Тя пее, танцува и...не съществува

Компютърно генерираният образ на звездата се прожектира на сцената.

© Reuters

Компютърно генерираният образ на звездата се прожектира на сцената.Хацуне Мику се радва на популярност, която би накарала повечето японски поп звезди да позеленеят от завист. Тя има хиляди фенове, стичащи се на концертите й, както и международна слава.


Хацуне никога не пее фалшиво или извън такт, танцува безпогрешно...


В действителност тя изобщо не съществува.
Защото Мику е компютърна анимация, използваща програма за синтезиране на глас, разработена от компанията Crypton Future Media, която позволява на потребителите да си създават собствена музика.


Образът й е дело на компанията, но песните са композирани от феновете й. Най-добрите хитове, изпълнявани и на концертите й, са сглобени от повече от 20 различни почитатели.


В крайна сметка, нали именно феновете най-добре знаят какво обичат феновете.


Всичките 10 хиляди билета за четирите концерта на дигиталната дива в Токио - два в четвъртък и два в петък - бяха разпродадени за няколко часа въпреки цената си от около 60 евро. (анимацията има почитатели и в България)


По време на шоуто изображението на певицата се прожектира на сцената, а хиляди нейни почитатели могат да гледат концерта на екраните на 24 кина.


"Страхотно е, сърцето ми още танцува, сигурно няма да мога да заспя", сподели пред Reuters 21-годишната Юя Офуджи на излизане от единия от концертите.


Друг фен - Хадзуки Коиде, демонстрира любовта си към виртуалната звезда, като се облече като нея.


"Харесвам я от доста време и миналата година пропуснах концерта й, макар да го гледах в кино. Но тази година си казах, че жив или мъртъв трябва да съм тук", казва Коиде.


Хиляди изпълниха залата за четирите концерта на виртуалната певица в Токио.

© Reuters

Хиляди изпълниха залата за четирите концерта на виртуалната певица в Токио.


Концертът, за който се твърди, че ще е вероятно последният на Хацуне Мику, беше предаван също в кина в Шанхай, Хонконг и Тайван. Някои фенове бяха дошли от хиляди километри като Даниел Нол, пристигнал чак от Австралия.


Засега не е известно защо организаторите обявиха концертите като последни, но ако това наистина е така, звездата ще се оттегли на върха на славата си. Някои анкети в Япония я определят като изпълнителката, която гражданите най-много биха искали да видят да пее на церемонията по откриването на олимпиадата в Лондон това лято.


Каквото и да е бъдещето й, за много фенове тя наистина е нещо значимо.


"Тя даде на много хора, които не могат да пеят, глас да изразят чувствата и мислите си", обяснява Нол.


Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK