Книгите не се продават. Разменят се

Адриана Пенева на "Разменям мое за твое"

© Юлия Лазарова

Адриана Пенева на "Разменям мое за твое"Книгите не се продават. Разменят се", обяснява едно момче до двете пейки, отрупани с книги, на случаен минувач, поинтересувал се от цените на четивата. В центъра на градинката пред Народния театър "Иван Вазов", малко встрани от шатрите на пролетния фестивал "Зелени дни", две сестри са се постарали да има обмен на книги с иницитивата, простичко наречена "Разменям мое за твое". Въпреки работния ден, 21 април, и въпреки дъжда и дори градушката малко преди това, размяната кипи, но за ограничено време - само четири часа.


Докато разглеждам какво са оставили хората, около мен момичета и момчета на всякакви възрасти грабват по една, две или три книги. Някои оставят без да вземат, други пък само взимат. "Идеята е да накараме хората да четат повече. Няма значение дали ще оставят книга. Не това е най-важното. Важното е да се чете", обяснява ми 25-годишната Милена Пенева, една от двете основни виновнички за размяната на книги.


Идеята била на по-малката и сестра, 23-годишната Адриана, която е четвърти курс "Книгоиздаване" в Софийски университет, но признава, че не е много доволна от специалността. Миналата година решили да пробват какво ще излезе от подобна инициатива в София. За такива чували, че се случват в чужбина, а и тук се получило много успешно.
Милена говори с много ентусиазъм за целта им, а именно да накарат хората да говорят повече за книги, да четат повече и не на последно място - да отбелязват празника на книгата, който е на 23 април. Раздаването на цветя на момичетата и жените, които уважат малкия им кът, дошло като идея от испанска традиция по повод на празника, когато мъжът подарява на жената цвете, а жената на него - книга. 


Докато говорим, мъж на средна възраст ни прекъсва, за да й каже, че е донесъл няколко свои книги и държейки "Приказки по телефона" на Джани Родари, пита къде да остави тази за училището в Кайро. Милена веднага възкликва, че това е една от любимите й книги, които помни още от малка и му обещава да я отдели. Непознатият я поздравява за инициативата и оставя грижливо пазеното ново издание, а тя ми обяснява, че са решили да дарят четивата, които не открият своите нови собственици до края на деня, на новооткрито българско училище в египетската столица.


Идват всякакви хора и носят различни книги. Някои носят много ценни за тях автори и заглавия. Едно момче, например, дойде и ми даде една книга на Кърт Вонегът и ми каза, че това му е любимата книга и иска да я даде, за да я прочете и някой друг. Други пък, разказва още Милена, искат да се отърват от книги, които въобще не са харесали или пък им е писнало от тях. Интересното е, че докато я оставят и обясняват нацупено колко не им харесва книгата, в следващия момент идва някой, който я грабва с интерес и си тръгва с нея. "Много е интересно. Има всякакви случаи. Стават и интересни разговори", споделя още тя.


"Разменям мое за твое"

© Юлия Лазарова

"Разменям мое за твое"


По думите й за около два часа от 15 ч. в съботния следобед през двете пейки, които са придърпали в центъра на градинката, са минали със сигурност над сто книги, а до края на размяната вероятно ще надвишат триста, а може би дори четиристотин. В действителност бройката им няма как да се улови. Докато разглеждаш, ако си харесаш нещо, трябва да го вземеш, защото в същия момент още около двайсетина ръце и още поне двойно повече очи също търсят своята нова потенциално интересна книга.


Някои я питат за препоръка. "Едно момче с видимо азиатски вид и развален български донесе някакви книги и ме попита какво да си вземе. Предстоял му изпит по български език съвсем скоро и искал да чете и да се упражнява", казва ми усмихнато Милена. В началото на деня започнали буквално с пет книги. Тя самата донесла и учебника си по търговско право, тъй като след като завършила право, вече знаела, че не иска да се занимава точно с търговското и решила, че е време да махне учебника от погледа си. "Все на някой може да му е полезно... Хората оставят учебници, помагала, всякакви неща, които могат да свършат работа на някой, който тепърва трябва да се подготвя."


Междувременно всички книги се поставят в прозрачни пликове, тъй като дъждът на два пъти се изсипва почти под формата на порой. Някои от приятелите на сестрите седят с чадъри над тях, други ги поставят в найлонови джобове колкото се може по-бързо. Размяната обаче продължава. "Ние градушката щом претърпяхме, дъждът няма да ни изплаши. Един ден имаме да се случи, така че ще стоим тук", категорична е Милена.


Адриана Пенева на "Разменям мое за твое"

© Юлия Лазарова

Адриана Пенева на "Разменям мое за твое"


До нас сърдито и с видимо нетърпение гледа жена, облечена в униформа на охрана. "Кога ще дойде разрешението? Да идва по-бързо, че ако не дойде до пет минути...", заканва се тя. Питам я какво ще се случи, ако не дойде въпросното разрешение, а госпожата ми отговаря, че ще й се карат тези, които следят работата й. Милена ми разяснява, че сутринта в бързината със сестра й забравили да си вземат разрешителното от общината да ползват площта на градинката пред Народния театър за четири часа. В същото време се появява и Адриана с въпросните важни листа хартия.


Оказва се, че двете лично са си платили таксата, която е около 50 лв. за четирите часа, в които ще са там. "Търсихме и разпращахме запитвания до различни места за подкрепа на инициатива. От издателствата категорично отказаха", разказва още Милена, като подчертава, че става въпрос за не повече от около 100 лв., за да могат да направят плакати и рекламни материали, както и да платят за цветята. "Едно издателство за малко да се навие, но после и от там ни отказаха, тъй като сме им подбивали пазара." Според нея това е много повърхностно виждане. Вярно е, че става въпрос за безплатен обмен на книги, но, според нея, в същността на случващото се, стои книгата и четеното, а то има нужда да се развива.


Тя и сестра й са категорични, че ще продължават да се занимават с инициативата всяка година. Въпреки и напук на времето. Надяват се дори да го разширят и да има повече занимания. А до тогава ще продължават да четат, като ми споделят последните книги, които са прочели: Милена - "Спутник, моя любов" на Харуки Мураками, а Адриана "На изток от рая" на Джон Стайнбек. Аз им оставих "Животът на Пи" на Ян Мартел, а си взех в замяна едно старо издание на "Война и мир". Реших, че е добре най-накрая да се изправя пред дебелата класика.


Фотогалерия: Мои книги за твои >


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (28)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Tod
  Tod
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  Похвална инициатива...продължавайте!

  Истината няма пресечна точка с популизма на БСП
 2. 2 Профил на Федор Езерский
  Федор Езерский
  Рейтинг: 898 Неутрално

  Много добра инициатива. Подкрепям я! Дори я разширявам! Електронните книги, филми и софтуер не се продават! Те се споделят!

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 3. 3 Профил на drakar65
  drakar65
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  "Книгите не се продават. Разменят се"!

  Чудесно заглавие! Чудесна идея!
  25-годишната Милена Пенева, и 23-годишната Адриана, заслужават, не орден "Стара планина", ами просто нямам думи...
  Коя медия отрази това събитие?

  Ако бе за силикона на чалгаджийките щяха да изпишат сума си глупости! Гледах новините по телевизията и нищо!
  Това не е новина! Ако няма гръмнат мафиот, или футболистите да си менкат поп-фолк- "кухите лейки"- няма новина!

  Наистина се радвам, че в България има млади хора, които мислят и постъпват по този начин!

  Такива новини бих искал да чета! Успех!

  П.С. АКТА, определено нема да я бъде, ако има повече млади хора с подобни разбирания
  С това действие, тези млади хора показват, че за обмяната на мисли, идеи, чувства, преживявания и впечатления няма граници!

  “Сега е моментът да превъртим Рубикон-а” - Гай Юлий Ц... Аз-"Картаген трябва да бъде разрушен"!
 4. 4 Профил на baxter
  baxter
  Рейтинг: 648 Неутрално

  Поздравления. Бях там не за да разменя, а за да подаря.Очаквах да видя повече хора, но времето беше лошо, на което надявам се,се дължи слабата посещаемост. ТАЗИ ИНИЦИАТИВА Е ИНТЕРЕСНА И ТРЯБВА ДА ПРОДЪЛЖИ.

 5. 5 Профил на Ariman
  Ariman
  Рейтинг: 701 Любопитно

  Дано да продължи, предлагам просто да се организира инициатива - достатъчно е Дневник или Капитал да направят една подстраница или дори само статия, да се качи една сметка и да се направи график, повече няма да е нужно, хората сами ще се организират.
  btw: ако някой от инициаторите на идеята има интерес, може да се свърже с мен, имам и книги и желание и възможности да участвам

  Човекът е мярка за всички неща.
 6. 6 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 1487 Неутрално

  На страницата "Книги от ръка в ръка" във Фейсбук има публикация от 12-ти април за подобни инициативи през май месец.

  Подобни начинания заслужават обществена подкрепа!

 7. 7 Профил на Клюводървец
  Клюводървец
  Рейтинг: 694 Весело

  Някои, решиха че да четеш книга ,изисква ум и желание.Много по лесно е да гледаш слави,азис,бел..,добр...,и т.н чалгаджий,борци.за издигане на българската култура до нивата на републиките на бившата СССР.ЗАПИСКИ ПО БЪЛГАРСКИТЕ ВЪСТАНИЯ. НАПИСАНА ОТ ЕДИН ВЕЛИК БЪЛГАРИН СКОРО НЯМА ДА ДА СЕ ИЗДАДЕ НА НОРМАЛНА ЦЕНА,ДОСТЪПНАНА ЗА РАЯТА.ДА НЕ СПОМЕНАВАМЕ.СТРОИТЕЛИ НА НОВА БЪЛГАРИЯ,СПИСАНА ОТ СИМЕОН РАДЕВ.

  Ръй! Ръй!
 8. 8 Профил на drakar65
  drakar65
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  До коментар [#5] от "Ariman":

  Аз също съм в "играта"!

  Давайте идеи!

  Аз, за Коледа дарих няколко детски книги на SOS-библиотека.

  Ще ми бъде удоволствие да си разменяме книги!

  П.С.
  Имам хиляди в ел.-формат, дори и аудио!
  Но нищо не може да се сравни с книжното тяло в ръцете ти!  “Сега е моментът да превъртим Рубикон-а” - Гай Юлий Ц... Аз-"Картаген трябва да бъде разрушен"!
 9. 9 Профил на drakar65
  drakar65
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  До коментар [#7] от "Клюводървец":

  "СТРОИТЕЛИ НА НОВА БЪЛГАРИЯ,СПИСАНА ОТ СИМЕОН РАДЕВ."

  Нема да поверваш, ама от години я търся тази книга!
  Да си я купя! Колкото струва? И къде да я намеря?

  Също и Иван Хаджийски- "НАРОДОПСИХОЛОГИЯ И ДУШЕВНОСТ НА БЪЛГАРИНА"

  Държа да ги имам тези книги!

  “Сега е моментът да превъртим Рубикон-а” - Гай Юлий Ц... Аз-"Картаген трябва да бъде разрушен"!
 10. 11 Профил на Григор Лилов
  Григор Лилов
  Рейтинг: 914 Неутрално
 11. 12 Профил на drakar65
  drakar65
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  До коментар [#10] от "Федор Венедиктович Езерский":
  Няма ги.... Жалко...
  Много ме е яд да не намеря нещо, очаквано...
  Иначе мерси за линка!

  Давай ако имаш други идеи...
  Ще съм ти благодарен!

  “Сега е моментът да превъртим Рубикон-а” - Гай Юлий Ц... Аз-"Картаген трябва да бъде разрушен"!
 12. 13 Профил на Федор Езерский
  Федор Езерский
  Рейтинг: 898 Неутрално

  До коментар [#12] от "drakar65":

  Опитай и това...
  http://knigite.eu/simeon-radev-simeon-radev-stroitelite-savremenna-balgariya-kniga-p-15505.html
  Като гледам, точно това издание имам, и определено си заслужава. Дори и критиката след книгата...
  Пък ако не... освен да се потърси в антикварните книжарници...

 13. 14 Профил на J.J.
  J.J.
  Рейтинг: 810 Неутрално
 14. 15 Профил на drakar65
  drakar65
  Рейтинг: 1341 Весело

  До коментар [#13] от "Федор Венедиктович Езерский":

  http://knigite.eu/checkout_success.php

  Мерси за информацията! Помогна ми!
  Вече са поръчани! Чакам доставката!
  Приятна нощ!

  “Сега е моментът да превъртим Рубикон-а” - Гай Юлий Ц... Аз-"Картаген трябва да бъде разрушен"!
 15. 16 Профил на p4ela
  p4ela
  Рейтинг: 221 Неутрално

  До коментар [#8] от "drakar65":

  Ето това е един симпатичен сайт за обмяна на книги - и хартиени, и електронни

  http://cheti.me

 16. 17 Профил на drakar65
  drakar65
  Рейтинг: 1341 Весело

  До коментар [#14] от "J.J.":

  Ти ме разби...Толко време я търсех....
  А я била пред очите ми!!!???
  Как съм изпущил Slovoto!
  Благодаря и на теб! Даже я чета в момента!

  [quote#9:"drakar65"]Също и Иван Хаджийски- "НАРОДОПСИХОЛОГИЯ И ДУШЕВНОСТ НА БЪЛГАРИНА"
  [/quote]

  Ако ми дадете съвет и за нея...
  Изберете с какво да ви черпя и къде

  “Сега е моментът да превъртим Рубикон-а” - Гай Юлий Ц... Аз-"Картаген трябва да бъде разрушен"!
 17. 18 Профил на owen
  owen
  Рейтинг: 554 Неутрално

  хубава идея, но това не решава въпроса. но като се има предвид цените на книгите, които съвсем по нищо не отстъпват от тези на запад, не е лошо да има нещо като бг амазон, където биха били по-евтини и по-достъпни за нашия джоб

 18. 19 Профил на plamitus
  plamitus
  Рейтинг: 594 Неутрално

  До коментар [#18] от "owen":

  Има огромно количество електронни книги и Ви е необходим само електронен четец или РС /лаптоп/. Обикновено книгите са във формат PDF или TNT, та всеки компютър може да се справи с тях без преобразуване с програмката COOL READER 2.0 /тхт/ и ACROBAT READER за PDF. Електронен четец на Дива /БГ/ е около 250 лв. с т.нар. електронно мастило /e-ink,черно-бял/ и не уморява очите, та става и за четене в обществения транспорт и на открито, защото има 6 инчов екран и няма отблясъци. Давам Ви връзка към библиотеките.
  http://chitanka.info/books
  http://e-kniga.eu/
  Надявам се предоставената информация да Ви е от полза. Приятно четене.

 19. 20 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 1487 Неутрално

  До коментар [#18] от "owen":

  Подкрепям идеята за български Amazon. И в момента има доста наши е-книжарници, ала има какво да се желае - откъм цени (респ. отстъпки) и асортимент.

  До коментар [#19] от "plamitus":

  Поне аз съм за книжно тяло. Инак оставам с впечатление, че чета е-файл - усещането е различно. Още повече, че има създадена нагласа електронното (като статии, материали) да е сравнително кратко.

 20. 21 Профил на owen
  owen
  Рейтинг: 554 Неутрално

  До коментар [#19] от "plamitus":

  това е прекрасно.

 21. 22 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3558 Неутрално

  [quote#9:"drakar65"]Също и Иван Хаджийски- "НАРОДОПСИХОЛОГИЯ И ДУШЕВНОСТ НА БЪЛГАРИНА" [/quote]
  А също и "Оптимистична теория за българския народ"

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 22. 23 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3558 Неутрално

  [quote#20:"Читател"]Поне аз съм за книжно тяло. Инак оставам с впечатление, че чета е-файл - усещането е различно. [/quote]
  И аз го чувствам по същия начин, но си мисля че то е у хора от по-старото поколение, които все още запазват онова вълшебно чувство очакване когато отваряте една нова книга....Ако използваш файлове на Е-бук.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 23. 24 Профил на cinnabar
  cinnabar
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Трудна работа с тоя дъжд. Не можах да ви намеря :/

 24. 25 Профил на heatseeker
  heatseeker
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  Евала на момичетата!

  До коментар [#9] от "drakar65":
  Конкретни издания ли търсиш, или издирваш заглавията изобщо? Защото съм с впечатлението, че не е непосилно трудно да се намерят.

  Свобода за Надежда Савченко!
 25. 26 Профил на plamitus
  plamitus
  Рейтинг: 594 Неутрално

  До коментар [#20] от "Читател":

  Имам лична библиотека от около 4000 тома, събирана грижливо много време, но се влагат твърде много средства, а книгите се четат от 6-8 човека в семейството и приятели. След прочитането, остават някои любими, но те рядко надхвърлят 10 % и останалите вече са само по рафтовете и справочна литература. И аз предпочитам хартиения носител, но твърде е скъпо за момента, а има вече алтернатива, при това безплатна или с приемливо заплащане.

 26. 27 Профил на InmoInvestments
  InmoInvestments
  Рейтинг: 808 Неутрално

  Еми....няма да се научат никога на пазарна икономика. Продай ги, за по-малко, инвестирай в друго и така по веригата. размяната ни връща в родово-общинния строй или пък в България още не сте излезли от него .....?

  You can get much farther with a kind word and a gun than you can with a kind word alone. Al Capone
 27. 28 Профил на yavooor
  yavooor
  Рейтинг: 1055 Неутрално

  Идеята е хубава, но противоречи на принципите на ACTA и съответно е насачона срещу правителството.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK