Третата премиера на Star Wars - в 3D формат и правилната последователност

Сред актьорите има и дебютанти като шампиона по бойни изкуства Рей Парк. Той се превъплъщава в Дарт Мол - сит, ученик на Императора, който води жестока война срещу рицарите джедаи.Преди много време, в една далечна галактика… Този надпис се появява на кино екраните по цял свят преди двадесет и две години и така се ражда една съвременна легенда - "Междузвездни войни". Този уикенд филмите от поредицата имат своята световна премиера за трети път - вече триизмерни и в правилната последователност.


По кината тръгва "Епизод I Невидима заплаха". Сагата "Междузвездни войни" е толкова успешна вероятно, защото е една модерна приказка, в която са включени мотиви от уестърни и приключенски филми. Заслугата за този микс е на Джордж Лукас.


Сюжетът
С "Междузвездни войни: Епизод I "Невидима заплаха", Лукас ни отвежда назад към началото, когато Дарт Вейдър е многообещаващото девет годишно момче Анакин Скайуокър, а Оби Уан Кеноби е млад рицар джедай. Алчната Търговска федерация е поставила под обсада мирната планета Набу, защото нейните ръководители не са съгласни да плащат определените високи данъци.


Джедаят Куай-Гон Джин и неговият ученик Оби-Уан Кеноби са изпратени да водят преговори, които да разрешат конфликта. Оказва се обаче, че мисията им е обречена, тъй като федерацията вече е получила нареждане за военна намеса.
Единственият шанс за спасението на Набу е младата кралица до потърси подкрепа от междупланетарното ООН. Комуникациите са заглушени. Остава само варианта блокадата да бъде пробита и кралската особа да докладва лично пред сенаторите за създалата се ситуация.


Естествено, смелият план няма как да стане факт, без помощта на джедаите. Повреда на космическия кораб изпраща мисионерите на планетата Татуин. Там Куай-Гон усеща, че 9-годишното момче Анакин е личност, предопределена да донесе баланс в Силата и взема съдбоносно решение да го обучи в джедайското изкуство. Учителят Йода обаче е против, защото усеща в момчето някаква заплаха...


В "Междузвездни войни: Епизод I "Невидима заплаха" се появява и образът на сенатор Палпатин, в следващите епизоди той постепенно се превръща в алчния за власт Император с черното наметало...


Раждането на серията
Работата по тази част от поредицата започва през ноември 1994. Джордж Лукас пише сценария ръкописно, подреждайки го в същата папка, която е използвал и за останалите филми. При създаването на първите епизоди на "Междузвездни войни", излезли в края на 70-те и началото на 80-те години, кинаджията няма планове да се връща толкова назад в историята. Невероятният успех на поредицата обаче го кара да измисли началото на един сюжет, чиито финал е вече известен.

Един от любимите герои на зрителите R2-D2 се появява още в първия епизод на сагата

© 20th Century Fox

Един от любимите герои на зрителите R2-D2 се появява още в първия епизод на сагата


"Тогава (след Епизод VI, б.а.) всеки започна да ме пита: колко филма ще направиш? Затова си помислих, че мога да се върна назад и да направя предисторията на първоначалната трилогия", обяснява Лукас.


Той оприличава структурата и темите в сагата на музикална произведение. "Сагата Междузвездни войни има симфоничен характер, в известен смисъл. Умишлено повтарям определени рефрени, но в различна тоналност.


Тези тематични повторения произтичат от паралела между историята на Анакин Сакйуокър в "Епизод I" и тази на сина му Люк в първата трилогия. В първите три филма разказвам определена история. С новата, разказвам почти същата история с много сходни емоционални и психологически моменти.", разяснява Лукас.


Визията
За първия епизод от сагата създателите на филма искат различна визия. В този смисъл художественият отдел изиграва съществена роля. Той създава проекти на подводния град на планетата Набу в стил Арт Ново.

Кадър от планетата Татуин - едни от измислените светове, създадени от художествения екип

© 20th Century Fox

Кадър от планетата Татуин - едни от измислените светове, създадени от художествения екип


Постройките на планетата Татуин са като тунизийски кирпичени постройки. На Корусант не липсват футуристични километрични небостъргачи, в добавка са изградени и дворци в италиански ренесансов стил. Специално внимание е обърнато на новия дизайн на влизащите в кадър звездолети и бойни машини. Направени са и нови стотици костюми.


Компютърните образи
В "Епизод I" цифровите технологии играят решаваща роля. Не само фантастичните пейзажи, но много от декорите, превозните средства и дори героите са компютърно генерирани. В действителност 95% от кадрите във филма, са компютърно обработени, което е отнело две години на екип от 250 души.


Новите технологии и компютърно генерираните образи са създадени от компанията на Лукас за визуалните ефекти Industrial Light & Magic. Тръгнала с екип от 45 души, сега за нея работят над 1000 служители. Компанията и е отличена с 14 награди Оскар за най-добри визуални ефекти, като е работила по ефектите в над 120 филма.

Джаба Хютанина също е виртуален образ

© 20th Century Fox

Джаба Хютанина също е виртуален образ


Създадените с компютър герои в "Епизод I" са над 60, сред които е и познатия от "Завръщането на Джедаите" Джаба Хътянина. Той се появява за кратко, но друг нов образ е сред ключовите персонажи. Джар Джар Бингс е непохватно създание от планетата Набу, който се присъединява към Куай-Гон, Оби-Уан, принцесата и Анакин в тяхното приключение.


Звездният актьорски състав  
За разлика от старите епизоди на "Междузвездни войни", в които почти липсват звезди, с изключение на Харисън Форд, в новите Лукас събира впечатляващ актьорски състав. Номинираният за "Оскар" Лиам Нийсън ("Списъкът на Шиндлер") е в ролята на новия за сагата образ Куай-Гон Джин. Той е учителят на младия Оби-Уан Кеноби, изигран от Юън Макгрегър ("Трейнспотинг").

Деветгодишният по време на снимките Джейк Лойд, познат от "Коледата невъзможна", е в ролята на невръстния Анакин Скайуокър. На снимката той е с Лиъм Нийсън и Юън Маккрегър, който са ролите на двамата джедаи

© 20th Century Fox

Деветгодишният по време на снимките Джейк Лойд, познат от "Коледата невъзможна", е в ролята на невръстния Анакин Скайуокър. На снимката той е с Лиъм Нийсън и Юън Маккрегър, който са ролите на двамата джедаи


Ролята на кралицата на Набу изпълнява спечелилата "Оскар" миналата година Натали Портман ("Черният лебед"). В епизодична роля се появява и номинираният за най-престижната кинонаграда за играта си в "Криминале" Самуел Л. Джаксън. Той споделя, че участието му в сагата е сбъдната негова мечта.


Заслужава ли си парите 3D версията
Безспорно големият въпрос е дали си струва да платим да гледаме един познат ни вече филм, само заради това, че е триизмерен. За мен, отговорът е "да", като считам, че сагата "плаче" да бъде филмирана в 3D още от самото си създаване.


Мисля си, че повечето зрители биха оправдали дадените пари, дори само заради сцените със състезанията с реактивни шейни. Но това далеч не е всичко.

Преследването с реактивни шейни е съвсем различни в 3D формат

© 20th Century Fox

Преследването с реактивни шейни е съвсем различни в 3D формат


Запомнящи се са още мащабните картини на космополитния град-планета Корусант, финалната битка на Набу, в която участва флотилия от бойни превозни средства и огромна армия роботи и разбира се, епичната битка между Дарт Мол и двамата рицари-джедай - Куай-Гон Джин и Оби-Уан Кеноби.


Тъй като за разлика от старите серите на "Междузвездни войни", тази съм я гледал само веднъж, преди повече от 10 години, дори сюжетът ми беше интересен и екранното време от над два часа мина просто неусетно.

Ключови думи към статията:

Коментари (11)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на bat johnny
  bat johnny
  Рейтинг: 388 Неутрално

  Едва ли ще се изръся пари за да гледам най-слабия епизод от поредицата отново, било то и в 3д

  Дюнери пробирам, ЕГН-та си набирам....
 2. 2 Профил на Lary2
  Lary2
  Рейтинг: 388 Весело

  Това на снимката не е Джаба *ХАтянина, правете по-внимателни проучвания поне

  Бъди такъв за какъвто искаш да минеш!
 3. 3 Профил на bat johnny
  bat johnny
  Рейтинг: 388 Весело

  Този на снимката е точно толкова Джаба, колкото на първата снимка е Бойко Борисов.

  Дюнери пробирам, ЕГН-та си набирам....
 4. 4 Профил на ВЪРНЕТЕ СТАРИЯ САЙТ!!!
  ВЪРНЕТЕ СТАРИЯ САЙТ!!!
  Рейтинг: 629 Любопитно

  Хм, като се върна 22 години назад, не се сещам за никаква премиера на Междузвездни Войни. Автора, като го гледам и той е трябвало по-раничко да го е гледал?

  Just in general, any government throughout history hasn't really wanted its people to be educated, because then they couldn't control them as easily ...
 5. 5 Профил на mnogoopak
  mnogoopak
  Рейтинг: 225 Неутрално

  От 1977 до сега ги смятам 35г!

 6. 6 Профил на Ivo Filipov
  Ivo Filipov
  Рейтинг: 225 Неутрално

  Най-слабият епизод от сагата, все едно гледаш тв театър с по-добри специални ефекти и дразнещо милитаристично настроени извънземни видове - всичкото това гарнирано с отгласи от външната политика на САЩ - нищо общо със старата трилогия за съжаление...

 7. 7 Профил на grayeagle
  grayeagle
  Рейтинг: 2127 Неутрално

  филм- пародия на Междузвездни войни. Слаби актьорски и режисьорски напъни пред син екран.

 8. 8
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 9. 9 Профил на Vladiznaiko
  Vladiznaiko
  Рейтинг: 686 Неутрално

  странно, а автора е 73-ти набор. Няма начин да е изпуснал магията още в края на 70-те. А може тъмната страна на силата да е обладала клавиатурата и затова превода да е толкова куц и несвързан.

  а за 22-те години не сте прави. Просто статията е писана за 1999-та година, когато си е точно 22 години след 77-ма. Сега се вади от нафталина и се добавя 3Д

  Животът е прекрасен!
 10. 10 Профил на stan_da_man
  stan_da_man
  Рейтинг: 393 Неутрално

  Мале, какъв хейт! Да, най-слабата е от всички серии, ама като не ви се гледа стойте си дома! Аз пък ще отида...

 11. 11 Профил на Югозомби. Безсрочен бан след модераторски произвол
  Югозомби. Безсрочен бан след модераторски произвол
  Рейтинг: 1040 Любопитно

  А кога ще дочакаме "Светлините на града" на Чарлс Спенсър Чаплин в 3D формат?!

  Модерацията системно трие критични към политиката на изданията коментари и налага бан на авторите им. Тази несвобода обезсмисля коментирането в "Икономедиа“.
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK