Социализъм и поп фолк - двете лица на Димитровград във филма "Град на мечти" (видео)

Част от афиша на "Град на мечти"

© Организаторите

Част от афиша на "Град на мечти"Документалният филм "Град на мечти" разглежда двете лица на един български град, който съчетава най-силно социализма от вчера и поп фолка от днес - Димитровград. Лентата ще бъде представен за първи път пред публика на 16 март в рамките на 16-ия международен "София филм фест" на прожекция в Централния военен клуб.


В "Град на мечти" режисьорът Светослав Драганов заедно с оператора Петко Гюлчев се опитват да покажат различните образи, които Димитровград въплъщава - на построения през 50-те години символ на социализма и светлото бъдеще, както и на съвременната капиталистическа мечта и поп фолка.


Монтажът е дело на Петър Гълов, а продуцент на лентата е журналистът и водещ от новинарския екип на "Нова телевизия" Галина Щърбева.
Пред "Дневник" тя сподели, че идеята за филма е била на Светослав Драганов, като започват да я обсъждат още преди 3-4 години. За да открие някои от персонажите, които "Град на мечти" показва, режисьорът прекарва дълго време в града и в продължение на няколко години пътува до там и обратно. Изработката е отнела близо две години. Никой от участвалите в създаването на филма няма общо с Димитровград, "заради което беше интересно градът да бъде видян изцяло от външна гледна точка", допълни журналистката.


"Град на мечти" прави разрез на прехода през погледа на няколко обикновени семейства от града, обявен официално под името Димитровград през 1947 г. в чест на Георги Димитров.


Архивни кадри от свалянето на статуята на Георги Димитров

© Организаторите

Архивни кадри от свалянето на статуята на Георги Димитров


Лентата ни запознава с Бай Петър – бивш бригадирски лидер, и неговия син Серьожа – един от първите опозиционери на комунистическия режим. Двамата не си говорят от години заради непреодолимите си идеологически различия.


Другият образ е на Папо - вокала на една от първите метъл групи по времето на комунизма "Амадеус", който зарязва мечтите си и е принуден да използва музикалния си талант като композира поп фолк песни и клипове, за да издържа семейството си.


Филмът ни запознава и с прохождащата поп фолк певица Симона, която е готова на всичко, за да напише песен и да снима видеоклип с модерна визия. Родителите й са готови да дадат спестяванията си, за да й угодят.


В мазетат на всички се крият техните мечти. Спомените на бай Петър и Папо са заровени там, а мечтите на Симона тръгват от там.


Част от образите във филма "Град на мечти"

© Организаторите

Част от образите във филма "Град на мечти"


В мазето си Бай Петър е направил малък музей с бригадирските си снимки, медали и награди и само там се чувства значим. Папо пък е заровил в подземието си славните моменти на група "Амадеус" - плакати и касетки. Мазето на приятеля на Симона е звукозаписно студио, в което се създават поп фолк парчета.


Минало и настояще, носталгия и лукс съжителстват в два паралелни свята повече от 20 години след демократичните промени – в Бригадирския клуб и поп фолк дискотеката.


"Град на мечти" е филм за мечтите и илюзиите – преди и сега. Това е историята на Димитровград, но също и историята на България, казват още създателите му.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK