Ловеч не е само мостът на Кольо Фичето

Сградата на общината в ЛовечЛовеч едва ли е сред градовете, за които се сещате, когато планирате кратка екскурзия за уикенд, например. Което е жалко, защото в него има какво да се види. В интерес на истината и аз попаднах в Ловеч по работа, въоръжен единствено с ученическия си спомен за града – моста на Кольо Фичето.


Сега свързвам града с разколебаването на едно твърдение, което съм смятал за "историческа истина", спомена за красивите възрожденски къщи, изобилието от приятни кафенета и спокойствието по улиците.


Мостът
Каквото и да си говорим и днес покрият мост е основната забележителност, визитната картичка на града. Издигнат през 1876 и до днес той е единственият по рода си на Балканския полуостров, като подобни съоръжения има само още три места в Европа - Люцерн, Флоренция и Ерфурт.

Покритият мост

Покритият мост


Това, което виждаме сега е третото издание на моста. Оригиналът, който е изцяло от дърво, изгаря напълно през 1925 година. Той е заменен от железобетонен през 1931 година. Вторият покрит мост няма почти нищо общо с оригинала, като тази историческа несправедливост е поправена през 1982 година, след мащабната му реконструкция. Във вътрешността на моста има магазинчета, от които могат да се купят сувенири, свързани с Ловеч и региона и България като цяло.


Вароша


Преминете ли моста попадате в другата голяма забележителност на Ловеч - архитектурно-историческия резерват "Вароша". В него са запазени около 200 възрожденски къщи.


Заради стръмния и скалист терен, домовете тук са по своему уникални. Повечето от постройките са двуетажни, като основите им са изградени от камък. Уличките са тесни и покрити с калдаръм.

Къща във Вароша

Къща във Вароша


Истинско пътуване във времето можете да изпитате в етнографския музей "Драсова и Рашова къщи". Те са били притежание на заможни фамилии, като днес в тях е пресъздадена домашната уредба, характерна за градовете под западноевропейско влияние от края на ХIХ и началото на ХХ в. В стаите са показани основните битове елементи, характерни за ловешката къща, включително и печката "джамал", която се пали в една стая, но отоплява две.


Поп Кръстьо май е невинен


Другите забележителности в квартал "Вароша" са Владишкия конак, Старата градска баня и родните къщи на Тодор Кирков, Христо Цонев Латинеца. Задължителна спирка е църквата "Успение Богородично ". Нямах намерение да влизам в нея, докато не прочетох надписа на входа "В този храм служи поп Кръстю Тотев Никифоров, живял: 1838-1881 г., борец за църковни, национални и социални свободи. Светлата му памет бе помрачавана 120 години".

Храмът, в който е служил Поп Кръстю

Храмът, в който е служил Поп Кръстю


В църквата е отделен кът с доказателства, че Поп Кръстьо не е предател, както сме чели в учебниците по история. Накратко, от видяното там излиза, че съратникът на Васил Левски е набеден след Освобождението, че е предал Апостола. Това е направено от хора, които са имали нищожен или никакъв принос към освобождението от турското робство, но пък са направили пари и влияние чрез измислените си биографии.


За тази компания от самозванци един човек с истински заслуги като Поп Кръстю е бил трън в очите и затова е бил очернен, доста сполучливо, както се оказва. Истина или лъжа е тази версия – преценете сами, като видите експозицията. Тук е моментът да отбележа, че съвсем близо до Ловеч е и Къкринското ханче, в което на 27 декември 1872 г. е задържан Васил Левски.


Но да се върна във "Вароша". Другите забележителности тук са храма "Света Неделя", музеят "Васил Левски", сградата на старото училище Йосиф I Български, художествената галерия.


Крепостта


Над "Вароша" е една от забележителностите на града, която се вижда почти от всякъде – Ловешката крепост. Тя е разположена на най-високата точна на населеното място, като още по времето на Римската империя там е изградена римската пътна станция "Призидиум".


Крепостта е построена през средновековието, но това, което виждаме днес е нейната реставрирана версия,. Оригиналните зидове са разрушени през 1446 г., когато тя става една от последните, на територията на България, превзета от турците.

Ловеч не е само мостът на Кольо Фичето

© Георги Пауновски


Преди това Ловешката средновековна крепост има героична история. Разположена на хълм, който по-късно е наречен " Хисаря ", тук през 1187 г. е решителната битка между въстаническата армия на Асеневци и Византия. След успеха на българите е подписан мирният договор между България и Византия, с който се признава Втората българската държава. В началото на XIV век Ловешката крепост е резиденция на деспот Иван Александър, избран за цар на българите през 1331 г.


Днес, зад издигнатите в по-ново време стени, могат да се видят останките от оригиналните сгради, включително и на няколко средновековни църкви. В западната част на крепостта, където са основите на митрополитска църква, е поставен огромен метален кръст.


Крепостта е внушителна гледка и нощем, тъй като, заедно с намиращия се до нея паметник на Васил Левски, е красиво осветена. По специални поводи или срещу заплащане и тук се предлага спектакъл "Звук и светлина", по подобие на този на великотърновската крепост "Царевец".


Бъдещият музей на водата и филмът "Вчера"


При спускането си от крепостта към града открих, че във Вароша има и приятни къщи за гости. Те предлагат съпоставим с луксозните хотели в града условия, в много по-интимна обстановка и на по-приемливи цени.

Турската баня "Дели хамам",

Турската баня "Дели хамам",


Още докато оглеждах Ловеч от височината на хълма "Хисаря" си бях набелязал една сграда, на брега на Осъм с интересна форма, която възбуди любопитството ми. Оказа се, че това е изоставена от години турска баня "Дели хамам".


Построена през XVII век, тя ще заживее нов живот с европари, като музей на водата. Плановете са в сградата да бъде възстановена в оригинален вид и древната система за отопление, наречена "хипокауст".


Реконструкцията е част от седем проекта за подобряване на градската среда на стойност 15 млн. лв., включително изграждане на атракционен кът в Ловешката крепост, водна сцена в река Осъм, художествено осветление на няколко сгради. Има и идея туристическо влакче да вози туристите от старата баня до крепостта, която не е далеч, но трябва да се покори сериозен баир.

Училището, в което е създадена музиката на "Върви народе възродени"

Училището, в което е създадена музиката на "Върви народе възродени"


Обикаляйки около турската баня, попаднах на две прилични частни хотелчета, неработещата джамия и училището, в което Панайот Пипков написва музиката за "Всеучилищния Химн на Св. Св. Кирил и Методий" ("Върви народе възродени") през 1901 година.


В Ловеч се намира още едно интересно училище - гимназията с преподаване на чужди езици "Екзарх Йосиф I". Истории от нея са вдъхновили Владо Даверов да направи сценария за култовия филм "Вчера".


Връщайки се към града по брега на реката, се оказвам пред стария соц. хотел в центъра и обръщайки поглед надясно виждам нещо, с което ще запомня града завинаги – покрития мост, шарените къщи на острещния бряг и отраженията им във водата. На централната улица "Търговска" има и отлично реставрирани къщи в бароков стил.


Градът на кафенетата


След няколкочасова обиколка съм изгладнял порядъчно и съм на път да направя още едно откритие за Ловеч – най-луксозно изглеждащите заведения по централната улица са кафенета или сладкарници, но не ресторанти.

Ловеч не е само мостът на Кольо Фичето

"Хората нямат пари за ресторанти, но за по едно кафе все ще намерят", обяснява ми приятел, бил в града и преди. И май е прав, кафенета са пълни, вдъхващ доверие ресторант така и не намирам, а в пицарията, в която сядаме е празно...Деветашката пещера и Крушунските водопади


Ако така или иначе сте в района на Ловеч, ще е глупаво да пропуснете да посетите Деветашката пещера и намиращите се вблизост Крушунски водопади. Самата пещера, нашумя напоследък след като екипът, работещ по филма "Непобедимите" 2,  обезпокои живеещите в нея прилепи.


Всъщност те са и една от основните забележителности на пещерата, внушителните сводове на входа и красивите сталактити и сталагмити, също си заслужава да бъдат видени.


Истинска наслада за окото са и Крушунските водопади. Наистина сега там не е чак толкова красиво, придвижването па заледените пътеки е рисковано, но пък ще ги видите в различна светлина. И още нещо – няма да ги има досадните тълпи, които се изсипват там в събота и неделя и по празниците, когато е топло.
 


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (50)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на senser
  senser
  Рейтинг: 392 Неутрално

  Извинете, но как може да публикувате снимка като тази с №6, паметникът на Левски... освен, ако може би целта на фотографията е била плочките и монумента под паметника.

  simple mind
 2. 2 Профил на cucing
  cucing
  Рейтинг: 624 Неутрално

  Да хубав си е нашият град, хубав, но задръстен от към хора, инициативност и креативност. Живее си с миналото, без някаква реална перспктива за бъдещето, от 55 000 жители е намалял до към 25 000.
  Вечер може да минеш по улиците и да срещнеш само скитащи кучета. Хората са се затворили в черупките си, промишлността, някога гордостта на града, почти е ликвидирана (да видим с китайскиуя завод какво ще стане).
  Иначе за туристите - "Добре сте дошли", има какво да се види, но то е за ден, два.
  И за протокола - филмът "Вчера" е създаден по действителен случай от живота на учениците в немската гимназия, но уви е сниман във Враца, не в Ловеч.

  ура и да живей!!!
 3. 3 Профил на Comandante Marques
  Comandante Marques
  Рейтинг: 1291 Любопитно

  да, снимането не му се отдава на автора, факт

  low riders team
 4. 4 Профил на Comandante Marques
  Comandante Marques
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  и последно къде е заснет "Вчера"? защото съм чувал и за Пловдив като снимачна площадка

  low riders team
 5. 5 Профил на kai
  kai
  Рейтинг: 822 Неутрално

  Филмът Вчера е заснет в Пловдив, но историята всъщност е за ловешката езикова гимназия. Просто в Ловеч до колкото знам не са им позволили да го снимат.

 6. 6 Профил на b_d_s
  b_d_s
  Рейтинг: 675 Неутрално

  Пропусната е още една забележителност на града - мостът, който не води никъде. От едната страна си е мост като мост, има си подход, но от другата е забит в една скала. Явно е имало една идея как ще мине оттам, но е изоставена някъде във времето когато комунизмът се задъха.

 7. 7 Профил на Solingen007
  Solingen007
  Рейтинг: 521 Весело

  Левски бил "задържан" край Къкринското ханче!? А мярка за неотклонение дали са му взели от Софийския градски съд? Авторът кърти с подбора на думите.
  Кай е прав, че "Вчера" е сниман в сградата и двора на Пловдивската езикова гимназия - сега вече отново Семинария - но се отнася за прочутата Ловешка езикова гимназия.
  Иначе: браво, статията ми хареса като информация

 8. 8 Профил на ana_ni
  ana_ni
  Рейтинг: 517 Неутрално

  училищните сцени във "Вчера" са снимани в Семинарията в Пловдив, която тогава беше училище за Сценични кадри
  Хубаво е представил автора града , но ако и в други факти има грешки е тъпо.Съществува ли длъжност редактор.?

 9. 9 Профил на bfsa2012
  bfsa2012
  Рейтинг: 414 Неутрално

  Млади момко, добре си се постарал, ама си пропуснал най-важното - къщата-дом на Апостола - в подножието на паметника му - където е и скривалището му. В Ловеч Левски е прекарал основната част от живота си. Там е бил ЦРК - главният инструмент в борбите за освобождението ни! Ще ти кажа и друго нещо, което няма кой да ти каже: не само поп Кръстю и бил наклеветен! Предателството и мутризацията у нас имат дълбоки корени точно от онези времена - изтребвани и избивани са всички войводи и борци за Освобождението ни, като се почне от Христо Ботев и Петко войвода и се свърши със Захари Стоянов, за да им вземат заровените богатства, включително картите за съкромвищата на богомилите!!! В основата на този зловещ заговор са масоните и най-големия им слуга и Юда в нашата нова история - лицето Никола Обретенов от Русе - син на баба Тонка! Сам признава греха си на предсмртния си одър! По-натам можеш да се поровиш и сам...Обърни внимание на двамата "спомоществователи" пред СУ...откъде са взели парите си? Днес такива мутри не съществуват, разбира се...

 10. 10 Профил на borislav_133
  borislav_133
  Рейтинг: 213 Неутрално

  статията е хубава като изключим малките неточности

 11. 11 Профил на customize
  customize
  Рейтинг: 470 Неутрално

  Старият Ловеч е много красив, но няма култура да посрещне туристи. На старият мост се продават китайски мартеници, джезвета и иконки, но няма нищо което да не можеш да видиш навсякъде. Нищо уникално, освен кофти клиентско обслужване.

 12. 12 Профил на bati vi
  bati vi
  Рейтинг: 1459 Любопитно

  До коментар [#9] от "bfsa2012":

  Интересно ....... накара ме да се позамисля и непременно ще се поразровя за факти от неписаната ни история .

  Меня постоянно преследуют умные мысли! .. Но я быстрее ....
 13. 13 Профил на роджър
  роджър
  Рейтинг: 880 Неутрално

  Нищо против забележителностите, но този град ме е шашкал като сивота, безличие, а последното ми посещение и с една леля на автогарата, извадена не от 80-те, а от 60-те години на миналия век ...
  И, благодаря на автора, че подсеща за изключителната несправедливост /историческа и човешка/ по отношение на поп Кръстю, жалко за нацията, че повече от 100 години нехае за това /както и за много други неща/ ...

  https://www.youtube.com/watch?v=7wBkJ8oIvRg
 14. 14 Профил на satron
  satron
  Рейтинг: 213 Неутрално

  Хубава статия. За красивите неща и фактите, които ни карат да се гордеем, че сме българи, трябва да се говори и пише. Не търсете кусури, моля! А вижте положителното.

 15. 15 Профил на customize
  customize
  Рейтинг: 470 Неутрално

  До коментар [#5] от "kai":

  абсолютно вярно- историята е Ловешка, снимките пловдивски.

  В Ловешката е учил великия икономист, корифей на икономическата стабилност и овладяния дефицит, както и Огнян Дойнов.

 16. 16 Профил на serafim
  serafim
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Ловеч за мен си е най-красивия град, но просто е задушен от мутренското съсловие, та затова и аз роден и израсъл там - избягах ...

 17. 17 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1914 Неутрално

  До коментар [#16] от "serafim":

  То баш мутрата не е ли от Микре, или е мигрирал в Ловеч? Иначе - както повечето български градове - много красота, но скрита под сивотата на собствената ни посредственост.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 18. 18 Профил на observer
  observer
  Рейтинг: 470 Неутрално

  Пропуснали сте май тази забележителност, но дори и във форума няма кой да я добави:
  http://www.epochtimes-bg.com/2005/2005-10-07.htm
  Народ, който не познава историята си, заслужава всяка съдба.
  Спете, българи!

  firefly
 19. 19 Профил на izabell
  izabell
  Рейтинг: 1284 Неутрално

  Снимките са зимни и не ми харесват,само освежават водопадите Крушун.

 20. 20 Профил на customize
  customize
  Рейтинг: 470 Неутрално

  снимките са сбъркани до една- няма къща която да не е срязана или огледалния й образ, за декапитацията на Левски да не говорим. Ако е снимало шимпанзе не е лошо да го кажат- така придобиват друго измерение.

 21. 21 Профил на the_european
  the_european
  Рейтинг: 478 Неутрално

  Ловеч е един от най-красивите български градове и един от малкото като София, Пловдив, Търново, Русе, Копривщица, Жеравна, Арбанаси и може би Видин, които си заслужава да посетиш като турист заради самото селище (а не заради шопинг, фестивал, хазарт или нещо друго). За съжаление градът наистина дълго време беше във застой, но се възражда лека полека благодарение на Гриша Ганчев, който прави всичко значимо там и като бизнес, и в областта на спорта и културата. А градът се радваше и на нелошото кметско управление и качествена областна управа. Аз лично съм оптимист за града и региона.

 22. 22 Профил на Sinergy
  Sinergy
  Рейтинг: 508 Неутрално

  Ловеч е красив град (ако не влизаш в панелните квартали) и е най добре да се ходи пролетта или лятото. Повечето по-нормални места за отсядане са семейни хотелчета във Вароша и цените са сравнително нормални. Който отиде то Ловеч задължително трябва да мине и през Деветашката пещера и Крушунските водопади - това са просто магически места.

 23. 23 Профил на stoiank
  stoiank
  Рейтинг: 1086 Разстроено

  Беше много красив град, но липсата на работа и пари явно убива всичко. Имаха уникална зоологическа градина. А този мост където не води за никъде, трябва да го направят за официален символ на социализма. А за Вчера, наистина е сниман при нас в Пловдив, но мисля че последните сцени с удавянето са там на изхода на града. Има нещо като мини ВЕЦ или нещо подобно и там са снимани.

 24. 24 Профил на W140
  W140
  Рейтинг: 521 Неутрално

  Все още не съм бил в Ловеч, но определено ще се радвам да го посетя и поснимам. Благодарам за галерията

  Междудругото, ако си направите галерията да се разглежда така както в статията за корабните катастрофи ще бъде много по-добре.

  http://www.panoramio.com/user/1141979
 25. 25 Профил на Георги Пауновски
  Георги Пауновски
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  За основателните забележки - благодаря и се извинявам за грешката. Бил съм подведен от ловешкия си източник. Що се отнася до снимките - в сайта често не се виждат целите. А за пропуснатите забележителности - това видях това и описвам, но пък имам повод за ново гостуване

 26. 26 Профил на plumpschi
  plumpschi
  Рейтинг: 1130 Неутрално

  До коментар [#18] от "Екатерина Попова":

  По принцип сте права за историята. Съгласявам се, трябва да се помни. Има много градове, чиято история е свързана с ужасяващи факти. Но ако вземат в туристическите пътеводители да вписват непременно тези факти, едва ли ще се затекат много туристи. Един турист отива да види нещо красиво и позитивно и трябва специално да се настрои да гледа и чете за жестокости.

 27. 27 Профил на customize
  customize
  Рейтинг: 470 Неутрално

  До коментар [#25] от "Георги Пауновски":

  дължа ви извинение за коментара по снимките.

  Всеки в вижда различни неща в един град. Само Ловешката гимназия е достатъчна за един бразилски сериал

 28. 28 Профил на plumpschi
  plumpschi
  Рейтинг: 1130 Неутрално

  [quote#20:"customize"]Ако е снимало шимпанзе не е лошо да го кажат[/quote]
  Не смятате ли, че директно обиждате така автора? Не могат да бъдат всички перфектни професионалисти (като вас предполагам) на този свят. Оставете малко място и за обикновените хора и уважавайте все пак труда на другите. Човекът се е постарал да ни разкаже история за града със снимки, която на мен лично ми хареса. Друг е въпроса за пропуските или неточностите, но както казах - идеални хора или профита няма. Освен ако вие не сте такъв.

 29. 29 Профил на plumpschi
  plumpschi
  Рейтинг: 1130 Неутрално

  До коментар [#27] от "customize":

  Току що ви видях извинението.

 30. 30 Профил на bodensee
  bodensee
  Рейтинг: 433 Неутрално

  Много хубав град! Но в началото на 90/те спортното училище почна буквално да тероризира града. Борчета, предимно младежи от помашките села межди Тетевен и Ловеч ходиха в групи по 20 човека и млатеха наред. Май доста девойки бяха и изнасилени, но имаха страх да си признаят. В началото бе Крушата, после Гришата май го поръча и стана много голям изведнъж, пък се оказа че милионер го е направила Нора Ананиева. Сега се прави на пръв индустриалец и благодетел на града, но милионите с които той борави всъщност са крадени и на българския народ.

 31. 31 Профил на studentka
  studentka
  Рейтинг: 939 Весело

  Ловеч е много, много хубав град!

 32. 32 Профил на simval
  simval
  Рейтинг: 860 Неутрално

  До коментар [#23] от "stoiank":

  "А този мост където не води за никъде, трябва да го направят за официален символ на социализма."
  Не съм поборник за социализъм, но подобен пример е така нареченото "военно НДК" в София, което не беше строено през социализма. Стои си самотно, неизползваемо, като слон в стъкларски магазин, в явно несъответствие с околните квартали. И двата обекта са израз по-скоро на принципа, "тука има едни пари, дай да ги усвоим". Подобни строежи са нещо като маскировъчно храстче (прикритие) за истинската посока на паричния поток.

  Аз не зареждам в Лукойл.
 33. 33 Профил на stoiank
  stoiank
  Рейтинг: 1086 Неутрално

  До коментар [#32] от "simval":
  За мен Ловеч си е много красив град, за съжаление не издържал на натиска на мутрите.
  Да не разваляме темата със спора за социализма и постсоциализма. А иначе за "военното НДК" си напълно прав.
  Да Ви дам и един пример от моя роден Пловдив - Пешеходния мост, супер, ама супергрозно изпълнение. Може ли да затвориш изгледа към реката, с някакви грозни павилиони.

 34. 34 Профил на sikulka
  sikulka
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Много благодаря за статията. От дълго време искам да посетя Ловеч, и сигурно скоро ще отида. За съжаление от много български приятели чух че не си заслужава да се посети, нищо интересно освен моста няма там и така нататък. Много ми харесат градове като Велико Търново, Пловдив, великолепни български манастири но мога да кажа че истинския български дух почувствах в малки градове (Самоков) и малки манастири (германски, клисурски до Банкя). Тъкаче ще се видим в Ловеч.

 35. 35 Профил на eurogi
  eurogi
  Рейтинг: 624 Неутрално

  И аз не бях ходил в Ловеч до скоро и бях много приятно изненадан от града.Всъщност покритият мост е най-малко интересното нещо в града.Най-приятно ми беше във Вароша,на Ловешката крепост и разбира се,трябва да се има предвид че наблизо са едни изключителни забележителности-Крошунскте водопади и деветашката пещера.

 36. 36 Профил на customize
  customize
  Рейтинг: 470 Неутрално

  До коментар [#28] от "plumpschi": мислиш ли че в поста ти освен овча простота има нещо?

 37. 37 Профил на eurogi
  eurogi
  Рейтинг: 624 Неутрално

  До коментар [#34] от "sikulka":
  Няма да сгрешиш.Посети Ловеч,и си планирай да отидеш и до Крошунските водопади.Наблизо са,и са нещо което определено ще те впечатли.А самия мост,както съм писал ив по-горния си пост ,е най-малкото,коеот си струва да се види.

 38. 38 Профил на takeshi303
  takeshi303
  Рейтинг: 726 Неутрално

  До коментар [#5] от "kai":

  Ловешката немска гимназия беше най елитното езиково училище в цялата страна през комунизма, както се вика беше ковачницата на кадри на комунистите. А историята от филма "Вчера"била реална, а прототипа на единият от главните герои бил Бригадир Аспарухов.

 39. 39 Профил на plumpschi
  plumpschi
  Рейтинг: 1130 Неутрално

  До коментар [#36] от "customize":

  Много благодаря, любезни. Явно не сгреших с коментара си. Очевидно "изисканото" слово ви е присъщо. Както виждам, може би пост 29 беше грешен.

 40. 40 Профил на customize
  customize
  Рейтинг: 470 Неутрално

  До коментар [#39] от "plumpschi":

  Постингите ти имат нещо общо с Ловеч ( и статията) само ако името на града идва от Овца. Не се изживявай като кварталната ОФ моралистка. Ако имаш какво да кажеш по снимките или статията го направи.

 41. 41 Профил на Pavel Varbanov
  Pavel Varbanov
  Рейтинг: 418 Неутрално

  До коментар [#21] от "the_european":

  Когато всичко, заслужаващо внимание, е направено от един човек, пък бил той и светец, това буди много съмнения и въпроси

 42. 43 Профил на pikasso
  pikasso
  Рейтинг: 5 Неутрално

  Забрави да споменеш че Зоопаркът е 2рия по големина в България. Иначе браво!

 43. 44 Профил на caliostro
  caliostro
  Рейтинг: 467 Весело

  ловеч ?!
  гриша ганчев ,литекс и българският детройт.
  на мен ми харесва ловеч.

 44. 45 Профил на the_european
  the_european
  Рейтинг: 478 Неутрално

  До коментар [#41] от "pavelvarbanov":

  Човек, който ходи с огромна въоръжена охрана няма как да е светец. То дори тези, дето уж на мравките път правят, и те май са грешници, щом са се родили. Но за разлика от други назначени милионери, Гриша Ганчев не унищожава, а създава работни места, местен патриот е и прави много за самочувствието на ловчанлии, например сам финансира чудесен рок фестивал. По различно време футболните клубове ЦСКА, Ботев и Берое Пловдив даваха мило и драго да бъдат купени от Гриша Ганчев, но той направи Литекс гранд в българския футбол. Инвестицията му в завода за автомобили е знакова за българската индустрия и от нейния успех или неуспех зависи дали ще станем и ние атрактивна дестинация за такъв тип инвестиции или не. От хора, които са правили бизнес с Гриша Ганчев не съм чул и една лоша дума, даже обратното - много коректен партньор, добър работодател. Дори да е стартирал като мутра, сега е друг човек. В крайна сметка все някак си собствеността трябваше да се трансформира в частни ръце. Аз съдя за хората по делата, не по слуховете.

 45. 46 Профил на ooonufri
  ooonufri
  Рейтинг: 623 Неутрално

  Хубав град с много хубави жени.
  Про форма се явява столица по времето на Левски. Не е лошо, глупавите привърженици на тоя отбор(Левски), да го имат предвид, като наричат Ловеч село. Техният патрон го е избрал за столица, щото там са готини хора патриоти и е имало силен революционен комитет.
  Поп Кръстю не е предател. Левски е бил слаб в конспирацията и е извършил 4 груби грешки в деня на залавянето му. Което му изяло главата.

 46. 47 Профил на Иван Гавазов
  Иван Гавазов
  Рейтинг: 801 Неутрално

  Браво!
  Чудесна статия и автора е страшно прав за крушуна и тълпите. Невероятно красиво място, но за жалост хората могат направо да ти развалят насладата от посещението му.

  Better to reign in Hell than to serve in Heaven
 47. 48 Профил на fh11
  fh11
  Рейтинг: 470 Неутрално

  За работните места, създавани от Гриша Ганчев, могат да пишат само хора, които не познават Ловеч. На практика той е заграбил почти целия град, като работещите при него са шепа бивши борци и техните деца. Завода е "завод зо въздух под налягане", и най-вероятно ще е в оснвата на една огромна измама откъм данъчно облагане на готовите автомобили, които се разтоварват там. Да не пропусна и дерибейството в иначе националния парк "Бялка".

 48. 49 Профил на 10mm AUTO протестира срещу цензурата на цървула...
  10mm AUTO протестира срещу цензурата на цървула...
  Рейтинг: 470 Весело

  ловешкия затвор защо не е сниман? Той също е забележителност при това действаща....

 49. 50 Профил на aneliaes
  aneliaes
  Рейтинг: 5 Весело

  ловеч е един чудесен град в който съм родена и живяла и бих се върнала да живея отново.......един ден когато би било възможо там да се намери работа с нормално заплащане,а не както е сега-просто не мога да проумея как живеят хората там с 300-400лева.за мен правилата в този град се определят от шепа хора които правят каквото си искат и както си искат с предалите се и обезверени хорица,които не казват нито думица от страх да не загубят и мизерната работа която имат-а това бездушие пък съвсем не го развирам...
  Но въпреки това си обичам града и силно се надявам един ден там да се живее нормално и спокойно.Защото Ловеч е красив и чист град- е има и своите панелни квартали ,но без тях няма как.
  А за филма "Вчера",наистина има моменти снимани в парка "Башбунар" и на "Юзината",които са около река Осъм.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK