"Корпус за бързо реагиране" - новата българска комедия, която може и да ви разсмее

Част от плаката на "Корпус за бързо реагиране"

© Екип на филма

Част от плаката на "Корпус за бързо реагиране"Новият български филм "Корпус за бързо реагиране" на режисьора Станислав Дончев е създаден изцяло в жанра комедия и не цели нищо друго освен да разсмее. Дали обаче ще успее, е спорно.Станислав Дончев е известен с работата си в сериала на "Нова телевизия" - "Забранена любов", както и в предаванията "Стар академи" и "Сладко отмъщение". В биографията си има няколко документални и игрални филма. През 2000 г. получава наградата на журито на "Златна роза" за студентски филм.

Лентата с участието на Диана Любенова, Башар Рахал, Мариан Вълев, Васко Мавриков, Евгени Будинов, Стойко Пеев, Ивелин Найденов, Латинка Петрова и Карла Рахал в главните роли разказва за малък отряд от трима "агенти", които работят на свободна практика и изпълняват всевъзможни поръчки на ниска цена - от детективски услуги до експресно сваляне на домашни котки от дърветата.
Желанието на авторите видимо е тя да бъде неангажираща, което не е никак лошо на фона на повечето нови български филми, които се занимават със сериозни и тежки теми. От това, което се вижда на екрана обаче, има още какво да се желае.


Играта на актьора, по-известен като телевизионен репортер и водещ, Васко Мавриков в ролята на основния човек в "Корпуса за бързо реагиране" (съкратено КРБ), не блести, но не може да понесе и крайна критика.


За сметка на това Евгени Будинов се справя добре с образа на по-лекомисления женкар, който се опитва да спечели любовта на техния първи голям клиент - съпругата на престъпен бос (в ролята Диана Любенова), която наема КРБ заради съмнения, че мъжът й изневерява.


Евгени Будинов, Веско Мавриков и Ивелин Найденов на премиерата на филма на 17 февруари.

© ПРО ФИЛМС, Динамик Артс

Евгени Будинов, Веско Мавриков и Ивелин Найденов на премиерата на филма на 17 февруари.


Сценарият на тандема Станислав Дончев и Веско Мавриков е динамичен, което може да се определи като плюс. От друга страна, на моменти се опитва да е прекалено остроумен, неестествен, та дори пародиен. Това нямаше да е лошо, ако в много от сцените диалозите не рискуваха да не бъдат разбрани от всички зрители. Има и няколко епизода, които изглеждат напълно излишни.


Един от образите, които изпъкват в действието на филма, но изглеждат така сякаш вече сме ги виждали някъде другаде, е на престъпния бос (Мариан Вълев). Освен че действително изневерява на съпругата си, той решава да преустанови досегашната си дейност за печатане на фалшиви дипломи за 8-и клас и да започне производството на фалшиви банкноти от 500 евро.


За целта той прибягва до услугите на Кутрум (Башар Рахал) - циганин художник, който носи изискан бял костюм на фона на калното ромско "гето". Комичното в него, напомнящо много на герой от първите филми на Гай Ричи, е контрастът със стереотипа за циганин - той има изискано поведение, високо образование, владее идеален френски език и макар да е канен да направи изложба във френския Лувър, се нуждае от престъпните пари, за да се грижи за многодетното си семейство.


На предварителната прожекция преди броени дни в Cinema City в София в залата се чуваше и смях от страна на няколко души в публиката, което означава, че "Корпус за бързо реагиране" ще открие зрители с неговото чувство за хумор. Може да изпробвате дали сте сред тях.


Предпремиерата на филма е на 21 февруари. Официално по българските кина лентата ще се завърти от 2 март.Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK