Александър Секулов, писател: Европейските драми са лиготии на невъзпитано, преяло дете

Александър Секулов

© Личен архив

Александър Секулов
Александър Секулов е автор на поезия, проза и драматургия. Има книги със стихове, сборници с есета и фрагменти - "Майсторът и камъните" и "Високите каменни хълмове". През последните години  романите му – изящни и написани с усет към детайла - "Колекционер на любовни изречения" и "Малката светица и портокалите"q го превърнаха в автор със собствена читателска аудитория.


През миналата година "Колекционер на любовни изречения" излезе на сръбски език със знака на голямото издателство "Геопоетика". Секулов е автор и на романа "Островът", в който историята на три хлапета е разказана с толкова адекватен език, че и възрастните биха я чели с нарастващо удоволствие. От три години организира срещи с автори и представяне на най-новата българска литература в клубовете "Петното на Роршах" в София и Пловдив. Новата му книга -"Господ слиза в Атина", е  изключително овладяна европейска проза, в която трудно ще се разпознае, че авторът е българин.


Всичко се случва в Атина. Там сте били в лагера на анархистите. Каква е връзката ви с Гърция?
- Конкретният ми опит в гръцките протести е най-революционното пиене на бира в полунощ, когато в Атина може да се диша. А сериозно – моята майка е гъркиня. Кръвта говори по осезаем начин. И ако България ми дава усещането за тъмната, дива, мощна енергия на живота и времето, то Гърция ме е учила на езика на светлината, на сленга на безвремието. Лукс е усещането вечността да говори на два езика.
Дори сега, на фона на събитията в Гърция?
Явно историята си избира градове, през които да говори на хората. Атина е такъв град. Нека да не забравяме, че докато млади момчета хвърлят коктейли Молотов, техните мраморни бащи ги гледат от Партенона. И не съм сигурен, че осъждат това, което виждат. Истинските бащи подкрепят бунта на децата си. Трябва да чуваме, когато историята ни говори, а не да злорадстваме или нехаем. Да рухнеш, опазвайки гордостта си, е нещо, което гърците знаят още от Термопилите.


Според днешните критерии за разумност защитата на прохода е алогичен, осъдителен акт. Но гордостта е единственото нещо у един народ, което не се търгува на финансовите борси.


Симпатизирате ли на анархистите?
Макар и парадоксално, анархистите виждат победилата анархистка революция чрез глобализацията и комуникациите, довели до отслабването на националните държави в целия свят. С малко поетично вдъхновение би могло да се каже, че в света цари пълна анархия, маскирана като всеобща достъпност до места и информация. И в един момент се питаш дали анархистите не се борят "за" държава, за национална власт.


Как виждате света в момента?
Новото време на европейското общество започва със студентските бунтове през 1968-а. Едно следвоенно поколение се изправя и се чувства като Гъливер сред лилипути. Същият този Гъливер сега лежи, привързан с малките въжета на комуникациите, излишъка, лукса и отегчението. Свободата и мирът ли превърнаха великана в неподвижен истукан? Каква трагична ирония има в тази неспособност да се ценят мира и свободата... Та ако 68-а се е родило едно ново поколение, то сега се намираме не във финансова криза, а в банална криза на средната възраст. Европейските драми са лиготии на невъзпитано, преяло дете, което се забавлява да чупи, защото знае, че родителите му ще платят. Усещането за загуба на съзнание в човечеството би могло да се обясни и с рязко нарасналата скорост на движение. Все едно сме в претъпкан асансьор, внезапно ускорил като излитаща космическа ракета. С уточнението, че няма планета, на която да се приземим. Изборът е да се разбием в наличната ни.


Къде дишате спокойно? В Атина, из островите на Егея, в Пловдив?
- Обичаме местата, които ни довършват. Които наваксват липсите ни. Които дописват започнатото. Които люлеят сънищата ни. Които ни разказват приказката за възможната вечност и ни карат да вярваме в нея. И трите места, които споменахте, са такива.


Има ли автобиографични моменти в "Господ слиза в Атина"? Човек се изкушава да я чете така…
- Не. Една книга е хубава, когато авторът е открил тайна и я е пренесъл, без да я нарани, до читателя. Без да я разпъва на прокрустовото ложе на първоначалните намерения, без да я превръща в слугиня на писателското му его. Отделно писателят е по-малък от книгите си или поне би трябвало да бъде. Обратното е комедия.


Как изглежда българската литература отстрани? На фона на балканската?
- Няма балканска или българска литература. Дори само в тези определения личи непоносима фрустрация. Категорията, в която трябва да мислим книгите си, е литературата на цяла Европа. Колкото повече гледаме само себе си, толкова по-лошо ще изглеждаме. А не е така! Не сме по-лоши писатели от Уелбек и Мураками.  В момента литературата ни има изобилие от  жанрове и тематични търсения, има читателско търсене, професионални издатели и книгоразпространители.


Дори медиите вече ни харесват като събеседници. Липсва свързващото звено между тези неща и това е литературната критика.  В повечето случаи тя съществува под формата на литературни сепарета, в които взаимно свързани хора си вършат услуги и това в края на края на краищата придава на българската литература един доморасъл и провинциален характер. Не може едни и същи хора отегчено да се хвалят с години до пълно уеднаквяване цвета на очите им.  Губят абсолютно всички, но най-губещи са самите те, защото изчезва легитимността им. Каквото и да напишат, то се схваща през призмата на взаимния им слугинаж. Съществуват  не за да изразяват мнения или да говорят, а да мълчат, премълчават или пощипват. В краен случай.


Затова ли казвате, че не искате да ви сравняват с колеги, които работят тук?
- Да търсиш сравнение само с колеги, с които живееш общ живот, е несигурност. Каквото и да ни носи, но ние трябва да търсим други мерки. Ако писането ни е адекватно на всичко онова, което излиза по света или когато поне се опитва да бъде такова, тогава нещата ще се случат от само себе си. Трябва да имаме кураж да видим книгите си в цялостния контекст на съвременната европейска литература и да приемем с кураж и стоицизъм всяка оценка. Но да се сравняваме само помежду си в този дребен литературен гьол е непоносима провинциалност. Това издава, че сме си важни ние, а не книгите.


Значи не сте готов да жертвате личната си свобода в името на книгите?
- В никакъв случай не желая да слугувам на книгите си. Да си автор е трудно извоювана свобода да се променяш – като човек, като естетически търсения, като стил. Мисълта да се събуждам сутрин и да търкам с парцалче оловните обувки на собствения си литературен паметник, изобщо не ми е мечта. Единствената ми концентрация е книгите да не са подвластни на времето и времето да не ги руши. Това е нещото, което истински ме занимава.


Може ли и да не се занимавате с писане?
- Не бях писал художествена литература дълго време. Седем-осем години. Поддържах само малка вестникарска рубрика. Тя запази рефлекса ми, научи ме на занаят. Бях щастлив да пиша със свободата да изразявам всякакви мнения. А и какво значение има суетата да пишеш и издаваш, когато писател като Борис Христов мълчи? На фона на това мълчание трябва да бъдем доста по-скромни. А и истинското ядро на българската литература винаги е около липсващите, около премълчаните, около забравените. Едно име за пример: Иван Методиев.


Не се ли страхувате, че понякога написаното потъва? Все едно пускате книжни кораби?
- И слава богу, какво по-естествено от това. Но пускането на книжни кораби е прекрасно занимание, докато изтече животът. Всеки от нас намира различни начини да живее. Един прави хвърчила, друг прави книжни кораби, трети се занимава с рисуване. Трябва да сме благодарни. И радостни от това.


Какво ви е достатъчно да бъдете щастлив?
Свободата. Мирът. Здравето. Любовта. Синът ми. Анета. Думите. Приятелството. Разговорите на маса. Морето. Пътуването. Тези малки неща.


Споменахте Гърция, островите, усещането за вечност – мислили ли сте да живеете някъде другаде?
Не. И не искам. Пловдив е космополитен град. Вечен. Не ти позволява да надскачаш сянката си. Малко са такива градове. Пък и въпросът не е къде живееш, а как гледаш на живота. Пловдив – тази висока камбанария, засега ми стига.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (50)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на г-н Думанов
  г-н Думанов
  Рейтинг: 1102 Неутрално

  "...докато млади момчета хвърлят коктейли Молотов, техните мраморни бащи ги гледат от Партенона."
  ...............

  Добре казано, ама невярно.

  CONTADOR GRATUITO!
 2. 2 Профил на izabell
  izabell
  Рейтинг: 1360 Неутрално

  Какво да пишем или говорим,като не помним,не разбираме.
  и се изтъкваме пред другите с Гибелта на...нашият Апостол на Свободата
  Ботев е казал за нас:Вие,които не знаете що е позор или слава.

 3. 4 Профил на Хейтър-от-все-сърце
  Хейтър-от-все-сърце
  Рейтинг: 177 Неутрално

  Александър Секулов, писател: Европейските драми са лиготии на невъзпитано, преяло дете
  До коментар [#1] от "foster":

  На мен ми се струва точно обратното: вярно, но не добре казано. Крилатите фрази трябва сериозно да обмислят. Аз все още се колебая относно епитетите, които трябва да се използват в случая.

  Аз мразя!
 4. 5 Профил на mediator37
  mediator37
  Рейтинг: 515 Неутрално

  Интересен е! Бих си купил негова книга. Широтата на мислене при него е впечатляваща. Генератор е на нови идеи. Има бъдеще този човек и писател.

  Има ли живот след демокрацията ?
 5. 6 Профил на Читателят
  Читателят
  Рейтинг: 490 Неутрално

  Да вземе да си дисциплинира мислите че скача от една тема на друга.
  В една книга се влага даден мироглед но не и цялата мешавица от главата на автора.
  Европейските писатели поне пишат стилно и целенасочено. Спазват си тематиката и щадят читателя от разногледство.

  Попътен вятър в главите!
 6. 7 Профил на ARRI
  ARRI
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  ''__________ - Макар и парадоксално, анархистите виждат победилата анархистка революция чрез глобализацията и комуникациите, довели до отслабването на националните държави в целия свят. С малко поетично вдъхновение би могло да се каже, че в света цари пълна анархия, маскирана като всеобща достъпност до места и информация. И в един момент се питаш дали анархистите не се борят "за" държава, за национална власт.
  ________''

  От една страна е прав, че глобализацията обезличава нациите. А от друга страна е жестоко объркал се, ако си мисли, че в света цари пълна анархия. Напротив. Всичко което се случва е строго режисирано и контролирано. Като започнеш от дълговата криза, в която ни вкараха банкстерите, та достигнеш до назначаването на ''политици'' от самите банкстери(Гърция и Италия).......

  Плащат ми от швейцарското посолство да пропагандирам ПРЯКАТА ДЕМОКРАЦИЯ ! Признавам, че трол-я в тяхна полза с/у 5 франка на пост!
 7. 8 Профил на Angel Dobrev
  Angel Dobrev
  Рейтинг: 627 Неутрално

  Този автор явно боледува от нарцисизъм, защото дори не се старае да си спомни какво е казал в предходния абзац. Пример - между мисълта, която носи 20-ри абзац и 5-ти абзац има леееееееееко неудобно противоречие, каквото според авторката на интервюто творец като г-н Секулов не трябва да допуска. Но и авторката на интервюто явно е била повечко захласната от словесната виртуозност на господина и не е "видяла" със съзнанието си, че господинът си противоречи. надявам се, че такива противоречия няма в прехваленото му творчество...

 8. 9 Профил на izabell
  izabell
  Рейтинг: 1360 Неутрално

  Господин писател,тук работом с код хуруфизъм и докат не дойде Главния да даде списъка за деня кой днес ще пише и под кои статии, нищо не мога да коментирам,съжалявам.

 9. 10 Профил на Хипчо
  Хипчо
  Рейтинг: 1416 Любопитно

  "През последните години романите му – изящни и написани с усет към детайла - "Колекционер на любовни изречения" и "Малката светица и портокалите" го превърнаха в автор със собствена читателска аудитория."

  ВОДА, ПОВЕЧЕ ВОДА!
 10. 11 Профил на г-н Думанов
  г-н Думанов
  Рейтинг: 1102 Любопитно

  До коментар [#4] от "Хейтър-от-все-сърце":

  В кое отношение е вярно?
  Генетично не може да се търси връзка между тях и онези. Да кажем, че те се припознават с древните - е, добре, това право никой не може да го оспори, но това е подход на националната държава, а не на анархизма.
  Има ли тирания в Гърция, срещу която младите да се борят подобно на Тираноубийците? Не!
  Има ли нещо общо техният деструтивен подход, като в същото време те не предлагат нищо като алтернативен метод, както са правили Солон или Перикъл? Не!
  Елински принцип е наистина, че всеки гражданин е длъжен да участва в решаването на проблемите на общността, като често надделява това решение, чиито привърженици викат най-много, но те имат някаква ясна платформа зад себе си, докато тук такава не се вижда.
  Партенонът е построен с пари, взети от Атина от други гръцки полиси под формата на трибут за борбата с Персия. Ако недоволни елини от долнодемократичната камара на Булето (примерно) го бяха опожарили, кой щеше да плати?

  CONTADOR GRATUITO!
 11. 12 Профил на бАрни
  бАрни
  Рейтинг: 608 Неутрално

  Вижте,много е просто за обяснение...
  Въпроса е : Възможно ли е да има Европейската социална пазарна икономика и тя да се конкурира с Китай и Индия където такива социални мрежи няма?
  Отговора го оставям на вас...

 12. 13 Профил на ПАСТОРА
  ПАСТОРА
  Рейтинг: 840 Неутрално

  Браво Дневник!
  Можете да потретите статията в 16 часа!

 13. 14 Профил на chara
  chara
  Рейтинг: 627 Любопитно

  Колеги от форума много ви харесвам!

  Ще рискувам да си навлека гнева ви като кажа, че писането на коментари тук, не е като писането на книги. Знам го.
  С което само призовавам към толерантност и малко респект към писателя.

 14. 15 Профил на Мария
  Мария
  Рейтинг: 1573 Любопитно

  Какво става, Дневник, много ли политически некоректни коментари се струпаха,та повтаряте статията? Моето мнение не се е променило през последния час, затова си повтарям коментара оттук http://www.dnevnik.bg/intervju/2012/02/19/1769570_aleksandur_sekulov_pisatel_evropeiskite_drami_sa/?ref=id#comment-14

  Вчера коментирах впечатленията си от откъса, който публикувахте в "Дневник", и след това интервю мога само да ги потвърдя: претенциозна проза на претенциозен автор, и очевадно желание да е "по-така" на всяка цена.

  Дневник, вие си знаете какво искате да кажете с фразата "изключително овладяна европейска проза, в която трудно ще се разпознае, че авторът е българин", защото за мен той не е такъв. Просто е автор, пишещ на български.

  ”За мен България си остана един вечен мираж. В който и свят да съм, винаги ще я нося като ранена птица в сърцето си." (Никола Манев)
 15. 16
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 16. 17 Профил на Хейтър-от-все-сърце
  Хейтър-от-все-сърце
  Рейтинг: 177 Неутрално

  "И ако България ми дава усещането за тъмната, дива, мощна енергия на живота и времето, то Гърция ме е учила на езика на светлината, на сленга на безвремието."

  Тоя не е най-добрата визитна картичка за БГ-то. Макар да се съмнявам, че точно Гърция е отечеството на светлината.

  Аз мразя!
 17. 18 Профил на г-н Думанов
  г-н Думанов
  Рейтинг: 1102 Весело

  До коментар [#16] от "Хейтър-от-все-сърце":

  Стига бе, плюсче беше и сега пак е плюсче - нищо, че си измисляш...

  CONTADOR GRATUITO!
 18. 19 Профил на Хейтър-от-все-сърце
  Хейтър-от-все-сърце
  Рейтинг: 177 Весело

  До коментар [#18] от "foster":

  Понякога и аз мога да греша. Нищо, че девизът ми е: Аз мразя!

  Аз мразя!
 19. 20 Профил на Хейтър-от-все-сърце
  Хейтър-от-все-сърце
  Рейтинг: 177 Весело

  Лелей, как само мразя! Всичко...

  Аз мразя!
 20. 21 Профил на khaleesi
  khaleesi
  Рейтинг: 571 Весело

  Дневник са започнали следобедната дрямка май Очаквайте статията още 3-4 пъти до 19 вечерта!

 21. 22 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 691 Неутрално

  Този е куку... Ще си умре гладен.

 22. 23 Профил на Karla Hanneman
  Karla Hanneman
  Рейтинг: 1022 Гневно

  Започнах да чета итервюто на този сноб и стигнах до диващината на българите и светлината на гърците , спрях да го чета , познавам и други полу-гърци , знам какво следва.
  Въпрос : какъв е този човек в светла Гърция и какъв в тъмна България?

  Виолетовите боклуци са по-големи боклуци от червените боклуци , на които служат! Гъз е тяхното знаме!
 23. 24 Профил на Знам и Мога
  Знам и Мога
  Рейтинг: 796 Весело

  "Не сме по-лоши писатели от Уелбек и Мураками"

  Какво провинциално самочувствие!

 24. 25 Профил на berbenkov
  berbenkov
  Рейтинг: 1416 Весело

  Георги Бербенков, писател

  Тоя колега
  по тъча бега!

  www.berbenkov.hit.bg
 25. 26 Профил на Karla Hanneman
  Karla Hanneman
  Рейтинг: 1022 Неутрално

  До коментар [#15] от "mimi_pmi":

  Приятел е на някого от редакцията (най-вероятно на Любослава Русева) , решили са да му направят малко реклама понеже никой не го е чувал , но не им се получава номера и за това прибягват до йезуитски номера.

  п.п. Коментара ми е по темата , не ми го трийте , освен ако прецените , че е обиден за конкретни лица!

  Виолетовите боклуци са по-големи боклуци от червените боклуци , на които служат! Гъз е тяхното знаме!
 26. 27
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 27. 28 Профил на юноша бледен
  юноша бледен
  Рейтинг: 1416 Любопитно

  До коментар [#26] от "Karla K":

  Доколкото разбрах, Любослава Русева вече не е в Дневник, май е била изгонена...

 28. 29 Профил на Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Рейтинг: 1094 Неутрално

  До коментар [#23] от "Karla K":

  Всеки захранен от малък с идеята, че е нещо повече от останалите се превръща в идиот по презумпция. Това важи с много голяма сила за гърци и за някои имперски народи (руснаци, турци, китайци... говорил съм с китаец, който се смята за върха на сладоледа, а останалите за варвари). Не помня за кой български деятел ставаше дума от края на 19 век, който се оженил за гъркиня от Румъния (вероятно от Констанца), чийто син вече истински румънец, захранен с величието на майка си и с величието на преките наследници на Рим от околностите на Букурещ, разправял на приятелите си, сочейки палеца си : Ако в този палец тече една капка българска кръв, ще го отрежа". И се е имал за много културен и възвишен. Света е пълен с идиоти, бил е и ще бъде.

  Няма шики-мики.
 29. 30 Профил на Master of Puppets
  Master of Puppets
  Рейтинг: 1091 Неутрално

  От всичко казано съм съгласен единствено за преялото и невъзпитано дете. Във всички европейски държави виждаме добре облечени и нахранени мамини синчета, които реват, че не могат да си купят новия ай пад веднага.
  То се вижда и от т.нар. идоли на тийнеджърите. Докато през 60-те и 70-те са били бунтовника без кауза и рокаджията, работещ от 7 до 11 всяка вечер (по Зепелин), сега са разни страшно гледащи тъпунгери и напомпани курвондели, в чийто песни се обяснява с кой са се изцклецали и каква кола карат.

  "Master of puppets is pulling your strings, twisting your minds, smashing your dreams"
 30. 31 Профил на Karla Hanneman
  Karla Hanneman
  Рейтинг: 1022 Весело

  До коментар [#28] от "юноша бледен":

  Айде бе! А дано , зарадва ме!

  Макар че като си правих поредният акаунт (заради цензурата) и исках да следвам интересните за мен журналисти ми се появяваше и нейното именце...
  А тоя Секулов със сигурност няма да го почета да го прочета.

  Виолетовите боклуци са по-големи боклуци от червените боклуци , на които служат! Гъз е тяхното знаме!
 31. 32 Профил на heatseeker
  heatseeker
  Рейтинг: 1416 Весело

  Е, напънах се, изчетох го цялото. Самовлюбено плетение словес на нарцистичен посредственик. Интервюиращата също е дала всичко от себе си в старанието си да съчини по-така въпроси... от сой, да видим, че не е вчерашна, а знае и две, и двеста. Досада.

  От представянето ме впечатли пък този елмаз: "...изключително овладяна европейска проза, в която трудно ще се разпознае, че авторът е българин". Ех, та ех.

  Свобода за Надежда Савченко!
 32. 33 Профил на о. Павел
  о. Павел
  Рейтинг: 571 Неутрално

  Ега ти нахалството: "Но да се сравняваме само помежду си в този дребен литературен гьол е непоносима провинциалност." Върви в Ню Йорк или Шанхай и се опитай да станеш литературен класик там между две нощни смени в миялната на ресторанта. Ще станеш на куково лято.
  .
  Днес е неделя месопустна -
  http://archiman.livejournal.com/

  Прочетете:http://www.veren.org/product.php?b=3922
 33. 34 Профил на Хейтър-от-все-сърце
  Хейтър-от-все-сърце
  Рейтинг: 177 Неутрално

  Ами, човекът май си е искрен на моменти. Ама те писателите всички са си малко сноби и доста егоцентрични... Писателска им работа. Тва последното, че Пловдив бил космополитен град, направо си е изсмукано от пръстите. Пловдив си е един провинциален град с наплив от мигранти от Родопите. Всички писатели са самовлюбена пасмина, кво да праиш...

  Аз мразя!
 34. 35 Профил на Хейтър-от-все-сърце
  Хейтър-от-все-сърце
  Рейтинг: 177 Неутрално

  До коментар [#33] от "о. Павел":

  Та и твойта работа. Нали и ти ни се бараш за парче писател. Та и за културното наследство на траките ни се беше натресал един път. Културното наследство на траките, моля ви се!

  Аз мразя!
 35. 37
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 36. 38
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 37. 39 Профил на Master of Puppets
  Master of Puppets
  Рейтинг: 1091 Весело

  До коментар [#34] от "Хейтър-от-все-сърце":

  Тогава кой град е космополитен? Масква с имигранти от Таджикистан? Или Ню Йорк с мангали от цел свет?

  "Master of puppets is pulling your strings, twisting your minds, smashing your dreams"
 38. 40 Профил на Мария
  Мария
  Рейтинг: 1573 Неутрално

  [quote#26:"Karla K"]но не им се получава номера и за това прибягват до йезуитски номера. [/quote]

  То и йезуитските номера са си изкуство, не всеки го може...
  Знаеш ли, препрочетох откъса http://www.dnevnik.bg/razvlechenie/2012/02/18/1769180_romanut_gospod_sliza_v_atina_na_aleksandur_sekulov/?ref=id и интервюто, защото се стреснах от възприятията си, и ...да! Чела съм български автори, пишещи на немски, но българското си е там, топли и радва. Потресаващо е да прочета българин на български, за когото явно е въпрос на чест и бизнес да не звучи като такъв.

  ”За мен България си остана един вечен мираж. В който и свят да съм, винаги ще я нося като ранена птица в сърцето си." (Никола Манев)
 39. 41 Профил на vspassov
  vspassov
  Рейтинг: 402 Неутрално

  Няколко въпроса към г-н Секулов :
  1.Множеството гръцки милионери мислят ли за своя народ и дали играят на финансовите борси?
  2. След като Гърция има най-големия в света морски флот, защо не продаде 100 кораба и да си уреди дълговете? Същото важи и за хилядите гръцки острови?
  3. Ако майка му не беше гъркиня дали мнението му би било същото?

 40. 42 Профил на Хейтър-от-все-сърце
  Хейтър-от-все-сърце
  Рейтинг: 177 Неутрално

  До коментар [#39] от "Flash":

  В БГ-то нямаме космополитни градове. Аз преди се опитвах да се прая на космополит, ама бързо-бързо проумях провинциалната мизерия на скъпата ни татковина.

  Аз мразя!
 41. 43 Профил на Хейтър-от-все-сърце
  Хейтър-от-все-сърце
  Рейтинг: 177 Неутрално

  Глейте, сега. Не е зле човек да опита да пропише. Ама забележи ли, че не го четат, трябва да се спре. Но дори и да пробва, това трябва да е по вътрешен подтик, а не защото да се пише е престижно. Аз още не съм почувствал такъв вътрешен подтик. Само на моменти, но не е постоянно.

  Аз мразя!
 42. 44 Профил на Master of Puppets
  Master of Puppets
  Рейтинг: 1091 Весело

  До коментар [#42] от "Хейтър-от-все-сърце":

  Според мен пък няма никаква, ама никаква разлика между имигранта от Родопите и този от Пакистан, примерно. Ама ти щом се чувстваш по-значим и космополитен сред пакистанци - моля, чувствай си се.

  "Master of puppets is pulling your strings, twisting your minds, smashing your dreams"
 43. 45 Профил на Хейтър-от-все-сърце
  Хейтър-от-все-сърце
  Рейтинг: 177 Неутрално

  До коментар [#44] от "Flash":

  Всеки би се чувствал по-значим сред пакистанци.

  Аз мразя!
 44. 46 Профил на Irina
  Irina
  Рейтинг: 1416 Весело

  [quote#39:"Flash"]Тогава кой град е космополитен? Масква с имигранти от Таджикистан? Или Ню Йорк с мангали от цел свет?
  ------------------------
  Лондон -всякакви ги има.
  -----
  А що се отнася до автора -ще трябва да се прочете ,но за да напишеш хубава книга ,трябва сам себе си да надскочиш..в началото..после книгата сама се пише ,стига автора да има интуицията да я следва.. Толстой казал по повод самоубийството на Анна Каренина -„ Представяте ли се ,да ми погоди такъв номер-да се самоубие.“ (цитата е по памет)

 45. 47 Профил на Irina
  Irina
  Рейтинг: 1416 Разстроено

  До коментар [#40] от "mimi_pmi":

  Да и аз го прочетох .Но ,не -това не е българският Хулио Кортасар..за съжаление..

 46. 48 Профил на Тsonkooo
  Тsonkooo
  Рейтинг: 5042 Любопитно

  Въпреки предварителните планове, добрият автор следва логиката на повествованието и често сам е изненадан от резултата.

 47. 49 Профил на Дон Кихот
  Дон Кихот
  Рейтинг: 3027 Разстроено

  Този се взема насериозно! Ако е искал да си направи самореклама, постигнал е обратния ефект (за мен, разбира се, на никого нищо не натрапвам). Общо взето, с голямо подозрение се отнасям към тези, които изговарят думи заради самите думи, а не за да кажат нещо. Резултатът винаги е еклектичен миш-маш, ако ти стигнат нервите да го консумираш, оставаш с чувство за пустота и изгубено време. Дано и книгите му не са такива, не съм ги чел, признавам си!

 48. 50 Профил на jj_jj
  jj_jj
  Рейтинг: 233 Неутрално

  На мен ми се струва интересен човек. Вчера ми хареса и онзи откъс, чете се леко, а честно казано в последно време много ценя това, защото ми писна от претенции, каламбури и разни глупости, които трябва да четеш с речник.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK