Архив от 500 приказки на немски ще бъде публикуван за първи път от 150 години

Архив от 500 приказки на немски ще бъде публикуван за първи път от 150 години

© Associated PressАрхив от 500 приказки от германския фолклор ще бъде за първи път публикуван, пише в. "Гардиън".


Той е намерен в Регенсбург през миналата година и е бил събран от историка Франц Ксавер вон Шойнверт (1810 - 1886) преди 150 години. Между 1857-1859 г. той е издал три тома със събрани приказки, които така и не натрупват популярност и са бързо забравени.


Според Ерика Айшензиър, която намира архивите, докато изследва работата на Шойнверт, сред приказките има както вариации на познати на всички истории, така и приказки, които нямат аналог във фолклора на други държави – като например историята за девица, която бяга от вещица, като се превръща в езеро. Но вещицата изпива цялата вода, с което поглъща момичето. То успява да избяга от нея, като разпорва стомаха й с нож. Според Айшензиър някои от приказките не са насочени само за деца, а имат целта да насочат младите към темите за сериозния живот. Тя нарича архива най-ценната колекция от приказки на немски през 19 век.
С издаването на сборника "Приказки и легенди от Оберпфлац" на книжния пазар в Германия в момента се работи и по превеждането му на английски език.


Шойнверт е прекарал десетилетия в изследване на германския фолклор. Това се случва по същото време, когато братя Грим също компилират местните легенди. Якоб Грим дори твърди, че Шойнверт е най-прецизният колекционер на приказки в Германия и казва на Максимилиан II, че той е единственият човек, който може да наследи работата им.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (8)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на mapen
  mapen
  Рейтинг: 284 Неутрално

  Е,Меркел ще има какво да си чете години наред след като загуби изборите..

 2. 2 Профил на HAGBARD
  HAGBARD
  Рейтинг: 565 Неутрално

  После ще се чудят защо децата са склонни към насилие.

 3. 3 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 4612 Неутрално

  Немските приказки винаги са били интересни за децата! добре би било ако някой преводач се хване и всичките ги преведе на български. Колкото и да е смешно на някой аз самият бих ги прочел с удоволствие.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 4. 4 Профил на Ariman
  Ariman
  Рейтинг: 727 Любопитно

  До коментар [#3] от "Храбър":

  не е смешно, похвално е и за пример.

  Човекът е мярка за всички неща.
 5. 5 Профил на ARRI
  ARRI
  Рейтинг: 1391 Весело

  Снежанка и седемте джуджета

  Кратък преразказ на приказката.

  Живеела в далечни времена една принцеса Снежанка. Тя била с невиждана красота и мек благочестив характер. За нещастие нямала майка, а мащеха, съпруга на баща й, цар на хората, която я мразела. Царицата била много красива и не понасяла мисълта, че може да има друга жена по-хубава от нея. Тази фикс идея тя често проверявала чрез своето гледало, което било магическо. Един ден огледалото казало, че Снежанка, завареницата на Царицата, е вече по-красива от нея. Скоро красотата и добротата й се прочули в царството, че и далеч зад неговите предели. Един красив Принц я видял и веднага се влюбил в нея. Решил да се срещне с Царя и да я поиска за жена.

  Вбесена, злата мащеха решила да убие Снежанка. За целта повикала един ловец и под страх от смъртно наказание го изпратила в гората със Снежанка, където той трябвало да я убие. Но ловецът се смилил над красивото дете и го пуснал, предупреждавайки я да не се връща, защото мащехата ще я убие.

  Снежанка тръгнала сама през гората и подпомагана от горските животни, стигнала до една малка, красива, но разхвърляна и непочистена къщичка. Добра по душа, тя веднага се захванала за работа: да подрежда, мете, чисти, готви и т.н.

  В това време в планината, дълбоко в недрата й, седем малки човечета – джуджета копаели скъпоценни камъни. Те били много работливи. Когато се мръкнало, джуджетата се върнали в къщичката си и с изненада открили, че имат гостенка, която е подредила дома им и сготвила вкусна гозба. Заварили я да спи и дълго се възхищавали на красотата й, докато едното от тях, Мърморко, не казало нещо със сърдит глас и тя се събудила.

  Разбрали причината за изгнанието й, всички джуджета, без Мърморко, решили тя да остане и да живее при тях.

  Злата Царица-магьосница обаче не се примирила, затова решила да отиде в гората и да отрови Снежанка. Успяла да осъществи замисъла си чрез една отровна ябълка, която сътворила сама. Подмамила момичето да я опита и Снежанка паднала мъртва на земята. Джуджетата дошли и я намерили умряла, но изглеждала съвсем като жива, като заспала. Тогава те решили, че няма да я погребват, а ще я сложат под стъклен похлупак и ще я пазят всеки ден, потънали в скръб.

  Озлобената Царица решила да си отмъсти и на джуджетата, но от небето паднала мълния и я убила на място.

  Неочаквано за всички пристигнал Принцът, който без да се обяснява как е научил къде се намират джуджетата, видял Снежанка мъртва и дълбоко се натъжил от смъртта й. Решил да я занесе в двореца си и там да се отдаде на скръбта. При тръскането по пътя парченцето ябълка паднало от устата на Снежанка и тя се събудила. Принцът щастлив я целунал и така, събрани от любовта, те тръгнали за неговото царство, където тя да стане негова съпруга.

  Символика на персонажите.

  Снежанка и седемте джуджета е една от сакралните приказки на Тангризма, в която са закодирани система от знания, свързани с възможността небесната енергия да се трансформира от материята и съвместно с нея да слагат началото на творчеството “по подобие” – да творят хора. В този смисъл Снежанка и Принцът са Адам и Ева. Приказката е полова, тя разглежда процесите, даващи възможност на половата система на жената да създава от елементите на материята жив човешки организъм. Нека обърнем внимание на факта, че природата и животните са вече създадени и са съюзници на Снежанка, джуджетата и Принца.

  Освен това приказката дава информация за така наречените Седем свещени елемента, които са химическата база на материалното тяло на планетата. Тези седем елемента влизат в определени взаимодействия помежду си и с другите, несвещени елементи, вследствие на което се получават 56 базови елемента, които дават творчеството на сплавите в материята. От казаното следва, че българите за боравели с набор от знания за принципите на сътворението на тялото на планетата Земя.

  Нека си спомним, че Блаватска също говори (но в 19 век) за Седем свещени елемента, от които са възникнали всички съединения на земята, включително и живота. Тези Седем елемента са всъщност Седемте джуджета, които символизират седем от химичните елементи в таблицата на Менделеев. Техните валентни и химически взаимодействия дават сбора от 56 елемента. Трудно е днес да осъзнаем как българските колобри са тълкували в подробности цялата сложна гама от взаимодействия, но е било така, защото символиката на приказката е категорична и потвърдена в устното предание на Тангризма.

  Когато говорим за отношения на Принцесата с Джуджетата, ние всъщност отчитаме какво става на дълбоко елементно ниво в материята, а конкретно в тялото на Снежанка, защото скритата информация визира нивото: усвояване на тялото (утробата) на Снежанка (Небесната душа БА) на специфичността на седемте елемента, вследствие на което тя ще може да ражда деца – хора, души КА. Всички действия са насочени именно натам. Днес ние сме изгубили някои от съществените детайли на приказката, а това неминуемо дава пропуски в тълкуването. Но съдбата се е погрижила да имаме основната структура и кодът за разчитането й, предаващи се от колобър на колобър – до днес. Сега е времето, когато всички сакрални знания трябва да се дадат на хората, за да се осъзнае от човечеството общият корен на знанието и на Човешкия род. Всички сме братя и сестри, защото сме деца на Принца и Принцесата.

  На полово ниво Принцът носи и символиката на сперматозоида, а Принцесата на яйцеклетката. Така брачното тайнство се воалира под приказния разказ. В последна сметка нещата завършват щастливо и те са съпрузи – оплождането е реално. Бъдещето на новия род е обезпечено.

  За да докажем тази сакрална истина, трябва да проследим какво са закодирали колобрите като символи в героите от приказката.
  Главни персонажи:

  1. СНЕЖАНКА. Името произхожда от СНЕЖИНКА - душа от Небето

  Името Снежанка означава идващата от Небето. Душа, слизаща в материята, за да твори. В Тангризма всички идеи имат своите графични символи.
  Всички снежинки имат винаги тази графична структура – шестлъчница, те съответстват на симетрия от Шести порядък на огледалната симетрия. Независимо от разновидностите всички имат своите шест основни кристални ребра.

  Всяка снежинка носи символа на творчеството на Кристалното царство (елементите) на материята. Отнесен към Човечеството, символът илюстрира Третата костенурка от символиката на Тангризма. Снежанка е небесният символ на Третата костенурка, когато е реализирана като единство на противоположностите (мъж-жена), обединени и готови за творческа дейност.

  Третата костенурка символизира творчеството на Третата същност на Танг-Ра - Синът (Амон-Ра), когато твори в материята – планетите (за нас Земята). Тяло. Царства. Полове. Битие. УМ-АЙ
  2. ПРИНЦЪТ

  1. Принцът е потенциален Цар, ново начало.

  2. Небесно същество, Духът(Ян), търсещ планета, материално тяло, на което да се слее с женската субстанция Ин, за да даде началото на творчеството на Танг-Ра.

  3. Светлина. ЯН е енергията на Небето. Символът на тази енергия е Светлината, затова Светлина е второто име Принца. 4.Сперматозоид. Безименен - Принц е ранг, а не е име. Оплодител на женската, материална Ин структура, когато е овладяла процесите на ДжеДже в материята.

  Според заложената в приказката информация от Небето, в материята слизат две небесни същности: Светлината (форма на енергията, Дух) и Снежинка (кристална форма на материята, Душа).

  Третата същност Джедже е функция на тяхното единство, което се реализира тук, на земята, в материята. Да разгледаме този символ по-подробно:
  3. ДЖУДЖЕ = ДЖУДЖУ = ДЖЕДЖЕ
  Името е българско и е производна на Джедже – Знак на Закона на Живота.
  Джуджу в Тангризма се наричат определени същества от Елементалната Йерархия, Шеста Творческа Йерархия, които отговарят за Кристалното царство и ръководят процесите на творчеството на елементите. Наричат се още гноми. Анализът на името дава:

  ДЖ – единството на Дум-ай и Жън-ай = Кундалини, символи на общия принцип на творчеството.

  УР – огън. Буквата У се прилага към собственото име на българите, тя е съставна част и от името на племената им: бургури, балгури, оногундури, кутигури и т.н. – седемте главни племена + петте второстепенни ( женските племена, които нямат у в името си). Когато Законът Джедже (на Живота) влезе в сила - започне да действа в материята на дадена планета - съществата от Йерархията на елементите приемат към името си знакът на огъня – буквата У. Така ДжеДже стават ДжуДжу. Или: ДжеДже = ДжуДжу = ДжуДже.

  Джу е сричка илюстрираща функцията на закона (джедже), а Дже е сричката илюстрираща самият закон. Заедно образуват символа Джудже.

  Джудже е литературното име на тези същества (Джуджу), известни като малки човечета копаещи скъпоценни камъни в гората. Малък човек. Разумно същество.

  Персонажите като символика:

  1.Щастливко – вижда светлината в къщичката.

  2.Всезнайко – осветява стаята и вижда Снежанка.

  3. Мърморко – дразни се, не желае Снежанка да остане при тях. 4. Чевръстко – Танцьор.

  5. Добродушко – Танцьор. Качва се върху Чевръстко за да танцува със Снежанка.

  6. Свенливко – участва във всичко, но скромно.

  7. Сънливко – отнесен, все му се спи – липсва му активност.

  8. Принцеса Снежанка – готви, пере, чисти и т.н.- тя въвежда ред и хигиена в дома (земята). Ин енергията на материята.

  9. Принцът – Търсещият дух от Небето- небесният Ян. Не се посочва неговата родина: от къде идва и къде отива. Принцът-съпруг е Небесният Дух станал Човек - оплождащият Ян вътре в материята.

  10. Огледалото – Астралното царство. В неговите полета се регистрират всички информации от проявения свят. То знае всичко, за всичко, което е вече проявено в материята.

  11. Гарванът – наблюдава Царицата (Тъмната ложа), докато прави магията, но не взема участие. Това е посветеният, който следи, но не се намесва в еволюцията на земята. (Регистрират се двете Йерархии, водещи еволюцията на хората и тяхната дейност в живота им).

  12. Ябълката. Ябълката е въведена от българите в понятийната система на хората за изяждането плода на познанието. Символизира началото на трансформацията на материята, влизането й в пулсация – цикличност. Изяждането й води незабавно към пулсацията Живот-Смърт, както обясни и Змията на Адам и Ева в Библията.

  13. Смъртта. Не е смърт, а състояние – Снежанка не е мъртва. Тя е в стъклен ковчег - видима за другите, за новите раси. Прераждане.

  14. Магьосницата умира ударена от мълния – убива я Небето. Законът Карма влиза в действие веднага. Посветеният, отдал душата си на тъмната ложа, е обречен.

  15. Целувката – оплождането, живота, сакралното единство между Ян и Ин (Принц и Принцеса).

  16. Ловецът – двигателят на процесите на движението на търсещия духовност. Ловците и воините са най-честите образи, с които се илюстрират процесите на динамиката на еволюцията. Те са принципно неутрални. В тракийската сакралност съответства на демон – знаещ дух, който няма пряко отношение към крайния резултат на познанието.

  (Стигнахме до свещеното число16, още една тайна, но тя е само за посветените)

  Изводи.

  Символика на нивата информация, закодирани в приказката:

  1.Първо ниво:

  Епохата на Сътворението на Човека - Трета Коренна Раса.

  Снежанка бележи епохата на Етерното уплътняване на плазмените тела на духовете (енергиите) - последната четвърт на Трета Коренна раса. Първа четвърт е Ур, огънят (саламандър), втората четвърт е Въздухът (Елф); третата четвърт е Вода (Русалка) и четвъртата четвърт е Земята (ДжуДжу, минералите).

  В последната четвърт на Трета коренна раса Небесната душа Снежанка приема даровете на ДжуДжу, за да може да възпроизвежда материята – да ражда материалните тела за душите. Тя спи в креватчетата на всяко от седемте джуджета. Джуджетата й отстъпват последователно креватчетата си – дават й правото да приеме този базов елемент на Кристалното царство. Яде от паничката на всяко от тях – консумира и може да превръща материята в организъм.

  Всяко джудже е елемент от период в таблицата на Менделеев. Това са свещените Седем елемента, от които се произвеждат всички други елементи. Осмият е Небесен и не може да се усвои – той е част от Целостта. Отношението Небе – Земя е 1:7, но и 1+7, което е равно на 8 – Законът на Осморността, на Живота, Джедже – както го наричат и до днес в Тибет.

  Усвояването на тези седем елемента всъщност бележи способността на Снежанка (женската небесна субстанция БА) да възпроизвежда Петте елемента на творчеството. И така да стане майка на КА – човешката душа. Творящите елементи, които чрез утробата на жената могат да структурират биологично тяло, са Пет плюс Два особени: Кислорода и Лития. Кислородът не е само отделен елемент, но той е и поддържащият процесите на живота. Литият е елементът разрушител - регулира процесите на цикличността. Литият е в основата на породообразуващите минерали. Намира се в постоянен състав във всички живи организми, но все още има неизяснени функции. Литият е главният символ на Балканския полуостров като Жлеза на времето, защото първите процеси, осъществили преминаването на кристалната структура в земя (пясък, пръст) са станали на Балканите, в геомагнитната зона на Центъра на хармонията. Недостигът или прекомерното наличие на литий в човешкия организъм (мозъка) води до шизофренни заболявания. Литият е този, който контролира в ДНК процесите на живота и стареенето – една тайна, която все още не е ясна на генетиците.

  Снежанка е готова за своя Принц (Духа, Ян), когато е спала и яла при джуджетата - усвоила е седемте субстанции (седемте елемента) и е развила способността да стане Невеста. Невестата е момиче, току-що станало жена – булка, имала е своя полов акт, ще ражда. Когато е готова - може да ражда - Духовете (принцовете) идват при невестата, за да стане тя майка, да ражда души на Земята.

  2. Второ ниво: Зачатие.

  Снежанка е Душа, тръгнала по пътя на Божественото творчество – да ражда живи същества - тоест хора. Преди да осъществи развитието на Четвъртото царство – Човешкото, тя трябва да усвои качествата на другите три царства: Кристалното, Растителното и Животинското. Тя навлиза в:

  1. Планината, Минералното царство (елементите) и попада в

  2. Зелената енергийна субстанция – дърветата, гората (вълната 545), тоест в Етерното поле на Земята и

  3. контактува с представителите на Животинското царство в планината.

  3. Трето ниво: Усвоява способността да организира елементите на материята в жив организъм.

  Приказката за Снежанка и Седемте джуджета съдържа сакралната тайна на Тангризма за структурирането на елементите на Земята. Тя разглежда базовите Седем елемента, водещи днес в таблицата на Менделеев, както и Осмия елемент – космичният представител на елементите (Н). Производните на тези седем елемента, разгледани през идеята за Танцът на Добродушко и Чевръстко, дава производните на всички останали елементи, без радиоактивните – дава валентността. Танцът на двете джуджета означава валентност – възможност за отношения между елементите. Поставя се началото на сплавите – производните на елементите. Така съединенията плюс утробата (Снежанка) дават идеята за творчеството (танцът).

  Можем да кажем с увереност, че старите български колобри са знаели и боравели с Менделеевата таблица далеч преди гениалният руски учен да я структурира и даде на човечеството. Нека не забравяме, че той сам споделя преди смъртта си, че е сънувал подреждането на периодите и след това е довършил систематизацията сам.

  4. Казаното до тук дава следната информация за Джуджетата като химически символи (базови елементи на Живота):

  Всезнайко – вожд на джуджу. Елементът Кислород (О). Той е главният елемент, променящ елементите, без да променя състава им. Затова е Вожд – ръководи и дава светлина (окисляване) на всички. Носи голям фенер.

  Щастливко – Водород (С) – главен поддръжник на живота в природата и животните. Лост.

  Чевръстко – Силиций (Si). Чук.

  Добродушко – Калций (Са). Длето.

  Заедно с Чевръстко: Валентност. Начало на съединенията. Костна система.

  Свенливко – Азот (N).Тесла.

  Сънливко – Желязо (Fe). Хемоглобин. Лопата.

  Мърморко – Литий (Li). Кирка и Малък фенер. Разрушител.

  Принцът – Водород (Н). Универсален елемент на Вселената, един от най-разпространените в цялата вселена. Този, който участва във всички форми на живата материя – кристали, растения, животни и хора.

  Джуджетата, работещи заедно, в комплект – Чевръстко и Добродушко – изразяват символично още един елемент – Алуминий (Al). Това е елементът, благодарение на който съществува литосферата – почвата, материята, дала живот на Зеленото царство.

  Седемте свещени елемента на земята могат да еволюират и са в състояние да дадат лично творчество чрез съединение с небесния елемент (Н). Следствието е 64 (7.8 + 8) елемента, осъществяващи способността на Кристалното царство да възпроизвежда живи същества. Ето затова един джуджу се нарича Щастливко – въглерод (С). Щастието му се състои в раждането на Царствата и съществата в тях. Неговият личен принос е прякото му участие в този процес. Нека си припомним, че той пръв забелязва, че в къщичката има светлина, има присъствие, както присъства във всичко живо самият той – въглеродът.

  5. Отношението Принц – Принцеса (Светлина – Кристал или Небе - Материя) дава знание за символа на Живота на нашата планета – формулата на Живота – ДНК. В символиката на графичните символи на разлагането на светлината виждаме, че нивото Небе или Бог е четирираменно – то съответства на четирите азотни бази: аденин, гуанини, тамин и цитозин. Но на ниво действаща ДНК връзките стават много сложни, затова няма да ги разглеждаме в дълбочина.

  6. Законът за симетрията включва Шесто ниво като основна за всички силициеви кристали, откъдето става ясно, че джуджу Чувръстко полага основите на кристалното царство на най-разпространеният елемент на земята – Si.
  С разкодираното знание установихме категорично, че дванадесет хиляди години преди Д. Менделеев, Колобрите на Танг-Ра са извличали знания за химичните елементи и сътворението от прекрасната българска приказка “Принцеса Снежанка и седемте Джуджета”


  Плащат ми от швейцарското посолство да пропагандирам ПРЯКАТА ДЕМОКРАЦИЯ ! Признавам, че трол-я в тяхна полза с/у 5 франка на пост!
 6. 6 Профил на kaun_meloner
  kaun_meloner
  Рейтинг: 1280 Неутрално

  Ама сте оплескали имената
  "вон Шойнверт" всъщност е "фон Шьонверт", а "Айшензиър" трябва да е "Айхензеер"...

 7. 7 Профил на Мария
  Мария
  Рейтинг: 1506 Весело

  До коментар [#6] от "kaun_meloner":

  Благодаря, тъкмо се опитвах да ги налучкам и мислех да ги търся.

 8. 8 Профил на HAGBARD
  HAGBARD
  Рейтинг: 565 Неутрално

  До коментар [#6] от "kaun_meloner": А и Оберпфлац е всъщност Оберпфалц вероятно. Не бива да се бърза. Особено с новини, които не са от първа необходимост.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK