Историите на Шехерезада - за илюзиите, адреналина и скоростта на погледа

Историите на Шехерезада - за илюзиите, адреналина и скоростта на погледа

© Юлия ЛазароваТя знае разликата между маг, илюзионист , факир и фокусник. Знае и как да си маха главата (и не само по общоприетия начин в петък или събота). Често споменава за "манипулации", почти винаги около нея има карти за игра.   "Моите ръце трябва да са по-бързи от твоя поглед", казва Десислава Димитрова - Шехерезада, която се занимава професионално с "тези неща" от две години и нещо.Преди няколко месеца – октомври, тя спечели първа награда на Балканския магичен фестивал в Белград. След дни пък заминава за Оман, където е поканена да участва в двуседмичен фестивал на изкуствата.

Магът е най-общата категория, ние всички сме магове, но някои от нас са илюзионисти, други – манипулатори, обяснява Десислава. Казва, че това, което прави тя, е по-скоро манипулация. "Правя магия с най-обикновени неща – въжета, кутии, карти. Въпреки че триковете с карти се наричат и микромагия... Точно това е манипулацията – моите ръце да са по-бързи от твоя поглед. Докато при фокусите има секрет. Някаква тайна, трик, така че всеки може да ги прави, щом научи как става", казва тя. Илюзионистите пък били онези магове, които показвали "от онези магии с големите сандъци". Нали се сещаш – разрязване на жена на три, изчезване в сандъка, има най-различни видове магия.
Казва, че съвсем не е имала намерение да се занимава с такива неща. Нищо, че е израсла сред фокуси, трикове и илюзии – баща й е илюзионистът Боби шоу. Разбира се, около мен винаги е било така, но аз нямах интерес към магиите, исках да се занимавам с туризъм, да имам туристическа агенция, такава специалност и завърших, разказва Десислава. Докато разговаряме, масичката с ваза и изкуствена червена роза в центъра изведнъж полита във въздуха.


Докато говори, Десислава показва трикове с карти, които почти мога да проследя. Почти. Разбира се, че мога.... само да ги направи още веднъж и малко по-бавно.

Описва излизането на сцената с такъв спектакъл като наистина незабравимо преживяване. "Няма такъв адреналин. Аз от малка съм на сцената, танцувам, пея, но нова изобщо не може да се сравни със магичния спектакъл. Защото в него трябва да си изключително  съсредоточен, да контролираш изцяло не само тялото и погледа си, но и публиката, да водиш вниманието й накъдето искаш... Мислех си, че ще е много лесно и щом излязох с фокусите така ми се разтрепераха ръцете...." разказва.


Историите на Шехерезада - за илюзиите, адреналина и скоростта на погледа

© Юлия Лазарова


Репетира всеки ден, много съсредоточено и винаги пред огледало. Разбира се, всеки път прави екзерсис на ръцете, на пръстите. Същинската репетиция протича така: "Първо технически репетирам отделните парчета, после отново технически, но целият спектакъл – елементите един след друг, как са свързани с музиката, тя трябва да ме води. И накрая го изигравам. Слагам в студиото едно голямо огледало – да, огледалото ми е най-добрия приятел. Ако мога да излъжа себе си, ще излъжа и вас".


Точно снощи сънувах, че ми се късат въжетата –през смях Десислава отговаря на въпроса дали понякога сънува, че не успява да направи фокуса или че нещо се случва на сцената. Баща й също -"преди пет дни сънува, че аха да излезе на сцената и се оказва, че си е загубил костюма. Търси го, разпитва, оказа се, че е в колата. Отива да го вземе – колата била вдигната. А той трябва вече да е на сцената!.... Да, понякога сънуваме такива кошмари".  Казва, че знае как да си маха главата. "Знам секрета, има 3- 4- 5 начина", спокойно уверява Десислава. "Имам реквизита, но още не съм го включила в някой от спектаклите си, защото предпочитам да правя тематични етюди и досега не съм му намерила мястото в никой от тях".  

Случвало се е и да й скриват шапката. "Имам един колега – Гого от Македония, той прави ментална магия и всеки път ми скрива шапката", разказва. От обясненията й излиза, че пример за ментална магия е някой да отгатне коя карта си си избрал от въображаемо тесте карти и да ти подаде избраната от теб карта...


Десислава казва, че все още няма авторски фокуси, а по-скоро нови разработки на класически техники. Баща й обаче създава собствени секрети от най-обикновени предмети. Разбира се, при илюзионистите можело и да си купиш тайната на някой номер и тогава дори авторът му нямал право повече да го изпълнява.


Любимият й филм за магове и илюзионисти е "Престиж", но пък не е гледала "Груба магия" с Бриджит Фонда и Ръсел Кроу, така че окончателната присъда може да бъде ревизирана. Поредицата за Хари Потър слага в съвсем друга категория – там, където се размахват пръчки и се казва "Абракадабра".


Историите на Шехерезада - за илюзиите, адреналина и скоростта на погледа

© Юлия Лазарова


Шехерезада е известна като първата жена – фокусник у нас. Първата жена всъщност се е казвала Сашка и е работила в цирка, уточнява тя. На въпроса защо толкова рядко се срещат фокусници – дами, Десислава се съгласява, че това се възприема по-скоро като "мъжка професия". Вероятно защото от едно време жените са били в ролята на асистентки на илюзионистите.  Докато гледам фокусите на Десислава се радвам, че това вече се е променило.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK