Комплексни умения за снежна обстановка, или "Чепелареада"

Полина Стоянова и Станислав Вангелов

© Личен архив

Полина Стоянова и Станислав ВангеловСкачане с чувал със ски и сноуборд обувки, спринт до екипировка, цепене на дърва, пиене на топла напитка, стрелба с фунийки по мишена, забиване на пирони с чук. Това не е набор от умения за оцеляване в екстремни условия, макар че някои от тях биха били полезни. Това са етапите в едно необикновено и вероятно единствено по рода си състезание, което от две години насам се случва в началото на март на една от пистите в Чепеларе. Тази година, на 10 март предстои третото издание на "Чепелареада".


Ако не сте присъствали лично или не сте попадали на снимки или видео кадри от предишните им издания, може би ще е малко трудно да си представите за какво иде реч. Изглежда забавно и не толкова състезание заради самото състезание, а по-скоро забавление за всички, които обичат обстановката на снежната писта, смеха и биха изхабили малко "спортна злоба", за да изкарат добре и с усмивка един от последните снежни дни в годината. Поне така изглежда отстрани, но, за да разберем как изгледа "зад кулисите" се срещаме с основните виновници за негово съществуване Станислав Вангелов и Полина Стоянова.


Комплексни умения за снежна обстановка, или "Чепелареада"

© Личен архив


"Всъщност всичко започна на шега", започват да ми разказват те, което е често обяснение за началото на много от начинанията, с които млади хора у нас се захващат пъреоначално за собствено забавление.


Полина Стоянова

© Личен архив

Полина СтояноваПолина е на 30 години и е от София. Станислав е на 28 години и е родом от Чепеларе. Двамата са заедно отдавна. В столицата той се занимава с онлайн маркетинг и реклама, но пистата си го влече от малък и гледа да е в близост до нея колкото се може по-често. Това е обща черта на може би над деветдесет процента от хората от този край, разбираемо защо.


През зимата на 2009 година той и няколко негови приятели, както обикновено, карали в Чепеларе, но решили, че е скучно само да се спускат. "В един момент имахме нужда от разнообразие и си говорехме, че би било забавно да има разни препятствия."


Комплексни умения за снежна обстановка, или "Чепелареада"

© Личен архив


В навечерието на 2010 г., навръх Нова година с Полина се зарекли, че ще направят такова състезание и споделили на приятелите си, но никой не ги взел насериозно. Те все пак се заинатили и започнали да работят по въпроса. Само двамата. Всъщност те са ядрото на цялата организация, но, разбира се, им помагат много от местните хора, както и приятели.


"Като всяко ново и непознато нещо в началото никой не те взима насериозно и не може да разбере защо го правим. Първата година имахме около стотина участници. Миналата година бяха над 200. Тази година може би ще са още повече. Имаме вече записали се дори от Варна и други доста отдалечени градове", разказва Полина.


Комплексни умения за снежна обстановка, или "Чепелареада"

© Личен архив


Наградите не са водещият стимул. Според тях за всички по-важно е изкарването и усмихнатите спомени. "Награждаваме не първите трима, а първите шест. Имаме награди за най-възрастен участник, за най-бавно финиширане, награда за "феърплей". След състезанието правим и парти, от което излъчваме и победител за най-добре представил се на партито. Искаме да има възможно най-много удовлетворени и наградени, защото това повдиха духа на всички. Всички обичат наградите и е веселяшко", допълва Станислав.


Комплексни умения за снежна обстановка, или "Чепелареада"

© Личен архив


Основните категориите в "Чепелареада" все пак са четири - мъже, жени, съответно със ски и със сноуборд.


"Първо стартират 16 човека, наредение паралелно. Няма хронометър. Важни са първите осем финиширали, след което се прави пирамидална структура до финала. Обикновено са четири квалификационни серии по 16 човека. По-интересен е самият старт. Екипировката е поставена на около 15 метра от него, а състезателите тръгват със ски или сноуборд обувки, но подскачайки с чувал", разказват ентусиазирано те. Казват, че още в самия старт куриозните ситуации са много и настроението много бързо се повишава.


Комплексни умения за снежна обстановка, или "Чепелареада"

© Личен архив


"След като са сложили екипировката, се спускат няколко метра надолу по пистата. Стигат до поставени предварително дървени трупчета, които са с големината на паве, за улеснение - все пак трябва да е еднакво лесно за всички, тъй като участват и жени. Следващата задача е да изпият топъл шоколад."


Комплексни умения за снежна обстановка, или "Чепелареада"

© Личен архив


Това т. нар. препятствие, видимо за тях, ме учудва, а те се подсмихват един на друг. Поясняват, че пиенето на топли напитки също е важна част от комплексните умения, които човек трябва да владее на пистата, така че след обяснението се съгласявам, че е логично.


Комплексни умения за снежна обстановка, или "Чепелареада"

© Личен архив


Споделят ми, че всъщност в напитката се слага една идея алкохол, защото също сгрява, но не прекаляват, защото на онези, които продължат в класирането, им предстоят още няколко срещи с това "препятствие". От друга страна физическото натоварване изразходва и минималното количество алкохол, така че вреда няма, твърдят те.


Комплексни умения за снежна обстановка, или "Чепелареада"

© Личен архив


До финала остават само още два етапа - стреляне с хартиени фунийки по мишена с помощта на тръба. Мишените са на 10 метра и ако не успееш да забиеш фунийката при нито един опит, директно отпадаш. След това следва забиване на пирон с чук в дървено трупче. Изглежда лесно, но не и като знаеш, че трябва да го направиш с острото на чука.


Комплексни умения за снежна обстановка, или "Чепелареада"

© Личен архив


"До самия край никога не е ясно кой ще победи. Това е забавното. Обрати се случват постоянно. Затова е и интересно и подходящо за всеки. Няма нужда да си най-бързия на пистата или да умееш най-сложните скокове, възрастта също не е показател - в "Чепелареада" всеки има шанс да е победител дори и да е любител скиор или сноубордист. Може дори да си начинаещ", допълва още Станислав.


Възрастовто ограничение е участниците да са над 18-годишни и не по-възрастни от 81. "Имаше запитвания от някои хора, които участваха, да направим отделна категория и за хора над 55 години, но досега просто не са се събрали достатъчно за цяла група. И все пак сме имали участници - по двама - трима, които са над тази възраст", разказват двамата.


Комплексни умения за снежна обстановка, или "Чепелареада"

© Личен архив


Едно от големите предизвикателства преди старта на всяка издание досега се оказва записването, което се прави през сайта им и е повече ориентир за това как да подредят програмата на състезанията, стартовите групи, колко съдии да бъдат ангажирани, както и как да организират доброволците. Крайният срок тази година е 3 март, но желаещите могат да се пробват и на място.


"Много от по-възрастните професионални скиори се радват много на състезанието и участват. Виждаш как им се връща спортният дух, желанието за надпревара, живецът. Първата година поканихме Екатерина Дафовска. Тя се съгласи да участва, беше ни патрон и беше много доволна от настроението", припомня си Станислав. По думите му, някои от местните хора, които работят в Чепеларе, вече с нетърпение очакват състезанието всяка година и постоянно разпитат кога ще е, подготвят се.


Комплексни умения за снежна обстановка, или "Чепелареада"

© Личен архив


Що се отнася до финансирането, използват парите от таксата за участие, която е 15 лв. С тях успяват да покрият разходите по организацията. Участниците ползват отстъпки в местния зимен курорт, а награди като екипировка, ваучери за почивка и другите брандирани материали ги осигуряват чрез бартери. Логото, сайта, както и материалите ги изработват сами.


"За нас печалба няма. Най-голямата печалба след целия труд, който полагаме всяка година преди началото, идва с усмивките и радостта на хората, които са наистина зареждащи. Колкото и да не ви се вярва, това е усещане, което ни топли цяла година", казва Полина убедено и с поглед, в който си личи точно този заряд. Изглежда заразително.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (7)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Софиянец
  Софиянец
  Рейтинг: 575 Неутрално

  Хахах, видях се на 2 снимки. Миналата година беше голяма забава. Дори в момента, докато пиша съм с тениската Чепелареада
  Дано успея да се прибера в България за тазгодишното издание

 2. 2 Профил на greenhrast
  greenhrast
  Рейтинг: 590 Неутрално

  "Полина е на 8 години и е от София.
  Станислав е на 30 години и е родом
  от Чепеларе. Двамата са заедно от
  дълги години."
  Дьлги, дьлги - колко да са дьлги ... :D

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 3. 3 Профил на Чардо
  Чардо
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  Като дете бях факир на фунийките !

  Сега се опитах да направя на внуците , но интереса им бе от ден до пладне !
  Все са на компа !
  То и аз де

  Вярвам, Господи, помогни на моето неверие! Марко гл.IХ,ст.24
 4. 4 Профил на iazdakaja
  iazdakaja
  Рейтинг: 778 Неутрално

  До коментар [#3] от "Чардо":

  Фунийките са опасни бе, деде, не учи децата!

  То вярно, че всяко поколение така се изнежва... Твоят дядо си е играл с умрели плъхове, а ти намираш това за опасно... Аз намирам фунийките опасни, а внуците на твоите внуци ще намират висенето на компа опасно (сърце, рак, бъдещи болести) - това е то прогресът... малко като вид гейовизация, ама ползите явно надделяват.

 5. 5 Профил на tsvetana_m
  tsvetana_m
  Рейтинг: 415 Неутрално

  "Чепелареада" е уникално състезание с много забавления, не е за изпускане

 6. 6 Профил на Чардо
  Чардо
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  До коментар [#4] от "iazdakaja":


  [quote#4:"iazdakaja"]Фунийките са опасни бе, деде,[/quote]
  =============================
  Кой ти е мислел преди 55 години , че са опасни ? Даже родителите ни помагаха за да си направим по-хубави тръби !
  Но от фунийките при нас беля не е ставала !
  Но виж от бомбичките с които почнах да се занимавам още от 4-то отделение си нося последствията по ръцете.
  Всички видове бомбички от едно време са мое откритие и на 28.04.1964-та година , на края на 11 клас едни 15 грама ми гръмнаха в ръцете , та за мой късмет че попаднах на най-добрата тогава в света проф.Панева та ми останаха и двете ръце , само с някои липси по дясната. Но още 1964-та бе направено присаждане на нерви за чувствителност и на кръвоносни съдове за хранене с кръв !
  Абе за щуротии и сега ми се щурее !
  Ако знаеш как ми се иска да издрусам един рок с някоя от щерките (бабата е с килограми) , ама тялото вече не ще , пък съм и с две ендопротези по ставите .
  Акъла не кротва !
  Мерака също !

  Вярвам, Господи, помогни на моето неверие! Марко гл.IХ,ст.24
 7. 7 Профил на Спеакер
  Спеакер
  Рейтинг: 870 Весело

  Толкова малка (8 г.) пък вече състезания организира, представям си след 20 г. каква фурия ще е.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK