Професор Стивън Хокинг - живот напук на медицината

Стивън Хокинг в кабинета си в университета в Кеймбридж през декември 2011.

© Handout, Reuters

Стивън Хокинг в кабинета си в университета в Кеймбридж през декември 2011.През 1963 г., когато е на 21 години, Стивън Хокинг получава диагноза болест на Лу Гериг, или болест на моторните неврони (прогресивна и почти неотменно фатална болест, която засяга мускулите на цялото тяло - бел.ред.). Тогава лекарите предвиждат, че той ще живее само още няколко месеца. На 8 януари, неделя, бившият Лукасов професор по математика и теоретична физика в университета в Кеймбридж навърши юбилейните 70 години, с което за пореден път потвърди, че той е не само един от най-великите физици след Айнщайн, но и истинско медицинско чудо.


Само 5 процента от хората, които имат неговата форма на заболяването, оцеляват повече от десетилетие след диагнозата. Фактът, че професорът живее близо половин век в състояние, което прогресивно атакува нервите, които обслужват мускулите на тялото, е удивителен.


Самият той твърди, че е късметлия, че при него болестта напредва по-бавно, отколкото обикновено, но и че това показва, че човек не трябва да губи надежда.

"Човешката раса е толкова хилава в сравнение с Вселената, че да си инвалид не е от особено космическо значение" - проф. Хокинг

 
Малцина са онези, които биха отрекли, че проф. Хокинг е изключителен човек. Не случайно е носител на 12 почетни титли, на Ордена на Британската империя, а през 2009 г. получи и Президентския медал на свободата - най-високото гражданско отличие в САЩ.


Науката все още няма обяснение за причините и възникването на болестта, с която Хокинг живее, а именно амиотрофична латерална склероза. На въпроса как се чувства по повод заболяването си той отговаря, че се опитва да води колкото се може по-нормален живот и да не мисли за състоянието си, както и да не приема нещата, които болестта му пречи да прави и които по думите му не са чак толкова много, пише Би Би Си.На въпрос на сп. NewScientist за какво мисли през по-голяма част от деня Хокинг отговаря: "За жени. Те са пълна загадка."

По времето, когато му е открита болестта, Хокинг е само на 21 години и макар тя да идва като голям шок, той твърди, че му е помогнала да оформи бъдещето си. "Започнах да напредвам в проучванията си и се сгодих за момиче на име Джейн Уайлд, която срещнах точно по времето, когато бях диагностициран". Годежът променя живота му и му дава нещо, за което да живее, разказва още професорът.


До 1974 г. той и съпругата му Джейн имат три деца и успяват да се справят сами с неудобствата, произтичащи от болестта. Когато обаче мускулите започват да го предават все повече, двамата с жена му решават да вземат един от студентите му да им помага вкъщи. Срещу помощ в битовите задачи той получавал подслон и лични наставления от професора."Аз съм архетипът на увредения гений, или може би трябва да кажа, физически затруднен гений, за да съм политически коректен. Поне със сигурност съм физически затруднен. Дали съм гений е по-спорно."

Около 10 години по-късно Хокинг обаче е изправен пред ново предизвикателство за живота си - разболява се от пневмония, но с помощта на операция и интензивно лечение успява да пребори и това усложнение, което в огромната част от случаите е фатално за болните от болестта на Лу Гериг. Последствия обаче има - Хокинг губи невъзвратимо гласа си и остава зависим от специална медицинска помощ до края на живота си.


Стивън Хокинг в кабинета си в университета в Кеймбридж през декември 2011.

© Handout, Reuters

Стивън Хокинг в кабинета си в университета в Кеймбридж през декември 2011.


За известно време единственият начин да комуникира е да произнася думи буква по буква, като повдига вежди, когато някой посочи правилната буква на специална карта. Компютърен експерт от Калифорния на име Уолт Уолтож му изпраща своя компютърна програма, наречена "Еквалайзър", с чиято помощ професорът избира думи от меню на екран, управляван от бутон в ръката му. Това, съчетано със синтезатор на реч, се превръща в гласа - запазена марка на Хокинг."Човешкият глас е много важен. Когато говориш неясно, хората се отнасят към теб като към умствено изостанал. Синтезаторът е най-доброто, което съм чувал до момента, тъй като променя интонацията и не говори като Далек. Единственият проблем е, че ми дава американски акцент" - Стивън Хокинг

Животът на Хокинг е съпътстван от върхове и спадове. Развежда се със съпругата си през 1990 г. след 26 години брак. Пет години след това се жени повторно за една от медицинските сестри, които се грижат за него. Техният 11-годишен брак завършва също с развод, но на фона на обвинение, че професорът е бил жертва на нападение по време на връзката си, което той отрича.


След толкова години Хокинг е вече дядо на трима внуци и продължава да търси нови предизвикателства. Неотдавна изпита какво е да пътуваш в Космоса при нулева гравитация в специално изработен самолет. Що се отнася до физическото му здраве, той остава оптимист."Сигурен съм, че увреждането ми има влияние върху известността ми. Хората се интригуват от контраста между моите много ограничени физически способности и огромната същина на Вселената, с която се занимавам" -  проф. Стивън Хокинг.

Единственото постоянно нещо в живота му остава неговата работа. Дори и на 70-годишна възраст професорът не показва с нищо, че смята да забави темпото или да се откаже от нея. Макар през 2009 г. да преотстъпи позицията си на Лукасов професор след исторически 30 години като такъв, той продължава да работи в университета в Кеймбридж и наскоро публикува нова книга, озаглавена "Великият дизайн" (The Grand Design).


В интервю за сп. NewScientist малко преди рождения си ден физикът споделя, че едно от най-големите постижения за физиката по време на досегашната му кариера е откритието от сателита COBE на малки вариации в температурата на космически фон от микровълни, останал след Големия взрив.


Докато Айнщайн счита въвеждането на космологичната константа за своя най-голям научен гаф, Хокинг споделя, че счита за свой най-голям гаф в науката факта, че дълго време вярва, че информацията се унищожава в черните дупки.


В интервюто за списанието ученият споделя още, че според него най-революционното откритие за разбирането на Вселената днес ще бъде откритието на суперсиметрични частици, или партньори на основните частици, след откриването на Хигс-бозона - основна цел на Големия адронен ускорител, построен в близост до Женева. Откритието на такива "суперпартньори" на частиците ще е доказателство и в полза на М-теорията - версията с 11 измерения на Теорията на суперструните, която е в пряка връзка с търсената от Айнщайн Теория на всичко и обединява гравитацията с другите природни сили.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (61)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на chara
  chara
  Рейтинг: 572 Любопитно

  Стивън Хокинг е великолепно доказателство за това, колко много не знаем за себе си.

 2. 2 Профил на Къти
  Къти
  Рейтинг: 572 Неутрално

  Гений!

  Всичко, за пресъпленията на ядрената мафия единствено и само тук: http://gikotev.blog.bg
 3. 3 Профил на asroma1927
  asroma1927
  Рейтинг: 573 Неутрално

  Коментара е излишен! Просто няма смисъл от коментар. Всички ние, обзети от баналните стремежи за покупка на някакви напълно безсмилени и ненужни вещи, забързани в ежедневието си към цели, които самите ние /99% от населението / не можем да дефинираме, вероятно изглеждаме доста смешно на фона на този човек!

  Респект!

 4. 4 Профил на Бенк-Бенк
  Бенк-Бенк
  Рейтинг: 742 Неутрално


  Стивън Хокинг призова хората: Взирайте се в звездите
  09.01.2012 13:52

  Световноизвестният учен Стивън Хокинг отправи призив към хората да вперят взор в звездите и да бъдат любопитни към Вселената.

  Проф. Хокинг, твърде болен, за да присъства на конференцията в Кембриджския университет по случай 70-годишнината му, е отправил своето послание в предварително записана реч.

  "Помнете да се взирате в звездите, вместо да свеждате поглед към краката си. Опитайте се да осмислите това, което виждате и не преставайте да се питате защо съществува Вселената. Бъдете любопитни", казва с отличителния си "компютърен" глас Стивън Хокинг.

  В записаната си реч ученият напомня за призива си към хората да колонизират други светове. Хокинг отново призовава за междупланетни пътешествия, твърдейки, че ако човечеството не напусне земния си дом, го грози мрачно бъдеще.

  "Не мисля, че ще оцелеем още хиляди години, освен ако не избягаме извън нашата крехка планета", споделя ученият.

  Стивън Хокинг не е могъл да присъства на тържествата по случай 70-годишнината му, тъй като на 6 януари е бил изписан от болница след прекарано заболяване. "За съжаление възстановяването му не протича бързо, за да може той да е с нас", сподели пред присъстващите учени, студенти и журналисти заместник-ректорът на Кембриджския университет проф. Бориевич.
  Още по темата
  Жените са най-голямата загадка за Стивън Хокинг

  Колеги, сред които носителят на Нобелова награда Сол Пърлмутър и видният астроном Мартин Рийс, приветстваха Стивън Хокинг като един от най-влиятелните физици след Айнщайн.

  Под бурните аплодисменти на присъстващите проф. Бориевич заяви, че Хокинг е трансформирал разбирането за пространството, времето, черните дупки и произхода на Вселената и изрази надеждата си, че ученият е гледал в интернет конференцията по случай 70-годишнината му.

  (БТА)

 5. 5 Профил на Бенк-Бенк
  Бенк-Бенк
  Рейтинг: 742 Неутрално

  -"Жените са най-голямата загадка за Стивън Хокинг
  Въпреки че е сред най-известните учени в света, професор Стивън Хокинг разкри, че и той като много други мъже отделя много време да мисли за жените, съобщи в. "Дейли телеграф".

  В интервю по случай 70-ия му рожден ден, който е на 8 януари, на въпроса за какво мисли най-много през деня, професорът отговаря категорично: "За жените. Те са пълна загадка."

  Интервюто със Стивън Хокинг е публикувано в сп. "Ню сайънтист" преди симпозиума в негова чест в университета в Кембридж в неделя.

  Стивън Хокинг се разболява от амиотрофична латерална склероза, която засяга двигателните неврони, на 21 години.

  Тогава лекарите прогнозират, че той ще живее само още няколко години. Въпреки очакванията той прави забележителна кариера и ще отпразнува 70 години.

  Запитан какво би променило най-много разбирането ни за Вселената, Стивън Хокинг каза: "Откриването на суперсиметрични партньори на известните фундаментални частици, евентуално в Големия адронен колайдер".

  Що се отнася до най-голямата му заблуда, той призна: "Мислех, че информацията се унищожава в черните дупки". Теорията на съответствията, разработена през 1997 г., го кара да промени схващанията си. "Това е най-голямата ми грешка, или поне най-голямата ми научна грешка", каза той.

  Когато Стивън Хокинг казва нещо, светът го слуша. Показателна за това е реакцията на направеното от учения изявление миналата година, че вярата в задгробния живот е "вълшебна приказка" за хората, които се страхуват от смъртта, отбелязва ДПА.

  "Гледам на мозъка като на компютър, който спира да работи, когато компонентите му се повредят. Няма рай или живот след смъртта за повредените компютри, това е вълшебна приказка за хора, които се страхуват от тъмното", допълва ученият

  Теоретичният физик и космолог е засягал и други фундаментални теми като например защо съществува човечеството и има ли различен живот във Вселената.

  "Моето мнение е, че всички ние - не само теоретичните физици, искаме да знаем откъде сме дошли", казва Хокинг в интервю за германското сп. "Шпигел" през 1988 г. след излизането на бестселъра му "Кратка история на времето".

  Научната книга, продадена в над 10 милиона екземпляра, засяга теми от космологията като теорията за Големия взрив, черните дупки, светлинните конуси и физични теории за развитието на Вселената.

  След излизането на "Кратка история на времето" Стивън Хокинг е смятан за гений от по-голяма част от обществото, а в научния свят гледат на него като на звезда.

  Не само интересът му към големите въпроси, които занимават човечеството, но и желанието му да даде научно обяснение на всички феномени правят Стивън Хокинг толкова обаятелен в очите на хората.

  "Аз съм архетип на извадения извън строя гений, или за да звучи политически коректно, на физиологично предизвикания гений. Най-малкото съм изправен пред физиологично предизвикателство. Дали съм гений подлежи на съмнение", казва Стивън Хокинг в интервю за Би Би Си.

  Едно нещо обаче е сигурно: Стивън Хокинг живее без страх от смъртта.

  "Живях цели 49 години с перспективата за ранна смърт. Не се боя от нея, но и не бързам да си отида от този свят. Преди това имам да свърша толкова много неща", споделя Хокинг в интервю за в. "Гардиън", направено миналата година, пише БТА.

 6. 6 Профил на lordcris
  lordcris
  Рейтинг: 677 Неутрално

  Късметлия, че се е родил на запад.
  Тука и да е бил здрав като бик нямаше да е изкара повече от няколко месеца в Белене, където пращаха прекалено будните неприятели на народа.

 7. 7 Профил на Wornoxmaniak
  Wornoxmaniak
  Рейтинг: 1130 Весело


  Здравейте ОХЮВИ!

  Баща на Големия адронен ускорител, построен в близост до Женева е един от Лехчево.

 8. 8 Профил на Реконструктор
  Реконструктор
  Рейтинг: 675 Неутрално

  [quote#4:"benkovski11"]Световнозвестният учен Стивън Хокинг отправи призив към хората да вперят взор в звездите и да бъдат любопитни към Вселената.
  [/quote]

  Хората са вперили взор в реалити шоутата, моловете и айфоните. Мнозинството не знае елементарни факти относно заобикалящия го свят, да не говорим за разбиране.

  И не правильно думать, что есть чьим-то богом обещанный рай
 9. 9 Профил на Тъмносин вирусоносител
  Тъмносин вирусоносител
  Рейтинг: 726 Неутрално

  До коментар [#6] от "lordcris":

  Няма начин...

  Професорът не е бил черноборсаджия...

  Иво Инджев - вербуван на 8.07.83г. от ст.л-т Иван Димовски. Регистриран на 12.11.83г.
 10. 10 Профил на Цъкльо ВЪРНЕТЕ СТАРИЯ ДИЗАЙН.
  Цъкльо ВЪРНЕТЕ СТАРИЯ ДИЗАЙН.
  Рейтинг: 624 Весело

  До коментар [#7] от "Wornoxmaniak":

  На батко марулята - по кротко че ей сега ще те напъплят охлюветата.

  АМАН ОТ НЕКАДЪРНИ ОБНОВЛЕНИЯ
 11. 11 Профил на Georgi Yordanov
  Georgi Yordanov
  Рейтинг: 634 Неутрално

  Живо доказателство за невероятните възможности на човешката сила, воля и дух!

  Да правим каквото трябва, пък да става каквото ще!
 12. 12 Профил на ouzo
  ouzo
  Рейтинг: 367 Неутрално

  "Докато Айнщайн счита въвеждането на космологичната константа за своя най-голям научен гаф, Хокинг споделя, че счита за свой най-голям гаф в науката факта, че дълго време вярва, че информацията се унищожава в черните дупки. "

  Според мен най-големият му гаф е опитите да отвхвърли съществуването на Бог и Божието начало...за разлика от Анщайн.

 13. 13 Профил на B52
  B52
  Рейтинг: 1372 Любопитно

  [quote#7:"Wornoxmaniak"]Баща на Големия адронен ускорител, построен в близост до Женева е един от Лехчево. [/quote]

  Подобни тъпотии само потвърждават мисълта на Айнщайн за това че единственото не6то което е сигурно че е безкрайно е чове6ката глупост...

  Иначе - спомням си с какъв интерес навремето прочетох "Кратка история на Времето" на Хокинг. Хубаво е че има такива забележителни хора, които да нн показват до какви висоти е способна да достигне чове6ката раса (низините в Уехчево не са премерени с точност все о6те)....

  He had decided to live forever or die in the attempt, and his only mission each time he went up was to come down alive.
 14. 14 Профил на ooonufri
  ooonufri
  Рейтинг: 616 Неутрално

  Не мое се предвиди от коя трънка ще изскочи заек и къде ще се роди някоя умна глава. В нашия форум, умната глава, произхожда от Лехчево.

 15. 15 Профил на Shlosera
  Shlosera
  Рейтинг: 470 Неутрално

  Стивън Хокинг има късмет да се роди на място, което му позволява да развие себе и дейноста си въпреки коварната болест. Съчетано с високия дух и упоритост въпреки всичко, е постигнал неща за които могат да мечтаят много велики учени. Това обаче нямаше да е така ако се беше родил не във Великобритания, а да речем... в Индия...

 16. 16 Профил на ДПС-Атака
  ДПС-Атака
  Рейтинг: 678 Неутрално

  До коментар [#4] от "benkovski11":
  "Помнете да се взирате в звездите, вместо да свеждате поглед към краката си. Опитайте се да осмислите това, което виждате и не преставайте да се питате защо съществува Вселената. Бъдете любопитни"
  ...............
  Това го е казал още Платон, преди около 2500 г.
  Но, освен да се говори, трябва и да се чете, понеже са получава повтаряне и спамене - копипейсване.
  Виж, в областа на физиката е гений, но извън нея - същия морков като всички останали. Жалко, че е болен.

  все пак аз карам влака...има две партии - БСП и ДПС, - които разполагат със собствен обръч от фирми
 17. 17 Профил на chelsea87
  chelsea87
  Рейтинг: 514 Неутрално

  Има още какво да даде на науката.Дано бъде още много години сред нас.Гениален човек,който мисли за цялото човечество.
  Голям поклон пред него!

 18. 18 Профил на etty1
  etty1
  Рейтинг: 1711 Неутрално

  Живото доказателство за абсолютната власт на духа над материята. Подобни личности ме карат да бъда горда, че съм човек.

  “The greatest enemy of knowledge is not ignorance, it is the illusion of knowledge.” ― Daniel J. Boorstin
 19. 19 Профил на ХАРИ
  ХАРИ
  Рейтинг: 572 Неутрално

  [quote#5:"benkovski11"]на въпроса за какво мисли най-много през деня, професорът отговаря категорично: "За жените. Те са пълна загадка."[/quote]
  Тази загадка съм я разрешил. Всичко в жената е загадка и тя има едно разрешение - бременост !

  Човек - това е една особена болест по маймуните.
 20. 20 Профил на драган
  драган
  Рейтинг: 572 Любопитно

  Някъде четох, че колкото повече мозъкът /съответно нервните клетки/ мисли, толкова по-бавно старее. Може би това също има значение!
  Някой лекар от форума ако знае нещо по-вече по тази тема да драсне няколко реда.

 21. 21 Профил на Wornoxmaniak
  Wornoxmaniak
  Рейтинг: 1130 Неутрално

  До коментар [#13] от "B52":


  [quote#13:"B52"]Подобни тъпотии само потвърждават мисълта на Айнщайн за това че единственото не6то което е сигурно че е безкрайно е чове6ката глупост...[/quote]

  Знаем че не сте много силни умствено, но трябва ли да го демонстрирате открито, пък и да си го признавате.

  P.S. Човеку е седел на един чин с деда ми.

  http://paper.standartnews.com/bg/article.php?d=2010-01-07&article=308193

 22. 22 Профил на Музар
  Музар
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  До коментар [#20] от "drago62":

  Не съм лекар, но от собствени наблюдения щях да направя подобен извод - мисловната и интелектуална дейност определено подпомага организма да се справи с физическите (физиологичните) проблеми. Май става дума за сила на духа! А дали този дух се определя като атеист или религиозен - няма значение. Самият Хогинг в ранните си есета обяснява колко безмислени са етикетите, които му поставят философите. За себе си казва, че само се опитва да разбере как функционира Вселената (по спомен). Това е и великата магия на любознателното любопитство - непрекъснато те дърпа напред!

  Изключителен ум, при това притежава много приятно чувство за хумор. Удоволствие е да се четат книгите му.

  Гласът на разума е тих, но не се успокоява, докато не бъде чут." Бъдещето на една илюзия" Зигмунд Фройд
 23. 23 Профил на Wornoxmaniak
  Wornoxmaniak
  Рейтинг: 1130 Весело

  До коментар [#10] от "Цъкльо":

  Прав си. Налазили са ме. Интересът към физиката и четенето не е силната им страна.

 24. 24 Профил на Wornoxmaniak
  Wornoxmaniak
  Рейтинг: 1130 Весело

  До коментар [#20] от "drago62":

  Я съм конски доктор и щи кажа. Така е. Нали клетките правят гимнастика.

 25. 25 Профил на bramasole
  bramasole
  Рейтинг: 3200 Неутрално

  Винаги съм мислила, че личности като Стивън Хокинг, Леонардо са яркото доказателство за прераждането на душата. Как иначе в рамките на един човешки живот ще се натрупат толкова знания, идеи, воля за живот и за полет на мисълта ... Не е случайно, че се ражда на 8 януари 1942 г. - точно 300 г. след смъртта на Галилей. А Хокинг вече не е Лукасов професор, само защото има възрастово ограничение - носителят на титлата трябва да е до 67 г.

  „Някои битки се водят повече от веднъж, за да бъдат спечелени.“ Баронеса Маргарет Тачър
 26. 26 Профил на eвЗЕНи
  eвЗЕНи
  Рейтинг: 470 Неутрално

  До коментар [#12] от "ouzo":

  Аман от чули, недочели.
  Einstein:
  The word god is for me nothing more than the expression and product of human weaknesses, the Bible a collection of honourable, but still primitive legends which are nevertheless pretty childish.

  For me the Jewish religion like all others is an incarnation of the most childish superstitions

  и много още:
  http://www.positiveatheism.org/hist/quotes/einstein.htm

 27. 27 Профил на Бенк-Бенк
  Бенк-Бенк
  Рейтинг: 742 Неутрално

  [quote#16:"ДПС-Атака"]

  До коментар [#4] от "benkovski11":
  "Помнете да се взирате в звездите, вместо да свеждате поглед към краката си. Опитайте се да осмислите това, което виждате и не преставайте да се питате защо съществува Вселената. Бъдете любопитни"
  ...............
  Това го е казал още Платон, преди около 2500 г. [/quote]
  -Ако "погледнеш" още назад,може би ще установиш,че това го "казал" много по-рано неизвестният първобитен човек.Той застанал пред входа на пещерата,пръв си е казал на се бе си,а вероятно и на останалите от ордата му:"Какво е онова горе на небето,което свети както огъня в пещерата ни,но не е огън?Бих искал да узная,какво е това,което свети както огъня,но не в пещерата,а горе високо в небето?"-Така е възникнало вероятно търсенето на истините и науката. И,въпреки това,не е по-маловажно,онова,за което апелира Стивън Хокинс-да продължаваме да се взираме в звездите,а не в краката си.
  -“Адам е бил щастлив: когато е казвал нещо можел е да бъде уверен, че никой преди него не го е казал.” / Марк Твен/

 28. 28 Профил на Бенк-Бенк
  Бенк-Бенк
  Рейтинг: 742 Неутрално

  [quote#3:"asroma1927"]Всички ние, обзети от баналните стремежи за покупка на някакви напълно безсмилени и ненужни вещи, забързани в ежедневието си към цели, които самите ние /99% от населението / не можем да дефинираме, вероятно изглеждаме доста смешно на фона на този човек! [/quote]
  Memento vivere / Помни че си жив/
  Попитали Далай Лама какво най-много го изненадва относно човечеството, а той отговорил: Човекът, защото жертва здравето си, за да печели пари. После жертва парите, за да си възвърне здравето. И след това е толкова неспокоен за бъдещето, че не се радва на настоящето. Резултатът е, че не живее нито в настоящето, нито в бъдещето. Живее, сякаш никога няма да умре, и после умира, без никога да е живял!

 29. 29 Профил на ouzo
  ouzo
  Рейтинг: 367 Неутрално

  До коментар [#26] от "eвЗЕНи":

  Извадени от контекста.Мога да ти линк-на повече цитати с противоположен смисъл..и ти може да си потърсиш.

 30. 30 Профил на venci_kr
  venci_kr
  Рейтинг: 471 Неутрално

  До коментар [#21] от "Wornoxmaniak":

  Твойте глупости си ги пускай в Стандарт, където им е мястото, а не тук!

 31. 31 Профил на venci_kr
  venci_kr
  Рейтинг: 471 Неутрално

  До коментар [#25] от "domakinq":

  Коментирайки този факт, Сивън Хокинг казва, че в същия ден са се родили около двеста хиляди бебета, така, че това едва ли е някакво изумително съвпадение.

  Между другото, ако човечеството не ползваше десетична система, а например 8-мична или 12-тична, то годишнината нямаше да е кръгла и юбилейна.

 32. 32 Профил на ouzo
  ouzo
  Рейтинг: 367 Неутрално

  До коментар [#26] от "eвЗЕНи":
  Важно е също не само да си дочел вместо недочел,а и да четеш с критично мислене.А не толкова буквално както ти явно четеш.Даже и в тези цитати извадени от контекста се споменава позицията за нЕслучайността на вселената и нейното възникване.

 33. 33 Профил на о. Павел
  о. Павел
  Рейтинг: 521 Неутрално

  Моят преподавател по гръцки и латински проф. Александър Милев казваше, че гениите в историята на човечеството могат да се преброят на пръстите на едната ръка. Шапки долу пред Хокинг, но не може да се нарече "гений" човек, който отрича сътворението на вселената и не знае, че както материята, така и духът не изчезват, а само преминават в друга форма. Това не означава прераждане.
  .
  Осемте дара -
  www.pravoslavie.bg

  Прочетете:http://www.veren.org/product.php?b=3922
 34. 34 Профил на rizar1333
  rizar1333
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Е точно това са го казали, много хора преди Далай Лама. Но този Ламчо вярва в метепсихозиса , та умиране - живеене за него е една и съща бира.

 35. 35 Профил на lot49
  lot49
  Рейтинг: 572 Неутрално

  Много хубаво, но може би проф Хокинг живее благодарение на медицината.
  Българите живеят и оцеляват въпреки медицината, учат въпреки простотията, която им налагат комунистическите професори, работят, въпреки, че на главата им висят по не знам колко търтея от бившата ДС, какво оещ да напиша... ?

 36. 36 Профил на 1892
  1892
  Рейтинг: 213 Неутрално

  Дано е жив по-дълго! Чрез такива като него Вселената по-истински осъзнава сама себе си.

 37. 37 Профил на lot49
  lot49
  Рейтинг: 572 Неутрално

  А те се загрижили за Хокинг и материята...
  Да се чудиш, значи.
  Продължава корекомското съзнание какво е Там и какво е Тук.

 38. 38 Профил на Wornoxmaniak
  Wornoxmaniak
  Рейтинг: 1130 Весело

  До коментар [#30] от "venci_kr":

  Венци, това е дяволска работа! Пини едно и не се занимавай.

 39. 39 Профил на Цонев
  Цонев
  Рейтинг: 495 Неутрално

  До коментар [#33] от "о. Павел":

  Нали знаеш, че сме 21 век и си объркал мястото да поясняваш какво не знае професора...и недей да лицемерничиш с "лозунги заготовки"за сътворение и т.н....Този човек се опитва да го обясни....

  And some things that should not have been forgotten were lost. History became legend, legend became myth...
 40. 40 Профил на о. Павел
  о. Павел
  Рейтинг: 521 Неутрално

  Цонев,
  Само ти не ме учи какво да мисля и правя. Самият факт на еволюцията - разширяване на вселената от начална точка - говори за сътворение. Вселената не е вечна, както учеха комунистическите папагали, защото ако беше вечна, щеше да няма начало и край. А това означава, че щеше да бъде невидима. Тъй като е вярно обратното - тя е видима, следователно тя е сътворена. Бог съществува! Анадънму?

  Прочетете:http://www.veren.org/product.php?b=3922
 41. 41 Профил на Цонев
  Цонев
  Рейтинг: 495 Неутрално

  . Вселената не е вечна, както учеха комунистическите папагали, защото ако беше вечна, щеше да няма начало и край. А това означава, че щеше да бъде невидима. Тъй като е вярно обратното - тя е видима, следователно тя е сътворена.
  -------------------------------------------------------------
  Ей...браво, бре...с умозаключения достойни за третокласник се реши проблем, който занимава учените от стотици години...

  And some things that should not have been forgotten were lost. History became legend, legend became myth...
 42. 42 Профил на iazdakaja
  iazdakaja
  Рейтинг: 1110 Неутрално

  До коментар [#40] от "о. Павел":

  Не се знае дали вселената е сътворена.
  Прекалено сме малки и немощни за да знаем това.
  Това което се знае обаче, е разликата между отците и учените - вторите се опитват да разберат нещо, първите не, може би защото си мислят, че знаят нещо.

 43. 43 Профил на dante_18
  dante_18
  Рейтинг: 638 Неутрално


  До коментар [#33] от "о. Павел":


  До коментар [#12] от "ouzo":


  „Най-голямото препятствие пред откритието е не невежеството, а илюзията за познание.”

  Daniel J. Boorstin

  If you are going through hell... Keep going!
 44. 44 Профил на dante_18
  dante_18
  Рейтинг: 638 Весело

  Бог съществува! Анадънму?
  ===============


  Разбирате ли, не някой друг - не Аллах, не Шива или Озирис, нито Один или Зевс... това е точно Исус..

  Ако някой трябва да е създал Вселената и този някой е Бог, то кой е създател на Бог и откъде накъде се постулира Той като нямащ нужда от създател, а Вселената - като имаща тази нужда?

  If you are going through hell... Keep going!
 45. 45 Профил на jubal harshaw
  jubal harshaw
  Рейтинг: 1291 Весело

  [quote#22:"Музар"]мисловнаа и интелектуална дейност определено подпомага организма да се справи с физическите (физиологичните) проблеми. [/quote]

  Първокласната (вкл. експериментална) медицина и друга технология, каквато има в неговия ВУЗ и до която той има достъп, който не съществува за никой друг -- също. Въпросът е кое има по-голямо влияние.

  Аз залагам на качествената медицина.

  http://jubalharshaw.wordpress.com
 46. 46 Профил на internation
  internation
  Рейтинг: 367 Неутрално

  До коментар [#44] от "dante_18":
  мога ли да ви попитам от къде научихте тези работи.
  как тъй сте много умен и знаете всичко..

  а знаете ли разликата между АЛЛАХ И БОГ ??????????????


  igra s otvoreni karti
 47. 47 Профил на galactico
  galactico
  Рейтинг: 392 Неутрално

  Жив и здрав да е о6те дълги години и да ни радва с нови книги!!!

 48. 48 Профил на glorieux
  glorieux
  Рейтинг: 470 Весело

  Лично за мен един от най-големите му приноси е простичкия начин, по който обяснява за обикновените хора като мен, които са скарани с теоретичната физика основите на мирознанието. Да е жив и в добра кондиция още дълго време. А дали има Бог или не, не е и Стивън Хокинг този, който знае отговора. Нека всеки го намери сам за себе си. За мен той е доста символична фигура на съвременното човечество, учените в не толкоз далечно време са били хора с добро здраве, защото просто иначе не са оцелявали... а като си помисля какво биха направили с него в древна Спарта... Ама както и да е, на тях теоретична физика не им е трябвала...

 49. 49 Профил на bubiolino
  bubiolino
  Рейтинг: 8 Неутрално

  невероятно пълноценен човек въпреки болестта

 50. 50 Профил на ouzo
  ouzo
  Рейтинг: 367 Неутрално

  До коментар [#43] от "dante_18":

  Двусмислено изказване спрямо дискусията.Ако допуснем,че беше контра на позицията ми бих копирал същото и за опонентите и

  " "Най-голямото препятствие пред откритието е не невежеството, а илюзията за познание."

  Daniel J. Boorstin "

 51. 51 Профил на Музар
  Музар
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  До коментар [#40] от "о. Павел":

  В едно скорошно интервю (преди година-две) самият Хокинг леко се пошегува със себе си. Имаше покана от Папата в знак на уважение за Теорията за Големия взрив. Да, при това математическо описание има една точка на неопределеност, едно начало, което може да се тълкува като Сътворение. Междувременно самият Хокинг вече се е интересувал от Теория на струните, където би трябвало математическото описание да е такова, че да няма сингулярности, т.е. да няма подобни моменти на "начало". Наследникът му Лукасов професор (Майкъл Грийн) разработва точно такова математическо описание - Струнната теория.

  Вече писах по-рано - Хокинг не се интересува от идеологическото или религиозно тълкуване на научната си работа. По отношение на филосовите има много остро изказване, горе-долу в духа че или са неграмотни хуманитари без понятие от физика и математика, или са учени, неуспели да се развият и да работят по актуални научни проблеми и кретат в периферията на науката с непълноценни и грешни словесни обяснения. Е, Хокинг го е написал много по-елегантно.

  Гласът на разума е тих, но не се успокоява, докато не бъде чут." Бъдещето на една илюзия" Зигмунд Фройд
 52. 52 Профил на ooonufri
  ooonufri
  Рейтинг: 616 Неутрално

  Те пък, философите де, претедират да са каймака на науката, защото философията, видите ли, формулирала общовалидни закони, докато останалите науки, се явяват части от цялото. Ако въобще са науки.
  Според философите, наука е тая, която може да формулира закон без изключения, а останалите са приложни. Нещо като занаяти, хоби. Например медицината. Последното е вярно, така си е.
  Друг е въпросът, че ЗАСЕГА някои науки не са овладени, предстои им бъдеще. Което никак не означава, че не могат, някога в бъдещето, да са в състояние да формулират закон.

 53. 53 Профил на о. Павел
  о. Павел
  Рейтинг: 521 Неутрално

  До № 11
  Да те търси по един и същ начин Създател на Бога и Създател на вселената е абсурдно, защото Бог е абсолютен Дух, а вселената е материя. Първото няма начало и край, а второто има начало и рано или късно ще има край. Но преди това край ще има Земята, най-вероятно причинен от самите хора.

  Прочетете:http://www.veren.org/product.php?b=3922
 54. 54
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 55. 55 Профил на etty1
  etty1
  Рейтинг: 1711 Неутрално

  До коментар [#20] от "drago62":

  Не съм лекар, но от разговорите ми с професор по патология над 80 години, в блестящо състояние на ума и въз основа на дългогодишната й научна работа, стигнахме до същото заключение. Тя обичаше да дава пример със свой учител, френски професор, който не спира да работи и сега, когато зрението му след 93-годишна възраст го е изоставило, е започнал да диктува на сътрудник, преди това е чел самостоятелно и писал на ръка минимум по 10 часа на ден. В същото време мозъците на 20-30 годишни хора, които по никакъв повод не са ги използвали, но са злоупотребявали с храна, алкохол, стимуланти, наркотици, били в трагично състояние.

  “The greatest enemy of knowledge is not ignorance, it is the illusion of knowledge.” ― Daniel J. Boorstin
 56. 56 Профил на Orchid
  Orchid
  Рейтинг: 865 Любопитно

  Този професор е яркък пример за невероятните човешки способности и духовна сила (нищо, че той самият казва, че не вярва в разните му там духовности, религии и т.н.).
  Респект!

 57. 57 Профил на omniam
  omniam
  Рейтинг: 675 Неутрално

  Достатъчно е да се възхитя на такъв човек, че е оцелял, но предвид всичко, което е постигнал, когато отдавна е "трябвало" да е мъртъв - започвам да си мисля какво притежава той, което почти всеки друг няма или поне не извиква наяве.

 58. 58 Профил на ХАРИ
  ХАРИ
  Рейтинг: 572 Гневно

  [quote#53:"о. Павел"]Да те търси по един и същ начин Създател на Бога и Създател на вселената е абсурдно, защото Бог е абсолютен Дух, а вселената е материя. Първото няма начало и край, а второто има начало и рано или късно ще има край.[/quote]
  Абе ти откъде го знаеш тези работи? Я ги докажи да видим !

  Човек - това е една особена болест по маймуните.
 59. 59 Профил на eimil
  eimil
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Проф. Хокинг е истинско доказателство на какво са способни силната воля и дух. Невероятен е.

 60. 60 Профил на инж.Бъчваров , Казанлък
  инж.Бъчваров , Казанлък
  Рейтинг: 470 Неутрално

  Ето Ви още един нестандартен поглед:1.Господин Стивън Хокинс очевидно е стар дух,който е пратен на Земята с конкретна задача /Спасителна мисия/ и докато не я свърши,Той ще живее.Казват,че в момента работел върху "Зюездният портал",чрез който ще правим връзки със световете в другите измерения. Това няма нищо общо с глупостите за "Извънземните",Това е завършена Теоретична хипотеза...За съжеление,реалните Му разработки са засекретени от Военните и от .../?/ . На останалото Човечество Ни се подхвълят бледи копия на Неговите идеи....2.Грижата на Британското Общество за интегриране в Него, на един Инвалид от ранга на Професор Хокинс е пример,че дори и тази дейност е икономически целесъобразна,в смисъл,че в Неговото специализирано компютъризирано работно място са вложени върхови технологии в Хардуера и Софтуера,дело на изобретатели конструктори,технолози и инженери и др. високо квалитетни специалисти ,и съответно довеждат до пробиви в науката и в техниката.Тази дейност е икономически ефективна ! Колко ли хора ,талантливи като Господин Хокинг ,в България ,в Нашите "Домове за хора с увреждания",гаснат,без да могат да развият своят интелект и способности ,...,и дори Бюрократите обвиняват Инвалидите,че "пояждали" другите хора....Понякога Ме е срам,че съм Български гражданин ,заради тези Примитиви.../с почит:инж.Бъчваров , Казанлък /

 61. 61 Профил на Тsonkooo
  Тsonkooo
  Рейтинг: 4493 Любопитно

  Природата е по-силна от медицината, затова и медицината трябва да се опира на природата, за да се справи.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK