Християни и мюсюлмани се обединяват против концертите на Лейди Гага

Член на християнска група държи свещ в ръка по време на обща молитва по главните улици в Манила за спиране концерта на звездата.

© Cheryl Ravelo, Reuters

Член на християнска група държи свещ в ръка по време на обща молитва по главните улици в Манила за спиране концерта на звездата.Избори 2022

Християнски групи във Филипини призоваха за забрана на концертите на Лейди Гага в столицата Манила с довода, че песента й Judas (Юда) е обидна подигравка с Исус Христос, писа "Гардиън". 


Младежи се събраха на митинг пред офиса на кмета, скандирайки "Спрете концертите на Лейди Гага", а междувременно групата Biblemode Youth Philippines нарече клиповете й религиозно обидни. 


В песента тя нарича себе си "свещена глупачка", която "все още е влюбена в Юда", пеейки: "Исус е моята сила/ A Юда е демонът, към който се придържам" (Jesus is my virtue/And Judas is the demon I cling to). Във видеоклипа (най-долу) Гага е момиче, което се вози на мотор зад гърба на мъж, на чиято глава има венец от тръни, докато копнее за друг мотоциклетист с надпис Judas на коженото му яке. 


Лейди Гага пристига в Манила на 19 май.

© Cheryl Ravelo, Reuters

Лейди Гага пристига в Манила на 19 май.Днес, 21 май, както и във вторник, 22 май, Лейди Гага трябва да пее пред 20-хилядна публика в Mall of Asia. Джеймс Имбонг, адвокат, завел петиция за забрана на концертите, твърди, че християнските групи няма да са склонни на компромис, какъвто организаторите в Южна Корея направиха, когато властите в Сеул се съгласиха да забранят концерта за лица под 12-годишна въраст, вместо да го отменят. 


"Тя има песен, която предполага, че иска да прави секс с Юда, и я изпълнява с танц", коментира Имбонг пред новинарския сайт PhilStar. "Разбира се, той ще бъде придружен от костюми с порнографски елементи."


Кметът на Манила публикува изявление, с което нарежда на Гага да не "показва голота или похотливо поведение, което може да бъде обидно към морала и добрите нрави", напомняйки, че според правилника на предимно римокатолическата държава с 93 млн. жители може да заплаши всеки с наказание до шест години в случай на обида спрямо раса или религия. 


Членове на християнска група палят свещи по време на молитва за спирането на концертите на Лейди Гага в Манила.

© Cheryl Ravelo

Членове на християнска група палят свещи по време на молитва за спирането на концертите на Лейди Гага в Манила.


Десетки хиляди фенове на Гага от Сеул до Джакарта в същото време провеждат кампания, защитаваща правото на певицата на свобода на изразяване, след редица опити на християнски и мюсюлмански групи да забранят концертите й по време на азиатското й турне Born This Way Ball, наричайки музиката, личността и стила й "дело на сатаната", "опасна за младежта" и "разпространяваща нездравословна сексуална култура". 


Индонезийски активисти определиха отмяната на концерта в Джакарта като знак за "талибанизацията" на страната, след като властите отмениха позволението си за концерта й на 3 юни, превръщайки я в първия чуждестранен изпълнител с подобна забрана след разпродажбата на всичките 52 хил. места. 


26-годишната певица получи силна подкрепа в "Туитър", където има 24 млн. последователи, след началото на проблемите с турнето й миналия месец. 


Фенове на Лейди Гага очакват пристигането й в Манила на 19 май.

© Cheryl Ravelo

Фенове на Лейди Гага очакват пристигането й в Манила на 19 май.

 
Индонезийският активист за човешки права Андреас Харсоно заяви, че забраната за концерта отразява "талибанизацията на Индонезия", докато социологът Ида Рувейда коментира, че от правителството зависи да "улесни различните интереси, без да позволява културната хегемония на една група над друга". 


Полицията отказа позволение за концерт на Гага заради твърденията на силна ислямска група, че съблазнителната натура на шоуто й и текстовете на песните ще саботират моралните кодове в страната. "По време на концертите си Лейди Гага изглежда като воин на дявола", коментира Сурядхарма Али, министър по религиозните въпроси в нация от 240 млн. души, предимно мюсюлмани. 


Министерството на туризма допълни, че чуждестранните изпълнители трябва да се обличат прилично на сцената, а правителството предупреди организаторите на концерти да се съобразяват с културните традиции, когато планират шоу.


Членове на християнска група скандират "Спрете концертите на Лейди Гага" близо до арената в Манила, където в понеделник и вторник тя трябва да излезе пред публиката.

© Cheryl Ravelo

Членове на християнска група скандират "Спрете концертите на Лейди Гага" близо до арената в Манила, където в понеделник и вторник тя трябва да излезе пред публиката.


Силната група "Фронт на ислямските защитници" (Islamic Defenders' Front, FPI) заплаши да изпрати 30 хил. свои членове на летището, за да попречат на Лейди Гага да слезе от самолета. Те предупредиха, че ако тя се опита да направи изпълнението си, "Индонезия трябва да се подготви за хаос в Джакарта". Те заявиха още: "Готови сме да влезем в затвора и да бъдем убити - ще направим всичко, за да спрем шоуто."


Дейци на групите за защита на човешките права и академици поставиха под въпрос продължителната защита на правителството на заплахите на ислямските екстремисти, заради което парламентът забрани късите поли, конкурсите за красота и отбелязването на Св. Валентин в някои провинции, както и преследването на някои религиозни малцинства. 


Представители на няколкото десетки хиляди фенове на Гага в страната оспориха "моралния" характер на делата на правителството, което прилага двоен стандарт, имайки предвид националната мания по дангдут - форма на музика, известна с провокативните си танци и оскъдно облечени певици. 


Почитателите на звездата поставят под въпрос и загрижеността на властите спрямо предположението, че Лейди Гага насърчава хомосексуалността. "Нищо не може да ме спре да видя моята кралица", казва 26-годишният Али, гей, банкер от Бандунг, допълвайки, че забраната няма да има влияние върху хомосексуалността в Индонезия, тъй като няма да накара гей хората да променят ориентацията си. 


Лейди Гага поздравява феновете си при пристигането си за концерт в столицата на Република Китай - Тайпей.

© Pichi Chuang, Reuters

Лейди Гага поздравява феновете си при пристигането си за концерт в столицата на Република Китай - Тайпей.


Гага сагата започна през април в Сеул, първата спирка от нейните 17 дати. Определяйки музиката на певицата като "дело на Сатаната", християнски групи организираха общи молитви с цел забрана на концерта й. Джу-Хюн, един от техните организатори, заяви, че срещите се организират, "за да не може хомосексуалността и порнографията да се разпростират в страната".


Билетите, продадени на деца, впоследствие бяха възстановени, след като правителството определи концертите като неподходящи, а Корейската асоциация на църковната комуникация обеща да вземе засилени мерки, за да спре младите хора от това да бъдат" заразени с хомосексуалност и порнография".


Би било драматичен обрат на събитията, ако Лейди Гага се окаже в затвора на Манила тази седмица, но самата тя казва: "В най-библейския смисъл аз съм отвъд покаянието."


Всичко, което трябва да знаете за:
Избори 2022

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK