God is an Astronaut: Не сме религиозни

God is an Astronaut: Не сме религиозни

© superadmusic.com
Когато преди година се заговори за концерт на една от петте най-големи пост-рок групи в света, на мнозина в България това звучеше като научна фантастика. Но ето че концертът на God is an Astronaut на 11 март се състоя пред препълнения клуб Mixtape 5 за радост на растящото пост-рок общество у нас, благодарение на организатрорите ShadowLand Music.


Минути преди концерта разговаряхме с Нилс Кинсела (бас, китари), Джейми Дийн (клавири) и Торстен Кинсела (китари, вокали).

Името ви идва от филма "Нощна порода" на сценариста и режисьор Клайв Баркър. Предполагам, че харесвате "Хелрейзър" на Баркър?
Нилс Кинсела: Обичаме "Хелрейзър"! Когато избрахме името, бяхме безработни, гледахме телевизия късно вечер и си търсехме име. Попаднахме на "Хелрейзър" и едно от чудовищата каза: "God's an Astronaut. Oz is Over the Rainbow, and Midian is where the monsters live" (от англ. "Бог е астронавт, Оз е отвъд дъгата, а в Мадиам живеят чудовищата"). Избрахме си само първата част, защото целият цитат щеше да е твърде дълъг за име на група.


Може би за пост-рок група щеше да е идеален! (бел. ред. Имената на пост-рок групите и песните им са характерни с необичайната си дължина.
Н.К.: Хахаха, да, вярно! Голям фен съм на "Хелрейзър", особено на първия! (шепне) Jesus wept! (от англ. Исус плака!)
Бихте ли направили саундтрак към филма? Как би звучал?
Н.К.: Към "Хелрейзър"?! О, би звучал... адски зловещо!


А вярвате ли в името си?
Н.К.: В името ни няма нищо религиозно. Просто ни харесва, защото е едновременно модерно и древно – астронавтът е нова концепция, Бог – стара. Също така е леко апокалиптично, което ни харесва. Аз лично съм атеист, нямам никакви религиозни вярвания. Групата няма нищо общо с религията. 


Джейми Дийн: А и всеки може да интерпретира името по свой начин – не сме за или против религията.


Ако Бог беше астронавт, кого би избрал – САЩ или СССР?
Н.К.: Когато свирим в Русия, феновете винаги крещят: "Бог е космонавт!" Мисля, че би избрал ирландски астронавт! Мен!


Торстен Кинсела (китари, вокали)

© Дневник

Торстен Кинсела (китари, вокали)


Разбрах, че в предстоящият ви албум ще има вокали?
Торстен Кинсела: Винаги сме имали беквокали, но този път решихме да включим повече от тях и да имат текст. Няма да са по-високо миксирани от досегашните "ууу" и "ааа" във Fragile и Tempus Horizon, няма да се превърнем в група с отчетливи вокали, но ще е допълнителен елемент с лирики. Около 60 процента от песните ще са така. Вокалите са мои. Но със сигурност не се превръщаме в редова група с певец - гласовете са минали през много ефекти. Текстовете няма да са твърде лесноразбираеми, защото не искам песента да е ограничена до това, за което пея. 


Твои ли са текстовете, Торстен?
Т.К.: Да, бях вдъхновен от Джими Маккарти - известен ирландски певец и композитор. Той винаги ми казваше: "Напиши на лист хартия това, което чувстваш, и после се притеснявай за песента!" Впоследствие се опитваме да разделим думите, така че да се впишат в песента. Голяма част от песните са вдъхновени от сънища.


Сънища?
Н.К.: Мокри сънища! (смее се)


Т.К. (смее се): Всъщност сънят беше как лежа на дъното на океана и виждам как слънчевите лъчи пронизваха водата. Беше много реално - усещах водата, можех да вкуся солта, виждах слънцето толкова ясно, че ме заслепяваше. Докато потъвах все по-дълбоко, водата се вълнуваше около мен. Беше много спокойно и исках да опиша това място. Песента се казва Beneath the Ocean.


Приятелката ми също има много странни сънища – в един от тях някаква зла жена се опитва да й забие две големи игли в очите. Така че едно от парчетата се казва The Girl With the Needles (от англ. "Момичето с иглите").


Някои от песните са вдъхновени от тъга и меланхолия. Наскоро почина мой добър приятел и исках да напиша песен за това. Не можех да я довърша, но Джейми ми помогна – неговата леля се очаква да почине до две седмици и чувствата, които той ми описа по телефона, ми помогнаха да завърша песента. Тя е за хората, които сме обичали и са си отишли. Така че има и много тъга в албума.


Как се самоубива човек чрез звезда? (бел. ред. Една от песните на групата се казва Suicide by Star – Самоубийство чрез звезда)
Т.К.: Много е просто: пуснахме парчето на един приятел и докато то свиреше, аз проверявах в Интернет дали наистина Фил Спектор (бел. ред. американски продуцент и композитор, измислил техниката Wall of Sound, "Стена от звук") е убил актрисата Лана Кларксон. Спектор твърди, че я е убил, защото тя е искала да умре. И като чу това, приятелят ми възкликна: Suicide by star! Тоест, че е самоубита от знаменитост.


А какво остава, когато всичко умре (бел. ред. - алюзия към песента When Everything Dies)?
Т.К.: Всичко ще е в руини – дори не руини, тотално опустошение на планетата – в снежна, ядрена буря. Много обичам научна фантастика и тя е вдъхновила голяма част от музиката ни. Като малки непрекъснато гледахме "Стар Трек" и "Междузвездни войни".  


Торстен Кинсела (китари, вокали)

© Дневник

Торстен Кинсела (китари, вокали)


Новите песни по-комерсиални ли са?
Т.К.: Може да се каже. Започнахме с доста по-експериментален звук. Сега използваме много педали за различни ефекти, необикновени бутикови педали, които не можеш да купиш в обикновен магазин. Но музиката все още идва от тук (сочи сърцето си). Просто добавих повече електронни удари.


Барабанистът ни Лойд Хени ни беше напуснал за цяла година и докато той отсъстваше, се наложи да програмирам много електронни удари. Миналия декември Лойд се присъедини отново към групата и беше много интересно да видим как ще се включи. Той всъщност добави своите собствени барабани между електронните удари. 


Откакто Джейми се включи в групата на клавирите, сме изпълнени с нов ентусиазъм. Защото, когато бяхме само трима, наистина беше тежко.


Песента The Last March от предстоящия албум беше написана преди Лойд да си отиде и е много меланхолична, високо експериментална. Напомня ми на Fragile по някакъв начин – има истинска скръб в нея.


Аз пък намирам Fragile за много позитивна и светла песен, не знам защо хората я смятат за толкова депресираща.
Н.К.: Заради освобождаването от емоциите е. Всичко се натрупва, минаваш през него и накрая се освобождаваш.


Т.К.: Да, всеки удар на барабаните беше като облекчение, освобождение. Понякога хората обичат да слушат тъгата на другите, прави ги някак щастливи. А ако си в добро настроение и слушаш Fragile, може да ти повлияе по друг начин. Но мен не ме прави щастлив. Когато я написах, имах усещането, че не се развивам, че се въртя в кръг. Всъщност фактът, че се измъкнах от този кръг и сега съм тук, е едно малко чудо. Преди години ми се искаше да бях имал обикновен живот – колеж, работа – но сега не бих заменил това, което имам за нищо. Стигнахме по-далеч, отколкото някога сме очаквали! Само една стъпка ни дели от това да имаме нормална платена работа за всички в екипа. 


Какво е да имаш близнаци в групата?
Т.К.: Братята винаги се карат, но след две минути всичко е забравено! 


Н.К.: Като малки сме имали страшни кавги – спуквахме се от бой! (смее се)


Т.К.: Важно е, защото сме на една и съща вълна. Важно е да знаеш, че това ядро го има, че каквото и да се случи, брат ти е до теб. Но за мен и Джейми е като брат и когато Лойд се върна... от години не съм бил толкова щастлив! Когато той ни напусна, беше силна загуба за мен. Сега нещата са точно така, както съм си мечтал. Всъщност истинската причина толкова добре да се разбираме, е, че бащите на всички ни са музиканти. Имаме страхотна подкрепа от тях и това е причината да сме толкова реалистични – ние израснахме със знанието за музикалния бизнес.


Ирландия вдъхновява ли ви по някакъв начин?
Д.Д.: От естетична гледна точка, разбира се.


Н.К.: Мисля, че сме по-вдъхновени, когато я напуснем! (смее се) Тя е един много малък свят, остров е! Не е като в Европа – да можеш да си вдигнеш багажа и да отидеш другаде. Доста по-изолирани сме.


Имате ли много фенове в родината си?


Т.К.: Хората не знаят кои сме в Ирландия – идея си нямат! Мислят си, че сме някакви деца на мултимилионери, които са решили да си направят група и да се правят на известни. А всъщност ние сме пъртиноразбивачите за малките ирландски групи.


And So I Watch You From Afar са ирландци, те се справят добре.
T.K.: Да, но те са от Северна Ирландия, която е част от Обединеното кралство. Северноирландската сцена е много жизнена. И там музикантите наистина се подкрепят едно други, за разлика от тези в Република Ирландия. Радвам се, че момчетата се справят толкова добре. Ирландия е остров в края на краищата и те я представляват точно толкова, колкото и ние.


Какво мислите за опитите да се ограничи Интернет като SOPA и ACTA?
Н.К.: Истината е, че хората извършват кражби открай време. Не само феновете, които свалят музика, дори ние сме виновни. Имаме нужда от много скъп музикален софтуер, но ако никой не купува музиката ни, ние сме принудени да го сваляме нелегално. Има нужда от някакъв контрол, но контролът, който те се опитват да наложат, никога няма да проработи. Хората ще продължат да свалят музика тъй или иначе. Всичко това идва от Вашингтон и е директно свързано с техния бизнес.


Т.К.: Интернет стана част от нашата култура. С години сме свикнали да сваляме филми и музика и сега казвате, че не можем? Прекалено рязко е. По-разумно е да се въведе някаква такса от доставчика или от различните издатели. 


Н.К.: Имаме собствен лейбъл и в началото пиратство беше около 98%. През последните три години нивото на пиратство намаля и сега сме на около 80%. Почти сме достигнали момента, в който можем да плащаме на всички в екипа. Което е тъжно. Би трябвало да можем да се издържаме от музиката! Затова и трябва да свирим на живо с надеждата да продадем продуктите си. От друга страна – добре, че трябва да пътуваме, за да се издържаме, защото какво друго би ни изкарало от къщи на другия край на света?  Родом от Република Ирландия, God is an Astronaut бива официално сформирана през 2002 г. от двамата братя-близнаци Нилс и Торстен Кинсела. Барабанистът Лойд Хeни се присъединява към групата в средата на 2004 г.


През 2002 г. издават дебютния си албум The End of the Beginning. Въпреки че първоначално е замислен като сбогуване с музикалния бизнес, албумът набира скорост от човек на човек по Интернет, докато и двата видео сингъла от албума The End of the Beginning и From Dust to the Beyond не започват да се въртят в ефира на MTV2 Европа. 


През януари 2005 г. вторият им албум All Is Violent, All Is Bright излиза на пазара.


Той е много по-добро въплъщение на динамичния им жив звук - хибрид между живите инструменти и електронните звуци. Албумът става известен на световно ниво и се пуска често и по радиото. Противоречивият видео клип на Fragile също е излъчен по MTV2 Европа.


Far From Refuge, третият им албум, излиза през 2007 г. Групата си печели славата на една от най-интересните на територията на Ирландия - от една страна заради ярката си визуална концепция по време на концерти, от друга - заради широкия диапазон на звука си. 


В началото на 2008 г. God is an Astronaut организират първото си турне в САЩ. Въпреки че турнето е успешно, цялото им оборудване е откраднато след последното им шоу в Ню Йорк. Но групата се оказва устойчива и сплотена и издава четвърти студиен албум God is an Astronaut в края на 2008 г.


Последният им албум Age of the Fifth Sun излезе преди 2 години. Европейските им турнета често са напълно разпродадени и са фактор при по-нататъшното им утвърждаване като една от групите в класацията за топ 90 на световните групи според Last FM.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK