Иван Кутузов–Кути, карикатурист: Човекът няма да спре да се изказва

Иван Кутузов–Кути, карикатурист: Човекът няма да спре да се изказва

© Анелия Николова
В поредната, 37-а Национална изложба на карикатурата са представени близо 200 рисунки на 52-ма автори. Две са главните им музи: кризата и политиката. Не са пропуснати и футболът и еротиката. 


Сред номираните за традиционните годишни награди са Алла и Чавдар Георгиеви, Георги Липовански, Георги Чалъков, Димитър Вълчев-Мути, Любомир Михайлов, Никола Георгиев-Кайо, Стефан Десподов, Христо Н. Нейков, Иван Кутузов-Кути, Христо Велчев, Христо Комарницки, Чавдар Николов и др.


Изложбата ще продължава до 6 март в СБХ на ул. "Шипка" 6.


Иван Кутузов, когото всички познават като Кути, се занимава с карикатура от 32 години. Носител е на множество международни и родни награди, включително Голямата награда за карикатура на СБХ. Творбите му са познати на читателите на "Капитал" и "Дневник" - той работи за изданията от много години.

Коя актуална тема ви вдъхновява най-много?
- Актуалните теми ги създават не художниците, а политиците. Като всеки мъж аз имам хоби – риболовът, и бих предпочел само за него да рисувам, но животът ми стоварва друго. Даже не ми остава време да отида на риболов!


Има ли автоцензура при карикатуристите?
- Зависи от характера – ако е по-чепат художникът, е по-малко. Възможно е, ако карикатурата има по-силно еротично въздействие, да отпадне. Но пък в някои вестници това е плюс. Когато рисувах за "Нощен труд" преди 12 години, това не беше проблем.
Смятате ли, че карикатурата е отмиращ жанр?
- Има такива тенденции. Животът стана много по-интересен откъм изображения – анимации, технически изпълнения, рекламна шарения – всичко стана прекалено пъстро и затова карикатурата избледня.


Какви са й плюсовете все още?
- Карикатурата винаги носи послание. Тя е начин на изказване. А човекът няма да спре да се изказва.
Художникът трябва да търси и положителни, и отрицателни послания, аспектът трябва да е възможно най-широк. Доброто и злото са два контрапункта, около които можеш да изградиш цялата фабула на карикатурата.


Има ли разлика между карикатурата и журналистическия коментар?
- Само техническа – това са две страни на една и съща монета.


Посетители разглеждат 37-ата Национална изложба на карикатурата в СБХ

© Красимир Юскеселиев

Посетители разглеждат 37-ата Национална изложба на карикатурата в СБХ


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK