Царското семейство чества златна сватба – скромно, заради кризата

Царското семейство през 2004 година при визита в Париж

© БТА

Царското семейство през 2004 година при визита в ПарижТехни Величества Цар Симеон ІІ и Царица Маргарита празнуват днес златна сватба, съобщиха от пресслужбата на бившия премиер. От половин век Царското семейство е красиво свидетелство за хармония и уважение, се казва в съобщението. В него се уточнява, че царското семейство ще отпразнува юбилея си в тесен семеен кръг, без официално тържество, отчитайки общата ситуация на криза и безработица.


Симеон и Маргарита се срещат случайно за пръв път през 1958 г. в нощта на празника на Сан Хуан в мадридския клуб "Пуерта де Йеро". "На практика това беше единственият танц, който танцувах в Пуерта де Йеро, защото това място не ми харесваше много. Когато я видях, тя изглеждаше някак много тъжна и изящна и я поканих на танц. Беше изключително красива, грациозна и одухотворена. Казах й, че отивам във военна академия в Съединените щати. И тя ми отговори: Виж ти, аз пък ще ходя там през декември на гости на една приятелка", разказва след години Цар Симеон ІІ.


Двамата не успяват да се срещнат в Америка, защото доня Маргарита заминава за Япония. Виждат се отново една година по-късно в Мадрид. След две години решават да създадат семейство, но първо трябва да се преборят с позицията на Ватикана и на част от обществото, които с трудност приемат брак между източноправославен и католичка.
Цар Симеон ІІ отива на три аудиенции при папа Йоан XXIII, за да се опита да получи разрешение за брака. Царицата майка Иоанна също се включва в търсенето на решение, използвайки добрите си отношения със Светия отец, известен и като "Българския папа" – някогашния нунций в София Монсеньор Ронкали. Усилията им се увенчават с успех. На 10 август 1961 г. Нейно Величество Царица Иоанна обявява годежа.


На 14 януари 1962 г. отец Албендеа, изповедник на белгийския крал, извършва първата от трите сватбени церемонии. Втората церемония е на 20 януари в Лозана, където пред кмета на града сключват граждански брак. На следващия ден – 21 януари, е венчавката в "Златната църква" във Вевей.


Митрополит Андрей в съслужение с руския архиепископ на Швейцария благославя брака. Кумове са Дмитрий Романов, племенник на последния руски цар, и Княгиня Мария Луиза. След 50-години щастлив брак, днес Цар Симеон ІІ и Царица Маргарита се радват на 11 внуци.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK