Оля Стоянова и Иван Димитров спечелиха награда за "пиеса на абсурда" на името на Наум Шопов

Оля Стоянова

© Красимир Юскеселиев

Оля СтояноваБългарските поети и писатели Оля Стоянова и Иван Димитров си поделиха наградата на името на Наум Шопов за пиеса на абсурда, съобщи БТА.


Стоянова е отличена за пиесата "Малки ритуали за сбогуване", а Иван Димитров за "Извънземното". Двете произведения ще бъдат поставени в Драматичен театър "Никола Вапцаров" в Благоевград, .


"Малки ритуали за сбогуване" е вдъхновена от един мой репортаж от дом за възрастни хора", казва пред "Дневник" Оля Стоянова, журналист в медиата и авторка на стихосбирките "Фотографии" (2000), "Проза" (2002), "Пътна карта" (2003), романа "Лични географии" (2005) и сборника с разкази "Какво сънуват вълците" (2011). "Когато стъпиш на подобно място, все едно влизаш в друг свят, а хората в него работят като по рефлекс. Искаше ми се да разкажа една по-различна история за финала на човешкия живот, с повече хумор, повече като трагикомедия."
Иван Димитров също описва своята творба като трагикомедията. "Стараех се да направя текста по-драматургичен, да има повече театрални моменти" казва пред "Дневник" Иван Димитров, автор на романа "Животът като липсваща лъжица". Неговата пиеса "Очите на другите" беше представена в Ню Йорк, след като попадна в селекцията на журито на фестивала HotInk at The Lark. "В "Извънземното" става въпрос за майка на две деца, която си мисли, че е извънземно и плод на експеримент заедно с брат си. Тя предприема някои странни действия в опитите си да се убеди в това. Темата беше определена като шокираща от някои от журито, но мисля, че тя не е чак толкова сериозна - хумористичните и драматични моменти се смесват. Бих описал пиесата като черна комедия."


И двамата автори издадоха нови книги по-рано тази година. Оля Стоянова написа в съавторство с Живко Джаков "Пътеводител на дивите места", а Иван Димитров представи първата си стихосбирка "Поет на портрет".


Знаменитият български актьор Наум Шопов, който почина на 18 април тази година, е бил част от журито и създателите на конкурса, за който това беше дебютно издание. Победителите са били наградени по време на церемония в Драматичен театър "Никола Вапцаров" в Благоевград, инициатор на конкурса. За приза са се конкурирали 75 пиеси, като двата отличени текста заедно с още няколко ще бъдат издадени в самостоятелна книга.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK