Архив от 500 приказки на немски ще бъде публикуван за първи път от 150 години

Архив от 500 приказки на немски ще бъде публикуван за първи път от 150 години

© Associated PressАрхив от 500 приказки от германския фолклор ще бъде за първи път публикуван, пише в. "Гардиън".


Той е намерен в Регенсбург през миналата година и е бил събран от историка Франц Ксавер вон Шойнверт (1810 - 1886) преди 150 години. Между 1857-1859 г. той е издал три тома със събрани приказки, които така и не натрупват популярност и са бързо забравени.


Според Ерика Айшензиър, която намира архивите, докато изследва работата на Шойнверт, сред приказките има както вариации на познати на всички истории, така и приказки, които нямат аналог във фолклора на други държави – като например историята за девица, която бяга от вещица, като се превръща в езеро. Но вещицата изпива цялата вода, с което поглъща момичето. То успява да избяга от нея, като разпорва стомаха й с нож. Според Айшензиър някои от приказките не са насочени само за деца, а имат целта да насочат младите към темите за сериозния живот. Тя нарича архива най-ценната колекция от приказки на немски през 19 век.
С издаването на сборника "Приказки и легенди от Оберпфлац" на книжния пазар в Германия в момента се работи и по превеждането му на английски език.


Шойнверт е прекарал десетилетия в изследване на германския фолклор. Това се случва по същото време, когато братя Грим също компилират местните легенди. Якоб Грим дори твърди, че Шойнверт е най-прецизният колекционер на приказки в Германия и казва на Максимилиан II, че той е единственият човек, който може да наследи работата им.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK