"София Филм Фест" поиска по-голяма субсидия от Министерство на културата

"София Филм Фест" поиска по-голяма субсидия от Министерство на културата

© siff.bgДиректорът на "София Филм Фест" Стефан Китанов обяви, че апелира за по-голяма финансова подкрепа от страна на Министерство на културата в България, тъй като през последните няколко години инстиуцията отделя по 15 хил. лв. като целева субсидия за форума.


От Министерство на културата изпратиха официално съобщение по повод на обвинението, че дават малко пари за филмовия фестивал, в което твърдят, че средствата, предоставени само от държавата, са на стойност 161 хил. лв.


"Липсва адекватно отношение на българските институции към "София Филм Фест", заяви Китанов на пресконференцията и допълни, че е необходимо по-дейно участие от страна на Министерството на културата под формата на "съорганизаторство", давайки примери с големи филмови фестивали в други европейски страни, каквито са филмовите форуми в Сараево, Варшава и Берлин. Двете основни разлики между тези фестивали и организирания в София, по думите му, са между техните бюджети и начина на участие на държавата. 
Варшавският филмов фестивал получавал 100 хил. евро като целева субсидия от министерството на културата в страната. 160 хил. евро идвали от Полския филмов институт, допълни Китанов на пресконференция, състояла се днес, 15 март, на тема "Стратегия за филмовата индустрия: Нови възможности". Заместник-министърът на културата Митко Тодоров не присъства заради здравословни проблеми, каза Китанов.


Той обяви, че "София Филм Фест" 2012 струва 750 хил. лв. Специализираното 9-о издание на панела за кино професионалисти "София Мийтингс", който е част от фестивала, струва още 500 хил. лв.


Средствата, които фестивалът получава от Министерство на културата като целева субсидия са 15 хил. лв. и обикновено идват на много късен етап за организацията на такъв голям форум, който през 2012 г. посреща над 300 международни гости и е с най-богатата си филмова програма досега, допълни още директорът на събитието. Той заяви, че Националният филмов център дава отделно още близо 150 хил. лв.


"В медиите се получава информация как Министерството на културата подкрепя (това е терминът, когато идва от Министерството на културата) този фестивал със 170 000 лева. Това не е точно така. Този фестивал се подкрепя от Националния филмов център със съответните средства и точно с 15 000 лева целево финансиране от Министерството на културата. Тези неща не трябва да се смесват, защото така не се прави по света".


В официалния отговор на институцията се напомня, че "Изпълнителна агенция "Национален филмов център" (ИА "НФЦ") е юридическо лице на бюджетна издръжка към Министерство на културата и осъществява държавната културна политика в областта на киното.  Отпуснатата от Министерство на културата чрез ИА "НФЦ" субсидия за 16-ия "София филм фест" и 9-ото издание на "София Мийтингс" възлиза на 146 000 лв. Министерството на културата отпусна и допълнителна целева подкрепа за фестивала от 15 000 лв., което общо прави 161 000 лв." 


В съобщението се казва още: " Използваният от г-н Китанов пример с бюджета на сходен фестивал от ранга на нашия, но провеждан във Варшава, Полша, е не особено подходящ. Полша е страна с население близо 6 пъти повече от това на България. "


Пресцентърът на институцията допълва, че "София Филм Фест" получава 26 процента от всички средства, отделени от държавата за промоция (това е законовата основа, на базата на която се финансира фестивала по Закона за филмовата индустрия - бел. мин.).


В края на пресконференцията Диана Андреева от Обсерватория по икономика и култура обяви, че миналата седмица осем филмови организации са изпратили писмо до Министерството на културата с искане целевата субсидия за София филм фест да бъде увеличена от 15 000 на 100 000 лева. По думите на Андреева отговор от ведомството засега няма.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (4)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Мазен чех
  Мазен чех
  Рейтинг: 624 Неутрално

  Закривай!

  икономист - неграмотник с диплома
 2. 2 Профил на baba_zozolana
  baba_zozolana
  Рейтинг: 893 Неутрално

  Айдеее сега вече и Обсерватория по икономика и култура, защото институтите, центровете, фондациите, инкубаторите, НПО-тата не стигат... facepalm!

  I used to walk into a room full of people and wonder if they liked me... Now I look around and wonder if I like them.
 3. 3 Профил на jojin
  jojin
  Рейтинг: 572 Весело

  Поредният напън на крадливия "кино-социализъм" и неговия най-абсурден символ с претенциозното табелка, зад която няма нищо- "София Филм Фест"....

 4. 4 Профил на vandim
  vandim
  Рейтинг: 8 Неутрално

  София Филм Фест е нещо прекрасно и трябва да се радваме, че го има. Защо винаги трябва да мърморим? Опомнете се!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK