Писателят Захари Карабашлиев: Героите ми търсят симетрията в един хаотичен свят

Захари Карабашлиев

© Jeffrey Lamont Brown, Личен архив

Захари КарабашлиевВ края на 2011 г. Захари Карабашлиев издаде "Симетрия", четвъртата си си книга след романа "18 % сиво", по чиято екранизация работят братя Чучкови ("Тилт"), сборника с разкази "Кратка история на самолета" и изданието с драматургия и диалози "Откат".


Живеещият в Сан Диего писател е автор и на две пиеси – отличената с "Аскеер" "Неделя вечер" и провокиралата двуполюсни мнения "Откат". През 2010 г. пише детската книжка "Приказка" в съавторство със съпругата си Силвия Карабашлиева. Той продължава работата си по екранизацията на "18 % сиво", а междувременно крои и нови планове в драматургията, около които на този етап той предпочита да не говори.


Захари Карабашлиев разказва повече около написването на сборника "Симетрия" , предстоящият филм по романа си пред "Дневник" и за първи път около другия си кино проект, в който е обвързан режисьора на "Дзифт" Явор Гърдев.
"Симетрия" събира 13 разказа. Напълно нови ли са или са писани в по-голям период от време?


- Има, мисля, два разказа, които са публикувани преди. Другите са нови.


Докато "18 % сиво" беше възприет много позитивно, към първия сборник с разкази "Кратка история на самолета" мненията бяха по-разнопосочни. Как смятате, че ще се възприеме "Симетрия", до какви хора ще стигне?


- Всъщност "18% сиво" бе приет разнопосочно (най-вече заради езика в някои сцени), а "Кратка история на самолета" позитивно и от критика, и от читатели (с награди и на журито на "Хеликон" и читателите на Хеликон).


"Симетрия" ще стигне до тези читатели, до които трябва да стигне. Не можем да предвиждаме тези неща и слава богу – аз вярвам в суверенитета на всяка книга.


Много от героите в сборника са често в криза, колебливи, понякога заети със съвсем други неща – всеки сякаш търси собствената "симетрия" в живота си без да става ясно дали може да я постигне. Беше ли умишлено събирането на подобен тип персонажи?


- Вие току-що описахте състоянието на повечето персонажи, които харесвам в западноевропейската, американската и руската литератури взети заедно, от времето на Сервантес до наши дни.


Героите ми търсят симетрия в един на пръв поглед хаотичен свят. Дали е било умишлено събирането им в тази книга – разбира се.


Има ли за Вас разлика между започването на роман и започването на серия от разкази?


- Всеки свой разказ започвам като роман и го третирам като такъв. Енергията, която изразходвам за това е значителна, процеса на редактиране – безмилостен. В кратката форма на разказа няма място за много грешки. Всъщност, да се пишат разкази е просто непрактично и много от писателите избират да не го правят именно по тази причина. Но пък има толкова истории, които могат да бъдат споделени със света единствено по този начин.


Корицата на "Симетрия" от Захари Карабашлиев. Художествено оформление: Ива Сашева.

© Издателството

Корицата на "Симетрия" от Захари Карабашлиев. Художествено оформление: Ива Сашева.


В интервю си за "Дневник" Явор Гърдев каза, че работи по филм по Ваш оригинален сценарий, в който сюжетът е свързан с генетиката и технологиите, които позволяват пренасяне на информация от един човек към друг. Това звучи доста авангардно за българско кино - как се вмества жанрово вашата идея?


- Жанрово, сценарият е е най-общо казано sci fi трилър, който се развива не в Космоса или, да речем в 2185-та година, а в наши дни. Американец предприемач-технократ създава транснационална мрежа от учени, нано-технолози и компютърни специалисти с клон в България, за да разработи програмата CONTRА (CONsciousness TRAnsfer) за размяна на съзнание между индивиди. Усложненията настъпват, когато един бивш наемник във Френския Чуждестранен Легион, сега военноинвалид, убеждава брат си, ръководител на програмата в България, да го допусне в експеримента и съзнанието на воина се пренася в чуждо тяло, в чужда страна и с хора, които го преследват по незнайни причини.


Споделих идеята, по която действам от доста време с Явор на една от срещите ни в Ню Йорк и се оказа, че той също работи по сходен в естетическо, етическо, политическо и метафизическо измерение проект, само че свързан с генетика.


Обединихме усилията си и действаме в синхрон, към момента на ниво сценарий. Изграждаме визуална антиутопия както с мощен трилър-елемент, така и  със задълбочен поглед върху предполагаемите проблеми и предизвикателства, които биха се случили на човешкото същество след евентуален трансфер на съзнание от живо тяло в друго живо тяло, един вълнуващ коментар върху съвременното "човешко състояние"/"human condition".


Захари Карабашлиев

© Цветелина Николаева, Капитал

Захари Карабашлиев


А на какъв етап е екранизацията на "18 % Сиво" от братя Чучкови?


- Начален.


Вие сте автор и на сценария към филма. Беше ли странно усещането да преработвате сюжета, пред какви трудности се изправихте?


- Трудностите са в това да "преведеш" 85 000 думи в кино-наратив от максимум 110 страници. Някои романи са по-трудни за адаптация от други. "18% сиво" е предизвикателство, защото е изграден в две условни плоскости – Тук/Сега и Там/Преди. Има сцени както от България, така и от различни части на Америка и логистиката на всичко това е сериозна работа.


На структурно ниво е построен като road movie, което е улеснение да бъде "видян" и изживян като филм – много от отзивите на читателите ми са именно такива. Писането на сценарий е свързано със сериозно "рязане" и това е болезнено занимание, ако гледаш на произведението си като надпис на Хан Омуртаг – издялано от камък и непроменимо. Но, ако си вършиш работата професионално и с дистанция е всъщност забавно – имаш шанса да играеш отново с материала.


В миналото сте били DJ и радиоводещ. Какъв би бил мечтаният саундтрак към "18% Сиво"?


- Trentemoeller, Трент Резнър, Жо Дасен, El Coyotes, едно парче на Миленита, Йохан Себастиян Бах, Massive Attack, нещо от втория албум на Judas Priest, ранен Iron Maiden, такива неща... Или просто цял саундтрак на Майк Патън :)


На блога си публикувахте ваш имейл с въпроси до Меглена Кунева. Ще перифразирам един от въпросите и ще го задам към Вас: идеалист ли сте и какво различно от другите в българската литература давате?


- Идеалист съм. Какво различно давам? Давам 100% от себе си – нямам представа дали това е различно.


Кои са книгите-събития за вас през 2011 г. и кои заглавия препрочетохте?


- Книга-събитие през 2011-та за мен бяха думи, писани преди деветнадесет века от един човек нямащ нищо общо нито с мен, нито с времето, в което живея – говоря за последният английски превод на размислите на Марк Аврелий. (The emperor's handbook: a new translation of the Meditations by Marcus Aurelius (Emperor of Rome), C. Scot Hicks, David V. Hicks.) Имах трудна година и мъдростта и стоицизма на този отдавна мъртъв император ме докоснаха по необясним начин. Неведоми са пътищата на словото.


Препрочетох на английски разказите на Чехов, Исак Бабел, "Анна Каренина", Заратустра на Ницше, вечния Борхес и приказките на Братя Грим...


Ще запомня годината и с едно от най-докосващите есета, които съм чел – "Farther Away" в The New Yorker. В него Джонатан Франзен пише за своя мъртъв приятел, писателят Дейвид Фостър Уолъс, за "Робинзон Крузо" на Уилям Дефо и въобще за изкуството на романа с една прецизна и ерудирана откровеност.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (26)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Мерилин
  Мерилин
  Рейтинг: 740 Неутрално

  От това интервю нищо не разбрах, дано интервюиращият и писателя да са разбрали ако не друго, то поне половината от собствените си думи.

  Поддържането на АСТА е позор, независимо от партийната принадлежност.
 2. 2 Профил на Лодка в гората
  Лодка в гората
  Рейтинг: 1054 Неутрално

  "Кратка история на самолета" е изповед,каквато много години не бях чел!Невероятно перо и талант има този варналия!И не се надува,а бачка за България!

 3. 3 Профил на bgpainter
  bgpainter
  Рейтинг: 1345 Весело

  Защо Симетрия, а не Хармония?!?!?!?!
  Заради стремежа на човека въпреки природата ли?

  Жената е покана за щастие
 4. 4 Профил на Мерилин
  Мерилин
  Рейтинг: 740 Весело

  До коментар [#3] от "bgpainter":

  Едва ли някой ще ти отговори, все бях виждала снобарски изцепки на разни самовлюбени интелектуалци, но това интервю надмина всичко.

  Поддържането на АСТА е позор, независимо от партийната принадлежност.
 5. 5 Профил на Тъмносин вирусоносител
  Тъмносин вирусоносител
  Рейтинг: 741 Весело


  Лицето Костов се изразява по подобен начин и после се сърди че не е разбран...

  Иво Инджев - вербуван на 8.07.83г. от ст.л-т Иван Димовски. Регистриран на 12.11.83г.
 6. 6 Профил на Stewie
  Stewie
  Рейтинг: 963 Любопитно

  жалко че захари оставя иначе безспорно добрият си роман в ръцете на български кинажии които са в състояние да съсипят всяка една стойностна идея ?

 7. 7 Профил на Stavrogin
  Stavrogin
  Рейтинг: 745 Неутрално

  Не мога да разбера гореизказалите се, не са много българите, които имат приемлив изказ и връзка с мозъка си когато говорят, явно Бойко и Цветанов са на почит, те щото не са самовлюбени и дори Демостен ще им завиди за красноречието.

  Отишло едно джудже при Веско Маринов за автограф и му казало: „Г-н Маринов, пораснах с вашите песни“.
 8. 8 Профил на bgpainter
  bgpainter
  Рейтинг: 1345 Весело

  До коментар [#7] от "Stavrogin":

  Просто се замислих над заглавието.
  В природата няма симетрия, няма нищо еднакво с друго нещо и всичко е единствено и неповторимо, различно едно от друго.
  Има обаче баланс, а той е хармония, симбиоза, любов и така нататък.
  Симетрията я създаваме ние хората в противовес с баланса на природата.

  Е би ми било любопитно да прочета какво е написал човека.

  Жената е покана за щастие
 9. 9 Профил на СДС
  СДС
  Рейтинг: 1326 Неутрално

  До коментар [#8] от "bgpainter":

  Симетрията е залгнала в основите на природните закони, но ти сигурно имаш нещо друго предвид.
  Предполагам, че става дума за Индивида, а не за мъртвите тела.

  nemo malus felix, minime corruptor.
 10. 10 Профил на bgpainter
  bgpainter
  Рейтинг: 1345 Весело

  До коментар [#9] от "СДС":

  Под симетрия разбирам куб, или сфера... от всякъде еднакво, тоест имаш повтаряемост.
  Но... просто аз съм първосигнална и като децата свързвам всичко с разни предмети и усещания. Няма как да кажа на черното бяло, то ми е против природата. Та за това куб

  Жената е покана за щастие
 11. 11 Профил на СДС
  СДС
  Рейтинг: 1326 Весело

  До коментар [#10] от "bgpainter":

  Да, бих ти препоръчал и „Безкрайна шега на Дейвид Фостър Уолъс, Захари споменава за него в края на интервюто, разбира се при условие, че не е вече твърде късно.

  nemo malus felix, minime corruptor.
 12. 12 Профил на bgpainter
  bgpainter
  Рейтинг: 1345 Весело

  До коментар [#11] от "СДС":

  Менторски, Карлович...
  Благодаря, ще я прочета

  Жената е покана за щастие
 13. 13 Профил на Кики
  Кики
  Рейтинг: 8 Неутрално

  [quote#8:"bgpainter"]В природата няма симетрия, няма нищо еднакво с друго нещо и всичко е единствено и неповторимо, различно едно от друго. [/quote]
  Не мога да се съглася напълно!Самото съществуване на Вселената е подчинено на закони на симетрията!Имаше някакъв математически ред на числа(Числа на Фибоначи),който е свързан със златното сечение-това ако не е симетрия във висша форма,здраве му кажи!
  [quote#10:"bgpainter"]Под симетрия разбирам куб, или сфера... от всякъде еднакво, тоест имаш повтаряемост. [/quote]
  Според мен,точно принципът на повтаряемост без пълна еднаквост прави златното сечение и „числата на Фибоначи“ най висшата форма на симетрия!

  [quote#10:"bgpainter"]Но... просто аз съм първосигнална и като децата свързвам всичко с разни предмети и усещания. Няма как да кажа на черното бяло, то ми е против природата.[/quote]
  Първата сигнална не може ли да ни изиграе лоша шега?Например „Черният квадрат“ на Малевич първосигнално изглежда черен,затова и така се нарича,а в същността си е сбор от всички цветове!

 14. 14 Профил на bgpainter
  bgpainter
  Рейтинг: 1345 Весело

  До коментар [#13] от "Berjerak":

  Добре, съгласявам се... но това е в идеален, абсолютен вариант, а той е трудно изпълним, да не кажа почти неизпълним

  Иначе моите адмирации за интерпретацията

  Жената е покана за щастие
 15. 15 Профил на Кики
  Кики
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#14] от "bgpainter":
  [quote#14:"bgpainter"]той е трудно изпълним, да не кажа почти неизпълним [/quote]
  Вярно е това!Аз реших да експериментирам,мазах с квито бои намерих по един кадастрон,променях пропорциите на смесените бои според всякакви редове от числа(Фибоначи и прочее)...получи се всичко друго,само не черно
  Шегата настрана,вероятно тази картина наистина е нещо уникално-съжалявам,че не съм я виждал в оригинал!Казват,че фигурата дори не била квадрат!

 16. 16 Профил на bgpainter
  bgpainter
  Рейтинг: 1345 Весело

  До коментар [#15] от "Berjerak":

  Е гот... но аз обичам форми и движението им... чисто натурално.
  Моето съзнание към тях е отворено, действията ми - също... дори подсъзнателно. И най ме радва, че са несъвършени и безумно податливи особено на провокации.

  Беше ми приятно... лека нощ

  Жената е покана за щастие
 17. 17 Профил на Кики
  Кики
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#16] от "bgpainter":

  Лека нощ!

 18. 18 Профил на che.gevara25
  che.gevara25
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Дано литературните проидведения и екранизацията им не са като продукта " ТИЛТ " От такива "бисери" кошчетата за боклук никога няма да стигнат да ги поберат. А за "скромните " им мераци за " Оскари" е съвсем възможно да ги удостоят, понеже раздавачите им са щедри към такива "творци" на "съвремени" антисоциалистически пасквили...

 19. 19 Профил на smej
  smej
  Рейтинг: 531 Неутрално

  Радостното е, че през последните 10 години в България се появи отново позната социална група - писатели. Сега е хубаво и да напишат нещо наистина хубаво - сигурен съм че е въпрос само на време. Таланти дал Бог.

 20. 20 Профил на smej
  smej
  Рейтинг: 531 Неутрално

  Бихте ли посочили белетристично постижение в българската литература след "Балада за Георг Хених" от 1987 г. Въпросът ми е съвсем искрен. И ще кажа "Мисия "Лондон" от Алек Попов и "Естествен роман" от Георги Господинов. И...

 21. 21 Профил на smej
  smej
  Рейтинг: 531 Неутрално

  И от Америка да се върнат, и от Луната да кацнат, пак 99% от писателите ни ще са български провинциалистчета. Оставям 1% за таланти, родили се в тази хубава, но нещастна държавица.

 22. 22 Профил на БамБам
  БамБам
  Рейтинг: 479 Неутрално

  Е те тука ще си го преместя!

 23. 23 Профил на istorika
  istorika
  Рейтинг: 636 Неутрално

  [quote#2:"Лодка в гората"]не се надува,а бачка за България![/quote]
  Айде де! От Сан Диего ли бе! Ама патриоти, аааа!!!

  Аз знам много малко.
 24. 24 Профил на Thermobee
  Thermobee
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  Не става! Псевдоинтелектуалщина, дребнав емигрантизъм!

  Не на ислямската инвазия в Европа!
 25. 25 Профил на s_milenova
  s_milenova
  Рейтинг: 217 Неутрално

  Този човек е уникален, книгата му "18 процента сиво" ни показва, че има кадърни хора в България!

 26. 26 Профил на Пенчо Славейков
  Пенчо Славейков
  Рейтинг: 217 Неутрално

  До коментар [#25] от "s_milenova":

  Цитат от началото на книгата:

  „Дори не викам от болка - защо да викам, да си еба ръката! Да си еба тъпата ръка! Да си еба ръката?
  Изведнъж идеята за порно не звучи така нелепо, както през миналата седмица и половина. Ще се самонаградя след лютия боб с една спокойна чекия.
  Порното минава вяло. Замалко на екрана розовеят голи тела и накрая всичко свършва в една салфетка. Изхвърлям я в коша за боклук, заедно с няколко стари вестника, пликове от сметки и реклами.“

  Ако това е уникалното му писане и велик талант, тури му пепел. Дори в сподели.нет пишат по-вдъхновено.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK