333 гайди ще поставят рекорд на "Гинес" в София

Шри Шри Рави Шанкар

© Организаторите

Шри Шри Рави ШанкарБългария е първата страна, която ще постави световен рекорд на "Гинес" с гайди.


На 16 май в зала 1 на НДК ансамбъл от 333 гайди ще изпълни 8-те най-известни български народни песни. Събитието е организирано от фондация "Изкуството да живееш", която ще бъде домакин на европейската визита на своя основател Шри Шри Рави Шанкар. Пред очакваните над 4000 души той ще изнесе лекция за човешките ценности и живота без стрес и агресия."Медитация е умелото изкуство да не правиш нищо – да се освободиш от всичко и да бъдеш себе си. Ум, който e в настоящия момент, е медитация. Ум, който е спокоен, без колебание и очакване, е медитация."
- Шри Шри Рави ШанкарПо време на своето посещение Шри Шри Рави Шанкар ще проведе курс "Изкуството на тишината" в Боровец, където се очакват над 1000 души от цял свят. Пет дни участниците ще медитират заедно, ще правят йога и дихателни упражнения. 


През април 2009 г. Шри Шри Рави Шанкар посети България за първи път. Той проведе семинар "Йога и мъдрост за здраве и щастие" в препълнената Зала 1 на НДК. Шри Шри Рави Шанкар беше приет от Председателя на Народното събрание проф. Огнян Герджиков и се срещна с министрите на правосъдието и на социалната политика.


На прием, даден от индийския посланик в негова чест, той разговаря с български политици. На срещите бяха обсъдени възможностите за пилотни програми в българските затвори и социалните домове. Шри Шри Рави Шанкар посети и храм-паметника "Св. Александър Невски". За първи път хуманитарен деец и духовен учител от Индия бе приет толкова добре от българските държавници, общество и медии.


През юли 2011 г. "Изкуството да живееш" - България представи страната си по време на Световния фестивал на културата, честващ 30-годишния юбилей на фондацията, с грандиозно хоро от 2000 души на Олимпийския стадион в Берлин.


Досега фондацията е поставила девет световни рекорда на "Гинес". През 2008 г. тя събра най-големия ансамбъл от ситари от 1094 души в Нойда, Делхи, Индия. През 2011 г. постави рекорд с най-големия хор в света от 121 440 души в Перунгалатур, Ченай, Индия. Миналата година беше представен най-големият анасамбъл от тарамбуки от 1230 души в Хумбарварди, Солапур, Индия."Медитация е умелото изкуство да не правиш нищо – да се освободиш от всичко и да бъдеш себе си. Ум, който e в настоящия момент, е медитация. Ум, който е спокоен, без колебание и очакване, е медитация."
- Шри Шри Рави Шанкар

 Шри Шри Рави Шанкар

© Организаторите

Шри Шри Рави ШанкарШри Шри Рави Шанкар е световноизвестен хуманитарен деец – основател на международната фондация "Изкуството да живееш" и Международната асоциация за човешки ценности. Над 300 милиона души в 155 страни по света са участвали в курсовете за справяне със стрес и развитие на личността, както и множеството социални проекти, съобщават от "Изкуството да живееш".


Всяка година Рави Шанкар пътува в над 35 страни по света по покана на различни институции, в това число Обединените нации, Върховния съвет за световен мир, Световния икономически форум и Европейския парламент.


През 2010 г. е номиниран за трети път за Нобеловата награда за мир. Носител е на множество международни награди, включително "Петър Велики" I степен от Руската федерация, най-висшата награда на министър-председателя на Монголия и "Йога Широмани" от президента на Индия.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK