В търсене на българското яйце "Фаберже"

Паола Минекова и нейното яйце "Colourful World"

© Паола Минекова

Паола Минекова и нейното яйце "Colourful World"Преди броени дни приключи "търсенето" на уникатите, част от благотворителното събитие The Faberge Big Egg Hunt. Над 200 гигантски яйца от фибро-стъкло бяха "скрити" в центъра на Лондон. Декорацията на всяко едно от тях е дело на водещи художници и дизайнери, един от които е българската художничка Паола Минеков.


Забележителните артинсталации бяха разпръснати из 12 централни зони на английската столица с цел набиране на средства за организациите в подкрепа на децата в риск Action for Children и за спасяване на азиатските слонове Elephant Family. Търсенето на ослепителните яйца се случи в 40-те дни преди Великден. Всяко от тях бе с уникален код, който можеше да бъде изпратен като SMS и по този начин да се наберат средства за благотворителните дружества. Един от всички включили се ще получи възможността да спечели диамантеното яйце на прословутия ювелир на стойност 100 000 лири.


Яйцето на талантливата ни сънародничка носи името "Colourful World" или на български – Пъстър свят. Нарисувано е като пъзел на карта на света, в ярки тонове, съпоставяйки детинската невинност и комплексната геополитическа реалност.
Вдъхновението си за визията му Паола обяснява като комбинация между подсъзнателното си усещане за нещата и реалния свят. Влияние върху работата ѝ оказва и семейството - майката на младата художничка е преподавател по изкуство и дизайн, а баща ѝ – известният скулптор и Директор на Художествената гимназия в София – Иван Минеков. Освен The Big Egg Hunt, друго събитие, в което тя ще вложи таланта си, е съвместна изложба с баща ѝ през есента в галерията на Българското посолство в Южен Кенсингтън.


В експозиция с оригиналното име The Grand Eggstravaganza, между 3 и 9 април, за пръв и последен път могат да бъдат видяни заедно всички неповторими произведения на изкуството в зоната на Ковънт Гардън. Грандиозното търсене се бори за счупване на Гинес рекорд за най-много включили се участници. Българското яйце "Фаберже" може да бъде закупено на дарителски търг.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK