Да посвириш на улицата

Да посвириш на улицата

© ОрганизаторитеАртистична инсталация, съвместно дело на сдружение "Трансформатори" и фестивала SM&RT, с 11 преобразени пиана ще превземе 11 популярни градинки и места в София от 3 май.


Цветните и необикновени пиана са резултат от съвместната работа на сдружението за промяна на градската среда и 11 професионални художници, които ще оставят своя творчески почерк върху всяко едно от тях, съобразявайки се с конкретната среда, в която ще се намират инструментите. Сред тях са автори като Десислава Панчева, позната като Dssy Mssy, Магдалена Митева (Лумаги), Деница Аргирополус, Викенти Комитски, Ева Вентова, Teleto, Yeto , Flak1, Jermain  от 140 IDEAS, Владимир Рачев, Ивайло, Петър и Мария от "Работилница Пункт", Симеон Шивачев, Огняна Серафимова и Мартин Пенев, както и Магдалина Чавдарова, Катерина Монева и Мария Неделчева (Див Рошков).


Пианата не само ще се забелязват, ами е желателно и да не бъдат подминавани. Всеки, който желае, ще има възможност да се изяви - да усети допира на клавишите, да се опита да импровизира или пък да изсвири нещо познато. Не се търсят идеални пианисти - виртуози, а хора, които смятат, че могат да оцветят допълнително пространствата със звук. Популярният "Котешки марш" също ще върши работа. 
Целта на "Трансформатори" е да привлекат вниманието на хората към един от най-популярните и обичани инструменти и да ни припомнят звука му в случай, че сме го позабравили.


Освен това акцията ще ни подгрее и за първото издание на 11-дневния фестивал "SM&RT: Музика със субтитри и изкуство", организиран от галерия Modo, който започва на 12 май в Централния военен клуб. 


Местата, на които до 22 май ще може да откриете трансформираните пиана, са пл. "Света Неделя", градската градина пред СГХГ,  градинката Чайка (на ъгъла на ул. Раковски и Гурко), пред Руската църква, пред НХА, пред Националната библиотека, Докторска градинка, парка Заимов, градинката на ул. Цар Иван Асен, до езерото Ариана и в Южния парк. 


За допълнително информация за акцията и информация около събитието следете "Фейсбук" профила на "Трансформатори" или на фестивала.


Очаквайте скоро на "Дневник" и подробна информация за концертите, билетите и съпътстващите събития на фестивала. 


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK