Откъс от романа "Чест" на Елиф Шафак

Елиф Шафак по време на гостуването си в София

© Анелия Николова

Елиф Шафак по време на гостуването си в София
Всеки уикенд "Дневник" публикува откъс от актуална книга. Настоящият е от романа "Чест" на известната турска писателка Елиф Шафак, която гостува в България по повод издаването на книгата от "Егмонт". Романът разказва за две близначки, разделени като малки и живеещи коренно различен живот съответно в Лондон и Истанбул. Съдбите им отново се пресичат, но не без цената на жестоко убийство. Част от действието преминава в София и Видин.


По бузите ми се стичат сълзи. Удрям се по лицето. Не помага. Скубя се. С една ръка, после с двете. По-силно. Още по-силно. Усещам как кожата поддава и косата се отскубва. И през цялото време издавам звук като псе, скимтящо на улицата. Блъснала ме е кола, която после е отпрашила. Костите ми са счупени. Кефи ме е прегазил.
Изправям се на крака. Вие ми се свят. Усещането за адреналин, което познавах така добре, се връща: Гняв. Мислех, че съм го оставил край пътя. Преди две години го сложих в чувал, завързах го здраво и го зарязах като нежелано куче. Обещах си да прекарам остатъка от живота си като опитвам – ако не друго, поне да опитвам, да съм по-добър човек. Но толкова с опитите. Намери ме отново. Следил ме е, надушил е пътя и се е върнал у дома. И ето го пак при мен – старото ми приятелче Господин Гняв. Верен както винаги.


Смъквам плаката с Худини и го накъсвам на парчета. Събарям на земята чаршафа, одеялото и възглавницата. Изритвам стените, удрям, блъскам по тях, удрям си глава.


Светлини. Стъпки. Суматоха. В килията влиза някой.


– Какво, по дяволите, става тук?


Нахълтват и други. Бутат ме на пода и ми държат главата надолу. Включват осветлението. Прекалено много светлина. Очите ме болят. Кой се е надвесил над мен, надзирателят Андрю Маклафлин ли? Какво търси тук? Нощна смяна? Тоя тип си обича работата.


Сноват, проверяват пулса на Кефи. Намират спринцовката. Виждат бележката. Един започва да я чете на глас. Мамка му. Отскубвам се. Не го очакват. Скачам на крака. Още преди да са се усетили, грабвам бележката.


– Ей... – възкликва един млад надзирател, сякаш съм го измамил на игра и се е вкиснал.


Напред пристъпва надзирателят Андрю.


– Дай ми това.


– Мое си е.


– Нищо не е твое, тъпанар такъв. Дай ми го веднага!


Гледаме се. Мигът най-после е настъпил. Той може да ми покаже колко ме мрази. А аз мога да му покажа, че чувствата са взаимни. Край на преструвките. Край на неискрените опити да сме по-добри, отколкото сме. Ние сме такива, каквито сме. Пъхам бележката в устата си.


– О, и през ум да не ти минава – казва надзирателят Андрю. – Май си гледал твърде много филми, а?


Започвам да дъвча. Бавно. Нямам закъде да бързам. Всички са се вторачили в мен.


– Ще съжаляваш, Алекс. Давам ти последна възможност да отървеш кожата. Престани!


Дъвча-дъвча-дъвча. И през ум не ми е минавало, че хартията е с вкус на тебешир. Питам се дали Кефи ме вижда. След като умрем, дали душите ни напускат тялото веднага и се понасят към небето като балони с топъл въздух? Или стоят още малко тук? Дали душата на майка ми се е позабавила и е видяла как издърпвам ножа, който я наръга?


Гълтам бележката.


Първият удар нацелва брадичката ми. Изобщо не го очаквам. Зъбите ми изтракват доста силно. Надзирателят Андрю знае къде да удря. Не като клетия Кефи. Другите надзиратели извръщат очи. Не одобряват, виждам го. Имат жени, деца. Добри граждани. Искат вечер да заспиват спокойно. Никой не иска да си цапа ръцете с кръв. Но не се опитват и да го спрат. Защото с насилниците е така. Никой не им казва "Стига!". Затова насилниците са това, което са. Знам, защото и аз бях и още съм един от тях.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (20)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на sheineman
  sheineman
  Рейтинг: 434 Неутрално

  стига с тези нео-османски щуротии. азиатски сериали- сега и азиатски книги. свърши се чудесната западно- европейска литература нали? бойко василев от панорама ги върши едни такива...той налага меинстрийма 100% као промотира тези автори. или орхан памук, или тази или някой изкукал левичар- това ли е всичко?

 2. 2 Профил на 4itatel
  4itatel
  Рейтинг: 463 Неутрално
 3. 3 Профил на ARRI
  ARRI
  Рейтинг: 1341 Весело

  До коментар [#1] от "sheineman":

  Стига реви бре. Каката е борец с/у потурано-ислямистите........т е вече от нашия отбор.

  Плащат ми от швейцарското посолство да пропагандирам ПРЯКАТА ДЕМОКРАЦИЯ ! Признавам, че трол-я в тяхна полза с/у 5 франка на пост!
 4. 4 Профил на HAGBARD
  HAGBARD
  Рейтинг: 541 Неутрално

  Ако това е темпото на целия роман, четенето ще прилича на джогинг.

 5. 5 Профил на at.kaan
  at.kaan
  Рейтинг: 594 Неутрално

  Ревнив мъж нападна приятелката си в Корноул, Англия, и й избоде очите, за да не може да гледа повече към други мъже, съобщи британският вестник "Телеграф"
  [quote#1:"sheineman"]свърши се чудесната западно- европейска литература нали? [/quote]

  Западно-европейския морал запада!
  Не само .... ами ако не искате сериали - кеф ти продукции на холивуд, като не четете "азиятски" книги, четете вашите си за обири, кражби, изнасилвания, бандитизъм ...

  http://youtu.be/yPsUxLLeV1E
 6. 6 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  Прочетох го. Не ми хареса.

  Не цъфтиш ли като цвете, гниеш като бурен.
 7. 7 Профил на sheineman
  sheineman
  Рейтинг: 434 Неутрално

  "Западно-европейския морал запада!"

  не мисля че запада, но е пред прага на реална само-оценка за ставащото по света. досега някак си този фокус ни бягаше. ега рзбрахме че не сме сами с нашите прияятели янките и интимни врагове русите разходи се в книжарниците по европа и ще видиш какво четене пада. копуват се книги, други се превеждат. ние и нашата литература и хуманистика също вървим напред макар и доста тихо. скоро ми донесоха последната книга на валери стефанов за дебелянов- градинарят си отива в 10.34. невероятна ерудиция и интелект на световни ниво лъха от тази книга!

 8. 8 Профил на sheineman
  sheineman
  Рейтинг: 434 Неутрално

  купувам а не копувам. за извинение моля!

 9. 9 Профил на mitkobomb
  mitkobomb
  Рейтинг: 488 Неутрално

  Аман от туркиш сапунлар !!

 10. 10 Профил на NWO
  NWO
  Рейтинг: 754 Неутрално

  ей мат'ряла се чуди накъде да фане от брейн-уош вече...
  от една страна соростутската "медия" и пробутва реднек религията от друга азиатската селящина, шото трябва да победи новиот световен ред - мат'ряла се чуди кво става, щото нищо не става от него... робско племе!

  http://www.blitz.bg/news/article/118884
 11. 11 Профил на dragalevski
  dragalevski
  Рейтинг: 441 Неутрално

  До коментар [#1] от "sheineman":

  Не разбирам на какво основание пишеш тези глупости или е плод на просто невежество от твоя страна. Прочети "Любов" или "Копелето на Истанбул" от същата тази авторка и тогава се изказвай по темата. Защото иначе е крайно несериозно. Тази жена е невероятен космополит и няма нищо общо с изкривените ти представи за османизъм.

 12. 12 Профил на sheineman
  sheineman
  Рейтинг: 434 Неутрално

  До коментар [#11] от "dragalevski":

  като хуманист цъм чел доста неща от нея както и от други автори. може и поради превода, но ми се стръват неща без субстанции. въпрос на интерпретации. просто изразявам мнение което не е задължително да съвпада с вашето. иначе би било комформизъм, нали? анадъмн?

 13. 13 Профил на инж.Бъчваров , Казанлък
  инж.Бъчваров , Казанлък
  Рейтинг: 488 Неутрално

  Напълно Ви разбирам Приятели , които критикувате Този текст, все пак Тази Турска писателка не се казва Ф. Достоевски , както и произведението и не се казва "Бесове" или поне "Престъпление и наказание". Но за едно "Нещо" бих прочел Тази книга до краят и : интересува ме механизмът по ,който може да превърне в една "демократична" Държава, един "гражданин" /дори и с присъда/ ,от Човек с гарантирани по Конституцията на Република Турция Граждански права , в "поданик", без елементарни граждански права...Като Судент, още през 80-те години на миналият Век, познавах Кюрски студенти , които ми разазваха страшни "неща" за Турската "съдебна система" и "затворите"им , както и за "демократичната" Военна хунта, която ỳправляваше тогава ....Както изглежда , и Ние май макар и полека, вървим по турският авторитарен път на развитие, опакован в "православна обвивка"....Така , че добре е според Мен, да подготвим Нашите деца от сега , за стресът им, при срещата им /сблъсъкът им/ с Нашата Национална Правоохранителна и Правосъдна системи, след като пораснат,...,за да нямат напразни надежди и илюзии ,...,за "Демокрация"....

 14. 14 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2376 Неутрално

  До коментар [#5] от "kom.at":


  [quote#5:"kom.at"]Ревнив мъж нападна приятелката си в Корноул, Англия, и й избоде очите, за да не може да гледа повече към други мъже,[/quote]

  Този ревнив мъж най-вероятно е от твоята религиозна общност, характеризираща се със здрав морал и запазени семейни ценности които се подържат с препоръчваните от корана наказания за прегрешилите жени като избождане на очите и отрязване на носа и случай като този не е нещо необичайно.

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 15. 15 Профил на at.kaan
  at.kaan
  Рейтинг: 594 Весело

  До коментар [#14] от "Julian Mall":
  ХАХАХА.... МУХАХАХА ..."Този ревнив мъж най-вероятно е от твоята религиозна общност, характеризираща се със здрав морал и запазени семейни ценности ..."

  Провери първо материала - със снимки е! Такива като тебе НАЙ-ВЕРОЯТНО сте промити мозъци!

  http://youtu.be/yPsUxLLeV1E
 16. 16 Профил на Мария
  Мария
  Рейтинг: 1411 Неутрално

  Не познавам Елиф Шафак и след като прочетох този откъс, никак нямам чувството, че съм пропуснала нещо ценно. Жалко, защото първоначалната ми нагласа ми беше различна.

 17. 17 Профил на Pavleta Pavlova
  Pavleta Pavlova
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Елиф Шафак ме впечатли с романа си "Любов", нейните произведения са адресирани към читателите с пробудено съзнание, и за широката аудитория в същото време.Всеки сам намира дълбочината на мъдростта, според степента на себеразвитие.Всяко нейно произведение е изстрадана истина...

  Времето е пари
 18. 18 Профил на unutulmaz
  unutulmaz
  Рейтинг: 8 Неутрално

  до
  sheineman какви са тези просташки изрази , хуманист била какъв хуманист кви пет лева..това е само за ценители!!! и пак какво плуеш Турция,а? Нека,нека затова турция е много ПО и винаги ще бъде много широко казано и във всички измерения, намери си друго място където да си избиваш комплексите! Само може да мечтаеш за Турция, затова пенсионерите тук умират от глад което е адски тъжно а там се чудят къде да ходятт на поччивка, затова бг загива със всеки изминал ден, затова младото бяга на вън ... зато бг сериали не се гледат аааА? защо българската литература не се чете,нима младите са чували за нея?.. аз се срамувам от сънародници като вас , ние всички сме граждани на света,това което го правите е жалко, елемнтарни сте дребни характери такива мога да ви плуя 24 ччавса не е там въпроса БЪЛГАРИН МУ КАЖИ ... тъниш в мизерия хуманист бил душата ти е празна ЕЙ!!!!

 19. 19 Профил на unutulmaz
  unutulmaz
  Рейтинг: 8 Неутрално

  нямате основание, да говорите така, дори да си високо образован сте празни!! Елиф Шафак в своите романи успява да се докосне до читателя, разбира се че не можем всички да бъдем на едно мнение но ти се налагаш! Е не си права, всъщност всичко това е напразно дори не очаквам да ме разбереш книгите и са само за ценители.. а и човек който се е развил до толкова колкото твърдиш не би пренебрегвал успеха на другите ... чети си там вестник 24 часа и се радвай на кражбите разбра ли ме ? грозна работа бе хора, ПОМИЯЯЯЯЯЯЯЯЯЯЯЯ
  До коментар [#7] от "sheineman":

 20. 20 Профил на red.mary
  red.mary
  Рейтинг: 519 Разстроено

  Може да не се харесва за всички, но е добър автор и книгите й са силни. Ние нямаме съвременен автор на такова ниво, казвам го със съжаление. Може би само Русков е изключение. За жени - писателки пък да не говорим.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK