някои са и отпреди моето време. Това е приложно изкуство на световно равнище, сравнимо с най-добрите международни образци, които съм виждал.

  Напълно логично, този човек никога не е бил член на никакви ловни дружинки, комитети на "интелектуалци" и прочие стадни форми на живот. Геният е индивидуалист.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 14. 14 Профил на Solingen007
  Solingen007
  Рейтинг: 521 Неутрално

  Отначало се възхитих от темата и дори някак реших да не обръщам внимание на грешки като "икописец" вместо "иконописец" или "университета ФХ", което всъщност е Фаххохшуле и си значи специлизирано висше училище, но като статут е малко по-ниско от университет.
  После обаче бех потресен от дилетанството както на дипломантката, така и явно на нейния познат - автора, които не са си направили труда да бръкнат и поразровят в мрежата и да видят какъв прекрасен блог има, посветен на този човек. Както
  [quote#2:"acb16"] ( http://stefankanchev.com/biography.html )
  [/quote] е дал този линк за радост на окото, става ясно, че и дипломантката и авторът на статията ги мързи та две не виждат. А и правят само реклама не на човека, а на издателството. Че и претендират, че човекът бил забравен, а то негови почитатели какъв сайт са му избацали само.
  Дневник, пак се излагате - проверявайте си материалите поне с два източника винаги.

 15. 15 Профил на един
  един
  Рейтинг: 418 Неутрално

  хахаха, "университетът ФХ в Дюселдорф"... Неграмотността победи окончателно в тази страна. Подкрепям №14.

 16. 16 Профил на etty1
  etty1
  Рейтинг: 2098 Неутрално

  Поздравления за статията и похвалното желание да бъде представен на публиката един достоен и несправедливо забравен творец! Ако не беше написана и публикувана, авторът нямаше да бъде критикуван така безмилостно. Винаги има някой по-добре осведомен от нас. Това е ежедневник, а не монография.

  “The greatest enemy of knowledge is not ignorance, it is the illusion of knowledge.” ― Daniel J. Boorstin
 17. 17 Профил на palitza
  palitza
  Рейтинг: 675 Неутрално

  До коментар [#16] от "etty1":
  Информацията вече е на един клик разстояние - не е като да трябва да си изпишеш някоя монография от библиотека в Бостън, за да направиш справка.

  Една българка
 18. 18 Профил на etty1
  etty1
  Рейтинг: 2098 Любопитно

  До коментар [#17] от "Тояга":

  Много остроумно! И какво ще търсим с "един клик", ако никога не сме чували името Стефан Кънчев? Точно това е посланието на тази статия - да разкаже на неспециалистите, дори с известни неточности за един уникален българин. А за експертите си има други източници. Но за "специалистите по всичко" мира няма.

  “The greatest enemy of knowledge is not ignorance, it is the illusion of knowledge.” ― Daniel J. Boorstin
 19. 19 Профил на triton123
  triton123
  Рейтинг: 521 Неутрално

  сега прочетох по-подробно статията и съм изумен от глупостите и простотиите в нея!Прави са четящите и коментиращите в Дневник,които явно са на по-високо и нормално ниво и от "откривателката" г-цата девойка,и от автора на статията!
  "И докато в България наследството на Кънчев остава почти анонимно, то става все по-известно на Запад." Анонимно..?! абе вие добре ли сте?! Що за мен и за ред други хора е не само ненаонимно,а добре известно-когато всяко негово лого и до днес е около нас??
  "..университета FH в Дюселдорф" ?! Хората вече отбелязаха..но как пляскате така маТРиали,без да проверявате ,аджеба,за какво иде реч и има ли го на белия свят?? Какво да им коментираш на "откривателите" че цитирания още в пост Н2 хубав сайт за твореството му е непознат за тях?? Абе хората още с първа крачка са заплюли ТЕ да са откривателите САМО и ..толкоз!)

 20. 20 Профил на Мария
  Мария
  Рейтинг: 1379 Весело

  [quote#14:"Solingen007"]тначало се възхитих от темата и дори някак реших да не обръщам внимание на грешки като "икописец" [/quote]
  ... или емблИматичен, вероятно от емблИма...

 21. 21
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 22. 22 Профил на Solingen007
  Solingen007
  Рейтинг: 521 Неутрално

  До коментар [#20] от "mimi_pmi":

  Мими, къде, милуичко, виде у моя текст думата "емблИматичен", душата, щото аз тази думичка никъде не съм я използвал? ако у Пловдив викате "емблиматичен" грешката е във вашия телуевизУр.

 23. 23 Профил на Мария
  Мария
  Рейтинг: 1379 Неутрално

  До коментар [#22] от "Solingen007":

  [quote#22:"Solingen007"]Мими, къде, милуичко, виде у моя текст думата "емблИматичен", душата, щото аз тази думичка никъде не съм я използвал? ако у Пловдив викате "емблиматичен" грешката е във вашия телуевизУр.
  [/quote]

  В твоя текст - никъде, нито пък го твърдя. В авторския текст обаче да, потърси там.
  Това за Пловдив не го разбрах твърде, ама ти пък съвсем не си стоплил за pmi-то, хехехехехе! Жалко за стабилната ти немска марка

 24. 24 Профил на Nixonanim
  Nixonanim
  Рейтинг: 531 Неутрално

  Не прави чест на журналист от екипа на Икономедия Капитал да не отвори Google малко и да почете:
  http://www.cgart.bg/articles/view_article/1/34?lang=bg

  Другата седмица ще погледна книгата, но не виждам защо толкова бързо се забрави огромния труд на Андриан и Яна по създаването на сайта за Стефан Кънчев, което бяха представили на първия TEDx (надали книгата щеше да излезе в този вид без тяхната работа) в България:
  http://tedxbg.org/2010/%D0%B0%D0%BD%D0%B4%D1%80%D0%B8%D0%B0%D0%BD-%D0%B4%D0%B8%D0%BC%D0%B8%D1%82%D1%80%D0%BE%D0%B2-%D0%B8-%D1%8F%D0%BD%D0%B0-%D1%81%D0%B8%D0%BC%D0%B5%D0%BE%D0%BD%D0%BE%D0%B2%D0%B0-%D0%B4%D0%B0-%D0%BE%D1%82/

  Поздравявам Жанет 45 с издаването на тези книга, след Visual Cut, където отново имаше секция за Кънчев и се надявам да продължат да представят творци от миналото и настоящето.

  cineart.me
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK