Социология и драматургия от "Шкембе & Качамак" в центъра на София

Заведение за хранене Шкембе и качамак

© Георги Кожухаров

Заведение за хранене Шкембе и качамак



Нормално е кокошките да са с криле, но не и кравите. Още по-малко халбите с бира. Това обаче е едно от първите впечатления, с които ви хваща окото мястото с розов надпис "Шкембе & Качамак" на "Кърниградска" 2А.


Отпред виси и се върти табела, на която са изброени шкембе, качамак, кебапче, супа от кокошка и боб по манастирски. Това е малкото им, но и доста любопитно за центъра на София меню.


Социология и драматургия от "Шкембе & Качамак" в центъра на София

© Цветелина Белутова, Капитал

Влизам вътре с притеснението, че всъщност фокусът на мястото са шкембето и качамакът, а аз не ям първото, докато второто дори не съм го опитвала. Признавам им обаче боба и супата от кокошка.




Притеснението изчезва веднага с отварянето на вратата и допира с миризма на греяно вино с много, много приятни подправки, които почти визуализирам. Помещението е малко, спретнато и навсякъде висят връзки с подправки и най-вече сушени люти чушки. До тях ме чакат усмихнатите Силвана и Надежда, създателките на мястото.


Чаровни и симпатично свенливи, веднага ми предлагат чаша греяно вино, а междувременно и нещо за хапване. Принципно правят и греяна ракия с лют пипер, но нея я отказвам с обещанието, че може би следващият път ще опитам. Шкембето било свършило, но ги успокоявам, че аз не ям шкембе. Оказва, че Надежда също не яде, а Силвана е започнала да яде едва откакто са отворили "Шкембе & Качамак" преди около половин година. Струва ми се странно защо тогава са избрали да правят точно шкембеджийница.


Заведение за хранене Шкембе и качамак

© Георги Кожухаров

Заведение за хранене Шкембе и качамак


"Всичко тръгна абсолютно на шега. Никоя от нас двете дори не може да готви. Добре, че са нашите готвачи. В началото имахме само шкембе и качамак, после добавихме и супата от кокошки, боба, а сега и кебапчета. Първоначалната ни идея беше да правим магазин за подправки. Щяхме да фалираме веднага, но за един ден решихме, че ще отваряме нещо без да сме наясно какво точно. Наехме мястото, почнахме ремонт. Мислехме си, че двете заедно можем сами да си направим дори ремонта. Един ден оттук мина драматургът Елин Рахнев и ни каза "Абе, тука се е утрепало за шкембеджийница!". Замислихме се, че в центъра на София наистина няма такова място. После писателят Ясен Атанасов се включи с рецептите и ни се получи една доста странна комбинация", разказва Надежда.


Ясен Атанасов всъщност помага с търсенето на най-добрите рецепти и продукти, както и с първоначалната дегустация. Момичета държат нещата да са наистина качествени и по възможност на ниски цени.


Заведение за хранене Шкембе и качамак

© Георги Кожухаров

Заведение за хранене Шкембе и качамак


Що се отнася до клиентелата - "Тук идват много често адвокати, счетоводители, хора от банките наоколо. Особено сутрин минават доста хора от по-високи позиции и някак възприемат яденето на шкембе преди работа като бунт. Слагат си чесън и не се притесняват особено от това." Споделят, че предлагат и неща за отмирисване - стръкче магданоз било малък и ефикасен трик за убиване на миризмата.


Една от основните ми мисии е да им взема рецептата за шкембето или поне за качамака, тъй като им се носи слава като едни от много добрите, които се предлагат в града. Питам ги дали освен известните рецепти добавят нещо като стръкче любов или специално отношение.


И двете категорично отказват да издадат. Казват, че това е тяхната добре пазена тайна, но ми разказват за продуктите и спазването на точно определена рецепта от готвачките всеки ден.


"Ако някой е дори малко сънен сутрин, докато приготвя шкембето, клиентите веднага усещат дори и минималната разлика", казва Силвана и допълва, че шкембето им е телешко, от най-високо качество. "Пробвали сме абсолютно всички видове, предлагани в България, но се оказа, че българското не е с добро качество, затова поръчваме от чужбина. Второто много важно нещо за бульона е млякото. Не правим запръжки. На повечето места се използва брашно, но ние използваме изцяло мляко. Самото шкембе, макар да е вече измито, се мие допълнително. Има и други дребни неща, които обаче не издаваме", категорични са и двете.


Заведение за хранене Шкембе и качамак

© Георги Кожухаров

Заведение за хранене Шкембе и качамак


От съвсем скоро са отворили второ "Шкембе & Качамак" срещу централна гара, което е много по-голямо и си е ресторант с богато меню, в което гледат да включват предимно традиционни, народни ястия. Предлагат агнешки чревца, джолан, както и айсбан и жабешки бутчета например. По специална поръчка правят и гергьовско агне. Казват, че там хората, които идват са много по-различни, но често ги посещават и част от клиентите им в центъра.


Нито една от двете няма опит в кулинарния бизнес. Двете са бивши съученички от Класическата гимназия и са на възраст 24 години. Надежда е завършила семестриално драматургия, като и остава само да се дипломира, а Силвана е бакалавър по социология. Сега и двете нямат почти никакво свободно време - цялото е заето от "Шкембе & Качамак", което се оказва едно много успешно начинание. С усмивка казват, че вечер се прибират и заспиват на петата минута, което е пълна противоположност на предишното им ежедневие като студентки, когато обикалят кафенетата, магазините и моловете и се чудят как и с какво да си уплътнят времето.


Питам ги какво мислят родителите им за това, а те се споглеждат леко несигурно. Не смятат, че родителите им са много доволни, че дъщерите им са шкембеджийки, но и че след успеха гледат някак по-меко на това. Бащата на Силвана е адвокат и дори им помогнал с някои документи в началото, а част от сушените люти чушки, които висят вътре, са подарък от майката на Надежда. Докато си говорим, влиза един възрастен мъж, който се ядосва, че е изпуснал кебапчетата и шкембето. Поръчва си боб и пита за скилидка чесън. И двете веднага се втурват да му угодят. Късат му и чушка от окачените на връзка около големия стенен часовник.


Заведение за хранене Шкембе и качамак

© Георги Кожухаров

Заведение за хранене Шкембе и качамак


Силвана ми разказва още, че дава много често нощни смени в БТА, където прави прес клипинг. Не смята, че социологията ще е нещо, с което въобще някога ще се занимава. Споделя ми, че по-скоро нейната социология сега е в "Шкембе & Качамак", където се намират такива хора, от които човек може да направи отделна дипломна работа. Подхвърлям на Надежда, че може би тя трябва да помисли за нещо такова, свързано с драматургията. "Една пиеса или поема не е лоша идея", приема предизвикателството тя.


На тръгване и двете много искат да ми сипят една "супичка от кокошка" за вкъщи, но отказвам с намигването, че това ще е прекалено вкусен подкуп за материала, който ще пиша за тях. В крайна сметка минах няколко дена по-късно, за да я опитам все пак и наистина беше много вкусна.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (45)
  1. Подредба: Сортирай
  1. 1
    ****

    Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

  2. 2 Профил на spv
    spv
    Рейтинг: 418 Неутрално

    Преди 10 мин хапнах ... след като прочетох статията отново огладнях!

    -
  3. 3 Профил на lol
    lol
    Рейтинг: 1291 Весело

    Влизам вътре с притеснението, че всъщност фокусът на мястото са шкембето и качамакът, а аз не ям първото, докато второто дори не съм го опитвала.

    Аз си мислех, че дневник пишат неподготвени само по политическите статии...

  4. 4 Профил на Митев
    Митев
    Рейтинг: 849 Неутрално

    В класическата шкембеджийница оригването след ядене се възприема за бонтон, а обратното е обида за собственика и готвача. А как е на Кърниградска 2А?

  5. 5 Профил на Dehumanizer
    Dehumanizer
    Рейтинг: 1291 Неутрално

    СОФИЯ ПРЕДИ 50 ГОДИНИ, Шкембеджийниците: http://sofia50.blogspot.com/2008/01/23.html

    «Высокоэффективная экономика при отсутствии реальных политических и гражданских свобод - хрустальная российская мечта.»
  6. 6 Профил на Каишков - Либерален мислител
    Каишков - Либерален мислител
    Рейтинг: 726 Неутрално

    "До тях ме чакат усмихнатите Силвана и Надежда, създателките на мястото."
    Като знам какво са наемите там и как се обзавежда кръчма...и тези двете дето не умеели дори да готвят. Тръгнало на шега. Значи решили да похарчат 100 -ина хиляди лева на шега. Сега пък на шега ги пишат в Дневник. Изобщо майтапчийска работа.

  7. 7
    ****

    Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

  8. 8 Профил на mitote
    mitote
    Рейтинг: 572 Весело

    Браво на момичетата. И дано има още много такива переспективни нашенци, като тях.

    Доказано е, че сит народ е патриот. Гладният заминава надалече и оттам обича родината…
  9. 9 Профил на Galata
    Galata
    Рейтинг: 521 Любопитно

    А качамак е най-разпространен сред помаците.Ето и рецепта,която девойките крият като професионална тайна:

    http://www.trakyagezi.com/trakya-mutfagi/kategori-disi/74-kacamak.html

    "Büyük şeyleri yalnız büyük milletler yapar." K.Atatürk
  10. 10 Профил на dimko
    dimko
    Рейтинг: 521 Неутрално

    Звучи весело и ще намина . Дано не се бръкна "до коляно" , за едно шкембе и също толкоз , качамаче ...

  11. 11 Профил на роджър
    роджър
    Рейтинг: 829 Неутрално

    Браво на момичетата, не съм ходил, но ще
    Парите, които държавата /и родителите/ е дала, за да се изучат по социология и драматургия, не са напразни в случая, защото правят нещо смислено и добро ...
    Жал ми е за многото социолози, философи и тем подобни, които, обидени на обществото, се самосъжаляват, и нищо не правят, да вземат пример /не е задължително да е същия/ и да започват нещо ... който иска, може

    https://www.youtube.com/watch?v=7wBkJ8oIvRg
  12. 12 Профил на bora bora
    bora bora
    Рейтинг: 1012 Весело

    Към Мая
    " шкембето и качамакът, а аз не ям първото, докато второто
    дори не съм го опитвала. "
    и да знаеш много си загубила!
    Опитай ,те не хапят
    И нямат нищо общо с предлаганите боклуци/ бургери/ в макдоналдс.
    А след като ги хапнеш, усещаш в стомаха си такава наслада ,топлина и ситост,че можеш да кажеш -царски хапнах!
    А колкото до шкембе чорбата - майсторлък се иска в технологията - варене , миене ,миене застройката.
    Браво , похвала за момичетата и успех!

  13. 13 Профил на prof.
    prof.
    Рейтинг: 470 Весело

    До коментар [#4] от "Митев":

    Явно разбираш от кухня повече отколкото от футбол.

  14. 14 Профил на Митев
    Митев
    Рейтинг: 849 Неутрално

    До коментар [#5] от "Dehumanizer":

    Хубав разказ! И аз огладнях

  15. 15
    Присмехулник
    Рейтинг: 521 Неутрално

    Коментарът е скрит от модераторите, защото съдържа вулгарни, нецензурни квалификации, лични нападки, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на други коментиращи и лица, цитирани в публикациите. Ако въпреки това желаете да го видите, натиснете тук.

  16. 16 Профил на Читател
    Читател
    Рейтинг: 1765 Неутрално

    До коментар [#6] от "Каишков":

    Начинанието им заслужава адмирации. Ала същевременно можеше да се поясни как, с какви средства и каква подготовка са започнали - евентуално, който има желание, да последва примера им. Създаването на фирма, управлението на имот и персонал, в условия на конкуренция и инфлация, в идеалния център на столицата, далеч не са шегаджийска работа - от идеята до реализацията. Можеше и малко повече снимки от мястото, което явно е колоритно като обзавеждане, а не само на двете собственички.

    Относно менюто - може да е семпло, ала ако е качествено и на достъпни цени, си заслужава. Шкембе и аз не съм ял, ала преди време, след дълго изкачване, опитах в една хижа на Витоша качамак и много ми хареса. И пак бих хапнал такава гозба.

  17. 17 Профил на diablo
    diablo
    Рейтинг: 418 Неутрално

    Познавам отдавна момичетата. Много им се радвам за това което постигнаха съвсем сами. И не са похарчили стотина хиляди лева. Всичко е от кредит, но който е предприемчив Успява!

  18. 18 Профил на shileto
    shileto
    Рейтинг: 1034 Неутрално

    Хубава статия , да му се дояде на човек Дано почерпят по едно шкембе Дневник за добрата реклама

  19. 19 Профил на Master of Puppets
    Master of Puppets
    Рейтинг: 1027 Весело

    Това съм го виждал, но все бързам като минавам, спечелиха ме да отида най-после.

    Радостното е, че напоследък се появиха доста такива заведения, стига вече с кордон блю под звуците на чалга

    "Master of puppets is pulling your strings, twisting your minds, smashing your dreams"
  20. 20 Профил на Master of Puppets
    Master of Puppets
    Рейтинг: 1027 Весело

    До коментар [#6] от "Каишков":

    Ми шегуват се хората бе. Не може всички да са като тебе вечно мрънкащи и недоволни. А и не трябва. Важното е, че това което правят е хубаво.

    "Master of puppets is pulling your strings, twisting your minds, smashing your dreams"
  21. 21 Профил на СДС
    СДС
    Рейтинг: 1296 Весело

    До коментар [#17] от "diablo":
    Аз не познавам момичетата, но да, това е пътят.
    Жените в България са май по-окумуш от мъжете.
    Мъжа сяда, смята, пак смята, плюнчи молива, преспива с идеята, разкаъдардиса се и вземе, че легне под бричката да ремонтира оста.
    Мацките : няма тън-мън. Наемат, отварят, печелят.
    Е, и малко реклама в "Дневник" няма да навреди, както и познанството им с Елин Рахнев и Ясен Атанасов, но контактите са също капитал.

    nemo malus felix, minime corruptor.
  22. 22 Профил на nicoleta
    nicoleta
    Рейтинг: 1291 Неутрално

    Ех сега да можех да хапна едно шекембе.

  23. 23 Профил на Антони Де ла Реа
    Антони Де ла Реа
    Рейтинг: 614 Весело

    Мхм, и на мен ми се прияде, много вкусно е описано всичко. Ще трябва да намина в понеделник по обяд, да опитам и едното и другото...

    Кой, ако не аз, кога, ако не сега
  24. 24 Профил на Каишков - Либерален мислител
    Каишков - Либерален мислител
    Рейтинг: 726 Неутрално

    [quote#20:"Flash"]Ми шегуват се хората бе. Не може всички да са като тебе вечно мрънкащи и недоволни. А и не трябва. Важното е, че това което правят е хубаво. [/quote]
    Кое точно му е хубавото ? Че миризмата на шкембе и чесън е едва ли не естетическо преживяване, шото разни богаташи миришели так ?. Ходи се тъпчи с миризливо и старо шкембе при тях и бъди доволен и немрънкащ.

  25. 25
    Каишков - Либерален мислител
    Рейтинг: 726 Неутрално

    Коментарът е скрит от модераторите, защото съдържа вулгарни, нецензурни квалификации, лични нападки, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на други коментиращи и лица, цитирани в публикациите. Ако въпреки това желаете да го видите, натиснете тук.

  26. 26 Профил на NPaine
    NPaine
    Рейтинг: 1291 Неутрално

    Браво на мацките, успех!

    "People should not be afraid of their government. Governments should be afraid of their people."
  27. 27 Профил на Присмехулник
    Присмехулник
    Рейтинг: 521 Неутрално

    До коментар [#25] от "Каишков":

    Приятел, за какво си давам парите си е само моя работа, същото важи и за мацките по-горе. Хортувай си в кочинката и недей да храчиш под подобни статии, защото смърди на евтино и вкиснато.

    Hang on tightly, let go lightly
  28. 28 Профил на forza
    forza
    Рейтинг: 750 Неутрално

    До коментар [#17] от "diablo":

    Хм, после банката ще е крива, нали?
    Дано не съм прав.

    Момичетата са симпатични, а ентусиазмът им - похвален.
    Но, ако статията не е само доброжелателна арт-поза, а е вярна като фактология, то тогава е прекрасен разказ, как НЕ трябва да се прави бизнес.

    Нищо, де, ще се научим.

  29. 29 Профил на асен георгиев
    асен георгиев
    Рейтинг: 808 Неутрално

    До коментар [#7] от "Galata":

    много апетитно изглеждат, благодарим!

  30. 30 Профил на Ернесто
    Ернесто
    Рейтинг: 470 Неутрално

    До коментар [#1] от "Galata":

    Благодаря за качамака за душата.

  31. 31 Профил на biba_jaba
    biba_jaba
    Рейтинг: 572 Неутрално

    Шкембето и качамакът са си вид храни и няма никаво занчение позиционирането на предлагането им.

    Пребиваването в социалните мрежи от служебния компютър е по-голяма заплаха за капитализма от пролетарска революция.
  32. 32 Профил на Master of Puppets
    Master of Puppets
    Рейтинг: 1027 Весело

    До коментар [#24] от "Каишков":

    Какво ще ям си е моя работа. Както вече казах, за такива като тебе има достатъчно кордон блю под звуците на чалга.

    "Master of puppets is pulling your strings, twisting your minds, smashing your dreams"
  33. 33 Профил на deaf
    deaf
    Рейтинг: 2604 Неутрално

    Супа от кокошка е нещо the best.А,от петел,да не говориме.Сериозно.

  34. 34 Профил на valkiry
    valkiry
    Рейтинг: 429 Неутрално

    КОРЕМ ЧОРБА - НЕ СЪМ ГОЛЯМ ФЕН , НО БИХ ХАПНАЛ !!!!

  35. 35 Профил на stefo007
    stefo007
    Рейтинг: 5 Неутрално

    Защо да не се прави така бизнес, бре форза?

  36. 36 Профил на plumpschi
    plumpschi
    Рейтинг: 1130 Неутрално

    Браво на момичетата! Успех в начинанието! Рецепта може всеки да намери с два три клика в нета, ама да докара яденето и да създаде атмосферата на заведението тъй, че да идват клиентите си е друга работа. Тук някои се палят какво просташко едва ли не ястие било шкембето, а едва ли знаят, че повечето народи го готвят също. Колкото до качамака, ами той си е балкански специалитет. И българи, и турци, и румънци, и сърби го готвят. Тъй че, вместо да се надприказваме кое било шик и кое просташко, по-добре да бяхме опитали. Ако момичетата се сетят да намерят рецепти на двете ястия от нашите съседи, ще стане още по-интересно. Идеята е прекрасна, напред момичета! Това е верния път!

  37. 37 Профил на Митев
    Митев
    Рейтинг: 849 Неутрално

    Сега се сещам навремето, когато шкембеджийниците бяха държавни, една от тях във Варна носеше гръмкото име Леонардо да Винчи, като то беше изписано с големи букви по няколкото витринни прозореца открай докрай

    Хубавото на едновремешните соц-шкембеджийници беше и това, че отваряха в 5.00 и само три минути по-късно човек можеше да поглъща горещото блаженство. Кокоша супа не предлагаха, но пък какви хубави агнешки дроб-чорби и от чревца, какви топящи се шардени... ееех, и дори разлютения бай мангал на съседната маса не можеше да развали доволството от вкусната и евтина храна

  38. 38 Профил на Мария
    Мария
    Рейтинг: 1422 Любопитно

    Ооо, супер! Списъкът ми за добри местенца в София за идното лято набъбва. Момичета, непременно ще ви посетим на "Кърниградска". Във вас ми е надеждата мъж ми да оцени най-после шкембе-чорбата
    Дерзайте!

    ”За мен България си остана един вечен мираж. В който и свят да съм, винаги ще я нося като ранена птица в сърцето си." (Никола Манев)
  39. 39 Профил на aron25
    aron25
    Рейтинг: 1291 Любопитно

    Красиви момичета, уютно и стилно заведение и..една табела..хм..която не се "вързва" изобщо с обстановката)))) Стои там като някакъв стар и скъсан ботуш..сякаш за да напомня откъде сме тръгнали и накъде вървим.
    Виждам успеха в очите на красавиците, който ще расте толкова, колкото са големи мечтите им! Господ да им помага!

  40. 40 Профил на gergana09
    gergana09
    Рейтинг: 418 Неутрално

    Омръзнаха ми тези превземки - аз шкембе чорба не ям! Ще каже човек, че сме пораснали със сьомга. Както е казано в Еклесиаст: Има време за всяко нещо. ... Време за шкембе чорба и време за суши. Не отричам правото на всеки да не харесва нещо (вкусът на шкембе чорбата наистина е специфичен), но с това не демонстрирате изискан вкус, моля ви и не можете да се похвалите с това в кулинарна рубрика или рубрика за ресторанти. Та именно експериментирането с вкусове и оценяването на истинската храна (приготвена от истински продукти) би било по-похвално за коментатор в такава рубрика.

  41. 41 Профил на pontifex
    pontifex
    Рейтинг: 367 Весело

    Поздравления на "Дневник" за прекрасната статия. Искрено се надявам това прекрасно начинание да се увенчае с успех. Почитател съм на този тип ястия, а и съм възпитаник на Класическата гимназия !

    Успех момичета !

  42. 42 Профил на vloti
    vloti
    Рейтинг: 594 Разстроено

    До коментар [#5] от "Dehumanizer":

    "Европа свършва там, където започват да ядат шкембе чорба". Уинстън Чърчил.

  43. 43 Профил на Мария
    Мария
    Рейтинг: 1422 Неутрално

    [quote#42:"vloti"]"Европа свършва там, където започват да ядат шкембе чорба". Уинстън Чърчил.
    [/quote]

    Чудя се с какво ли се е тъпкал той, за да си отгледа такъв огромен търбух...

    ”За мен България си остана един вечен мираж. В който и свят да съм, винаги ще я нося като ранена птица в сърцето си." (Никола Манев)
  44. 44 Профил на 彼得。斯托亚诺夫
    彼得。斯托亚诺夫
    Рейтинг: 419 Неутрално

    желая успех на момичетата. може ли авторът на статията след година да напише отново до къде са стигнали и как им върви бизнеса.

    -- 子曰:[人能弘道,非道弘人]卫灵公15:28
  45. 45 Профил на mayas
    mayas
    Рейтинг: 1296 Неутрално

    До коментар [#44] от "512":

    Да, ще имам ангажимента да проверя как се развиват нещата около "Шкембе & Качамак" след година.





За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK