Иван Ненов - крайният модернист

Иван Ненов - крайният модернист

© Анелия НиколоваИван Ненов заема особено място в историята на новото българско изкуство. С богатото си творчество и култура, с неподправения стил и вкус името му се нарежда до големите личности, дали нов тласък на нашето културно развитие." Това каза за "Капитал Daily" Станислава Николова, уредник на ретроспективната изложба по случай 110-годишнината от рождението на художника, която беше открита в Софийската градска художествена галерия (СГХГ ) и ще продължи до 8 юни.


В нея са включени над 80 живописни платна, графики и керамични творби от различни галерии в страната. Има и каталог, създаден с помощта на изкуствоведа Татяна Димитрова, автор на монография за художника.


В авангарда

Дружеството "Новите художници" е създадено през 1931 г. В него членуват автори като Васка Емануилова, Любен Димитров, Крум Дерменджиев, Николай Владов-Шмиргела, Борис Елисеев, Бенчо Обрешков, Кирил Цонев, Стоян Сотиров, Драган Лозенски и Вера Лукова.

"Ненов е от поколението, което в края на 20-те и началото на 30-те години на миналия век помага за преодоляване на изолираността и включването ни към европейските художествени процеси. Той е един от най-авангардните ни творци, свързан с дружеството на "Новите художници"* и с търсенето на нови изразни средства", допълни Николова.  По думите й художникът до такава степен дръзва да експериментира с формата, пространството и цвета, че това му спечелва славата на "краен модернист".


Иван Ненов - крайният модернист

© Анелия Николова


В картините на Ненов се усещат различни влияния: от Сезан през Пикасо; от посткубизма, през футуризма до неокласицизма. "Творчеството му се отличава с лиризъм и изтънченост, с разнообразие от стилове на работа, но и с оформен личен стил във всеки един етап и период", посочва кураторката.
През 1941 г. по време на Втората световна война ателието на художника е разрушено и опожарено от паднала бомба.


Унищожени са голяма част от картините, които са били събрани в него за предстоящата изложба, която Ненов е възнамерявал да организира. "За съжаление за тези творби не се знае много. Самият автор споделя в интервюта, че голяма част от платната му са безвъзвратно изгубени и само няколко снимки са останали, които да му напомнят за тях", обясни Николова.


Иван Ненов - крайният модернист

© Анелия Николова


Неизбежно от режима


Ненов е сред творците, които са засегнати най-тежко от комунистическия режим през 50-те години. Заедно с Кирил Цонев и Борис Иванов е уволнен от Художествената академия, картините му са свалени от Националната художествена галерия. За дълъг период е лишен не само от възможността за изява, но е изолиран и от художествения живот в страната. Това нанася тежък удар върху личността и творчеството му - според Станислава Николова това е и една от основните причини да се насочи към керамиката.


Дълги години Ненов се е занимавал с мозайка и керамика, но тази страна от творчеството му не е достатъчно проучена и изследвана.  В настоящата изложба могат да се видят малка част от керамичните му пластики, предоставени от частни колекции. Само Националната художествена галерия притежава няколко негови керамики, наследени от бившата Национална галерия за декоративни и приложни изкуства.


Иван Ненов - крайният модернист

© Анелия Николова

Документално


В изложбата в СГХГ са включени и рисунки, снимки и документи, свързани с художника и предоставени от Държавна агенция "Архиви". Някои от тях се показват за първи път. Според Николова документалната част е важна за публиката, защото чрез нея се материализира до известна степен образът на  един "особен и изтънчен човек със силно присъствие".


Като част от ретроспекцията ще бъде показан и документален филм за Иван Ненов от  1997 г., чийто автор е покойният режисьор Юри Жиров. Прожекцията ще е на 17 май от 18.00 ч. в галерията.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (19)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Чеша си езика
  Чеша си езика
  Рейтинг: 868 Неутрално

  +

  Работя бързо, евтино и качествено. Можеш да избереш две от трите опции.
 2. 2 Профил на ana_ni
  ana_ni
  Рейтинг: 526 Неутрално

  тази изложба не трябва да се пропуска!
  Художникът е изключителен!(а входа е безплатен и всеки на минаване покрай галерията може да разгледа картините - заслужава си!)

 3. 3 Профил на jamaisvu
  jamaisvu
  Рейтинг: 473 Неутрално

  добре, че има и такива моменти в българското ежедневие, за да ни напомнят, че и ние сме хора с интелектуални възможности.
  П.С. А защо го няма премиерът да реже лента на изложбата?

 4. 4 Профил на baxter
  baxter
  Рейтинг: 702 Неутрално

  Великият Ненов тепърва ще се преоткрива. България му е длъжница.

 5. 5 Профил на 212
  212
  Рейтинг: 516 Весело

  През 1941 г. по време на Втората световна война ателието на художника е разрушено и опожарено от паднала бомба.

  Унищожени са голяма част от картините, които са били събрани в него за предстоящата изложба, която Ненов е възнамерявал да организира. "За съжаление за тези творби не се знае много. Самият автор споделя в интервюта, че голяма част от платната му са безвъзвратно изгубени и само няколко снимки са останали, които да му напомнят за тях",

  Той не е бил единственния художник на когото картините са унищожени при бомбандировките поне още 100 са се оплаквали за изгубеното си творчество.
  Може би съюзническите сили са атакували предимно изкуството ни от него време като плагиатство?!

 6. 6 Профил на ana_ni
  ana_ni
  Рейтинг: 526 Неутрално

  До коментар [#5] от "swich2green":

  "него време" - малиии,
  художниците ни учили и творили през времето от началото на века и между двете св.войни са изключителни, до ПСВ Европа е била отворена територия - всеки е имал възможност да пътува, учи, работи и търгува на всякъде.Това дава възможност на творците , инженерите ,лекарите и интелектуалците да познават европейските достижения от първа ръка, на място.Намеците за плагиатство са смешни.
  Никола Михайлов е най-известният портретист по "него време" - рисува короновани особи из цяла Европа, политици, Андрей Николов - скулптор в Италия, и толкова много други, като Иван Ненов наистина също са им изчезнали творби по време на бонбандировките.Жалко!
  Художниците от поколението на Иван Ненов са гордост за изкуството!

 7. 7 Профил на monarchist
  monarchist
  Рейтинг: 581 Разстроено

  До коментар [#5] от "swich2green":

  Бомбардирали са предимно цивилното население. Пускали са бомби във формата на играчки и когато някое малко дете я хванело тя се взривявала в ръцетему. Същите ония, които ореваха света против тероризма и дето налагат демокрация с бомби.
  А пък ние сега им се слагаме по какви ли не въпроси и едва ли не моментните управляващи ги смятат за пътеводна светлина.

  "Всеки ден се радвай на слънцето и на това, че си жив" --- Стоян Венев
 8. 8 Профил на 212
  212
  Рейтинг: 516 Неутрално

  До коментар [#6] от "ana_ni":
  мисля че лично Вие не можете да разберете моя хумор
  явно той ви липсва както в съзнанието така и при възпитанието нещо съвсем нормално за поколението
  родено след бомбандировките

 9. 9 Профил на ana_ni
  ana_ni
  Рейтинг: 526 Неутрално

  До коментар [#8] от "swich2green":
  хи-хи-хи!
  ама сме родени в София, и прабабите ни!

  "него време"!!!

 10. 10 Профил на evtimvz
  evtimvz
  Рейтинг: 664 Неутрално

  Много творби са изчезнали веднага след Втората световна война, без да са били бомбардирани. Например скулпторите на Андрей Николов и на неговия ученик, Петър Балабанов, масово са изчезнали и се намират по частни колекции. Понякога ги откриват в пунктовете за «Вторични суровини» (виж бюста на Левски).

 11. 11 Профил на 212
  212
  Рейтинг: 516 Весело

  До коментар [#9] от "ana_ni":
  аз не съм имал тази "великолепна" възможност
  след като някои пря дядовци изгониха моите пря дядовци
  от града в който вие сте родена

  p.s. относно хумора ми вие не сте едниствената (въпреки богатството на българския език осъкатяването му продължава) която го недоумява

 12. 12 Профил на 212
  212
  Рейтинг: 516 Весело

  надявам се да събера максимално възможни (-)
  като оценка за читателско остроумие

 13. 13 Профил на areta
  areta
  Рейтинг: 1146 Неутрално

  До коментар [#11] от "swich2green":

  Странно чувство за хумор имате. И аз не успях да го отгатна, единствено зеленият цвят ми подсказа, че може би се шегувате. Както и да е, темата не е Вашето чувство за хумор, а Иван Ненов.

  Страхотен автор, беше истинско откровение за мен, като видях за пръв път негови картини! Много ми харесва, нищо че от време на време има откровени заемки от световни майстори, това не са му най-силните творби. В тези картини, които аз харесвам, няма нищо заето, стилът си е изцяло негов, оригинален. Смятам, че Иван Ненов е автор достоен да заеме място редом до велики европейски художници.

  Големи задници са комунягите, като са "крили" толкова дълго време, творчеството на неудобни тям автори!

 14. 14 Профил на 212
  212
  Рейтинг: 516 Весело

  До коментар [#7] от "monarchist":
  разбирам ви напълно и ви съчувствам...
  нали затова преместиха производството на играчки в китай

 15. 15 Профил на grayeagle
  grayeagle
  Рейтинг: 1378 Неутрално

  Изложбата е много добра, посетих я днес. Даже отлична. Има класическа живопис, и различни форми на модернизъм, ама какъв. Прекрасен. Вътре репетираше класически камерен оркестър, а след 18 часа ще е самия концерт. Който може да отива. Да знаете, че всичките изложени картини ги има в албум, който се продава на смешна цена. В албума има и снимка на заповедта за уволнението на художника от Художествената академия , по заръка на ш.баната партия.

 16. 16 Профил на princess_x
  princess_x
  Рейтинг: 1737 Неутрално

  [quote#6:"ana_ni"]Никола Михайлов е най-известният портретист по "него време" - рисува короновани особи из цяла Европа, политици[/quote]

  Никола Михайлов:

  http://e-vestnik.bg/10262

  Да се нарече Иван Ненов 'краен модернист' е просто 'крайно'. Колкото и да повтаряте, че е имало изключителни художници по онова време в България, не можете да промените факта, че не са особено оригинални, а са следвали всяко новопоявило се течение и то с (десетки) години закъснение. А за разголените хубавици на Ненов - не намирам думи!

 17. 17 Профил на princess_x
  princess_x
  Рейтинг: 1737 Неутрално

  Ако се разгледат картините на Ненов, показани в блога по-долу, може за всяка една от тях да се посочи първоизточникът, който го е 'вдъхновил'. И не е вярно, че са го крили 'комунягите' - имаше го и по пощенските марки даже -точно гологърдите му нимфи!

  http://stela50.blog.bg/lichni-dnevnici/2011/05/17/na-hudojnika-s-poklon.748896?reply=2784739

 18. 18 Профил на 212
  212
  Рейтинг: 516 Неутрално

  защо за истинските модернисти от онова също време
  нищо не се пише макар че са родени в българия но предпочетоха да не се врърнат в българия било по политически, религиозни или просто икономически причини.
  жорж папазов е един от тях. паскин (евреин)роден в видин и отраснал в русе също изклющчително интересен художник
  живее в бруклин , ню йорк и париж където се самоубива през 30-те години както той така и папазов са в добри приятелски отношения. преди повече от 20 години попаднах на работи от паскин (неизвестни за собственика им) изработени вероятно през времето когато е живял в бруклин. имах щастието да получа две които си пожелах като благодарност които мисля един ден да подаря на българия но за сега мисля че не дошло това време още.

 19. 19 Профил на princess_x
  princess_x
  Рейтинг: 1737 Неутрално

  До коментар [#18] от "swich2green":

  Богомил Райнов беше писал една книга за Паскин:

  http://www.bgbook.dir.bg/antbook_old.php?ID=5667

  А ето какво споменава за Иван Ненов S.A. Mansbach в последната бележка по статията: 'Аn Introduction to the Classical Modern Art of Bulgaria',
  'Perhaps most characteristic of the "conservative modernism" during
  the 1930s are the canvases of Ivan Nenov (b. 1902), who straddled successfully the requisites of progressive aesthetics and the thematic expectations of his conservative audience.'
  'Може би най-характерни за "консервативния модернизъм" през 30те години са платната на Иван Ненов (р. 1902), който е балансирал успешно между изискванията на прогресивната естетика и тематичните очаквания на консервативната му публика,'

  Иначе в статията не става изобщо дума за него.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK