Откъс от новия сборник на Калин Терзийски "Ной дава последни указания на животните"

Калин Терзийски

© Николина Костова-Богданова

Калин Терзийски
На фокус в рубриката "Четиво" е новият сборник на Калин Терзийски "Ной дава последни указания на животните". Книгата излиза под знака на издателство "Сиела", а хонорарът на автора и продажбите отиват за лечението 20-годишния Пламен Войников, страдащ от рядка болест на кръвта, която изисква ежеседмични кръвоприливания. Това е пореден сборник с разкази за писателя след "13 парчета от счупено време", "Сурови мисли със странен сос", "Има ли кой да ви обича", "Любовта на 35-годишната жена".

"Ной дава последни указания"


Минавах през един малък и полудив софийски квартал, в който по случайност (всичко в живота ми е куп от случайности) живея вече тридесет и три години. Вървейки към дома си, забелязах малък павилион, на който беше изписана табела с шарени букви. Все едно я беше писал папагал, страдащ от шизофрения. Странно.
На табелата пишеше: "Зоомагазин". Не бях виждал нито табелата, нито зоомагазина никога преди, а беше само на двеста метра от дома ми. Не изглеждаше да е съвсем нов, а пък и беше толкова странен и ярък, че би го видял дори слепец в безлунна нощ. Затова се спрях и го загледах учудено. Изведнъж в главата ми се роди бърза като електрически ток мисъл. Да казвам, че е била бърза като електрически ток, е безсмислица, защото мислите ни, така или иначе, са електрически ток.


Обхванат и въодушевен от мисълта, аз се запътих към мъничкия и появил се от въздуха и от разровените плочи на тротоара зоомагазин. Влязох, пооправих косата си, пригладих смачканото си кадифено яке, прокашлях се и попитах:


– Случайно да ви се намират говеда от прочутата шортхорнска месна порода? Ще взема две. Мъжко и женско.


– Какво дали ни се намира...? – небрежно гледаше в някакъв вестник продавачката.


– Говеда от прочутата месна шортхорнска порода. Две... мъжко и женско – повторих по-ясно.


Продавачката вдигна очи и ме гледа около половин минута мълчаливо и по лицето є не можеше да се разбере дали в мозъка є има мисли или чувства. След това тя задейства мускулите на лицето си, мозъкът є създаде някаква бледа мисъл и тя каза:


– Ха! Дали чувам правилно? Говеда ли казахте?... Господине, ние не сме кравеферма! – наперено и подозрително каза тя.


– Е! – прокашлях се, усещайки, че не ме приемат дружелюбно и трябва да тръгна по-отдалече. – Е... ако кравите не са част от фауната, тоест, как да се изразя... и говедото е зоон, тоест – животно... Нали знаете, че зоо- е част от думи, които са свързани с животните. Ето – зоология – наука за животните – смутено замърморих.


– Вие на интересен ли ми се правите? – още по-наперено и проклето ме изгледа продавачката. – Аз съм учила зоология – там се говори за размножаването на зайците. Абе, вие или сте луд, или си правите много глупава шега... на неправилното място... нещо май’а? – завъртя неопределено пръст до слепоочието си тя.


– Ами... не, но си казах, че ако видя някъде място, където продават животни, ще си купя...


– Какво... Какво ще си купиш? – повиши доста стряскащо и премина на ти продавачката.


– Е... исках, тоест, мислех, че мога да си купя животни, а в момента ми трябва двойка шортхорнски говеда – месна порода... Видях надписа "Зоомагазин" и реших, че продавате животни... Но ако съм сгрешил, то... – заизвинявах се жалко и ми стана срамно.


– Ами, глупако, не виждаш ли с очите си, че продаваме животни. Купи си хамстер, гупа, скалария, молинезия... не, молинезии не сме получавали. Имаме суха и полусуха котешка храна. Имаме аксесоари.


Корицата на новата книга

© Издателство "Сиела"

Корицата на новата книга


– О, аксесоари – плеснах с ръце аз. – Явно имам пропуски в знанията... това не са ли африкански насекомоядни? Дайте ми двойка аксесоари! – бях развълнуван.


– Вие... Ти какво си мислиш? Че ще ме впечатлиш с глупости – измуча глухо продавачката. – Ние сме най-зареденият зоомагазин в града. Никак не ми харесва начинът, по който си правиш глупавите шеги... или може би си идиот? А? Нещо не разбирам... – и тя седна с ококорени очи.


– Не. Нямах желание да се стига до такива крайности, не съм лош човек и нямам лоши намерения. Исках да си купя чифт говеда от прочутата шортхорнска месна порода. Четох за тези животни в една енциклопедия и много ми се прищя... Дори съм приготвил вкъщи кашон с талаш, за да има къде да спят. Шегувам се... Действително ми трябват.


– Ти се разкарай оттука, защото ще викна полиция! – облещи се продавачката.


– Ами... да, щом нямате крава... а нали... да, всъщност вие ми казахте, че все пак продавате животни... Случайно да ви се намира антилопа кана? Знаете... много едри антилопи, с мляко, което надминава по масленост два пъти кравето... да, може би и повече пъти, не помня – промърморих аз.


– Ти изрод ли си, или искаш да извикам полицията – изпръска със слюнка лицето ми продавачката. И изглеждаше много ядосана, което ми подсказа, че и с антилопата също правя някаква грешка, без да зная каква. Действително – нищо не разбирах. Намирах се в зоомагазин, в който нямаше никакъв избор на животни, крещяха ми и искаха да извикат полиция, а от това, което бях чел, знаех, че полиция се вика, когато е извършено престъпление.


– Добре, вижте... сигурно сте затруднени по отношение на бозайниците... – започнах тихо и спокойно аз. Чувал съм, че така трябва да започнеш наново разговор с човек, който е започнал да пръска от гняв слюнка в лицето ти.


– Не ми говори, мръснико! – посегна с нокти към очите ми продавачката, но се спря и ме загледа – неподвижна и озъбена, явно искаше само да ме уплаши.


– Мога ли да приключа този малко напрегнат разговор, за който се извинявам... наистина се чувствам виновен...Усещам, че ви огорчавам с нещо, макар че ми е трудно да схвана с какво...


– Идиот! – раздвижи се продавачката, но явно не знаеше какви движения точно да направи.


– ... Та бих ли могъл – продължих кротко аз – да получа дузина трипанозоми, от тези, които предизвикват сънна болест... напоследък не спя добре... само това и си тръгвам.


– Мръсник гаден... гаден мръснико – запищя продавачката и аз се уплаших. Стори ми се, че ще получи мозъчен кръвоизлив, така почервеня. Тя беше младо и доста красиво момиче с руса коса и сини очи, но сега изглеждаше страшно. Дори бръкнах в джоба си за валериановите капки, които винаги нося за всеки случай.


– Гаден долен мръснико – крещеше продавачката, – аз се претрепвам от работа в тая гадна дупка, за да идват ненормални, сбъркани, олигофрени без капка мозък при мене и да ми говорят глупости... а аз да получавам двеста лева... За какво стигат двеста лева?


– Ами мисля, че стигат за шестстотин бълхи от вида Пулекс иританс... или евентуално – докато говорех, тя силно ме зашлеви – за двойка кукумявки – избърсах кръвта от носа си.


– Заради такива като тебе ще загине светът... Да! – обхвана с ръце красивата си глава продавачката. – Заради такива като тебе!


– Е, това не е вярно – измънках, – има и доста други причини.


– Като тебе – едва дишаше продавачката – такива...


– Добре, нека да се успокоим и да говорим човешки – казах, – имам списък с животни, които търся и трябва да намеря, и то спешно. Вие продавате животни. А аз бързам. Вече съм съвсем сериозен, нямам време... Струва ми се, че съм на подходящото място...


– Не, подходящото място за тебе е лудницата...


– Така – извадих от джоба си листчето със списъка, – трябват ми освен вече споменатите от мен животни, които явно нямате в наличност, но се надявам да доставите в скоро време... значи... трябват ми двойка комодски варани, един отровен гущер желатие, вирус на едрата шарка, мъжко нанду и женски тигър. Това е... и всичката ви храна за животни, с която разполагате. Ако нямате нищо против, ще ви платя в злато, защото нямам от книжните пари. Надявам се, че теглото на всяко едно от животните в злато ще е разумна цена...


– Махни се! – тихо и някак безнадеждно промърмори продавачката. – Просто се махни.


– Ух... явно днес нищо няма да свърша... а време няма, време определено няма... – вече бях доста потиснат и доста тревожен. – Ето, за всеки случай, визитната ми картичка, ако поне нещо от списъка, който ви оставям, се появи, обадете ми се... Много моля... Важно е. Нямам време!


И тръгнах към вратата, поглаждайки брадата си, както правя, когато съм уплашен и разочарован. А зад гърба ми продавачката се изсмя грубо, съвсем безмилостно.


– Идиот... и името му е идиотско като него. Представете си, моля ви се, да се казваш Ной... Ха! Казва се Ной!


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (54)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Добрия войник Швейк
  Добрия войник Швейк
  Рейтинг: 1004 Неутрално

  аз ли съм не съм в ред или модерните български автори въобще нямат представа какво правят? защото съм попрочел доста книжки, ценени през годините и не виждам някой да се опитва да надгражда културно...

  Fast überall wo es Glück gibt, gibt es Freude am Unsinn. ~Friedrich Nietzsche
 2. 2 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 3978 Неутрално

  Живеещ от 33 години в полудив софийски квартал екземпляр,обсебен от натрапливостта да е библейския Ной,обзавел се и с визитки с това име,търси двойки животни,за да е в крак с библейската история,досажда на продавачка в зоомагазин....
  По скоро прилича на история на заболяване в психиатрично досие,отколкото смислена идея за проза.

 3. 3 Профил на izabell
  izabell
  Рейтинг: 1304 Неутрално

  Не искам да се заяждам с автора,ама като почнат Големи батковци да си фантазират ..нямам думи.Първо не умеят,второ не напасват думи"папагал страдащ от шизофрения"

 4. 4 Профил на Мария
  Мария
  Рейтинг: 1452 Неутрално

  ((

  ”За мен България си остана един вечен мираж. В който и свят да съм, винаги ще я нося като ранена птица в сърцето си." (Никола Манев)
 5. 5 Профил на 5149mich
  5149mich
  Рейтинг: 1061 Неутрално

  Кайо е психиатър по професия и няма как това да не си личи от редовете му.
  За тези на които не им харесва, ами не четете.
  Пишете!
  Да ви видим.

 6. 6 Профил на tatkoruso
  tatkoruso
  Рейтинг: 374 Неутрално

  Да отдадем дължимото на автора/ писател е русизъм/ и все пак имам чувството че, отнякъде надзърта добродушната,ухилена физиономия на добрия войник. То, плагиатството де, не е голям грях, прости господи на автора, той ни мисли за съвсем неуки.

 7. 7 Профил на aron25
  aron25
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  С представянето на сборника с разкази "Ной дава последни указания на животните" Калин Терзийски открива дискусия за дарителството.
  Срещата ще бъде на 12 април от 19 ч. в галерия "Снежана", съобщиха издателите от "Сиела".
  Авторският хонорар и печалбата от това издание се даряват за лечението на 20-годишния Пламен Войков, който боледува от Таласемия майор – нелечима кръвна болест, при която животът може да се поддържа само с ежеседмични кръвопреливания.
  Книгата "Ной дава последни указания на животните" ще помогне именно за това.

 8. 8 Профил на Митев
  Митев
  Рейтинг: 1236 Неутрално

  Изключително посредствен автор е Терзийски. Мисля че тези, които намират нещо в него са чели много малко преди това, и то предимно глупости, за да са така възторжени и впечатлени. Освен това ми е много странна агресивността, с която го бранят от тези, които не го харесваме. Спокойно, господа и дами, никой няма да ви го открадне!

 9. 9 Профил на Polusa
  Polusa
  Рейтинг: 583 Неутрално

  Калине, трябваше да и кажеш, че си носител на награда по литература от Брюксел, ЕС, за да нея измъчваш, кой си?

  Истина, Енергия и Мотивация на Сила, която Градим за България, не е Материя и не е Емоция!
 10. 10 Профил на Каишков - Либерален мислител
  Каишков - Либерален мислител
  Рейтинг: 740 Неутрално

  [quote#5:"5149mich"]Кайо е психиатър по професия и няма как това да не си личи от редовете му. [/quote]
  Писането изглежда лесно - редиш думи и си мислиш, че казваш нещо. Все едно да редиш ноти и да чакаш да се получи удачна мелодия. С музикантите се получава, с психиатрите - в повечето случай не.

 11. 11 Профил на Heart of Lothian
  Heart of Lothian
  Рейтинг: 481 Неутрално

  Браво на Калин Терзийски, много хубав разказ!

  vick.eu
 12. 12 Профил на Handy
  Handy
  Рейтинг: 762 Неутрално

  Ей, да не ви даде да прочетете нещо човек. Първосигналната, почти най-естествена реакция на всеки е да плюе. Когато някой се опита да разчупи ежедневието от новини за сгазени, убити или корумпирани, веднага трябва да му бъде показано мястото - ти не ставаш (ти си плагиат, ти си наивен, ти си пораснал фантасмагор - с две думи, ако не си и ти сгазен, убит или корумпиран, не ставаш). Няма никога позитивни коментари. Само страхливо защитаващи от масата плюене, или пък някои вътрешни - приятелски. Ужас.

 13. 13 Профил на Karla Hanneman
  Karla Hanneman
  Рейтинг: 950 Весело

  До коментар [#5] от "5149mich":

  Кайо е психопат преди да стане психиатър. И не , не пише неща , които си е въобразил , това е наистина автобиографично - той така си се държи и в реалният живот.

  п.п. Ако го срещнете и не ви се влиза във вербална или физическа схватка - избягвайте го

  Виолетовите боклуци са по-големи боклуци от червените боклуци , на които служат! Гъз е тяхното знаме!
 14. 14 Профил на Handy
  Handy
  Рейтинг: 762 Неутрално

  Сега бих се възползвал да кажа успех на автора, историята ми стана интересна. Освен това казвам браво, защото в България е трудно да ти кажат "браво".

 15. 15 Профил на Mayhem
  Mayhem
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Туууу прочетох го...... с доста усилия..... глупоч на глупочта.

  - Защо СерГей говори толкова бавно ? - Защото превежда от руски !
 16. 16 Профил на izabell
  izabell
  Рейтинг: 1304 Неутрално

  До коментар [#12] от "Handy":Кво мънкаш, Калин е от родоските рицари,няма нищо общо с нас

 17. 17 Профил на aramissss
  aramissss
  Рейтинг: 479 Неутрално

  ..Тоя Калинчо го рекламират повече от хапчетата против пърдене по ТиВитата....Аре нема нужда..

 18. 18 Профил на aramissss
  aramissss
  Рейтинг: 479 Неутрално

  ....тоя е от ентелектуланото котило на Славито...Плитък,не става...
  Да е жив и здрав,за да го осъзнае....

 19. 19 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 3978 Неутрално

  Част от биографията му в Уикипедия:
  "...записва медицина в Висшия медицински институт - София, където завършва през 1996, след което специализира психиатрия до 2000. По това време работи и като дърводелец, анкетьор, санитар и МЕДИЦИНСКА СЕСТРА !?!?!...
  ....Включен в сборници „НЕДЯЛКО ЯДЕ ЛАЙНА В НДК" !!!!!!!, съст. Мартин Карбовски, София 2000...."

  Както се казва,Дай Боже всекиму такова CV.

 20. 20 Профил на radioham
  radioham
  Рейтинг: 479 Неутрално

  Този човек авторът на тези глупости си търси боя и Бога ми някъде ще попадне на майстора си -заслужено!

 21. 21 Профил на Karla Hanneman
  Karla Hanneman
  Рейтинг: 950 Весело

  До коментар [#20] от "radioham":

  Попадал е , не му пречи. Той е интелектуален мазохист-стълпник , боят го "извисява" , помогнете му да израсте

  Виолетовите боклуци са по-големи боклуци от червените боклуци , на които служат! Гъз е тяхното знаме!
 22. 22 Профил на о. Павел
  о. Павел
  Рейтинг: 531 Неутрално


  В следващия разказ Кайо отива в централата на "Атака" и упорито иска да пусне молба за членство в ДПС. Писъците му се чуват в Банкя. Дотърчава или по-скоро дохвърчава батманът Боко Т. и го спасява от дъжда удари, които се сипят върху него. За благодарност, ме го е отървал, той прави Кайо пазач на гладните си от седмица овчаркски кучета. Следва продължение, ако има оцелели.......
  .
  Възкресение -
  http://archiman.livejournal.com/

  Прочетете:http://www.veren.org/product.php?b=3922
 23. 23 Профил на Tademan
  Tademan
  Рейтинг: 793 Неутрално

  Добро е. "Магазин за домашни любимци" ще е много по правилно от "Зоомагазин".

 24. 24 Профил на Весо
  Весо
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Идейно.
  А някои тук се давят в собствената си злоба като продавачка в магазин.

 25. 25 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2841 Разстроено

  на мен ми харесват разказите му

 26. 26 Профил на Трудно е да бъдеш бг
  Трудно е да бъдеш бг
  Рейтинг: 467 Неутрално

  Друго, написано от този... не съч чел, обаче това откъсче е некадърно.

 27. 27
  Трудно е да бъдеш бг
  Рейтинг: 467 Неутрално

  Коментарът е скрит от модераторите, защото съдържа вулгарни, нецензурни квалификации, лични нападки, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на други коментиращи и лица, цитирани в публикациите. Ако въпреки това желаете да го видите, натиснете тук.

 28. 28 Профил на iSiktir
  iSiktir
  Рейтинг: 531 Неутрално

  "....Да казвам, че е била бърза като електрически ток, е безсмислица, защото мислите ни, така или иначе, са електрически ток........"

  Човека поне знае, че си пише безсмислици, не е малко.
  Опитал се е една малка идея да я разтегне до безкрайност, използвайки един и същ досаден елемент за разтягане, при което нишката на търпение се къса.

  Путин - враг номер 1 на тутраканската селищна система
 29. 29 Профил на iSiktir
  iSiktir
  Рейтинг: 531 Неутрално

  Тоя не е зле да се пипне по главата с фазомера да види дали текат мисли...

  Путин - враг номер 1 на тутраканската селищна система
 30. 30 Профил на navy
  navy
  Рейтинг: 838 Неутрално

  Опитах се да чета предишни книги от него ,ама не се получава!
  Нещо не е наред или с него ,или с мен!
  Нещо като записки на алкохолика-психиатър.
  Сега като гледам си мисля дали не се е върнал отново към употребата .....?
  Чудя се дали не е много грубо ,ама хайде изпращане.

  Шлосер от ВМЕИ "Ленин" ТМММ - 8-ми разряд
 31. 31 Профил на Трудно е да бъдеш бг
  Трудно е да бъдеш бг
  Рейтинг: 467 Неутрално

  До коментар [#12] от "Handy": Не бе, човек, просто от 20 години не съм чел нищо свястно, написано от българин. То Любен Дилов - син ли не беше, то този малоумник ли, пък за един екземпляр - Калин Руменов се казва - имам сериозни опасения, че си яде лайната, след като ги изсере. Имам предвид във вид на "книга". Иначе в мрежата е пълно, само да знаеш как да търсиш.

 32. 32 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1419 Любопитно

  Ъъъъ...???
  Аз ли не мога да схвана идеята на автора или просто такава - няма?

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 33. 33 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1419 Неутрално

  Чете ми се някакъв смислена и качествена съвременна българска книга. Някой да ми препоръча такава?

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 34. 34 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1419 Любопитно

  [quote#19:"messia"]МЕДИЦИНСКА СЕСТРА !?!?!...[/quote]

  На запад е напълно нормална професия "мъж - медицинска сестра". Не знам защо в България това се приема с пренебрежение и присмех.

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 35. 35 Профил на Dehumanizer
  Dehumanizer
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  До коментар [#33] от "VеnRus 2008":

  Опитваш се да откриеш "дървено желязо". Хем качествена, хем съвременна и българска. Сложна работа. И аз бих бил доволен да прочета такава.

  «Высокоэффективная экономика при отсутствии реальных политических и гражданских свобод - хрустальная российская мечта.»
 36. 36 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1419 Любопитно

  До коментар [#35] от "Dehumanizer":

  В читанката има много български съвременни автори, ама така и не намерих нито една, дето да ми допадне. Или звучат идиотски, или от тях лъха такова отчаяние, че само след прочетени 10-15 страници ми иде да си метна въжето на шията.

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 37. 37 Профил на Dehumanizer
  Dehumanizer
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  До коментар [#36] от "VеnRus 2008":

  То лошото е, че и в книжарницата да влезеш е същото. А там са най-новите, все пак. Щото в "Читанката" не слагат нови книги, май преди да минат 2-3 години от издаването им.

  «Высокоэффективная экономика при отсутствии реальных политических и гражданских свобод - хрустальная российская мечта.»
 38. 38 Профил на СДС
  СДС
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  И тръгнах към вратата, поглаждайки брадата си...
  .............
  И аз така, ако носех брада щях да я погладя.
  "Алкохол" беше добро попадение.

  nemo malus felix, minime corruptor.
 39. 39 Профил на 077888888888
  077888888888
  Рейтинг: 598 Весело

  С риск да обидя многоуважаемите колеги МИТЕВ И Е2Е4 ще кажа, че харесвам доста от нещата на г-н Терзийски.

  Разбира се "По вкус и по цвет, товарищи нет"

  Благодаря Ви.

  Да изгоним паплачта ГРОБ и спасим Родината.
 40. 40 Профил на deacon
  deacon
  Рейтинг: 373 Весело

  До коментар [#31] от "e2e4":

  Прочети "Физика на тъгата".

 41. 41 Профил на Stewie
  Stewie
  Рейтинг: 878 Любопитно

  До коментар [#40] от "deacon":

  Физика на тъгата е наистина велика книга нещо свежо и значимо в досадно сивият пейзаж на съвременното българско изкуство НО за съжаление една лястовица пролет не прави...относно терзийски нищо повече от поредният шумно рекламиран медиен продукт !!!

 42. 42 Профил на Митев
  Митев
  Рейтинг: 1236 Неутрално

  До коментар [#39] от "07":

  Няма повод да се чувствам обиден. Познавам хора, които го харесват и дори са от приближените му, но се държат така, сякаш с Терзийски започва и свършва не само литературата, но и света. На мен това ми действа най-отблъскващо, а не това, че му харесват творбите, които той издава със стахановски темпове

 43. 43 Профил на omniam
  omniam
  Рейтинг: 688 Неутрално

  Само последните реплики на продавачката ме впечатлиха, но в крайна сметка не ми остана желанието да си купа книгата и да я прочета цялата. А бях чела преди много добър коментар на Калин Терзийски в DW.
  И все пак - всеки има предпочитания, аз ви поздравявам за тази рубрика - много е полезно така да се запознаваме с модерни автори.

 44. 44 Профил на Sergey Yordanov
  Sergey Yordanov
  Рейтинг: 531 Неутрално

  Към автора на статията.
  Калине братле,ме се опитвай да пишеш за аудитория чийто идоли са Азис и Софка.Теб биха те разбрали навсякъде където има нормални хора.Но в държава в която министъра на културата кани покойници на концерт теб няма да те разберат,както не те разбра и продавачката в зоомагазина.Какво да се прави нашата България в момента е като този магазин,със правителство като тази продавачка,Хем имаме всичко ,хем животните са на изчезване и това което се търси го няма.Иначе браво за статията,типично българско ежедневие

 45. 45 Профил на kinder
  kinder
  Рейтинг: 217 Любопитно

  За първи път чета нещо от автора /към коментар 6 - "автор" също не е българска дума / и то ме накара да се усмихна - различно и правокиращо. Благодаря на автора и на Дневник за този освежаващ момент!

 46. 46 Профил на Karla Hanneman
  Karla Hanneman
  Рейтинг: 950 Весело

  Вчера бяха скрили рекламата на този тип , но явно е приятел с някой от шефовете , иначе няма обяснение за връщането и на първа страница.

  Колкото повече ни го пробутвате - толкова по-малко хора ще се излъжат да си купят безумията му , някой може и да прочете откъса

  Виолетовите боклуци са по-големи боклуци от червените боклуци , на които служат! Гъз е тяхното знаме!
 47. 47 Профил на 077888888888
  077888888888
  Рейтинг: 598 Весело


  До коментар [#42] от "Митев":

  ...но се държат така, сякаш с Терзийски започва и свършва не само литературата, но и света.....

  Не, г-н Митев, аз не съм от хората, които биха славославили харесван от мен автор. Простичко казах, че харесвам много негови работи.
  Напр. великият Дикенс е мой фаворит, но това не ми пречи да не харесвам Студеният дом.

  до Карла Ла вей

  Г-це/жо, епитета Тип не ми харесва.

  Поздрави

  Да изгоним паплачта ГРОБ и спасим Родината.
 48. 48 Профил на lim
  lim
  Рейтинг: 375 Неутрално

  Това нещо (авторът), се възбужда от крясъци и писъци по собствената му особа. А вие му ги давате в иобилие. За такива само тишина.

 49. 49 Профил на lot49
  lot49
  Рейтинг: 583 Неутрално
 50. 50 Профил на Трезвен
  Трезвен
  Рейтинг: 1316 Весело

  Дневник имат невероятното умение да представят ужасно скодоумни драскачи и да очакват аплодисменти. Модерната ни българска култура като цяло е пълна с такива мастурбатори, а когато публиката им покаже гръб, тогава тя става кривата и недооценяща.

  А българският читател се е доказал като достатъчно компетентен в разделянето на житото от плявата. Той даже очаква съвсем малко за да бъде благодарен.

  Голям български автор, роден преди между 1944 и 1989 няма, няма и да се появи. Скоро ще започнат да изникват (а те вече никнат) бъдещите ни литератори и тогава ще има на какво да ръкопляскаме.

  Но не и тая мацаница.

 51. 51 Профил на Митев
  Митев
  Рейтинг: 1236 Весело

  До коментар [#50] от "Трезвен":

  Колега, не знам - може би в годините, които сте посочили наистина да не се е родил голям автор, но ще ви подсетя, че през 65-та се е родил един гений...

 52. 52 Профил на Friedrich Nietzsche
  Friedrich Nietzsche
  Рейтинг: 426 Неутрално

  До коментар [#6] от "tatkoruso":

  Да, иначе Калин Т. ( не актуалния Врачански ) пише и не толкова комерсиални неща " Алкохол"-а и "Лудостта" за които Браво.
  А за възможността да дадеш мнение за книга само от прочетени две страници имам силни съмнения, ама силни.....

 53. 53 Профил на Вишински
  Вишински
  Рейтинг: 522 Неутрално

  До коментар [#7] от "aron25":

  Да се събират пари за такова неща е благородно, но не бива каузата да служи като идулгенция на посредствеността. Да си кажем "не ми харесва, но ще си купя книгата, че така правя добро дело". В такъв случай, не е ли по-добре да се посочи някаква банкова сметка, където всеки да превежда колкото прецени, вместо да се минава през задължителното посредничество на някаква книга?

  Прочетох откъса. По-точно е, силно се насилих да го прочета. Изобщо не ми хареса, дори ни най-малко. Дали това е най-добрия, най-интересен откъс от тази книга? Ако е така, не искам да чета подобни книги.

  По-горе # 28 го е казал чудесно: "
  [quote#28:"iSiktir"]Опитал се е една малка идея да я разтегне до безкрайност, използвайки един и същ досаден елемент за разтягане, при което нишката на търпение се къса.[/quote]


  Няма какво повече да се добави.

 54. 54 Профил на mdrina
  mdrina
  Рейтинг: 5 Неутрално

  Щом ви се чете качествена съвременна българска проза, четете Милен Русков, Теодора Димова, Георги Господинов. Стига сте мрънкали, че качествена и съвременна е оксиморон. Звучите като пенсионери, които оплакват доброто старо време.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK