Девет истории, променили света, в който живеем

Девет истории, променили света, в който живеем

© Associated PressИсториите са могъщо нещо, особено когато са разказани добре. Спомнете си колко пъти сте се разплаквали от текст на песен, колко пъти сте променяли живота си заради нещо прочетено и ще се убедите, че в това има не малка доза истина.


Джонатан Готшал преживява подобно нещо, слушайки най-обикновена кънтри песен, докато пътува в колата си. В нея се пее за това как малкото момиче на татко един ден напуска дома и макар песента да не е нищо особено, както самият той признава, го кара да отбие от пътя и да си поплаче неутешимо заради мисълта за неговата собствена малка дъщеря и деня, в който тя вече пораснала ще отлети от "гнездото".


Преживяното го кара да се задълбае и да потърси други подобни силни истории, които не просто са накарали някого да се усмихне или да поплаче, а са променили света, в който днес живеем. Така се ражда и книгата му Storytelling Animal: How Stories Make Us Human, a пред Huffington Post той споделя девет от историите, събрани в нея.


Ейбрахам Линкълн

© Associated Press

Ейбрахам Линкълн


"Чичо Томовата колиба" на Хариет Бичър Стоу
Когато в средата на Гражданската война Ейбрахам Линкълн срещнал Хариет Бичър Стоу, той казал: "Значи вие сте малката жена, която написа книгата, която създаде тази голяма война." Линкълн, разбира се, малко е преувеличил в комплимента си, но историците са съгласни, че "Чичо Томовата колиба" (1852 г.) оказва изключително влияние върху американската култура към този момент, възпламенявайки страсти, които спомагат за вдигането на една от най-ужасните войни в историята.
Нещо повече, "Чичо Томовата колиба" се отразява на международното мнение по важни начини. Творбата е най-добре продаваната книга на 19 век и успехът й отвъд океана спомага за това британците, чиито икономически интереси са на юг, да останат неутрални. Ако британците бяха се включили във войната, Югът можеше и да победи, пише авторът."Човек на клана" на Томас Диксън-младши
През 1901 г. баптистки проповедник от Северна Каролина на име Томас Диксън преживява тежко театрална адаптация на "Чичо Томовата колиба". Разгневен от портрета на живота на юг допреди войната, представен в пиесата, той решава да напише опровержение. 


През 1905 г. той публикува романа, възхваляващ Kу-Клукс-Клан (ККК), озаглавен "Човек на клана", който режисьорът Дейвид Уорк Грифит адаптира в епичния и епично успешен филм "Раждането на една нация" (1915).


"Невидимата империя" на ККК се оформя през 1866 г., но около началото на 70-те години вече почти не съществува. Изобразените във филма по книгата героични членове на клана, които се борят с дивите и невъздържани чернокожи, спомага за възобновяването на ККК. Към средата на 20-те години на миналия век редиците на клана са заляти от десетки хиляди нови членове и Югът попада отново под техния терор.


Адолф Хитлер

© Associated Press

Адолф Хитлер

"Риенци" на Едуард Булуър-Литън
През 1835 Едуард Булуър-Литън пише книгата "Риенци" за героичния римски трибун на име Кола ди Риенци. Младият тогава композитор Рихард Вагнер се влюбва в творбата и я адаптира в голяма опера със същото заглавие (1842). 


През 1906 г. от евтините места в залата тийнейджър фанатик на тема опера гледа как "Риенци" на Вагнер се разгръща на сцената с гръм и трясък на сцената. След това въодушевеното момче обикаля улиците посред нощ с часове, усещайки, че "Риенци" му е показал неговата собствена съдба: Да изведе германския народ "от крепостничеството до висините на свободата".


В десетилията, последвали този спектакъл, Адолф Хитлер често говори за видението си от "Риенци", като веднъж казва на свой приятел: "Тогава започна всичко", като под "всичко" се има предвид процеса, превърнал от обикновено момче във Фюрер.


Девет истории, променили света, в който живеем

© Дневник


"Атлас изправи рамене" на Айн Ранд
Книгата на Айн Ранд "Атлас изправи рамене" от 1957 г. оглави класация след анкета на Бибилиотеката на конгреса в САЩ за най-влиятелния роман на 20 век. Творбата, продадена в милиони копия, разпространява философията на упорит анти-колективизъм в американската култура, вдъхновява Чаената партия в Щатите, прави възхода на политици като Рон Пол възможен, повлиява над политиката на Федералния резерв (бившият му председател му Алан Грийнспан се смята за съмишленик на Ранд и определя ултракапиталистическото послание в "Атлас изправи рамене" за "изключително точно") и продължава да служи, както биографът на Ранд Дженифър Бърнс казва, като последния изходен наркотик на американската десница.


"Илиада" на Омир
Според Плутарх Александър Велики спял с две неща под възглавницата си: нож и "Илиада" на Омир, смятайки второто като идеалното преносимо съкровище на цялата военна сила и познание. Александър се надявал да остане в историята като новия Ахил - герой, който да скрие всички останали под сянката си.


Историците твърдят, че "Илиада" изостря жаждата на Александър за безсмъртна слава и задвижва неговите военни пътешествия до различни точки на земята. В роман на Самюел Ричардсън от 1753 г. един от героите казва нещо, с което много от модерните историци биха се съгласили, а именно, че Александър не би бил толкова луд, колкото е бил, ако не беше Омир.


Статуя на Александър Велики

© null, Associated Press

Статуя на Александър Велики


"Страданията на младия Вертер" на Йохан Волфганг фон Гьоте
През 1774 г. Йохан Волфганг фон Гьоте издава "Страданията на младия Вертер", в който се разказва за нещастно влюбен млад мъж, който се самоубива.


Емоционалният международен бестселър създава епидемия от "Ефекта Вертер", при който млади мъже покорно започват да копират маниерите, поведението и облеклото на главния герой.


Мнозина гледат на страданията като силна морална подкрепа в полза на самоубийството, като романът става известен с това, че вдъхновява бум на подраженченски самоубийства, заради което "Ефектът Вертер" става и термин в модерната психология, свързан със самоубийствата, предизвикани от желание за подражание.


Съвременните учени смятат, че броят на самоубийствата вероятно е изкуствено завишен или преувеличен, но самият Гьоте явно е бил достатъчно обезпокоен, за да добави през 1775 г. стих към оригиналната поема. На финала духът на Вертер казва: "Бъди човек и не ме следвай."


Снимка от музея на Чарлз Дикенс в бившия му дом в Лондон.

© Finbarr O'reilly, Reuters

Снимка от музея на Чарлз Дикенс в бившия му дом в Лондон.


"Коледна песен" на Чарлс Дикенс
Безкрайните и всевъзможни адаптации на романа на Чарлс Дикенс от 1843 г. до голяма степен са отговорни и за начина, по който днес се празнува Коледа по света. 


В "Човекът, изобретил Коледа" от 2008 г. Лес Стандифорд отбелязва, че преди Дикенс да напише историята си, Коледа е бил сравнително малък празник, който се е зачитал много по-малко от Великден. Дикенс издига силно културния профил на празника и дава началото на традиции като пуйка за коледната вечеря и като цяло оформя празничния дух за благотворителност и добро настроение.


В зависимост от гледната точка можем или да благодарим на Дикенс или да се съгласим с Кристофър Хичинс, който обвинява Дикенс за "зловещото наследство, което представлява модерната версия на Коледа".


Девет истории, променили света, в който живеем

© Цветелина Николаева


Библията
Разбира се, че "Библията" не може да бъде пропусната, но нейното влияние е трудно измеримо. Историите, предадени под формата на свещени митове, са променили света по много начини и са вдъхновили много други религии.


Религията е върховен пример за господството на историите над човешкото съзнание. Героите в свещените истории не зачитат границата между измисленото и реалността и имат огромно влияние. Основавайки се на казаното в свещените истории вярващите определят и действията в живота си: как се хранят, кога правят секс, кога прощават и кога предизвикват война в името на всичко свято.


Сериалът "Уил и Грейс"
През последните две десетилетия американското отношение спрямо хомосексуалността драстично се либерализира. Социалните учени отдават най-големите заслуги за това на ситкома "Уил и Грейс".


Най-силният определящ фактор за отношенията на хетеросексуалните спрямо хомосексуалните не е политически или религиозен, а дали хетеросексуалните имат гей членове в семейството си или приятели. И те съвсем не е нужно да са реални.


Отнасяме се към измислените герои като към истински хора. Оформяме мнението си за тях, които разширяваме в обобщения за цели групи. В продължение на почти петнайсет години десетки милиони американци се смеят с "Уил и Грейс" в праймтайма, като опознават, харесват и се сближават с героите му.


Изненадващо е, но е истина, че герои от телевизионни поредици като "Уил и Грейс", Ellen, Six Feet Under и Modern Family са направили повече за промяната на положението на хомосексуалните, отколкото директните политически действия като паради и протести, казва още Готшал.Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (68)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на monique
  monique
  Рейтинг: 636 Любопитно

  Когато още бях малка и не можех да чета, мама ми четеше "Чичо Томовата колиба" помня какви емоции предизвикваше у мен, без да съм разбирала голяма част от посланието ѝ.

  Всички ние сме затворници, но едни килии имат прозороци, а други - не...
 2. 2 Профил на Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Рейтинг: 1086 Неутрално

  Хората са впечатлителни и силно се влияят от други хора, идеи и постъпки. Затова преди да напише нещо човек трябва хубаво да си помисли дали няма да предизвика края на света

  Няма шики-мики.
 3. 3 Профил на 3аНиЗа
  3аНиЗа
  Рейтинг: 1948 Неутрално

  Похвално за КНИГИТЕ... и много, много други!

  Коментиране на анализираното, вече...
 4. 4 Профил на Quo Vadis
  Quo Vadis
  Рейтинг: 793 Неутрално

  А защо е забравен "Капитала" на Карл Маркс !?

  "Сериалът "Уил и Грейс" " - АМЕРИКАНСКИ РАБОТИ " -този сериал е изменил отношението към гейството ,а Далас е разрушил соц блока -този сериал забравиха .

  Светът не е САЩ !!

  Кога Европа ще стане НЕЗАВИСИМА ? (от американската политика )Кога европейските "независимите и свободни" медии ще станат действително свободни ?
 5. 5 Профил на amnesia_
  amnesia_
  Рейтинг: 479 Неутрално

  Хубава статия, само не мога да се съглася с последното за сериала "Уил и Грейс". той си е жива пропаганда.

  I never dreamed about success. I worked for it. – Estee Lauder
 6. 6 Профил на Alexx
  Alexx
  Рейтинг: 479 Неутрално

  До коментар [#5] от "amnesia_":

  Истината е, че американците много се влияят от Холивуд и обичат да се вживяват в сериалите. Някои просто са видели възможност (и пари) чрез това да прокарат темата за хомосексуалистите и какво по-печелившо като ги представят в положителна светлина.

 7. 7 Профил на kaun_meloner
  kaun_meloner
  Рейтинг: 1211 Неутрално

  Вътре сте вкарали един пасаж от неква друга статия - енергийната ефективност може би някак се вписва в наследството на А. Ранд
  Инак бравос за статията, ама тъй става винаги - ХъфПост взеха ОПулицъра и всички хукнаха да ги четат, юруш на маслините

 8. 8 Профил на anonimen
  anonimen
  Рейтинг: 583 Неутрално

  Слава Богу, че има има филми като Birth of A Nation, които показват ИСТИНСКАТА история, преди тя да бъде изкривена. Даже президентът Уилсън, историк по образование, е похвалил филма тогава.

  Опитах се да чета "Атлас изправи рамене" едно време и това може би е една от най-тъпите книги писани някога. Дървена философия, отразяваща духа на времето тогава, и пълна писателска некадърност. Но да, тази книга ни донесе сегашната криза, така че е повлияла наистина много!

  Иначе класацията е американска и няма нищо общо с наистина стойностните идеи.

 9. 9 Профил на Едно_Българче
  Едно_Българче
  Рейтинг: 583 Любопитно

  Много хубава статия, а книги като "Чичо Томовата колиба",промениха доста мирогледа ми като дете...дано поне част от новото поколение чете подобни незабравими творби

  Fortuna favet fortibus!
 10. 10 Профил на danailov
  danailov
  Рейтинг: 1002 Неутрално

  Всъщност, мисля, че книгите, променили света и човешката история са много повече. Една голяма част от тях са довели до развитие на науката, технологиите и медицината, а друга до промяна на традициите и отношенията. Всичко е въпрос на виждане и личен избор.

 11. 11 Профил на anonimen
  anonimen
  Рейтинг: 583 Неутрално

  Пояснение към мнението ми горе. "Атлас изправи рамене" е допринесла за днешната криза чрез Грийнспан, който е бил от кръга на Ранд и е споделял нейните наивни рационалистки възгледи.

 12. 12 Профил на stonedridah1
  stonedridah1
  Рейтинг: 479 Неутрално

  уи ар ол ливин ин Америка

  Ти за мен си Мики Маус!
 13. 13 Профил на plamena_genova
  plamena_genova
  Рейтинг: 374 Неутрално

  Сериалът "Уил и Грейс"?!?!?!?!?

  Дневник, заглавието ви е заблуждаващо - това са историите, които са повлияли на обществото в САЩ.
  9 Stories That Changed The World - това е нормално да излезе в САЩ, когато авторът е американец, но да се преведе буквално заглавието на български е просто смешно.
  Да не говорим, че до заглавия като Библията и "Илиада" се посочва сериал?!?!?!
  За средностатистическия българин, част от тези заглавия не значат нищо и това е напълно нормално.
  От друга страна, това е просто едно мнение - на Джонатан Готшал.
  Ако обичате, недейте да генерализирате по този начин - ние сме в Европа, а не в САЩ

 14. 14 Профил на СДС
  СДС
  Рейтинг: 1323 Весело

  "Атлас изправи рамене" на Айн Ранд
  ...........
  Издадена през 1957г., книгата се появява в България едва 2009г. 52г. тази най-влиятелна книга е ревностно държана вън от обсега на българския читател, може би защото "романът е антиутопия, разказваща как в целия свят, както и в САЩ, където се развива действието, идват на власт социалистически правителства. Започва целенасочено преследване на едрия (а след това и на дребния) бизнес, последвано от постепенно унищожаване на свободния пазар, който отстъпва позициите си на плановата икономика, страната постепенно потъва в хаос."
  Айн Ранд се казва всъщност Алиса Зиновьевна Розенбаум, руска еврейка:
  "От този ден Ранд храни дълбока неприязън към комунистите - чувство, което присъства във всички нейни творби. Тогава тя e принудена да изгори своя дневник с критики и размишления за революцията."
  Иначе по линия на Израел е ясна:
  „Арабската култура е една от най-слабо развитите. Те са типични номади. Тяхната култура е примитивна и изпитват чувство на неприязън към Израел, защото това е единствената връзка със съвременната технология и цивилизация на техния континент. Когато един срещу друг се изправят цивилизованият човек и дивакът, вие подкрепяте цивилизования човек, независимо кой е той.”
  Бравос, сега пък взе, че ме заинтригува, явно ще попълня тази празнота в образованието си.

  nemo malus felix, minime corruptor.
 15. 15 Профил на onufrij
  onufrij
  Рейтинг: 636 Неутрално

  Виждане на някаъв човек. Стотина други биха посочили по 10 други книги, без да има дори застъпване на едно заглавие.
  Също значими книги. Нам предвид вкусове.

 16. 16 Профил на anonimen
  anonimen
  Рейтинг: 583 Неутрално

  До коментар [#13] от "plamena_genova":

  Американците са големи идиоти. Те дори не съзнават, че страната им е продукт на европейските идеи. Те сигурно си мислят че Европа е бивша американска колония.

 17. 17 Профил на Thoth
  Thoth
  Рейтинг: 583 Неутрално

  "Героите в свещените истории не зачитат границата между измисленото и реалността и имат огромно влияние."

  Не героите, а четящите книгата! DIFFERENCE!

  “Religion is regarded by the common people as true, by the wise as false, and by the rulers as useful.” - Seneca
 18. 18 Профил на gl
  gl
  Рейтинг: 426 Любопитно
 19. 19 Профил на princess_x
  princess_x
  Рейтинг: 1766 Неутрално

  [quote#8:"anonimen"]Слава Богу, че има има филми като Birth of A Nation, които показват ИСТИНСКАТА история, преди тя да бъде изкривена. Даже президентът Уилсън, историк по образование, е похвалил филма тогава.[/quote]

  И коя е тази 'ИСТИНСКА' история - расисткото представяне на афро-американците или възвеличаването на Ку Клукс Клан?

 20. 20 Профил на princess_x
  princess_x
  Рейтинг: 1766 Неутрално

  До коментар [#13] от "plamena_genova":

  Напълно права сте!

 21. 21 Профил на anonimen
  anonimen
  Рейтинг: 583 Неутрално

  До коментар [#19] от "princess_x":

  Двете.

 22. 22 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1367 Весело

  [quote#18:"gl"]A "Винету"? [/quote]


  Темата е за книги, които са променили света. А "Винету" е променил само България.

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 23. 23 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1367 Любопитно

  [quote#19:"princess_x"]И коя е тази 'ИСТИНСКА' история - расисткото представяне на афро-американците или възвеличаването на Ку Клукс Клан? [/quote]

  Ами, защо не гледате филма първо и след това да си направите заключенията? Той показва нещата безпристрастно точно такива, каквито са били. Ку-клукс-клан не се появява просто така, заради ирационалната омраза на белите към негрите, а е провокиран от безкрайните и непоносими безчинства на новоосвободените негри по онова време. Които се оказа, че просто не знаят какво да правят със свободата си и го удрят на мързел, алкохол, кражби и нападения срещу белите хора и изнасилвания на бели жени.

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 24. 24 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1367 Любопитно

  А "Чичо томовата колиба" на мен ми се стори невероятно блудкава, елементарна, наивна и инфантилна книга. Все още се чудя как може да се харесва дотолкова, че да промени нещо.

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 25. 25 Профил на ZeroOne
  ZeroOne
  Рейтинг: 583 Неутрално

  "Чичо Томовата колиба"???А защо не и "Колибката на Ленин"?И двете заедно с "Разкази за Георги Димитров" бяха навремето в списъка със задължителни за прочит книги през лятната ваканция(в първи или втори клас)

  ZeroOne
 26. 26 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1271 Неутрално

  До коментар [#4] от "USSR":

  Тиквеник, нали разбираш, че става въпрос за положителни промени, а не за абнормни фантазни шизоидни съновидения вкарали милиони в гробовете, а оцелелите в системен недоимък безвременно или не?

 27. 27 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1271 Неутрално

  До коментар [#16] от "anonimen":

  Когато, човек е роден от комуноиди, той остава такъв завинаги, носейки генетичната си увреденост през поколенията.

  Преди да седнеш пред копчетата с букви върху тях, помисли върху горното.

 28. 28 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1271 Неутрално

  До коментар [#13] от "plamena_genova":

  То това е очевидно, затова колкото и голям да е златният резерв на хората с интелектуални възможности, обикалянето в кръг, води до системен световъртеж и загубие им.

  Доказано е не веднъж.

 29. 29 Профил на Quo Vadis
  Quo Vadis
  Рейтинг: 793 Весело

  До коментар [#26] от "convince":

  Ти си голяма заблудена оФць, но тъй е то , когато си хранен от американско ГМО пълно с л .....а .
  Абе ти не разбираш ли че става въпросче че те зарибяват /ти си си зарибен и без т "аквиз статии , но какво да се прави ,толкова акъл ...../ какво считат америкашките за "важно" то и това и на теб ти го набиват в чугунената картуна за важно ,а ти като си зарибен с ГМО ,НЕ ТИ ВЛИЗА В ГЛАВАТА !" ТИ СИ ЕДИН КОНСУМАТОР И НИЩО ПОВЕЧЕ /ей да не се мислиш за някой много умен ,а "/


  Виж заглавието :

  "Девет истории, променили света, в който живеем"

  И няма никъде положителни или отрицателни промени ,нали умнико " .
  Свърших с теб , КАТО СЕ НАУЧИШ ДА ДИСКУТИРАШ обади се !/"/

  Кога Европа ще стане НЕЗАВИСИМА ? (от американската политика )Кога европейските "независимите и свободни" медии ще станат действително свободни ?
 30. 30 Профил на Мария
  Мария
  Рейтинг: 1431 Любопитно

  Е, как да не ме заинтересува книга, вдъхновила Чаеното парти? "Първо опознай, а после критикувай." Този пропуск трябва да се навакса.

  Ако зависеше от мен, бих поставила "Страданията на младия Вертер" в списък на непрепоръчителни книги, и не само защото е определен нескопосано като "емоционален международен бестселър".
  Много повече ме впечатляваха страданията на чичо Том и мис Ева - не съм ревлива, ама на тази книга плачех с глас.

 31. 31 Профил на PavelCZ
  PavelCZ
  Рейтинг: 1955 Неутрално

  Има други книги, повлияли много по-фундаментално Света - например Свещените Писания на различните религии - те са оформили нашето светоусещане, мироглед, морал, независимо дали сме вярващи или не.
  Цялата философия има много по-голямо значение от който и да е роман, защото поставя основите, за да може изобщо да се напише роман.
  Рационалните природни науки, съответно книгите, които им са посветени, са променили невероятно много, защото стоят в основата на материалното ни битие, а то също до голяма степен определя или видоизменя светоусещането ни.
  Така че статията е смехотворна.

  E PLVRIBVS VNVM
 32. 32 Профил на anonimen
  anonimen
  Рейтинг: 583 Неутрално

  До коментар [#27] от "convince":

  А когато човек е с промит мозък... той просто е с промит мозък.

 33. 33 Профил на princess_x
  princess_x
  Рейтинг: 1766 Неутрално

  До коментар [#32] от "anonimen":

  Добре ще е да се запознаете малко с писанията на Н.Чомски, за да научите нещо относно промиването на американските мозъци.
  'Раждането на една нация' може също да се разглежда като резултат от подобно промиване.

 34. 34 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1271 Неутрално

  До коментар [#33] от "princess_x":

  Ако Нация написала Конституция си като тази на сащ може и да е с промита мозъчност, представям си другите колко не са с такава.

 35. 35 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1271 Неутрално

  До коментар [#29] от "USSR":

  Така де, разбрахме се. Може и истории променили хората в отрицателна посока, та да има време да се поправят нещата.

  Безсъмнено заключенията на фантастите Маркс и Енгелс не са за пренебрегване. Особено допълнени от маниак като въплатеният в мумия и превърната култово съоръжение на един площад в северозападен азиатски град по недоглеждане на географите попадащ в Европа.

 36. 36 Профил на anonimen
  anonimen
  Рейтинг: 583 Неутрално

  До коментар [#33] от "princess_x":

  Резултатът от отричането на историята във филма може да се разглежда като промиване на мозъци. За мен историята е напълно логична: освобождава се една потисната, необразована и изтормозена каста и следва реваншизъм и престъпления. Възникването на ККК е предвидено още от Нютон и неговите закони. Нали не мислиш, че след освобождението им всички заживели щастливо до края на дните си? Ами то нещата не са се променили много от тогава.

  Е, филмът малко пресилва нещата като говори за "арийци" и накрая показва как Исус благославя белите. Режисьорът после се е реванширал с филма Intolerance (не съм го гледал), което показва че зад Birth Of A Nation (за книгата не знам) не стои никаква расиска умисъл.

 37. 37 Профил на anonimen
  anonimen
  Рейтинг: 583 Неутрално

  До коментар [#34] от "convince":

  Ми то и българите уж сме били голяма работа едно време, че и французите също. Какво ме интересува тяхната конституция (вдъхновена от европейските идеи) след като днес са нация от болни мозъци? Бащите на нацията им щяха да върнат колониите, ако знаеха какво щеше да стане.

 38. 38 Профил на М.Георгиева
  М.Георгиева
  Рейтинг: 426 Неутрално

  До коментар [#31] от " PavelCZ"


  Харесвам коментарите Ви и съм съгласна с тях!


 39. 39 Профил на carmello
  carmello
  Рейтинг: 1069 Неутрално

  и няма Достоевски? а има ситком??????

 40. 40 Профил на Irina
  Irina
  Рейтинг: 1316 Весело

  [quote#16:"anonimen"]Американцте са големи идиоти. Те дори не съзнават, че страната им е продукт на европейските идеи. Те сигурно си мислят че Европа е бивша американска колония. [/quote]
  Прав си. Във всеки случай тук има един форумец -Иванчо от Ел Ей -който точно това си мисли.

 41. 41 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1271 Неутрално

  До коментар [#37] от "anonimen":

  Изглежда не си си събрал вересите, щом продължаваш да дрънкаш за някакви колонии, защото сигурно не си на ясно, че самите сащ са били колония или не?

 42. 42 Профил на Irina
  Irina
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  До коментар [#31] от "PavelCZ":

  +++++++++++++++++++++++++++++

 43. 43 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1271 Неутрално

  До коментар [#40] от "Irina":

  И ти ли се вдъхнови от тезата за "неоколониализма" на сащ или има препратки към нещо вдъхнато от съмнителни и анонимни източници?

 44. 44 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1271 Неутрално

  До коментар [#31] от "PavelCZ":

  Не е смехотворна, защото книгите, за които споменаваш не се четат масово. Ето например Председателят заяви на всеослушание, че е чел САМО ЕДНА КНИГА за вожда на индианците Винету. Това е романът "Оцеола" и на неговата база става руководител на съдбините на една средноевропейска държава.

 45. 45 Профил на Quo Vadis
  Quo Vadis
  Рейтинг: 793 Весело

  До коментар [#35] от "convince":

  Кой е този северозападен град ?

  Кога Европа ще стане НЕЗАВИСИМА ? (от американската политика )Кога европейските "независимите и свободни" медии ще станат действително свободни ?
 46. 46 Профил на Irina
  Irina
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  Няма наистина рецепта за добри книги в смисъл ,че те се знаят и са много Разбира се не е редно да се поставят едно до друго-Библията и сериала на Уил и Грейс-това е смехотворно.
  Хареса ми обаче идеята според която великите мъже са си сформирали мирогледа -та после са сторили, каквото са сторили.

 47. 47 Профил на tonitod
  tonitod
  Рейтинг: 1212 Неутрално

  До коментар [#44] от "convince":

  Романът "Оцеола" е написан от Майн Рид, а "Винету" от Карл Май.
  Макар и индианци, героите са различни.

 48. 48 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1271 Неутрално

  До коментар [#45] от "USSR":

  Градът е в севрозапдна част на Азиатският континент, по случайност на съдбата причислен към Европа, защото планинският масив на Урал, не може да спре по никакъв начин човешкият интелектуален капацитет на общностите от другата му страна и те свободно са се разпросрели, чак до границите със Скандинавия, а на юг до северното крайбрежие на Черно море...

 49. 49 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1271 Неутрално

  До коментар [#47] от "tonitod":

  Да не би да намекваш, че Боко е чел и двете или аз нито едната?

 50. 50 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1271 Неутрално

  До коментар [#47] от "tonitod":

  Може и да греша, но съм сигурен в едно, че някой от нас тримата е чел и двете. Но това със сигурност не съм аз.

 51. 51 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1271 Неутрално

  До коментар [#46] от "Irina":

  Библията може и да не може да стои до сериала, но масовото влияние и на двете колективни произведения е това, което е сравнимото, а от там и повода за извода, че са влиятелни медиаторни находки.

 52. 52 Профил на tonitod
  tonitod
  Рейтинг: 1212 Весело

  До коментар [#49] от "convince":

  [quote#49:"convince"] Да не би да намекваш, че Боко е чел и двете или аз нито едната? [/quote]

  За първата част на въпроса - твърдо "нье"
  За втората - имам известни съмнения и се колебая се да дам твърд отговор

 53. 53 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1271 Неутрално

  До коментар [#47] от "tonitod":

  Кажи за "индианците" и от двете находки за четене, дали имат нещо общо с управлението на България или само е едно лирично отклонение за уточняване на литерурният ни капацитет.

 54. 54 Профил на tatkoruso
  tatkoruso
  Рейтинг: 374 Неутрално

  Считам подбора на книгите за слаб и некачествена литература и естествено предлагам свой."Посмъртните записки на клуба Пикуйк", грамотните знаят автора, " Моби Дик" , шедьовъра "Приключенията на добрият войник Швейк",и книга която промени литературата " Хладнокръвно", не забравяйте и "Моята борба"

 55. 55 Профил на Quo Vadis
  Quo Vadis
  Рейтинг: 793 Неутрално

  До коментар [#48] от "convince":

  По твоята гениална точка на виждане се получава , че СОФИЯ е в северозападната част на арбският полуостров , тъй излиза май " !?

  Мога да ти кажа ,че този северозападен град е по-европейски от северзападният град на арабският полуостров .

  Кога Европа ще стане НЕЗАВИСИМА ? (от американската политика )Кога европейските "независимите и свободни" медии ще станат действително свободни ?
 56. 56 Профил на tonitod
  tonitod
  Рейтинг: 1212 Весело

  До коментар [#53] от "convince":

  По-скоро е уточнение, провокирано от желанието ми да се придържаме към фактите.
  Пък и смятам, че една книга с индианска тематика /независимо колко добре написана/ не би могла да моделира у някого управленски умения.

 57. 57 Профил на Irina
  Irina
  Рейтинг: 1316 Весело

  До коментар [#51] от "convince":

  В такъв случай -,,Friends" и ,,Sex and the city" са ги подценили толкова обидно ?!

 58. 58 Профил на princess_x
  princess_x
  Рейтинг: 1766 Неутрално

  [quote#36:"anonimen"] За мен историята е напълно логична: освобождава се една потисната, необразована и изтормозена каста и следва реваншизъм и престъпления. Възникването на ККК е предвидено още от Нютон и неговите закони. [/quote]

  По тази логика 'реваншизмът и престъпленията' на 'освободената, изтормозена каста' са също в отговор/противодействие на първичната причина - поробване от белите американци.

 59. 59 Профил на PavelCZ
  PavelCZ
  Рейтинг: 1955 Неутрално

  До коментар [#44] от "convince":

  Моята идея е по-различна. За да кажеш, че едно произведение има влияние, не е много валидно колко хора го четат, а дали то е станало основа на промяна в мисленето, която е променила съдбините на Света. Свещените писания, философските и научните текстове стоят във фундамента, който изобщо прави възможно възникването на цялата останала цивилизация, независимо дали гледано материално или духовно.
  Всички останали културни явления в рамките на тази цивилизация са резултати от вече формиран начин на мислене и мироглед и влиянието им на фундаментално ниво е много по-малко.

  E PLVRIBVS VNVM
 60. 60 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1271 Неутрално

  До коментар [#59] от "PavelCZ":

  Това важи само ако обществата следваха традиционото си развитие близо до описаните и пресъздадените модели и матрици за тяхното повторение.

  Въпреки, че основните нагласи се прокламират те не се спазват и това води до изкривяване или до превратно тълкуване на базисните елементи на всяка от приоритетните книги постулати.

  Особено това неразбиране или лицемерно отношение преследващо временни приоритетни нагласи са много по-влиятелни макар и лабилни защото са и много бързо променливи и зависещи от величини имащи съвременен характер и превратно тълкуване на базисните критерийни постулати.

  Така че изводите може да си ги нправите сам, а аз ще пусна едно филмче за да разтълкувате влиянията на символика и знази фундаментално изкривени в едно ново щирокомащабно поле на влияние което е например един съвременен феномен на особено силно влияние:

  http://youtu.be/-khRCtFiZAs

  Препоръчвам да гледате внимателно употребите на символи знаци и реакции, текст и съотношения. Примерът е много елементарен но показателен.

 61. 61 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1271 Неутрално

  До коментар [#54] от "tatkoruso":

  Пропуск е "Златният телец" на Илф и Петров, както и някои нашенски образци на и за национално ниво и значение.

 62. 62 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1271 Неутрално

  До коментар [#57] от "Irina":


  До коментар [#56] от "tonitod":

  Както не рядко се случва и този път сте уцелили десятка!

 63. 63 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1271 Неутрално

  До коментар [#59] от "PavelCZ":

  Ако погледнем реално и практически само на две книги каквито са: "Main Kampf" и "Библията" изказват мисли за единство и добруване на човешки същества по един традицинен начин, но целта която преследват като фундамент се различава от пътят към тази цел и двете обаче са с известното им влияние.

  Това показва колко е разтегливо понятието за влияние и колко много е зависимо от емоциите на хората и от техните времени и пространствени нагласи.

 64. 64 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1271 Неутрално

  До коментар [#55] от "USSR":

  Трудно отдаващите се умозаключения с нищо не допринасят за подобряване на общото ниво на подобномислещите, затова по добре разгърни отново вестника от аватара си и го прочети пак.

 65. 65 Профил на СДС
  СДС
  Рейтинг: 1323 Неутрално

  До коментар [#54] от "tatkoruso":
  Покрепям, но тук не става дума за добра литература и шедьоври, а за книги, които са променили с нещо Света.
  Вчера си купих, както се зарекох " Атлас...". До две седмици ще имам мнение, все пак над 1100 стр. са това.
  Ето едно списъче със заглавия повлияли на светогледа:
  "Манифеста" на Маркс и Енгелс, "Кандид" на Волтер, "Въведение в психоанализата" на Фройд, "За войната" на Клаузевитц, "Критика на чсития разум" -Кант и " За движението на небесните тела" - Коперник.

  nemo malus felix, minime corruptor.
 66. 66 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1271 Неутрално

  До коментар [#65] от "СДС":

  Др.Луканов, сега си обясних, защо Вие сте "комуноид" но не съвсем, Благодаря!

  Според мен затова не Ви и потръгна.

  Книгите са много елитарни, за да имат масово влиание, и няма никакво значение, че са добри, така да се каже само за Вас и хора като Вас.

 67. 67 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1271 Неутрално

  До коментар [#65] от "СДС":

  Както видяхте само с голи идеи не може да се управлява реално, може да се вземе власта но не и да се управлява, защото за да се задържиш, трябва да употребиш насилие, колкото по-дълго, толкова по-голямо.

 68. 68 Профил на jonson
  jonson
  Рейтинг: 389 Неутрално

  1. Библия, Коран, Талмуда, Конфуций, Буда - определили основните светогледи
  2. "Богатството на народите" - Адам Смит и "Капиталът" на Маркс - главните носители на възгледи за обществено устройство
  4. Съчиненията на Галилей и „Математически принципи на натурфилософията“. Нютон - основата на съвременната наука
  5. Не знам как е била описана машината на Тюринг, но това определя днешния ден

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK